Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa tältet för fjällvandring

  • 26 mar 2022
Thomas Stenmark
Thomas StenmarkExpert inom tält

Jag kommer ut på fjället ett par gånger per år och har gjort så i 10-15 års tid. Tält är ett roligt ämne tycker jag, det är ju så otroligt mysigt att sova i! Det viktigaste med ett tält för just fjällvandring är att det är pålitligt, stabilt och lättanvänt. Tältet ska tåla alla möjliga väder såsom spöregn, stark vind och snö utan att gå sönder eller blåsa bort. Det ska också vara lättanvänt, så du enkelt kan montera tältet även i svåra väder- eller ljusförhållanden.

Jag vet inte om det har att göra med att jag kommer från Jämtland, eller om de helt enkelt är så pålitliga att det är de flesta personers förstaval, men jag har nästan bara sovit i tält från Hilleberg. Därför har jag bara sådana med i min topplista. Hilleberg är ett pålitligt företag med god service och hög kvalitet, så jag drar mig inte för att rekommendera deras tält, så det så! Andra tillverkare kan säkert vara lika bra, men det här är min topplista där jag utgått från mina erfarenheter. Hoppas den är till hjälp.

1. Hilleberg Kaitum GT (2)

Bra balans mellan komfort och vikt

Tunnare väv på gott och ont

Kaitum 2 GT är ett bra allroundtält för två personer. Det är inte det minsta, inte det största, inte det lättaste, och inte det tyngsta.

Detta är ett fyrasäsongstält med bra utrymme invändigt, stabil konstruktion, rimlig vikt och bra pris. Detta tält passar den som tycker det är värt att ha mer komfort men bära lite tyngre. Samtidigt är väven inte den kraftigaste men därför heller inte den tyngsta.

Kaitum 2 GT har samma robusthet och året runt-användning som alla Hillebergs modeller. Jämfört med de enklaste modellerna får man en extra sektion, vilket gör att tältduken inte lutar över benen, och en extra absid med utrymme att till exempel ta in ryggsäckar under tältduken över natten.

Gott om utrymme och relativt låg vikt gör att Kaitum 2 GT får förstaplatsen i min topplista.


2. Hilleberg Nallo (2)

Enkelhet, låg vikt, lågt pris

Litet, tältduken lutar över benen

Nallo 2 är ett tillräckligt robust året runt-tält med utrymme för två personer.

Fokus ligger på lätt vikt och tillräckligt med utrymme för två personer. No more, no less. Såklart fortfarande med Hillebergs vanliga pålitliga kvalitet.

Det rymmer två personer liggande, inte så mycket mer. I gengäld slipper du ett tungt tält och behöver inte tömma plånboken. Med bara två tältpinnar i hela tältet blir det inte mer lättanvänt än så här.

Vill man bara ha det mest basala - vindskydd över natten för två personer, låg vikt och komma undan billigare, är Nallo 2 en bra modell. Det här är ett tält som passar för enklare turer eller dig som jagar varje gram och vill ha så lätt packning som möjligt.


3. Hilleberg Nammatj GT (2)

Kraftig väv, stabilt

Tältduken lutar över benen

Nammatj 2 GT ingår i Hillebergs serie med den kraftigaste väven. Detta är ett tält som tål de tuffaste förhållandena oavsett säsong.

Det är ungefär samma utrymme invändigt som i Nallo 2, dock med en extra stor absid då detta är GT-modellen. Om du ska använda tältet i full snöstorm rekommenderar jag verkligen GT-modellen, eftersom det extra utrymmet kan betyda oerhört mycket i dåligt väder. Där kan du t.ex. förvara packning och laga mat under vindskydd.

En nackdel som jag upptäckt under vintersäsongen är att tältduken lutar över benen. Då det bildas kondens i tältet kan fotänden av sovsäcken därför bli blöt. Vid längre vinterturer där man inte har möjlighet att torka sin utrustning kan det vara jobbigt med en delvis blöt sovsäck. Detta problem uppstår dock bara vid specifika förhållanden.

Sammantaget är detta ett superbra alternativ för dig som vill ha ett kraftigare tält, är ute på vintern men ändå vill hålla nere vikten.


4. Hilleberg Keron 3 GT (3)

Mycket utrymme och komfort, stabilt

Tungt och dyrt

Om man är en mer van fjällvandrare som ska vara borta från civilisationen på längre turer under vintern så finns som sagt Hillebergs serie med kraftigare väv.

Keron skulle jag säga är Hillebergs flaggskepp. Det är stora tält med mycket utrymme, kraftig väv och god stabilitet. Tältduken lutar inte över benen vilket minimerar risken för att blöta ner sovsäcken via kondens under vintertid.

Kerons minsta modell är en tremanna-version, dock kan det med gott resultat användas av två personer. Keron 3 GT kommer ge två personer hög komfort och möjlighet att vistas i tältet utan att det blir allt för bökigt och trångt.

Fokus på dessa tält blir robusthet och styrka i och med den kraftigare väven, och då går även vikten och priset upp. Men på grund av den goda kvaliteten är priset en kostnad du inte kommer ha igen på många decennier, så jag tycker egentligen inte att man ska avskräckas av det.


Thomas Stenmark
Thomas StenmarkExpert inom tält

Som uppväxt i hjärtat av Jämtland, omgiven av fjäll i alla kompassriktningar, där den vanligaste gå-på-stan-outfiten är Gore Tex och där finkläder är friluftsbyxor och flanellskjorta är det naturligt för mig att ha friluftsliv som intresse. Som person är jag noggrann och gör mycket research innan jag fattar beslut. Därför ser jag alltid till att vara påläst inför eventuella inköp, läser recensioner, tester och omdömen innan jag väljer en produkt. Det har lett till att jag snappat upp en del om olika produkter och tillverkare, och aldrig nöjt med mig dålig kvalitet!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer