Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Flyga med barnvagn - 3 viktiga punkter som du behöver tänka på
  • 18 juni 2019
Clara Ernberg
Clara ErnbergExpert inom barnvagnar
Så flyger du med barnvagn
En resa bokad och semester hägrar, så härligt! När ni ska flyga med barnvagn så finns det dock några saker som kan vara bra att tänka på.
Kolla upp flygbolagets regler

Om ni vill ha med barnvagnen hela vägen fram till kabinen så behöver ni en vagn som är så pass kompakt att den får plats. Men även om ni planerar att köpa eller kanske redan har en vagn som enligt tillverkaren är tillåten som handbagage, så rekommenderar jag att ändå dubbelkolla med flygbolaget. Reglerna är olika för olika flygbolag, så ni kan bli nekade att ta vagnen ombord på flyget och bli ombedda att lämna den när ni kommit fram till gaten. Då läggs den med övriga väskor i bagageutrymmet. Vissa flygbolag godkänner bara ett visst märke, andra inga alls och vissa godkänner det mesta, bara det får plats.

Skaffa en förvaringsväska

Om ni behöver checka in barnvagnen så finns det på många flygplatser möjlighet att hyra en förvaringsväska som heter Airshell. På Airshells hemsida går det att att se vilka flygplatser som har den möjligheten och du kan också boka en väska inför resan. Vissa barnvagnsmärken har egna påsar som går att köpa. Då gäller försäkringar och oftast även barnvagnstillverkarens egna garanti. Att ha med barnvagnen som incheckat bagage är oftast kostnadsfritt hos de flesta flygbolagen om ert barn eller bebis är under en viss ålder.

Rätt vagn för resemålet

Fundera på hur ni kommer att använda barnvagnen på er destination samt vilket underlag ni kommer rulla på. Kommer ni att åka mycket taxi och buss, så kika på en mindre vagn som är enkel att fälla ihop och tar lite plats. Ska ni till en stad med mycket kullersten eller ojämn terräng, så ta med en vagn med fjädring i chassit - till exempel en Baby Jogger City Mini GT som jag skriver om i min lista med barnvagnar som är smidiga i bilen. Ska ni på en vandring eller skidsemester tycker jag verkligen ni ska ha en vagn för det ändamålet, kolla isåfall in listan med barnvagnar för terräng. En vagn som både funkar smidigt på flygplatsen och när ni väl kommit fram kommer att göra er resa så mycket bättre.


“Varför ska vi köpa eller hyra en barnvagnsväska för dyra pengar, vi kan väl packa den själva!” Nja, det tycker jag inte att ni ska göra. Klart det går att packa hemma med bubbelplast, filtar och annat som dämpar, men ni har ju ändå en flygresa hem med vagnen också och då vill en inte behöva lägga tid på att packa ner vagnen. Dessutom är det inte säkert att försäkringen för vagnen gäller om ni inte har en från flygbolaget godkänd väska. Det går att köpa en speciell plastpåse från flygplatsen att lägga vagnen i, det brukar kosta ca 50 kronor. Men bagage på flygplatser hanteras inte varsamt, jag har sett påsar med barnvagnar kastas ner från flygplanet till marken. Airshell-väskan är helt klart värd sin peng om ni ska resa med barnvagn. Den är dock enorm och ingen fröjd att dra runt på, därför är den inte optimal om ni ska resa omkring till flera ställen - då är en godkänd resevagn bättre. På vissa flygplatser finns möjligheten att lämna in Airshell-väskan på ditvägen och hämta ut en ny på hemvägen. Är ni en familj som reser mycket skulle jag alla dagar i veckan rekommendera att köpa en egen transportväska.


Clara Ernberg
Clara ErnbergExpert inom barnvagnar

Jag blev mamma för första gången 2008 men tyckte redan som barn det var så roligt att få köra vagn och nördade totalt ner mig långt innan jag själv fick barn, barnvagnsnörd in the making från typ 7 års ålder. Jag gick in i vår lokala leksaksbutik som också hade barnvagnar och kollade på barnvagnarna som tonåring (de måste tyckt jag var sååååå märklig). När jag jobbade som barnflicka i 20-årsåldern så gav jag rekommendationer på vilken vagn famljen borde köpa (en Urban Jungle Moutain Buggy Duo 2004) När mitt äldsta barn föddes så förlorades jag helt till babytillbehören och har sedan dess haft ett stort intresse för barn och babyprodukter, meritlistan består av nära 70 vagnar (jag har självklart ett excelark med alla nerskrivna) och jag har nog nosat på det mesta inom produktkategorin. Till vardags studerar jag till barnmorska. Jag bor med en make och våra 3 barn födda -08, -13 och -16. Det går att finna mig på ett pyttelitet instagramkonto (claraandkids) eller som admin i (om inte världens största så iallafall världens bästa) barnvagnsgrupp på facebook (barnvagnar!)

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer