Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa tvättmaskinen
  • 27 jun 2022
Robin Larsson
Robin LarssonExpert inom tvättmaskiner

En tvättmaskin ska helst bara finnas där och göra sitt jobb, utan att man behöver fundera särskilt mycket på den. Men till slut har den gjort sitt och man behöver köpa en ny. Det finns verkligen en uppsjö av olika märken med en massa olika funktioner, och det kan vara svårt att veta vad man vill och inte vill ha.

I denna lista har jag tagit med maskiner som jag tycker håller hög kvalitet och har bra funktioner som man faktiskt har användning för. Jag har med maskiner i olika prisklasser, och kanske till och med någon som kan göra det roligare att tvätta!

En tvättmaskin ska helst bara finnas där och göra sitt jobb, utan att man behöver fundera särskilt mycket på den. Men till slut har den gjort sitt och man behöver köpa en ny. Det finns verkligen en uppsjö av olika märken med en massa olika funktioner, och det kan vara svårt att veta vad man vill och inte vill ha.

I denna lista har jag tagit med maskiner som jag tycker håller hög kvalitet och har bra funktioner som man faktiskt har användning för. Jag har med maskiner i olika prisklasser, och kanske till och med någon som kan göra det roligare att tvätta!

1. Cylinda Sverigetvätten SB (Vit)

Utan gummibälg, stabil, prisvärd

Saknar ångprogram

Detta är en tvättmaskin från Cylinda. Den så kallade "Sverigetvättten" är en serie som funnits länge på marknaden och utvecklas år för år. Den har en självklar plats på listan då den är stabil och rejäl för en lagom peng.

Den har ingen gummibälg, vilket betyder att trumman och behållaren hänger fritt. Det gör att du får en tystare gång och centrifugering, du slipper dessutom att gummibälgarna går sönder vilket är relativt vanligt.

Du kan lasta maskinen med 8 kg tvätt och den centrifugerar upp till 1400 varv. Det finns ett fiffigt automatiskt program som känner av och anpassar tvättcykeln efter hur mycket du lastar.

I det stora hela är detta en enkel, lättmanövrerad och stabil maskin. Jag skulle säga att den passar för en familj som tvättar mycket och ofta. Det finns även matchande torktumlare om man vill ha det.


2. Electrolux EW6S6647C7 (Vit)

Gå till produktsida

Ångfunktion, bara 45 cm djup

Något högljudd vid centrifugering

En kompakt tvättmaskin från välkända Electrolux. Den är endast 45 cm djup, vilket gör att den passar bra i mindre badrum. Trots dess litenhet har den en kapacitet på 7 kg. Den centrifugerar upp till 1400 varv.

Jag tycker att denna tvättmaskin har ett riktigt bra pris, man skulle till och med kunna säga att den är billig. Men den har ändå flera funktioner som kan komma till användning. Exempelvis har den en ång-funktion där du kan kombinera programmet med ånga för extra rena och fräscha kläder. Den justerar automatiskt tvättprogrammen efter hur mycket tvätt du lastat, vilket spar energi och tid.

Är du ute efter en maskin med mindre mått, som ändå är frontmatad och har stor kapacitet? Då har du hittat rätt!


3. Bosch WAU28TB9SN (Vit)

9 kg kapacitet, snabbprogram

Saknar ångfunktion

En stabil och stilren tvättmaskin från Bosch som du kan kombinera med en torktumlare i samma serie för en riktigt snygg installation.

Detta är en rejäl pjäs som klarar att tvätta upp till 9 kg. Sidoväggarna är utformade för att minimera vibrationer och det ska då helt enkelt bli en tystare tvättning även under centrifugering. Jag tror faktiskt Bosch har denna utformning i sidoplåtarna på de flesta av sina tvättmaskiner. Jag har inte själv testat konstruktionen, men fungerar det så är det ju kanon!

Har du bråttom kan du aktivera SpeedPerfect och få 4 kg tvätt ren på bara 41 minuter. Perfekt till t.ex. barnkläder. Den har även sensorer som justerar vattenmängden automatiskt så man inte förbrukar vatten i onödan. Bra för miljön!

Överlag tycker jag att denna tvättmaskin känns gedigen och genomtänkt.


4. Bosch WNA134L0SN (Vit)

Tvätt & tork, bra garanti, tyst

Långa kombi-program (upp till 7 h)

Har du ont om plats eller torktumlar du väldigt sällan? Ja, då kan en tvättmaskin med inbyggd torktumlare vara ett alternativ för dig. Denna maskin från Bosch är enkel, har en bra och tydlig display och en tyst motor med 10 års garanti.

Det finns kombinerade program som först tvättar och sen automatiskt torkar tvätten. Smidigt! Vill du inte torktumla allt kan du köra ett vanligt tvättprogram, plocka ut det som inte ska tumlas och sen köra torkprogrammet.

Bra att veta är att kapaciteten 8 kg endast gäller tvättprogram. Ska man köra kombinerat tvätt- och torkprogram så är maxkapaciteten 5 kg.

Det man måste tänka på med denna typ av kombimaskin är att det i grunden är en tvättmaskin. Torken är en extrafunktion och inte lika effektiv och skonsam mot kläderna som en renodlad torktumlare.

En kombinerad tvätt och tork är ett utmärkt val om du inte har plats för torktumlare, eller om du inte brukar tumla så ofta men ändå vill ha möjligheten.


5. Cylinda FT5474X (Vit)

Lågt pris, tystgående

Krånglig app

Är det möjligt att få en både billig och bra tvättmaskin? Ja, jag tycker faktiskt det.

Denna maskin från Cylinda har 7 kg lastkapacitet och kan centrifugera 1400v, helt okej till en mindre familj eller singelhushåll. Den gör vad den ska och låter inte allt för mycket. Dessutom är den snygg och har en bra och tydlig display. Den passar även till äldre då den är väldigt enkel att använda.

Den har såklart lite extrafunktioner också. Exempelvis en ångfunktion, ull-program och expressprogram på 14 min, samt att du kan se status på tvättprogrammet via din smartphone. Den har kolborstfri motor för längre livslängd och tystare gång. Annars är den ganska basic.

Ett bra val i den lägre prisklassen som gör sitt jobb!


6. Samsung WW90T986ASH (Vit)

Smarta funktioner, självdoserande

Priset

Samsungs tvättmaskin gör jobbet extremt enkelt för dig. Den är fullmatad med smarta funktioner och riktigt, riktigt snygg. Det finns givetvis matchande tumlare!

Denna tvättmaskin är självdoserande, vilket betyder att du slipper dosera tvättmedel själv! Det sköter maskinen åt dig genom att väga tvätten. Du får renare tvätt genom "eco bubble"-funktionen, vilket betyder att tvättmedlet förvandlas till bubblor och då kan tränga in i fibrerna och mer effektivt lösa upp fläckar. En annan smart sak är att det finns en "lucka på luckan", där du enkelt kan slänga in det där sista som man alltid glömmer.

Den klarar hela 9 kg tvätt och centrifugerar 1600 varv, samt har en speciell VRT-plus-teknik som minskar ljud och vibrationer. Du kan alltså tvätta på kvällen även om barnen sover.

Listan kan göras lång på alla olika program och funktioner denna maskin har, men kort och gott är det en riktigt cool och smart tvättmaskin!


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer