Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Väggfäste för TV - så väljer du rätt
  • 18 juli 2019
Peter Olsson
Peter OlssonExpert inom tv
Välj rätt väggfäste för din TV
Ska din nya läckra TV placeras likt en tavla på väggen? Tänk då på att skaffa rätt typ av väggfäste anpassat för vikten och storleken på din TV. Våga vara lite utseendefixerad. Utseendet är viktigt - kanske inte på själva fästet, men det ska synas så lite som möjligt när TV:n väl är på plats.
Fundera på placeringen

Fundera främst på placeringen av TV:n. Kommer du sitta rakt framför den eller behöver du ett vridbart väggfäste? Hur sitter anslutningarna på TV:n i förhållandet till väggfästet? Titta även på hur mycket fästet bygger ut från väggen, ju mer osynligt fäste desto snyggare installation.

Kolla vikt och mått

Köp ett fäste som är anpassat efter storleken och vikten på din TV. Förutom storlek och vikt bör du även kolla upp VESA-måttet (måtten mellan fästpunkterna på baksidan av TV:n). VESA är standard för alla tillverkare och finns i 8 olika mått: 75x75, 100x100, 100x200, 200x200, 400x200, 400x400, 600x400 och 800x400 mm.

Kolla väggarna

Innan du förivrar dig och slänger upp TV:n på väggen bör du luska ut vad väggen är byggd av. Slå allt du orkar i väggen! Går det hål är det gips, behöver du gipsa handen är det troligen betong. Skämt åsido, knacka lite lätt på väggen och lyssna. Låter det ihåligt är det gips, annars mest troligt betong. Är det gips rekommenderar jag att lokalisera reglarna men är du lite mer våghalsig kan du även använda plugg anpassad för tjockleken på gipsskivorna. Är det betong behöver du använda dig av borrmaskin med slag. Mät ut avstånd noga och försäkra dig om att ingen el i väggen kan ställa till det för dig.

Köp rätt plugg och skruv

Sista kapitlet i denna spännande historia handlar om skruv och plugg. Somna inte nu, det är faktiskt viktigt att använda rätt prylar! Se till att köpa hem rätt typ av plugg och skruv anpassade efter materialet i din vägg. Chansa inte och plocka lite blandat från skruvlådan hemma, då fel typ av plugg eller skruv kan resultera i katastrof. Tänk om TV:n trillar ner mitt i fredagsmyset! Känner du dig osäker så fråga personalen på din lokala bygghandel om råd. När väl rätt prylar är inköpta så kan du skruva upp din TV med ett leende på läpparna. Snart är det dags att njuta!


Man kan hänga upp en TV på många olika sätt. Inte alla sätt är bra. Tänk igenom placeringen noga innan du börjar montera. Mät ut höjden och fundera en extra gång. Det är vanligt att man monterar TV:n för högt, men det är också en smaksak. Kanske är du van vid att sitta längst fram i biosalongen och kan uppskatta en rejäl nackspärr på ett sätt som ingen annan kan.

Jag har rekommenderat några väggfästen som jag tycker är bra och smidiga att montera. Valet beror såklart på hur du ska placera just din TV. Min rekommendation är att du väljer ett slimmat fäste så att TV:n kommer så nära väggen som bara möjligt. Det är inte heller en dålig idé att köpa en slimmad TV för att få en riktigt snygg installation, kika t.ex. in den supertunna TV:n i min lista med TV-apparater för filmtittande.

Allt detta är såklart en rent utseendemässig fråga och inte alltid så praktisk, se därför till att ha alla kablar på plats innan du hänger upp TV:n på väggen. Behöver du ha ett vridbart väggfäste så kommer TV:n oftast något längre ut från väggen, men fördelen är att ditt TV-tittande blir mer flexibelt. Bor du kompakt kan du då göra det till en utmaning att kunna se TV från både badrum, kök, säng och soffa.

Hursomhelst så önskar jag dig stort lycka till med monteringen och se gärna till att ha bärhjälp om det rör sig om större TV-apparater.


Peter Olsson
Peter OlssonExpert inom tv

Tekniknörd med fokus på hifi och hembio. Har byggt hembioanläggningar sen tidigt 90-tal och dragit kilometervis med kablar. Jag älskar film och för att uppnå den ultimata filmupplevelsen krävs en perfekt symbios mellan ljud och bild. Idag har jag två hembioanläggningar att laborera med och senaste tillskottet i familjen är Dolby Atmos (takhögtalare).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer