Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Smashburger på grillen - så gör du

  • 12 november 2021
Robin Brun
Robin BrunExpert inom grillar
Smashburger på grillen - så gör du
Alla älskar att grilla hamburgare! De senaste åren har så kallade "smashburgers" blivit otroligt populärt. Men vad är det egentligen? Och hur gör man? Det är faktiskt själva trycket mot den väldigt heta, platta ytan som gör att maillardeffekten som är unik för smashburgers uppstår. Det har alltså egentligen inget med den platta formen att göra. Jag har haft smashburgers som hobby sedan 2013 och tävlade i SM för hamburgare 2020, där jag kom på 2:a plats i People's Choice. Jag andas, tänker och är snart en hamburgare! Jag älskar framför allt burgare som är gjorda från grunden (okej, visst händer det att jag äter en fryspuck från matvarubutiken också, men säg det inte till någon). Med den här guiden hoppas jag att du också snart har full koll på hur man gör riktigt goda smashburgers på grillen.
Vilket kött ska man välja?

Välj ditt kött med omsorg, resultatet blir aldrig bättre än dess ingredienser. Kör alltid 100% nötkött med en fettprocent på mellan 21-25%. Min personliga favoritblandning är 8 delar högrev (fin marmorerad högrevskärna) och 2 delar fett i form av bringa, talg eller kappa från t.ex. entrecote/ryggbiff. Är den dessutom hängmörad får man ännu mer smak! Fråga hos din lokala butik eller slaktare, dom brukar trimma bort fett från mycket fint kött.

Mala och förbereda köttet

Skär köttet i bitar som passar i kvarnen. Här vill vi mala på ca 6 mm hålskiva för att få en bra storlek. Jag lägger sedan köttet och delarna till kvarnen i frysen en liten stund innan jag börjar mala - det gör att fettet inte smälter och blir till smet. Jag maler sedan två gånger på 6 mm för att fördela ut fettet jämt i färsen, det gör skillnad!

Efter jag malt gör jag "bollar" av färsen, dessa bör vara ca 85 g/st. När du gör bollarna så hantera färsen så lite som möjligt, 2-3 mycket lätta tryck räcker för att den inte ska bli för kompakt. När du gjort detta lägger du bollarna i kylskåpet tills det är dags att grilla.

Redskap och verktyg för smashburgers

Dom viktigaste prylarna när du ska göra smashburgers är stekskrapa, smashburger-järn och stekplatta i gjutjärn eller rostfritt stål till din grill. Stekplattan läggs ovanpå grillgallret och finns att köpa till alla grillar, kontrollera bara måtten innan köp. En köksvåg för att väga ditt kött och en bra köttkvarn är förstås också fint att ha.

Rosta hamburger-brödet

Dra upp din grill i 235-250 °C. Se till att din stekplatta har samma temp som grillen, detta får du lättast genom att ha locket på en stund. Sedan är det dags att rosta dina brioche/potatobuns, det gör vi med smör eller ghee. Smöra din stekplatta och rosta snabbt en yta på insidan av locket och botten. När detta är klart går du till nästa steg, köttet!

Så gör du smashburgers

Pensla några droppar matolja på undersidan av ditt smashburger-järn/smashburger-tool. Lägg köttet på stekplattan och pressa riktigt hårt ner med järnet. Sedan, utan att lyfta handen, gnuggar du roterande järnet två varv motsols. Håll kvar ett tryck på järnet och räkna till fem. Lyft sedan försiktigt så att köttet inte följer med (har du problem med detta trots olja kan du prova ha bakplåtspapper mellan järnet och köttet). Salta direkt och vänta tills det börjar tränga ut blod på ovansidan innan du vänder.

Ta din stekskrapa och skrapa loss köttet från stekbordet och vänd på burgaren. Salta andra sidan också och lägg därefter direkt på din ost. Eftersom du har ett tunt kött på en riktigt varm grill kan det ibland vara ett problem att osten inte hinner smälta. Då kastar du två matskedar vatten bredvid köttet och sätter en liten skål/lock över, så smälter osten på några sekunder.

Montering och smakbild

Börja med din smörrostade botten. Tänk på att montera i en sådan ordning så brödet inte blir geggigt. När det gäller tillbehör brukar jag tänka på att få med salt, sött, syra och ost, ost är alltid gott! Skapa din egna favorit och njut.


Robin Brun
Robin BrunExpert inom grillar

Jag är en grill- och hamburgernörd av högsta rang! Har tidigare arbetat med kurser inom grillning och rökning samt med produktdemonstration av grillar. Har en förkärlek för "smashburgers" sedan många år. Jag röker och grillar både "direkt" och "indirekt", samt kallröker. Brinner lite extra för kolgrill och low n slow BBQ, men använder alla tekniker inklusive gasolgrill. Tävlar i Hamburger-SM, 2020 kom jag på 2:a plats i People's choice! Vid ett tillfälle ägde jag så mycket som 12 grillar samtidigt, har nu minskat parken men ökat grillytorna :)

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer