Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Duovagn eller kombivagn - tänk på detta innan du väljer
  • 8 juli 2019
Clara Ernberg
Clara ErnbergExpert inom barnvagnar
Skillnaden mellan duo- och kombivagn
Skillnaden mellan duovagn och kombivagn är att duovagnen har en separat sitt- och liggdel. Kombivagnen har endast en sittdel där ni istället kan lägga i en babylift. Jag hoppas att denna guide kan hjälpa er komma fram till om en duovagn eller kombivagn passar er bäst.
Kombivagn har sittdel med liggläge

En kombivagn är en barnvagn med sittdel som kan fällas ner i plant liggläge. Det går inte att lyfta ur sittdelen för att t.ex. bära en sovande bebis, utan oftast är lösningen för familjer med små barn att köpa till en babylift som spänns fast i sittdelen. Exempel på kombivagn är Britax Smile eller Britax GoBig2, som båda går att ha i plant liggläge och har lift som originaltillbehör.

Duovagn kan ha både sitt- och liggdel

En duovagn är ett chassi med separat ligg- och sittdel som ni kan byta mellan när ni vill. Detta är nog den vanligaste lösningen. Ibland går det att köpa chassi och liggdel först och sittdelen senare, vilket är ett mindre dyrt alternativ men långt ifrån alla duovagnar säljs så. Exempel på duovagnar är Cybex Priam Lux eller Bugaboo Fox.

Duovagn är ombonad men dyrare

Personligen gillar jag duovagnen bäst för att det finns en ombonad liggdel. Det är i regel väldigt enkelt att klicka av liggdelen och bära den om jag ska upp för en trappa eller liknande. Kombivagnen är dock billigare och går ofta att fälla ihop i ett stycke. En babylift väger också mindre och det är enklare att lyfta en lift ur sittdelen än att klicka bort en hel liggdel.


Jag tycker alltid att en ska gå till en butik och testa innan ett barnvagnsköp. Läs gärna mina tips på bra barnvagnar för att bilda dig ett uppfattning, men ta dig också tiden att verkligen känna på olika barnvagnar, testa olika lösningar och åk sedan hem och fundera. Vilka behov har er familj? Ni kanske har en bebis och en 2-åring som ska dela på samma vagn? Eller måste barnvagnen få plats i backluckan på en liten bil? Då är det ju lättare med en kombivagn som blir liten ihopfälld (t.ex. Britax Go Big2) och en mjuk babylift som enkelt går att lägga någon annanstans i bilen. Kika gärna in listan med barnvagnar som passar bilen. Men vill ni hellre ha en riktig liggdel och sittdel, då är duovagnen ert alternativ.


Clara Ernberg
Clara ErnbergExpert inom barnvagnar

Jag blev mamma för första gången 2008 men tyckte redan som barn det var så roligt att få köra vagn och nördade totalt ner mig långt innan jag själv fick barn, barnvagnsnörd in the making från typ 7 års ålder. Jag gick in i vår lokala leksaksbutik som också hade barnvagnar och kollade på barnvagnarna som tonåring (de måste tyckt jag var sååååå märklig). När jag jobbade som barnflicka i 20-årsåldern så gav jag rekommendationer på vilken vagn famljen borde köpa (en Urban Jungle Moutain Buggy Duo 2004) När mitt äldsta barn föddes så förlorades jag helt till babytillbehören och har sedan dess haft ett stort intresse för barn och babyprodukter, meritlistan består av nära 70 vagnar (jag har självklart ett excelark med alla nerskrivna) och jag har nog nosat på det mesta inom produktkategorin. Till vardags studerar jag till barnmorska. Jag bor med en make och våra 3 barn födda -08, -13 och -16. Det går att finna mig på ett pyttelitet instagramkonto (claraandkids) eller som admin i (om inte världens största så iallafall världens bästa) barnvagnsgrupp på facebook (barnvagnar!)

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer