Relaterade artiklar

Shutterstock / Di New Africa

Tvättmaskiner

Front- eller toppmatning: Frontmatade tvättmaskiner med lucka framtill är vanligast, men det finns tillfällen då en toppmatad maskin är att föredra. Exempelvis om du har ont om plats. Men tänk på att en toppmatad tvättmaskin inte kan ha en torktumlare ovanpå sig.

Tvättkapacitet: Ju större tvättkapacitet, desto mer tvätt kan du stoppa in i maskinen. Tvättkapaciteten mäts i kilogram och för en familj på fyra personer är mellan fem och nio kilogram en normal kapacitet. Vill du tvätta mer men sällan behöver du förmodligen en tvättmaskin med större tvättkapacitet.

Energiåtgång: Inom EU måste alla tvättmaskiner vara märkta med energiklass som talar om hur strömsnål maskinen är. A är bästa energiklass enligt EU, men tvättmaskinstillverkarna har kommit överens om ännu tuffare kriterier. Enligt branschöverenskommelsen är A+++ bästa energiklass.

Ljudnivå: En bullrig tvättmaskin är inte rolig att ha i badrummet när du ska titta på film eller ha gäster på besök. Ljudnivån mäts i decibel och ju lägre desto bättre. Tänk på att ljudnivån ofta mäts separat för centrifugering. Tvättmaskinen kan alltså vara tyst vid tvättning, men bullrig vid centrifugering.

Smarta inställningar på skärm underlättar när du använder tvättmaskinen

Tvätt- och centrifugeffekt: Alla tvättmaskiner som säljs i EU märks med tvätt- och centrifugeffekt. Båda mäts i bokstäver, där A är bäst. Särskilt centrifugeffekten är viktig att ha koll på om du vill spara pengar i längden, eftersom torrare tvätt kräver mindre tid i torktumlare eller torkskåp.

Funktioner: Moderna tvättmaskiner har en mängd funktioner som du troligtvis sällan kommer att använda. Barnlås, möjlighet att senarelägga start och ett snabbprogram kan vara tre sådana funktioner. Många av de nya tvättmaskinerna är utrustade med teknik som känner av hur mycket tvätt du lägger i och justerar vatten och tvättmedel därefter. Andra har inbyggd ångfunktion som ska motverka skrynklor. Bestäm vad som är viktigt för dig och håll utkik efter just de funktionerna inför ditt köp.

Garanti: Se till att få en generös garanti. Flera tillverkare erbjuder motorgaranti på tio år. Vissa tillverkare erbjuder garanti enbart på mer påkostade modeller.