Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

HemPrisjakts experterGuide - Så fiskar du gös - experten tipsar

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Så fiskar du gös - experten tipsar

  • 8 december 2021
Semir Hodzic
Semir HodzicExpert inom fiske
Den här guiden kommer att handla om fiske efter gös med traditionellt jiggfiske. Det finns två huvudsakliga anledningar till varför man vill fiska gös med traditionellt jiggfiske. Den ena anledningen är att det är väldigt effektivt oavsett årstid eller förhållanden. Den andra anledningen är enkelheten; man kommer väldigt långt med endast grundläggande utrustning.
Planera fiskedagen

Fisketuren börjar hemma i soffan när tankarna börjar drifta iväg ut mot sjön. Redan där och då är det viktigt att skapa sig en preliminär plan över den kommande fiskedagen. Håll koll på väderprognosen, ta fram en djupkarta över vattnet, markera intressanta platser och försök hitta en känsla för vilken del av sjön som kan prestera som bäst just den dagen.

Min erfarenhet av fiske under den kallare perioden på året (men då det fortfarande är isfritt) är att gösen uppehåller sig vid de större stimmen med betesfisk. Gösen är även mer aktiv på dagen under de kallare perioderna, jämfört med sommaren då den gärna jagar under de mörkaste timmarna.

Leta efter struktur på botten

Gösen kan man väldigt ofta hitta i närheten av tydlig bottenstruktur. Exakt hur den här strukturen ser ut kan variera, men tanken är att man letar efter något på botten som bryter den monotona och kala miljön som dominerar sjön. Bråte, stenar, och grynnor är exempel på olika typer av struktur. Gösen gillar också att uppehålla sig runt bropelare och bryggor i jakt på föda.

Använd ett styvt fiskespö

Gösens mun är väldigt hård och många gånger när den väljer att hugga så gör den inte det med full kraft. Här blir det därför väldigt viktigt att använda utrustning som maximerar dina chanser att kroka även den mest försiktiga gösen.

Ett styvt fiskespö är att föredra då det kan generera tillräckligt med kraft för att penetrera gösens mun. T.ex. Abu Garcia Vendetta 10-30 g som du kan läsa mer om i min topplista om fiskespön. Det är även viktigt att alltid ha vassa krokar på jiggskallen - ibland kan de små detaljerna vara den avgörande skillnaden.

Variera hastigheten på betet

Generellt brukar man vilja imitera skadad betesfisk för att locka gösen till hugg. Det finns många olika sätt att uppnå detta och det gäller att testa sig fram för att veta vad som fungerar just den dagen.

På sommaren är det vanligare att betesfisken är mer aktiv och rör på sig mer, därför kan man med fördel öka hastigheten på betet och ha kortare vevstopp. Under de kallare perioderna på året är både betesfisken och gösen mer stationär. Då bör man försöka gå ner i hastighet och ha längre vevstopp när man tar hem betet.

Använd olika sätt att ta hem jiggen på

Om man alltid fiskar sin jigg på exakt samma sätt blir man ganska begränsad. Det är bättre att ha några olika tekniker som man skiftar mellan när det går trögt.

Den vanligaste tekniken är att man "studsar" sin jigg på botten. Man låter jiggen falla till botten och sedan lyfter man den med några vevtag för sedan att låta den falla fritt mot botten igen. Här kan man variera hastigheten och testa sig fram.

En annan metod är att hitta lite hårdare botten och långsamt släpa jiggen längs botten. Den här metoden har visat sig effektiv när fisken inte är särskilt aktiv. Genom att röra upp sediment på botten och skapa mycket vibrationer lockar man gösen till hugg.

Ha ett varierat utbud av jiggar

Att välja jigg kan kännas som en djungel då det finns oändligt med varianter och modeller. Men till det traditionella jiggfisket klarar man sig bra med ett par olika färger och former som snabbt levererar både gös, gädda, och abborre.

Shadjiggar är de vanligaste jiggarna som används i traditionellt jiggfiske, det är helt enkelt jiggar som har en paddelstjärt. Dessa finns i många olika varianter och är väldigt effektiva. Det finns även jiggar som har speciella dofter eller är behandlade med UV-färg.

Mitt tips är att skaffa några olika varianter av jiggar i både naturliga och lite mer starka färger. Oftast går det väldigt fort att få en favoritjigg.


Semir Hodzic
Semir HodzicExpert inom fiske

Jag är en fisketokig kille som har fiskat så länge jag kan minnas och har bedrivit fiske i många olika former. Det har gått från att vara ett intresse till att bli min passion och jag älskar att nörda in mig på detaljerna. På senare tid har jiggfiske efter abborre blivit en stor favorit. Jag har även varit med och utvecklat en app som heter FishLogger (play store) som går ut på att föra statistik över viktig väderdata med ett knapptryck när man fångar fisk.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer