Prisjakt
HemPrisjakts experterDiskmaskinerTopplista - Smarta diskmaskiner

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Smarta diskmaskiner

12 september 2023

Diskmaskiner har varit ett självklart inslag i de flesta hem på senare år. Med en teknikutveckling som möjliggör en allt effektivare torkning, smart avkänning av smutsgraden av vattnet så funderar man kanske på vad som kan göras mer? Här listar jag fyra maskiner som alla styrs med samma app - HomeConnect. Men de skiljer sig i hur mycket du kan göra, vilka smarta funktioner som faktiskt ger ett mervärde och framförallt, hur bra diskresultat de ger i slutänden.

Den här listan handlar uteslutande om diskmaskiner som är underbyggda, alltså sådana som byggs in i en köksinredning. Ja, och så ska de så klart vara smarta! Definitionen av att vara “smart” har jag valt att dra i att den kan kommunicera med någon form av app.

1. Siemens SN45ZW49CS Vit

Zeolith-torkning och appanslutning

"Bara" energiklass C

Först ut hittar vi en Siemens-maskin som är fullmatad i många detaljer och ändå inte är orimligt dyr.

Utöver att den har merparten av alla möjliga smarta funktioner, såsom smart justering av spoltrycket, smarta pushnotiser när diskmaskinen är klar och möjlighet att kunna uppdatera diskmaskinen med nya program när sådana blir tillgängliga, så har denna maskin Zeolith-torkning. Zeolith är en mineral som omvandlar vatten till värme och på det sättet både gör disken torrare snabbare och tillför värme till maskinen vilket gör att den här maskinen kvalar in i Energiklass C – smart för dig och smart för miljön.

SN45ZW49CS är en maskin för dig som verkligen vill ha en maskin som ger fullmatad funktionalitet, helt torr disk direkt och har snudd på oändliga justeringsmöjligheter i hur du kan justera korgar, delar av inredningen och hur programmen körs via appen.

Med en prislapp i tiotusenkronorsklassen så är det långt ifrån den billigaste men absolut bästa maskinen i av alla i listan.


2. Siemens SN43HW88CS Vit

Variabel programstyrning i appen

Ingen Zeolith-torkning

Det här är en Siemens-diskmaskin och det märks i varje detalj. Lite dyrare, men många gånger smartare, mer gediget och kvalitet hela vägen.

Siemens har bakat in ett antal funktioner som jag menar är det där lilla extra: nya diskprogram kan laddas ner från Siemens, du får möjlighet till det som är standard kring flera vitvaror idag; att få pushnotiser när enheten är klar samt att kunna starta programmet på distans. Men Siemens sticker ut på ett par punkter generellt och den här maskinen är inget undantag. Du kan aktivera minskat spoltryck i nederdelen via appen, eller minska disktiden kombinerat med ett ökat spoltryck. Appen Home Connect ger dessutom en guidad upplevelse som ställer in ett optimalt program för just det du ska diska.

Det här är en maskin för dig som vill ha en maskin som är oerhört stabil, levererar smarta funktioner i ett robust format. Siemens satsar mycket på smarta funktioner och den här har smarta funktioner som verkligen tar modellen in i framtiden.

Den här modellen finns i både rostfritt och vitt, då med olika modellkoder så klart.


3. Siemens SN43HI33TS

Välutrustad instegsmodell

"Bara" energiklass D

Siemens IQ300-serie är en av de enklare maskinerna från Siemens, men som ändå levererar bra kvalitet i grundutförande.

Med HomeConnect som sin grundpelare fås möjlighet att styra maskinen på distans. Och trots att den inte har alla coola funktioner som de dyrare syskonen i klassen har, så levererar den både en tyst diskning och ett riktigt bra slutresultat.

SN43HI33TS är en instegsmaskin ur ett Siemensperspektiv, men lika fullt en maskin som håller just Siemens-klass - stabil, trygg och med god byggkvalitet.

Behöver du bara diska en halvfull maskin? Inga problem! HalfLoad-valet gör att maskinen anpassar för optimal ekonomi i alla lägen och gör att det något högre inköpspriset betalar sig i längden.

SN43HI33TS är en maskin för dig som vill ha en stabil diskmaskin i MÅNGA år.


4. Bosch SMU4HAI48S Silver

Snygg, appintegrerad baseline

Saknar zeolith och belysning

På fjärde plats hittar vi en maskin från Bosch, systemföretag till Siemens men lite billigare, lite enklare.

Här är en maskin för dig som har lite mindre budget, men ändå vill ha en riktigt bra maskin. Med HomeConnect-appen kan du hålla koll på, starta och styra enklare funktioner av maskinen samt även se om spolglans eller salt behöver fyllas på. Här finns ett program för att torka lite extra svårtorkad disk som också gör att maskinen drar lite mer energi och därmed kvalar in på energiklass D.

Maskinen är, precis som de andra i, en tyst sak som bara ger ifrån sig 44 dB vid vanligt program. Till skillnad från konkurrenterna så saknar denna maskin exempelvis belysning inne i maskinen.

Den här diskmaskinen är för dig som vill ha stabilitet, enkelhet, bra resultat varje gång och smarta funktioner.


Jag brukar säga att jag är en tekniknörd och har varit så sen innan jag var tio år fyllda. Min bakgrund handlar framförallt om datorer och jag arbetar inom IT-branschen, men jag har också fördjupat mig inom hemautomatisering. Jag är aldrig sen att titta på det senaste men tittar minst lika ofta på hur allt nytt faktiskt kan passa in i just min vardag. Ibland passar det ju in bara för att det är nytt, eller hur? Extra roligt tycker jag att det är med hemautomatisering och då gärna med saker som gör vardagen lite enklare. Ett exempel är robotdammsugare. För att hemmet ska fungera optimalt samtidigt som jag vill känna att mina enheter är trygga, så är jag noga med säkerheten i mina nätverk. Därför har jag också snöat in på nätverk, routrar och switchar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer