Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa stormköket

  • 19 jun 2022
Thomas Stenmark
Thomas StenmarkExpert inom friluftskök & tillbehör

Sedan barnsben har jag varit ute i skog och mark, redan i grundskolan fick vi lära oss att använda Trangia-kök på skolutflykter. Sen dess har jag gjort desto mer avancerade utflykter och även förstått att marknaden vad gäller friluftskök/stormkök är enorm! Man kan lätt gå vilse bland olika produkter och tillverkare och priserna varierar från några hundralappar upp till flera tusen kronor. Med den här topplistan ska jag ge en grundläggande ledning i vilken sorts kök du kan hålla utkik efter och några specifika modeller som tips.

En klassisk rödsprit-brännare funkar absolut, den kommer att koka vatten och värma din friluftsmat. Men det finns snabbare och mer sofistikerade alternativ. Med gaskök får man högre effekt och snabbare tillagning och med kök som kan ta flytande bränslen, som bensin, får du kök som kan ge full effekt året om.

1. Primus Essential Trail Stove

Ultralåg vikt, billigt, lättanvänt

Sämre effekt vid kallt väder

Primus Essential Trail Stove är ett riktigt lätt kök, både vad gäller vikt och användning. Det skruvas helt enkelt på en gastub, sen är ditt kök monterat och klart!

Med gas som bränsle blir det minimalt med sot på dina kastruller vilket är tacksamt. Någonting att tänka på är dock att gas ger sämre effekt vid kalla temperaturer. Vet du med dig att du kommer göra många turer vintertid kan det vara bättre att se dig om efter kök som använder andra bränslen.

Gastuben är även det som blir basen för köket, alltså det dina kokkärl kommer stå på. Eftersom gastuber anpassade till stormkök inte är så stora kan det bli något instabilt och det blir viktigt att se till att ha en plan yta att laga sin mat på.

Förstaplatsen går till detta kök på grund av enkelheten, det låga priset och att den är effektiv nästan hela året runt.


2. Primus MultiFuel III

Allround

Högt pris, sotar

Primus MultiFuel är ett kök du kan använda i alla väder och under alla förhållanden.

Det kan användas med alla möjliga sorters bränslen så som gas, bensin, diesel, fotogen med mera. Du kan till exempel smidigt använda gas med dess fördelar under sommarhalvåret och byta till bensin under vinterhalvåret när temperaturen gör att gasens effekt avtar.

Om du gör många och långa turer året runt kan det vara värt att lägga några extra slantar på ett multifuel-kök. Det är också generellt lägre och stabilare eftersom bränslebehållaren kan ligga bredvid brännaren, inte under.

Vid användning av flytande bränsle kan lågan sota ner dina kokkärl lite grann. Det minimeras dock då bränslen gjorda för dessa kök är kemiskt rena. Men skulle det vara kris eller nödläge går det faktiskt att använda vanlig bensin.


3. Jetboil Zip Cooking System

Snabbt, låg vikt, smidigt att packa

Instabilt, endast 0,5 liter

Jetboil Zip är ett kök som är gjort enbart för att koka vatten snabbt. Detta är bra för kortare utflykter där man har med sig enklare tilltugg och snabbt vill kunna koka vatten till varm dryck. Det passar också utmärkt för längre utflykter där man äter främst frystorkad mat som man bara behöver hälla varmt vatten i.

En begränsning är att det är gjort för en persons behov och kokar således bara 0,5 liter vatten åt gången. 0,5 liter är ofta tillräckligt för en frystorkad måltid eller varm dryck för två personer. Är man en hel familj eller behöver tillaga (koka/steka) mat är Jetboil Zip dock inte lämplig.

Det tar ungefär 2,5 minuter att koka upp 0,5 liter vatten och hela köket, inklusive gasbehållare, packas ner i den egna kastrullen. Det är därför en smidig och snabb lösning för vattenkokning.


4. Trangia 27-3 UL

Lättanvänt, vindsäkert

Lång koktid, låg effekt

Ett gammalt hederligt, klassiskt trangiakök. Jag tror de flesta får upp en bild av ett Trangia-kök så fort de hör namnet Trangia. Här får du kokkärl, brännare och vindskydd i ett paket för en liten peng.

Vill man inte grotta ner sig i specifikationer, olika brännare och bränslen utan bara ha en enkel och pålitlig möjlighet att tillaga friluftsmat är ett Trangiakök helt okej! Det står stadigt med vindskyddet, du får ett par kastruller och en stekpanna och det är ett kök du kan ha i årtionden.

Rödspritbrännaren lämnar lite att önska vad gäller effekt och koktiden på en liter vatten är ca 15 minuter. Den eviga gåtan med att uppskatta hur mycket T-röd man ska hälla i brännaren lär man sig med tiden.

Ett klassiskt Trangiakök kan alltid rekommenderas och är toppen för utflykter med familjen!


Thomas Stenmark
Thomas StenmarkExpert inom friluftskök & tillbehör

Som uppväxt i hjärtat av Jämtland, omgiven av fjäll i alla kompassriktningar, där den vanligaste gå-på-stan-outfiten är Gore Tex och där finkläder är friluftsbyxor och flanellskjorta är det naturligt för mig att ha friluftsliv som intresse. Som person är jag noggrann och gör mycket research innan jag fattar beslut. Därför ser jag alltid till att vara påläst inför eventuella inköp, läser recensioner, tester och omdömen innan jag väljer en produkt. Det har lett till att jag snappat upp en del om olika produkter och tillverkare, och aldrig nöjt med mig dålig kvalitet!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa stormköket

  • 21 jan 2022
Henrik Pernsteiner
Henrik PernsteinerExpert inom friluftskök & tillbehör

Det är så otroligt roligt när jag får ge mig ut på tur med ett nytt friluftskök och testa hur det fungerar! Det här lite speciella intresset har gjort att jag under åren samlat på mig och provat en ansenlig mängd kök från olika tillverkare. Vissa kök känns rejäla som stridsvagnar, några låter mer än de värmer, medan andra är så små och lätta att man undrar om de kommer klara att bära upp en vattenfylld kastrull.

För mig som hobbyäventyrare och i mitt jobb som friluftsguide är det viktigt att köket är lätt att använda och reparera "i fält". Det behöver också kunna koka upp vatten snabbt och gå att lita på, i såväl ur och skur. Hur mycket plats köket tar i packningen samt priset är andra viktiga faktorer. I min lista har jag valt ut vad jag anser är de bästa köken inom olika kategorier, så alla kan hitta ett kök som passar just deras behov. Varsågod!

1. MSR WhisperLite Universal w/ Fuel Bottle

Flexibelt, enkelt att underhålla

Dyrt om du har en tight budget

Flexibilitet är ledordet för det här köket! MSR har tagit sin storsäljare Whisperlite och uppgraderat den till ett flerbränslekök. Inom loppet av några minuter kan det göras om från att bränna gas till att drivas av flytande bränslen.

MSR Whisperlite Universal gör allt man kan förvänta sig av ett friluftskök - och lite till. Foten som utgör kökets bas är tillräckligt stor för att kunna balansera större kastruller.

Köket är pålitligt, kokar vatten snabbt och är lätt att ta isär om det skulle behövas bytas någon del. Ett riktigt stort plus för den smarta designen med inbyggd rensnål! Det möjliggör rengöring av bränslemunstycket bara genom att vända uppochned på köket. Otroligt tidssparande och smidigt, speciellt när man sett andra, mindre lyckade varianter.

Köper du MSR Whisperlite Universal får du ett grymt bra kök med flera smarta funktioner. Det kommer bli din följeslagare i många år framöver.


2. Soto WindMaster

Klarar stark vind, jämnt gastryck

För litet för större sällskap

Soto WindMaster - det mest effektiva i blåsiga förhållanden av alla kök på marknaden.

För bara några år sen var Soto mest känd som en något udda, japansk producent som tillverkade hyperavancerade friluftskök med så mycket delar att ingen med mindre än en doktorsexamen i maskinteknik kunde reparera dem i fält. Idag ser läget annorlunda ut.

WindMaster är ett litet och smidigt kök som kokar upp 1 liter vatten i stark vind väldigt snabbt. På samma tid har andra, liknande kök knappt hunnit få vattnet fingervarmt!

En stor fördel med WindMaster är kökets speciella regulator som håller ett jämnt gastryck genom hela gasflaskan. Alla som försökt koka vatten på de sista grammen bränsle vet att detta är en väldigt uppskattad funktion. När gastrycket är lågt blir det nämligen aldrig varmt nog för att koka.

Detta är just nu det allra bästa lilla gasköket på marknaden!


3. MSR XGK EX

Superstabilt och pålitligt

Endast flytande bränsle, högljutt

Detta är expeditionernas okrönte kung inom friluftskök.

Msr XGK EX är mitt go-to kök för alla längre vinterturer. Grötfrukost efter grötfrukost, dag efter dag, oavsett temperatur, så kan jag känna mig trygg med att köket levererar.

Köket känns riktigt stabilt (jag tror helt ärligt att man skulle kunna stå på det), med andra ord inga lösa delar som kan gå sönder.

Det plockar många poäng på att det kokar vatten snabbare än de flesta andra kök och att designen är välbeprövad och pålitlig. Bränslemunstycket är lätt att rengöra tack vare MSRs inbyggda rensnål.

Det här köket är dock inte för alla. Det är ganska högljutt och går endast att använda med flytande bränsle, vilket kräver lite övning.

Msr XGK EX har en ansenlig livslängd som vittnar om kvalitet - vissa användare har haft sina kök i över 30 år. Vill du ha ett kök du kan lita på i de absolut tuffaste förhållandena så är Msr XGK EX valet för dig!


4. Trangia 25-4 UL w/ Gas Burner

Välbeprövat, komplett kit, priset

Tar mycket plats

Den svenska tillverkaren Trangia grundades i Trångsviken i Jämtland och lanserade sitt första Trangiakök för 60 år sedan. Trangiaköken har sedan dess hela tiden utvecklats och förbättrats. Resultatet? Jodå, Trangias 25-4 UL med gasbrännare är ett riktigt bra, extremt prisvärt och robust köksset!

Köket är lätt att hantera. Tack vare konstruktionen är lågan från brännaren skyddad från vind, vilket gör att köket kan få upp värmen snabbt även i dåligt väder.

Jag verkligen älskar den höga nostalgifaktorn på hur alla kastruller, kaffepanna, och stekpanna packas ihop till ett paket med spännrem runt.

Detta är ju ett helt set med kokkärl och brännare, till skillnad från de andra köken i listan som endast är själva brännaren. Brännaren (som numera tillverkas av Primus) går dock att köpa separat och likaså de olika tillbehören. Du kan alltså bygga ditt kök precis som du vill ha det!

Trangia 25-4 UL med gasbrännare är sammantaget ett väldigt prisvärt och driftsäkert kök.


Henrik Pernsteiner
Henrik PernsteinerExpert inom friluftskök & tillbehör

Friluftsexpert som är väldigt optimistisk gällande mängden friluftsprylar som faktiskt kan rymmas i ett hushåll. Jag jobbar extra som guide och jag är aktiv inom ideell organisation som vandrings-, skidor- och skridskoledare. Jag testar ständigt nya produkter för att utvecklas och utmana gränser för hur friluftsliv kan bedrivas. Jag är självlärd från grunden och jag har idag långt fler mil under kängorna och nätter utomhus än jag kan minnas. Frågar man mig hur många tält man egentligen behöver så blir svaret - ett till!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer