Prisjakt
HemPrisjakts experterVR-glasögonTopplista - Bästa VR-glasögonen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa VR-glasögonen

4 februari 2024

Under de senaste åren har det hänt mycket på VR-fronten. Från att ha varit en nisch för en smal publik börjar Virtual Reality bli riktigt tillgängligt för gemene man. Utbudet av spel och upplevelser har ökat explosionsartat och även kvaliteten på dessa programvaror blir bättre och bättre.

VR-headsets förändrar verkligen spelandet och förflyttar dig in i helt andra världar, vilket kan vara överväldigande och smått bisarrt till en början. Man kan även bli sjösjuk och illamående om man har problem med sådant. Jag är dessvärre känslig på den fronten och hade till en början stora problem med illamående, men med tiden (och en och annan ingefäratablett) har jag vant mig och kan spela de flesta spelen obehindrat. Många spel kommer dessutom med hjälpmedelsinställningar som gör det lättare att komma igång för ovana spelare, börja med dem påslagna tills du känner dig säker.

Det var lite bakgrund och tips för att få en bra start på din VR-karriär, men nu till listan över hårdvaran.

1. Sony PlayStation VR2

Feedbacken i kontrollerna

Kopplas med usb c-sladd till Playstation 5

Playstation VR 2 är ett teknikspäckat VR-headset som kopplas till ett Playstation 5.

Jämfört med föregångaren, som led av en hel del brister, har Sony nu en riktigt potent kandidat på marknaden. Nu slipper vi externa kameror och dålig tracking av kontrollerna som var föregångarens verkliga akillleshäl. Och vi får även prestanda och upplösning som mäter sig med betydligt dyrare PCVR system.

Tekniken som utmärker sig för PSVR2 är att den har ögontracking från svenska Tobii och kontrollernas feedback. Ögontrackingen utgörs av sensorer som registrerar vart du tittar någonstans och kan användas till att navigera i menyer, bestämma skärpedjup, eller som i skräckspelet Switchback VR, där skyltdockor flyttar sig så fort du blinkar.

Kontrollerna har äntligen fått full funktionalitet med styrspakar och här återfinns även adaptiva triggers och skakfeedback som du säkert redan har fashinerats av i Playstation 5s kontroll. I VR kommer denna feedback att göra underverk för inlevelsen när den används på rätt sätt.

PSVR2 är valet för dig som har ett Playstation 5 och vill ha en enkel och smidig förstaklassupplevelse i VR-världen.


2. Meta (Oculus) Quest 3 128GB

Ingen extra hårdvara, mobiliteten

-

Meta (Oculus) Quest 3 är ett headset som har inbyggd processor och fungerar helt utan att kopplas till extern hårdvara. Headsetet håller dessutom koll på handkontrollerna med inbyggda kameror, vilket gör att mobiliteten är enastående.

Quest 3 har ungefär dubbla prestandan mot sin föregångare Quest 2, som även det är ett potent headset. Men där föregångaren gick bet och fick lite för dålig prestanda kunde man rädda situationen genom att koppla den till sin dator. Ofta ville jag göra det för att öka på detaljrikedomen och därmed inlevelsen, men med mobiliteten som betalning. Quest 3 har ju som sagt högre prestanda vilket gör det lättare att hålla sig mobil.

Det finns så klart även en hel del nya funktioner i Quest 3. Uppgraderade linser och skärmar i ett smidigare paket, uppdaterad tracking och nya kontroller. Inte illa! Men det intressantaste är ändå alla kameror och sensorer på headsetet som gör att du kan se igenom headsetet med bra bild och även använda det för AR (Augmented Reality). Hittills finns det nog inte någon AR titel som får mig att häpna, men jag föreställer mig att det i framtiden kan vara riktigt underhållande att spela kurragömma med en Minion där hela ens hem blir spelplan.

Vill du med enkelhet ta fram ditt VR och komma igång snabbt som attan, eller kanske ta med det till landet eller farmor, då väljer du Quest 3. Slipp kablar, annan hårdvara och krångel helt enkelt.


3. HTC Vive Pro + Base Station 2.0 Kit

Rör dig fritt i skarp kvalitet

Kvalitet kostar

Här är ett fullmatat kit med den bästa hårdvara du kan få tag på i dagsläget (Valve Index är bättre men säljs ännu inte i Sverige).

Den har högupplösta paneler och marknadens bästa tracking. Detta headset spåras av externa sensorer som har koll på dig inom ett område av 10x10 m. Med den medföljande trådlösa adaptern kan du, om du vill, röra dig fritt på ett stort spelområde.

Htc Vive har sitt utbud av spel och upplevelser på SteamVR-plattformen. Så utbudet är sämre än Oculus som även har tillgång till sin egen butik.

Nackdelen här är priset. Utöver detta kit behöver du lägga många tusenlappar på en dator som orkar med att leverera upplevelsen och kvaliteten som detta kit är ämnat för, men smakar det så kostar det.

Vive PRO är det bästa av det bästa. Har du en kappsäck full med pengar, en kraftfull gaming-PC och vill ha den ballaste upplevelsen så finns det idag inget bättre.


4. HP Reverb G2 Virtual Reality Headset + Controllers

HP Reverb G2 Virtual Reality Headset + Controllers
Compadvance

8 250 kr

Högupplöst

Dålig tracking, suddiga kanter

Hps headset ser riktigt bra ut på pappret. Med hög upplösning och en hyfsad prislapp verkade det som att den skulle sopa banan med konkurrensen. Men många har problem med både trackingen av kontrollerna och att bilden blir suddig utåt kanterna.

Headsetet spänns på huvudet med velcroband vilket gör att man kan få en bra passform, men blir besvärligt om man är flera som ska turas om att spela.

De högupplösta panelerna har en uppdateringsfrekvens på 90hz, vilket är i minsta laget för ett state-of-the-art PC-headset. Att upplösningen är så pass hög betyder även att du måste ha en riktigt vass PC och ha lyckats lägga vantarna på ett bra grafikkort, vilket ger en hög totalkostnad.

Sitter du på en riktig monster-PC och vill ha ett prisvärt headset med hög upplösning är Reverb trots allt en bra kandidat.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer