Prisjakt

Så här beräknar vi våra deals

PRISJAKTS TRANSPARENSLÖFTE

För oss är det viktigt att du förstår hur vi jobbar. I transparenslöftet har vi samlat all information om hur Prisjakt fungerar.
Se hela vårt transparenslöfte


Dagens deals är en big deal på Prisjakt. Vi vill att du ska kunna hitta de bästa erbjudandena varje dag. Därför följer vi prisutvecklingen noggrant och granskar butikernas priser för att hitta marknadens bästa erbjudanden. Hos oss ska du kunna lita på att dealen verkligen är en deal.

Hur vi identifierar deals

✔︎ Följer prisutvecklingen i tre månader
✔︎ Bedömer hela marknaden säsongsbetonade och populära kategorier
✔︎ Produkten har ett lägre pris än förväntat i förhållande till pristrenden

Hur Dagens deals fungerar på Prisjakt

Vår metod för att hitta Dagens deals baseras på prisdata. Vi kartlägger produktens lägsta marknadspris dag för dag under tre månader för att beräkna en pristrend. När priset är lägre än pristrenden kallar vi det en deal. 

Den här metoden gör att vi hittar erbjudanden som på riktigt håller en lägre prisnivå – vi genomskådar exempelvis en prissänkning som görs direkt efter en prishöjning, det som brukar kallas fusk-rea.

Den viktiga prishistoriken

Det är svårt att veta hur priset på en produkt egentligen ligger till, kanske brukar priset sjunka varje rea-period? Vår prishistorik ger dig en tydlig bild av prisutvecklingen över tid. Den omfattar alla prisförändringar, både upp och ned, för alla butikspriser som är kopplade till produkter på Prisjakt. Huvudgrafen i prishistoriken visar marknadens lägsta pris, men du kan också se prisutvecklingen i enskilda butiker. Genom att titta på prishistoriken kan du exempelvis avgöra om ett rea-erbjudande verkligen är så bra som det ser ut – och fatta bättre beslut.

Prishistoriken baseras enbart på nyproducerade varor, inte begagnade oavsett skick.

Pristrenden

För att identifiera deals skapar vi en pristrend utifrån prishistoriken med hjälp av linjär regression. Pristrenden ger oss insikt i hur priset på en produkt utvecklas på marknaden och en indikation på ett förväntat pris för dagen, som vi jämför med dagens faktiska lägsta pris. När priset på en produkt är minst 5% lägre än det förväntade lägsta dagspriset, kategoriserar och markerar vi erbjudandet som en deal.


Hur vi visar deals

  • Produkten måste säljas av minst tre butiker
  • Produkten måste finnas i lager eller vara på väg in och möjlig att beställa
  • Vi letar enbart deals i säsongsbetonade och populära kategorier
  • Vi visar i procent hur mycket under pristrenden priset ligger
  • Om butiken har uppgett till oss att de har rea markerar vi priset i rött, samt visar det före-pris och den procentuella rabattsats butiken uppgivit

Prisjakt kallar det en deal men butiken har inte rea?

Det är vi som klassar erbjudandet som en deal utifrån pristrenden, det styrs inte av butiken. Det innebär också att butikernas rea-erbjudanden inte alltid hamnar på vår deals-sida.

Vi finns här!

För oss är det viktigt att du förstår hur vi jobbar. I transparenslöftet har vi samlat all information om hur Prisjakt fungerar (se hela vårt transparenslöfte). Om du har fler frågor, tveka inte att höra av dig!

Besök vårt hjälpcenter
Hör av dig till oss!