Prisjakt

Karl Ramstedt

Medlem sen 2008-09-14
24
Bidrag
19
Hjälpsamröster
OnePlus 9 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB
Full Star 1
3.6
(10)
5 894 kr
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Sammanfattningsvis: Allmänt bra och väldigt prisvärd telefon. +120hz OLED +65W snabbladdning (0 till 50% på 11min, 0 till 100 på 30m) +Fantastisk rapp (saker laddar snabbt och prestanda är bra) +Väldigt bra batteritid(med optimering*) +Jättebra Ultrawide kamera +/- Hyfsad huvudkamera -Ingen telefoto kamera Stänger man bara av lite onödiga inbyggda funktioner(som bl.a. "RAM boost") så blir batteritiden riktigt grymm. Hade en vända med 8h30m skärmtid(varav 2h30m spel) och 2 dagar standby innan batteriet tog slut. Kamera processeringen är lite blandad. Ibland är den jättebra och skapar fina bilder under svåra förhållanden, andra gånger tar den halvdåliga bilder i perfekta förhållanden. HDR kan vara något aggressiv ibland. Lite tråkigt att Ultrawide kameran inte funkar i Pro mode. Kan rekommendera att UNDVIKA SUPER MACRO läget. Bara byt till Ultrawide-kameran istället; den kan fokusera på 4-5cm avstånd medan huvudkameran bara klarar ~15cm som närmst. Macro läget gör inget annat än att byta till Ultrawide och crop:ar bilden om du har på huvudkameran.

Asus Prime X570-P
Full Star 1
3.7
(3)
2 100 kr
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Lite störande att det saknas kontroll över moderkortets chipset fläkt, men den är ganska tyst, och svår att höra i ett chassi. Kontrol av andra fläktar i chassit fungerar i kontrast jättebra och finns inbyggt i UEFI. Ett större problem har varit buggig BIOS/UEFI Firmware. Mitt system blev instabilt när jag försökte "överklocka"(X.M.P./D.O.C.P.) RAM-minnet. Ännu värre, vid instabil inställning inte återställde inställningar automatiskt utan jag var tvungen att manuellt reset:a hela BIOS/UEFI genom att plocka ur batteriet. Efter ett halvår och några BIOS uppdateringar så blev det äntligen stabilare och kan nu köra mina RAM-minnen i deras spec, men det känns ju ganska dumt när ny hårdvara har så knackig firmware..

Samsung Galaxy Buds Plus SM-R175 Wireless In-ear
Full Star 1
4.3
(54)
1 096 kr
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Bland de bästa trådlösa in-ear lurarna på marknaden. Ljudkvalitet är i toppklass. De följer Harmans(välkänt ljud-forskningsföretag) frekvens-kurva extremt väl, vilket för de oinsatta betyder att de är ganska neutrala i ljudprofilen; de låter naturligt, vilket generellt är vad önskas när det kommer till ljud. Här finns en mätning av frekvens-kurvan: https://www.rtings.com/headphones/reviews/samsung/galaxy-buds-plus-truly-wireless Batteritid i toppklass. Med över 10 timmar batteritid (11 spec, 13 i Rtings test) så behöver man inte oroa sig över att batteriet kommer ta slut innan man lägger ned dem igen. Dessa har inte ANC(Active Noise Canceling), men isolerar bra passivt genom bra förslutning i örat, så även mot lurar med ANC så faller de inte allt för långt bakom. De har bra passform, så att springa med dem är inte ett problem. Enda stora nackdelen med lurarna är brist på ordentligt vattenskydd. De har IPX2, vilket betyder att de ska klara skvätt, men inte att tappas i vatten. Så kortfattat ett riktigt kap för prislappen jag gav för dem (990kr). Jämfört med de andra 2 lurarna i Galaxy Buds serien: Buds har lite sämre låg-frekvens(bas), lite sämre mikrofon och mycket sämre batteritid, samt kostar ungefär samma i dagsläget, så finns ingen anledning att fundera på de gamla. Buds Pro har ordentligt vattenskydd(IPX7) och lite bättre ljudisolering med ANC, men har även mycket sämre batteritid(ungefär halva) och kostar mer än dubbla(2500kr) i dagsläget.

Yamaha HS5
Full Star 1
4.8
(4)
3 990 kr
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
Redigerades 3 år sedan

Använder dessa till min desktop PC. De har neutralt och bra ljud, men hög brus-nivå (värt att nämna är att jag är ganska känslig för brus). Detaljerade mätningar finns här: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/yamaha-hs5-powered-monitor-review.10967/ De är inte de bästa studiohögtalarna i prisklassen, men jag fick ett par för 1900kr, vilket är ett riktigt kap. De är väldigt känsliga för störningar. Ligger mobilen nära högtalaren så blir det störningar i ljudet när någon ringer. Samt förbrukas mycket ström i datorn (t.ex. vid spelande) så märks det störningar i ljudet. Men störningarna blev bättre efter jag skaffade en ordentlig extern DAC (Topping DX3Pro). Kan även vara lite störande med volym-reglage på baksidan. Vilket i princip betyder att man tvingas sätta den högsta volymen man vill höra på förhand och sedan ställa ned och styra den digitalt, vilket ställer ännu högre krav på din DAC då ditt effektiva bit-djup kommer reduceras. Så ska du styra volym digitalt kan det vara bra att ställa upp bit-depth i ljudinställningarna till 24 eller 32 om du har möjlighet (frekvens kan du lämna på 44.1KHz, det borde inte påverka).

LG OLED55C7V
Full Star 1
4.7
(29)
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
5 år sedan

Har efter ett års normal användning (i princip bara Netflix) på runt 50% ljusstyrka exakt noll inbränning. Tror inte att slitage av lysdioder kommer att märkas förrän om i alla fall 5 år till. Extremt nöjd med TVn. OLED är helt otroligt i HDR, inget annat kan mäta sig. Rekommenderar starkt att ni använder "Game" läget för HDR då jag upptäckt rörelse-artefakter i alla andra lägen. ISF Expert (Dark Room) för SDR (Standard Dynamic Range, i.e: vanligt) innehåll.

Logitech G402 Hyperion Fury
Full Star 1
4.3
(32)
536 kr
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 7 år sedan

Använder en gammal sensor med en konstig gimmick för att få upp max-hastigheten. Detta löser dock ej problemet med att sensorn i allmänhet presterar sämre än modernare sensorer. T.ex. så presterar AM010 (G402) ungefär lika bra på 800DPI som PMW3310 (Zowie EC-1A och många fler) och PMW3366 (G502 och G403) presterar på 1600DPI. Sedan har musen även andra tveksamma designval. DPI-justeringsknapparna sitter där man skulle kunna komma åt dem under spelande, något jag gjort flera gånger innan jag till slut bara stängde av knapparna genom Logitech's mjukvara. En position nära scrollhjulet som många äldre (G400 och MX518) och nyare modeller (G403) har är ju betydligt mer genomtänkt. Sedan har vi tum-partiet, det värsta med musen för min grepp-stil. Jag använder mig av "palm-grip" (handflategrepp) och har stora händer (20*11cm) och tum-partiet är en mardröm för mig. "Sniper"-knappen sitter precis där jag skulle vilja placera min tumme, så jag måste flytta min tumme uppåt för att undvika knappen. Detta lämnar mig med en väldigt smal remsa att hålla min tumme på, eftersom utrymmet strax ovanför "sniper"-knappen är urholkat för att husera DPI-indikator LEDs. Jag rekommenderar att undvika denna mus om du, som jag, har stora händer och använder dig av "palm-grip". Jag tycker inte detta är en värdig ersättare av G400. Det är fortfarande en ergonomiskt överlägsen mus. Jag är väldigt besviken.

Logitech G403 Prodigy
Full Star 1
3.9
(22)
679 kr
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 7 år sedan

Det är svårt att hitta en värdig ersättare till Logitechs klassiska G400(/MX518), men G403 är nog det närmsta jag hittat sedan teflonfötterna på min G400 gav sig. Den är ett bra steg uppåt från katastrofen som var G402. Musen är inte designad som ett rymdskepp med onödig skit som "sniper"-knappar. LED-belysningen är lite flashig, men går att stänga av i mjukvaran. På tal om mjukvaran: den har börjat bli väldigt bloatad. 100MB installationsfil för en mus är lite löjligt. Men som tur var så funkar musen bra utan mjukvaran och lagrar sina inställningar internt så att du kan öppna mjukvaran, ändra inställningen och stänga mjukvaran igen. Musen är extremt lättviktig (speciellt om du tar bort luckan undertill), vilket är väldigt positivt eftersom ju mindre vikt desto närmre kommer du en situation där du bara rör din arm utan hänsyn till extra vikt för att kontrollera din muspekare. Nu kommer vi till den personliga delen: formen. Formen är väldigt logisk och borde passa de flesta användare. Jag är glad att den har en ordentlig knöl i bakdelen som man kan lägga handflatan på, allt för många möss nu för tiden har väldigt små. Men trots en överlag bra form så tycker jag att musen är något liten. (till och med G400 var snäppet för liten för mig) Så jakten på en mus som passar mina gigantiska händer fortsätter. Sammanfattning: -Bloatad mjukvara -Något dyr *Medelstor +Går att använda utan mjukvara +Toppklass sensor +Logisk ergonomi +Väldigt lätt

Logitech G400
Full Star 1
4.4
(61)
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 7 år sedan

Fortfarande (5år efter släpp, då den till och med slutat producerats) den mus som sitter bäst i min hand. Det är inte lätt att hitta möss som sitter bra i handen för "palm-grip" när man har stora händer (mina är ~11*20cm). G402 tog tyvärr ett snedsteg med ergonomin; den designades för utseende över funktion. Sensorn har ju betydligt sämre prestanda än de modernare mus-sensorerna, men kör man bara med 800DPI så presterar den helt okej. Musen har en tendens att få kopplingsproblem när den slits i och med en något smal kabel (detta gav dock fördel i kabel-vikt), men detta går lätt att fixa om man plockar isär musen och drar in kabeln en bit till i mus-chassit. Min funkade fel-fritt igen efter jag gjort detta.

AOC Agon AG271QX 27" Gaming QHD
Full Star 1
4.1
(8)
3 990 kr
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
Redigerades 7 år sedan

"Fjärrkontrollen"(sladd) är bra i typ 5minuter innan du inser att skärmen har stöd för MJUKVARUKONTROLL AV SKÄRMINSTÄLLNINGAR, efter vilket du slänger fjärrkontrollen i kartongen och aldrig använder den igen. DDC/DCI förändrade mitt liv. Nu styr jag min ljusstyrka via genvägar på skrivbordet. Och ska det inköpas ny skärm blir jag ytterst tveksam om den inte har stöd för DDC/DCI. Här är en guide till detta: http://www.overclock.net/t/1262322/guide-display-control-via-windows-brightness-contrast-etc-ddc-ci Stativet är jättebra; stadigt och kompakt. Freesync funkar felfritt för mig och 144hz är riktigt mjukt och fint, även i titlar man inte skulle kunna tro har så mycket användning av det. Till exempel Hearthstone har många mjuka animationer som blir så otroligt trevliga att titta på i 144hz. Men nu kommer vi till kruxet med skärmen: själva panelen, vilket ändå är hjärtat i en bildskärm. Det är en TN-panel och en ganska medioker sådan. Färgerna är helt okej, men förvänta dig inte att du ska kunna justera dem till att bli korrekt (jag försökte i timmar och fick nöja mig med marginellt bättre :( ). Eftersläp är inte jättebra heller; även här mediokra, vilket kan vara ett större problem med en gaming-inriktad skärm. Betraktningsvinklar, kontrast och max ljusstyrka är även de mediokra. Undvik 100% ljusstyrka då detta reducerar kontrast rejält. 90% borde vara max. Köpte min på Black Friday så jag kom undan med bara 4200kr. För det priset är det definitivt en bra skärm, men funderar du på att köpa den för 5000kr kan jag inte helhjärtat rekommendera skärmen.

Ozone Gaming Gear Strike Battle MX Red (Nordisk)
Full Star 1
5
(1)
K
Karl Ramstedt
24 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 7 år sedan

Helt otroligt bra tangentbord. Tangentbordet är extremt kompakt utan att på något vis reducera storleken på knapparna. Du slipper bara de enorma kanterna många andra tangentbord har. Detta har till och med positiva effekter på ergonomin då det är såpass lågt att du inte behöver handledsstöd till det. Det väger heller inte lika mycket som en tegelsten, som många andra mekaniska tangentbord gör. Och genialisk placering av gummi-grepp-kuddar på stöd-fötterna gör att det inte glider lätt. Botten-plattan har ingen onödig ram runt sig, vilket underlättar städning något otroligt. De flesta tangentbord har bokstavligt talat en ram runt sig som kapslar in damm och annan smuts. Jag var först osäker på den röda färgen på botten-plattan, men det ser betydligt bättre ut i person än på bilder. (den med svart platta är endast för bruna brytare, jag vill ha röda) Belysningen är enkelfärgad och ganska alldaglig, men fyller sin funktion utan några problem. Jag har inte testat mjukvaran då jag har väldigt lite intresse i lull-lull funktioner som makro, men jag hade för mig att det finns för de som vill ha det. Kortfattat så är detta ett extremt bra nonsens-fritt tangentbord; ett som bara fyller sin funktion väldigt, väldigt väl. Detta är tangentbordet för pragmatiker som vill ha plats på sitt skrivbord.