Prisjakt
Annons

Underställ

2 619 produkter

Sortera efter:

Underställ

Underställ använder du närmast kroppen som ett värmande lager. Ull hjälper till att värma under korta och kalla perioder, syntet hjälper kroppen behålla sin värme. Underställ finns som överdel, underdel och overall. Välj storlek, längd på ärmar och ben samt om du behöver ett underställ med huva.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om underställ

Underställ som du ska använda till mer intensiva aktiviteter bör vara tillverkade av ett syntetmaterial. Anledningen är att man ofta svettas mycket vid träning och syntetfibrer är bäst på att transportera fukten från huden så att den avdunstar. Syntetmaterial torkar dessutom snabbare än ull och normalt behövs inte de värmande egenskaper som ull och merinoull har vid träning.

Om du ska vistas i kyla utan att röra mycket på dig eller om det huvudsakliga målet är att vara så varm som möjligt är ull det bästa alternativet. Ullfibrer suger snabbt åt sig fukt och värmer mycket även om du svettas. Det finns praktiska underställ som blandar ull och syntet för god värmebehållning samtidigt som du får fördelarna med syntetfibrer.

Underställ av merinoull har en generellt behagligare känsla mot kroppen än vanlig ull. Med tunnare och slätare fibrer får du inte samma, stickiga känsla som exempelvis fårull ger. Merinoull är bättre på att reglera din kroppstemperatur och passar därför bra under större delen av året, beroende på var du bor. Materialet är tunt och fungerar utmärkt till att transportera fukt från huden till exempelvis ett mellanlager så att du håller dig torr. Merinoull är självrengörande och luktar inte.

Underställ av ull använder framför allt fiber från får, men kan också komma från alpacka, getter eller kama. Materialet är mycket bra på att absorbera väta och kan hålla 30 procent av sin egen vikt utan att det känns fuktigt. Faktum är att ull har egenskapen att fukt startar en kemisk reaktion som bilar värme. Om du tränar och blir svettig absorberas fukten och värme utsöndras. Ull är självrengörande och luktar inte. Materialet kan ha en stickande känsla mot bar hud och bärs med fördel något under.

Underställ av bambu har utmärkta egenskaper för temperaturreglering. Materialet är mjukare än bomull och håller sig behagligt mjukt även efter flera tvättar. Bambu har mycket stretch i materialet och passar utmärkt i exempelvis träningskläder. Bambukläder ska aldrig torktumlas eftersom de kan krypa av den höga värmen. Tänk på att köpa underställ av ekologisk bambu då materialet har utvunnits på ett naturligt och kemikaliefritt sätt.

Underställ av syntetmaterial är uppskattade för sin förmåga att torka snabbt och transportera fukt från huden. Materialet är lättviktigt och behöver normalt inte strykas. Framför allt är underställ av syntet slitstarka vilket gör att de håller länge. Syntetiska material består framför allt av olika plaster, som polyester. De kan även vara gjorda av akryl, nylon och spandex. Konstgjorda fibrer helt enkelt, till skillnad från ull som är så kallade naturfibrer.