Arbeta effektivt hemifrån – Prisjakt tipsar

Kom igång med arbetet hemifrån med våra smarta tips. Med rätt kunskap, prylar och lite tålamod kommer kreativiteten att flöda.

Text:
Daniel Haaf

Allt fler företag uppmanar sina anställda att arbeta hemifrån för att minska risken för vidare spridning av coronaviruset. Med teknikens framsteg är det möjligt att sköta allt från projektsamarbeten i dokument till videokonferenser oavsett var i världen man befinner sig.

Att öppna locket på bärbara datorn för att börja arbetsdagen är enkelt, men att arbeta kreativt och få något gjort är knepigare. Det krävs förberedelse, målmedvetenhet och kanske lite extra hjälp från tekniken för att få saker gjorda.

Här tipsar vi om hur du förbereder och planerar ditt arbete hemifrån, och även om några praktiska prylar att ha i hemmet.

Så jobbar du mer effektivt hemifrån

Etablera tydliga rutiner

Rutiner gör det lättare att få saker gjorda. Se till att skapa rutiner för både arbetet och allt som ska göras hemma så är det lättare att hålla tankarna där de ska vara. Rutiner kring städningen i hemmet gör att du inte funderar på dammsugaren, tvätten, disken eller annat som måste fixas under arbetsdagen.

Ta ordentligt med pauser

Glöm inte att ta pauser! Det är lätt att tiden bara flyger iväg och plötsligt har du varken fått lunch eller en chans att sträcka på benen. Se till att du sträcker på dig var 20:e minut eller åtminstone flyttar blicken från datorskärmen och fokuserar någonstans bortom arbetsytan ett tag för att vila ögonen. Ett tips är att plocka fram läsplattan och beta av några kapitel i favoritboken.

Skapa ett dedikerat arbetsutrymme i hemmet

Skapa en plats i hemmet som är avskild och ger dig arbetsro. Undvik platser där andra rör sig, som köket och vardagsrummet. Försöka också att undvika platser som är röriga och behöver städas. Det är viktigt att hitta en plats där du kan arbeta ostört och utan kreativa hinder. Ett höj- och sänkbart skrivbord är bra för kroppen och gör att du kan stå upp för att variera dig lite.

Ha en klar bild av vad du ska göra

Vet du exakt vad du ska göra medan du arbetar hemma? Om inte så bör du dra i rätt trådar för att ta reda på det. Vet exakt vad som förväntas av dig och till när saker ska vara gjorda. Använd den kunskapen för att prioritera ditt arbete, dina pauser och annat som ska göras under dagen.

Planera morgondagen & strukturera arbetet

Lägg upp morgondagens arbete innan du avslutar arbetsdagen. Då kan du lättare släppa arbetet när locket på datorn slås ihop och du får mer tid över till annat när hjärnan inte snurrar iväg. En strukturerad dag gör att du blir mer kreativ och lättare kommer igång med det som ska göras. Gör en tydlig plan som sträcker sig en eller flera dagar framåt i tiden.

Be om att inte bli störd

Den här kanske känns uppenbar, men ibland är det svårare än man tror att få arbeta ifred. Var bestämd med att inte få bli störd om det inte är absolut nödvändigt och markera tydligt med en stängd dörr om möjligt. Visste du att varje gång du störs kan det ta upp till 25 minuter att få samma arbetsflöde som innan ditt fokus bröts?

Använd brusreducerande hörlurar

Ibland är det inte möjligt att stänga ute alla störande ljud från omgivningen. Det kan vara att du befinner dig i ett högtrafikerat område, att du måste sitta på ett café eller att du bara inte kan stänga om dig när du arbetar hemma. Med brusreducerande hörlurar är det lättare att stänga ute omgivningen, även om kanske inte alla ljud går att sålla bort. Glöm bara inte att ladda dem regelbundet!

Se till att ha allt på plats

Det är viktigt att du har alla verktyg som behövs redo för arbetsdagen. Det kan vara att bärbara datorn har ett fullt batteri, att arbetsstationen i hemmet är städad och att du har alla appar som behövs för att arbeta hemifrån. Innan du stänger locket för dagen – säkerställ att du direkt kan börja där du slutade dagen därpå.

Smarta prylar för dig som arbetar hemifrån

Adobe Stock © Helmut Seisenberger

1. Kaffebryggare

Alla kaffedrickare förstår värdet av en riktigt bra kaffebryggare. Oavsett om du är på kontoret eller arbetar hemifrån så är en ordentlig kaffebryggare som är snabb, kommer upp i rätt temperatur och gärna brygger direkt i en termos en viktig del av vardagen. Komplettera med en kaffekvarn som maler bönorna för extra smak och om dessutom har en smart kaffebryggare kan du styra bryggningen direkt från mobiltelefonen.

Här hittar du kaffebryggare på Prisjakt. Om du är tedrickare kanske en bra vattenkokare är mer intressant.

iStock.com / fizkes

2. Brusreducerande hörlurar

Låt inte familjen störa dig när du är mitt i den mest kreativa fasen på dagen. Med brusreducerande hörlurar stänger du ute mycket ljud som gör att du tappar fokus på arbetsuppgifterna. Det finns hörlurar med brusreducering för både Android och iOS. Sätt dem på huvudet, aktivera brusreduceringen och känn lugnet när omvärlden stängs ute för en stund – gärna i kombination med din favoritmusik.

Här hittar du brusreducerande hörlurar på Prisjakt.

iStock.com / scyther5

3. Tyst dammsugare

En tyst dammsugare är inte nödvändigtvis det viktigaste för hemmaarbetet, men oavsett om du har husdjur, små barn eller bara vill arbeta ifred så är en tyst dammsugare guld värd. Med en ljudnivå under 60dB kan du enkelt fokusera på det som är viktigt utan att störas när städningen är igång. Var noga med att välja en modell som har HEPA-filter så rengörs luften som passerar dammsugaren, det mår alla i familjen bra av.

Här hittar du tysta dammsugare på Prisjakt.

© Andrey Popov / Adobe Stock

4. Pilatesboll

Brukar du sitta många timmar på en gammal kontors- eller köksstol när du arbetar hemifrån? Gör din kropp en tjänst och skaffa en uppblåsbar pilatesboll istället. Bollen hjälper dig att få en bra kroppshållning genom att aktivera musklerna kring bålen, och om du kombinerar med rörelseövningar under dagen blir det lättare att ta sig igenom arbetsdagarna. Åtminstone rent kroppsligt.

Här hittar du pilatesbollar på Prisjakt.

Adobe Stock © SchuchratSteven

5. Surfplatta med penna

Med en surfplatta och en styluspenna behåller du kreativiteten även när du inte är på kontoret. Rita, skissa, skriv och klottra precis som du vill, oavsett om du sitter i soffan eller vid skrivbordet. En styluspenna gör det enkelt att skissa ner alla dina tankar och dela med andra. Du lär dig samtidigt tänka visuellt samtidigt som du övar på dina skissförmågor. Dessutom lär den här prylen blir en superhit hos barnen med alla roliga ritappar (glöm inte skärmskyddet och ett skyddande skal bara!)

Här hittar du surfplattor med stöd för styluspenna på Prisjakt.

© Philips

6. Smarta LED-lampor

Uppgradera hemmet med smarta LED-lampor. De är strömsnåla, kan styras via mobiltelefonen och med rätt lampor även ändra färg. Eller varför inte röststyra lamporna med hjälpa av en digital assistent som Google Assistant och Apple Siri? Växla mellan vitt ljus för produktivt arbete, och varmare ton när du vill slappna av och låta ögonen vila lite. Populära smarta lampor finns bland annat i serierna IKEA Trådfri, Philips Hue och Lifx.

Här hittar du smarta LED-lampor på Prisjakt.

Prisjakts ekonomiskola

Visste du att Prisjakt har en ekonomiskola i samarbete med Compricer? Varje månad släpper vi en ny artikel med konkreta råd och tips om hemekonomi. Ekonomiskolan är framtagen av sparekonomen Christina Sahlberg på Compricer och du kan läsa mer om alla avsnitten här.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]