Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Guide: Kompaktkamera vs systemkamera - här är de 4 största skillnaderna
25 juni 2019
Om du är på väg att köpa en kamera har du säkert sett att det finns två huvudsakliga typer - systemkamera och kompaktkamera. Den största skillnaden mellan systemkamera och kompaktkamera är att man kan byta objektiv på en systemkamera, medan en kompaktkamera har ett fast objektiv. De andra skillnaderna jag tar upp i den här guiden har vissa undantag, men är de vanligast förekommande.
En systemkamera kan byta objektiv
Den största och tydligaste skillnaden mellan en kompaktkamera och en systemkamera är möjligheten att byta objektiv på kameran. På en systemkamera kan man det, men på en kompaktkamera är objektivet en fast del av kameran. Om du vill ha möjlighet att kunna ta olika sorters bilder genom att byta objektiv är det alltså en systemkamera du skall satsa på. I en av mina topplistor kan du hitta några tips på bra systemkameror just nu.
Kompaktkameran har färre inställningar
Den genomsnittliga kompaktkameran har färre möjligheter att precist ställa in hur man vill fotografera; t.ex välja bländare, slutartid och ISO. Detta ger färre möjligheter att vara kreativ och utforska tekniken. På engelska kallas kompaktkameror ibland därför för "point-and-shoot camera". På en systemkamera kan man normalt sett alltid välja ett manuellt läge där man har full kontroll över alla inställningar. Det finns dock avancerade kompaktkameror där du kan göra manuella inställningar och även enklare systemkameror där du inte kan det.
En kompaktkamera är mindre
Tack vare att optiken är fast monterad på en kompaktkamera så kan man optimera dess storlek. Den är alltså normalt sett mer kompakt och ofta också lättare än en systemkamera med motsvarande funktioner. Om du letar efter en så liten och portabel kamera som möjligt, så är det antagligen en kompaktkamera du behöver. Jag har skrivit en lista med marknadens bästa kompaktkameror just nu (enligt mig).
Systemkameran ger bättre bildkvalitet
Ofta har kompaktkameror en mindre sensor än en systemkamera. Inte nödvändigtvis färre megapixlar utan storleken på själva sensorn. Den påverkar bildkvaliteten i form av hur skärpa och oskärpa (även kallat bokeh) ser ut på bilderna. En större sensor resulterar oftast i bilder som uppfattas som mer tilltalande. Om du är ute efter maximal bildkvalitet så är antagligen en systemkamera därför ett bättre val.
Mina bilder talar för sig själva på carlfotograferar.se. Jag fotar mest bröllop och familj, mat och restaurang, events och konserter. Började fota 1986 med en helmanuell mellanformatskamera. Sen blev det många timmar i mörkrummet innan jag gick över till digitalt 2004. Fotade tidigare med Canon (1Ds II, 5D II, 6D mfl) men har nu bytt system till Fujifilm. Föredrar fasta objektiv och naturligt ljus.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs merCarl rekommenderar 2 produkter
Om du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.
Topplistor inom Kameror