Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa VR-glasögonen

  • 12 apr 2022
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom vr-glasögon

Under de senaste åren har det hänt mycket på VR-fronten. Från att ha varit en nisch för en smal publik börjar Virtual Reality bli riktigt tillgängligt för gemene man. Utbudet av spel och upplevelser har ökat explosionsartat och även kvaliteten på dessa programvaror blir bättre och bättre.

VR-headsets förändrar verkligen spelandet och förflyttar dig in i helt andra världar, vilket kan vara överväldigande och smått bisarrt till en början. Man kan även bli sjösjuk och illamående om man har problem med sådant. Jag är dessvärre känslig på den fronten och hade till en början stora problem med illamående, men med tiden (och en och annan ingefäratablett) har jag vant mig och kan spela de flesta spelen obehindrat. Många spel kommer dessutom med hjälpmedelsinställningar som gör det lättare att komma igång för ovana spelare, börja med dem påslagna tills du känner dig säker.

Det var lite bakgrund och tips för att få en bra start på din VR-karriär, men nu till listan över hårdvaran.

1. Oculus Quest 2 128GB

Ingen extra hårdvara, mobiliteten

Måste länkas med Facebook-konto

Quest 2 är ett headset som har inbyggd processor och fungerar helt utan att kopplas till extern hårdvara. Headsetet håller dessutom koll på handkontrollerna med inbyggda kameror, så mobiliteten är enastående.

Man kan även koppla Quest 2 till sin PC via Oculus Link så man får tillgång till SteamVR, om man tycker att utbudet av spel och upplevelser i Oculus Store inte räcker till. Bildkvaliteten med Oculus Link är dock sämre.

Quest 2 är en rejäl uppdatering från föregångaren, den sitter bättre, har högre upplösning och bättre prestanda. Prestandan stand-alone är inte i klass med en gaming-PC, men mobiliteten väger för gemene man upp det. Så fort man kommer in i den virtuella världen glömmer man snabbt detaljerna och sugs in i upplevelsen.

Vill du med enkelhet ta fram ditt VR och komma igång snabbt som attan, eller kanske ta med det till landet eller farmor, då väljer du Quest 2. Slipp kablar, annan hårdvara och krångel helt enkelt.


2. HTC Vive Pro + Base Station 2.0 Kit

Rör dig fritt i skarp kvalitet

Kvalitet kostar

Här är ett fullmatat kit med den bästa hårdvara du kan få tag på i dagsläget (Valve Index är bättre men säljs ännu inte i Sverige).

Den har högupplösta paneler och marknadens bästa tracking. Detta headset spåras av externa sensorer som har koll på dig inom ett område av 10x10 m. Med den medföljande trådlösa adaptern kan du, om du vill, röra dig fritt på ett stort spelområde.

Htc Vive har sitt utbud av spel och upplevelser på SteamVR-plattformen. Så utbudet är sämre än Oculus som även har tillgång till sin egen butik.

Nackdelen här är priset. Utöver detta kit behöver du lägga många tusenlappar på en dator som orkar med att leverera upplevelsen och kvaliteten som detta kit är ämnat för, men smakar det så kostar det.

Vive PRO är det bästa av det bästa. Har du en kappsäck full med pengar, en kraftfull gaming-PC och vill ha den ballaste upplevelsen så finns det idag inget bättre.


3. Sony PlayStation VR - Worlds Bundle (inkl. Kamera)

Priset och enkelheten

Inga medföljande Move, trackingen

Playstation VR är ett tillbehör som kopplas till en Playstation 4 eller Playstation 5 med adapter.

En djupseende kamera sätts upp framför spelområdet och registrerar VR-headsetets och kontrollernas positioner tillsammans med inbyggda accelerometrar. Tekniken för trackingen är rätt gammal och i synnerhet kontrollerna kan vara lite bångstyriga om kameran får in störningar från ljusreflektioner och dylikt.

Fördelen med PSVR är främst att både headsetet och hårdvaran för att driva det (en Playstation 4) är billiga. Man kommer nästan upp i samma klass som ett PC-kopplat headset och allt fungerar utan problem även för en lekman.

Det kommer inte att släppas några Playstation 5-spel för PlayStation VR, men det finns möjlighet för speltillverkarna att utnyttja den extra kraften för lite bättre grafik och flyt i spelen, likt på PS4 Pro men ett steg till. Ett nytt headset till PS5 är på gång och förväntas släppas under 2022.

PSVR är superlätt att använda, är relativt välpresterande och du får extremt mycket VR för pengarna. Har du redan ett Playstation 4 är det inget snack om vad du ska köpa.


4. HP Reverb G2 Virtual Reality Headset + Controllers

Högupplöst

Dålig tracking, suddiga kanter

Hps headset ser riktigt bra ut på pappret. Med hög upplösning och en hyfsad prislapp verkade det som att den skulle sopa banan med konkurrensen. Men många har problem med både trackingen av kontrollerna och att bilden blir suddig utåt kanterna.

Headsetet spänns på huvudet med velcroband vilket gör att man kan få en bra passform, men blir besvärligt om man är flera som ska turas om att spela.

De högupplösta panelerna har en uppdateringsfrekvens på 90hz, vilket är i minsta laget för ett state-of-the-art PC-headset. Att upplösningen är så pass hög betyder även att du måste ha en riktigt vass PC och ha lyckats lägga vantarna på ett bra grafikkort, vilket ger en hög totalkostnad.

Sitter du på en riktig monster-PC och vill ha ett prisvärt headset med hög upplösning är Reverb trots allt en bra kandidat.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom vr-glasögon

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt och ser till att följa med i flödet av nya produkter som kan underlätta mitt liv och beter sig som jag vill. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer