Allt fler köper elsparkcyklar – men få är lagliga

Funderar du på att köpa en elsparkcykel och undrar vilka regler som gäller när du tar ut den på vägarna? Då har du hamnat helt rätt. Här berättar vi vilka regler som gäller och tipsar om bra modeller som är lagliga att framföra på svenska vägar.

Elsparkcyklar har vuxit till ett fenomen på marknaden med ett växande intresse hos både tillverkarna och konsumenter. På Prisjakt var intresset för elsparkcyklar 21 procent större under juni och juli i år jämfört med samma period förra året.

– Elsparkcyklar har haft en uppåtgående trend under lång tid och nu i augusti ser vi för första gången att elsparkcyklar genererar ett större köpintresse än cyklar och elcyklar tillsammans på Prisjakt. Många tänker nog att de sparar en del pengar jämfört med om de hade hyrt en elsparkcykel från uthyrningsföretagen, men då är det viktigt att undersöka att modellen uppfyller alla krav, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker på Prisjakt.

Det är ett problem att så få elsparkcyklar uppfyller lagkraven så att de kan användas direkt när de köpts. Frågan är hur många som faktiskt undersöker vilka regler som gäller och köper rätt tillbehör när reflexer, ringklocka och belysning saknas.

Foto: PointImages, Adobe Stock

Det här gäller när du ska köra elsparkcykel på allmän plats

För att få köra en elsparkcykel på allmän väg gäller det att den har ringklocka och broms. Den som är under 15 år måste ha hjälm.

Om elsparkcykeln ska köras i mörker måste den ha både reflexer och belysning. Lamporna måste kunnas ses från 300 meters håll både framför och bakom elsparkcykeln.

Motorn på elsparkcykeln får inte vara starkare än 250 watt och inte heller kunna köras snabbare än 20 km/h. Om elsparkcykeln är kraftfullare eller snabbare än så får den bara köras på inhägnat område.

Det är inte alla elsparkcyklar som har rätt tillbehör som reflexer, lampor eller ringklocka. Om det inte följer med när du köper elsparkcykeln måste du själv köpa och montera dem.

– I och med att långt ifrån alla modeller uppfyller kraven för att klassas som cykel är min rekommendation att vara extra noga med sin research. Man bör också vara beredd på att behöva göra några modifikationer för att få elsparkcykeln godkänd, så som att installera ljus och reflexer fram och baktill. Om modellen inte uppfyller kraven för att bli klassad som cykel är den närmaste klassificeringen moped klass II, men där gäller ännu strängare krav, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker på Prisjakt.

Så här lagliga är de fem populäraste elsparkcyklarna på Prisjakt
(september 2020)

Xiaomi Mijia M365

 • För snabb (25 km/h)
 • Laglig maximal motoreffekt (250 W).
 • Har ringklocka och belysning
 • Har rätt reflexer framtill och på sidorna

Se pris och lagerstatus på Prisjakt här

Xiaomi Mijia M365 Pro

 • För snabb (25 km/h)
 • För hög motoreffekt (300 W)
 • Har ringklocka och belysning
 • Saknar rätt reflexer framtill och på sidorna

Se pris och lagerstatus på Prisjakt här

Ninebot by Segway KickScooter Max G30

 • För snabb (25 km/h)
 • För hög motoreffekt (350 W)
 • Har belysning och rätt sidoreflexer
 • Saknar ringklocka och saknar främre reflex

Se pris och lagerstatus på Prisjakt här

Xiaomi Mi Essential

 • Laglig maxhastighet (20 km/h)
 • Laglig maximal motoreffekt (250 W)
 • Har ringklocka och belysning
 • Har rätt reflexer framtill och på sidorna

Se pris och lagerstatus på Prisjakt här

Ninebot by Segway ES2L

 • Laglig maxhastighet (20 km/h)
 • Laglig maximal motoreffekt (250 W)
 • Har belysning
 • Saknar ringklocka och rätt reflexer framtill och på sidorna

Se pris och lagerstatus på Prisjakt här

Svårt att veta vilka elsparkcyklar som får köras på allmän väg

Det är inte alla butiker som skriver ut när elsparkcyklarna inte får köras på allmän väg. Det är alltså upp till dig att själv kolla vad som gäller innan du köper en elsparkcykel.

– Just nu är det som konsument väldigt svårt att veta om en elsparkcykel uppfyller Transportstyrelsens krav för att klassas som cykel eller moped. Bara när vi skulle göra den här undersökningen tog det allt för lång tid att hitta rätt information. Vissa butiker skriver ut Transportstyrelsens regler, men det är sällan som man får tydlig information om modellen faktiskt uppfyller kraven. Jag uppmanar branschen att tydligare specificera om respektive elsparkcykel uppfyller kraven, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker på Prisjakt.

Om du redan har köpt en elsparkcykel kan du kolla om den kan registreras som moped. Då måste den ha ett giltigt typgodkännande eller vara godkänd vid en mopedbesiktning enligt fordonsförordningen kap 2 § 2.

Felparkerade elsparkcyklar blir enklare att flytta för polis och kommuner med nya reglerna. Foto: alexanderuhrin, Adobe Stock

Nya regler för elsparkcyklar införs den 1 september 2022

Regeringen har beslutat om två nya regler för elsparkcyklar som införs under hösten 2022. Reglerna ska göra det säkrare för de som går på gångbanor och samtidigt göra det enklare för polis och kommuner att flytta parkerade elsparkcyklar. Här är de nya reglerna som införs:

 • Elsparkcyklar får inte framföras på trottoarer och gångbanor
 • Elsparkcyklar får endast parkeras på speciella uppställningsplatser eller anordningar specifikt för elsparkcyklar

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) så är det här ett sätt att förbättra ordningen i trafiken och minska risken för att elsparkcyklar blockerar gångbanor.

Den som cyklar på gångbanor kan idag bötfällas med 500 kronor och de nya reglerna för elsparkcyklar öppnar för att även den som framför en sådan på trottoar eller gångbana kan bötfällas efter den 1 september 2022.

Regeringen har ett pressmeddelande om de nya reglerna här.

Text: Carl Lindholm och Daniel Haaf

Uppdaterad: 1 augusti 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Foto: iStock.com / Halfpoint

Så väljer du rätt elcykel

Är du mer intresserad av elcyklar än elsparkcyklar? Kanske funderar du på att skaffa en elcykel, men är osäker på hur du väljer rätt cykel? I vår guidande artikel om hur man väljer elcykel får du tips och råd som gör att du gör ett bättre val. Vi har pratat med konsumentrådgivare och cykelexperter för att reda ut allt det viktiga åt dig.

Läs vår artikel om hur du väljer rätt elcykel här.