Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Kalka av kaffebryggare - 5 enkla steg som gör din kaffemaskin skinande ren
  • 8 juli 2019
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom kaffemaskiner
Så avkalkar du din kaffebryggare
Att kalka av kaffebryggaren är nyckeln till gott kaffe. Kalk skapar nämligen ojämn temperatur, vilket kan göra att kaffet smakar konstigt.
Välj rätt avkalkningsmedel

Det första du behöver göra är att välja vilket avkalkningsmedel du ska ha. Det finns en mängd olika avkalkningsmedel och det bästa är om du använder dig av det som tillverkaren till din kaffebryggare rekommenderar. Annars finns det universala anti calc-medel i tablett, pulver och flytande form. Dessa hittar du i vanliga livsmedelsbutiker som t.ex. Ica. Du kan också göra en egen rengöring. Jag brukar blanda 1 dl ättika (24%) och 6 dl vatten. Tänk på att vissa kaffebryggare inte tål ättika, så ta en titt i bruksanvisningen först.

Häll medlet i maskinen och brygg

Se först till att du har gjort rent kaffebryggaren med milt och luktfritt diskmedel. Filterbehållaren ska vara helt tom och inte ha några filter i sig. Häll sedan avkalkningsmedlet i kaffebryggaren och kör igång en bryggning.

Vänta 15 minuter

När all vätska har körts igenom kan du stänga av maskinen och vänta i ca 15 minuter. Under den här tiden svalnar medlet i kaffekannan, och din kaffebryggare får vila en stund.

Brygg med avkalkningsmedel igen

Fyll på med samma vätska igen och sätt igång en till bryggning. Avkalkningsvätskan bör nämligen gå igenom maskinen minst två gånger. Om vätskan är väldigt mörk bör du dock inte använda samma, utan istället göra en ny sats. Om du avkalkar din maskin kontinuerligt brukar det gå bra att återanvända vätskan.

Brygg igenom med vatten

Fyll din bryggare till max med vatten och kör igenom den igen. Gör detta minst två gånger med nytt, rent vatten varje gång. Detta är för att få bort allt medel/ättika från kaffemaskinen. Inte för att det på något vis är farligt, men det ger kaffet en bismak. Se även till att göra rent filterhållaren och vattenbehållaren.


Denna guide gäller för vanliga kaffebryggare med kanna, som de jag har med i denna lista med bra elbryggare. Hur ofta du behöver rengöra din kaffebryggare beror på hur vattnet är där du bor. I city brukar vattnet vara mjukare men ute på landet är det oftast mer mineraler i vattnet, vilket gör att det lättare bildas kalk. Jag rekommenderar att avkalka åtminstone fyra gånger om året, helst sex. Tips: om du inte har tillgång till 24-procentig ättika så kan du istället blanda 2-3 msk citronsyra med 6 dl vatten.

Kan man motverka kalk då? Absolut! Den enklaste metoden är att använda en s.k. vattenfiltreringskanna som filtrerar vattnet från alla mineraler genom ett kolfilter. Detta skapar även ett smaklöst vatten som ger ditt kaffe chansen att skina. Vid smaktester när jag skall recensera kaffe använder jag alltid mitt vattenfilter för att få en korrekt smakbild.


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom kaffemaskiner

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer