Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa sulkyn

  • 28 mar 2022
Emma Larsson
Emma LarssonExpert inom barnvagnar

En sulky är en sittvagn som passar för det lite större barnet och är oftast fast framåtvänd. När jag skriver den här listan så utgår jag från lite mer rejäla sulkys och inte resevagnar som också kan kallas sulkys. På både första och andra plats har jag placerat vagnar från märket Baby Jogger. Att jag gillar Baby Jogger är ingen hemlighet och när det kommer till sulkys tycker jag de har en självklar plats i toppen av listan.

En sulky används oftast till större barn som inte behöver åka vagn jätteofta. En vagn som då (utöver att ge en bra körupplevelse, såklart) blir riktigt kompakt ihopfälld är smidigt då man lätt kan stuva undan vagnen när den inte används. Enkel och kompakt ihopfällning är ju lite av BabyJoggers signum, så därav två modeller därifrån i toppen.

Men det finns såklart andra bra sulkys också! På plats tre och fyra har jag listat mina övriga favoriter från andra märken.

1. Baby Jogger City Elite 2 (Sittvagn)

Viktkapaciteten, användningstiden

Bred över bakhjulen

City Elite 2 är en kraftfull sulky trots dess nätta fodral.

Den här vagnen kan ditt barn förmodligen ha tills vagnperioden är helt slut. Den tar nämligen hela 39,5 kg, vilket är ovanligt mycket.

City Elite 2 är förutom rymlig dessutom utrustad med fullt liggläge, en stor varukorg, bra täckande sufflett med ventilering, fempunktssele och ställbart fotstöd. Den har tre stora hjul som tar sig fram i de flesta terränger. Vad mer kan en sulky behöva?

Förutom dessa nödvändigheter har denna sulky några extra finurligheter som adderar till körglädjen, såsom tysta magnetlås till tittluckan i suffletten och en praktisk förvaringsficka i ryggen.

Det här är vagnen för dig som vill ha en och samma vagn till ditt barn under hela vagntiden utan att tumma på några bekvämligheter.


2. Baby Jogger City Mini GT 2 (Sittvagn)

Stor funktionalitet i litet format

Något bred över bakhjulen

Om man tycker att City Elite 2 är lite för stor och rejäl för ens behov så finns även den nättare varianten, City Mini GT 2. Den har mindre hjul och är lite mindre i allmänhet, så den lämpar sig bättre för stadsbon som inte har behov av en pansarvagn som tar sig fram i all terräng.

City Mini GT 2 är också rymlig och tar hela 27,5 kg i sittdelen, så den kan rulla rätt stora barn den med.

Självklart har den liksom Elite 2 ställbart fotstöd, den suveräna fempunktselen, fullt liggläge och bra sufflett med riktigt bra ventilation.

Det här är sulkyn för dig som bor urbant och vill ha en bekväm och rymlig vagn till ditt något större barn och som månar om att ha en smidig vagn som tar liten plats ihopfälld.

Här recenserar mamman och youtubern Laura Laws vagnen City Mini 2. Recensionen startar 1:15.

3. Britax B-Agile R (Sittvagn)

Rymlig och prisvärd

Hade velat ha ännu mer upprätt läge

Den här modellen från Britax har kommit i flera uppdateringar och är en mycket populär sulky för de äldre barnen då den är mycket rymlig. Britax B-Agile R är en lyxigare variant av den tidigare modellen Britax B-Agile M.

Förutom att den har lång användningstid så uppskattar jag att den har en delbar fempunktssele (ibland är det smidigt att t.ex. bara knäppa över höfterna), nästan fullt liggläge, ställbart fotstöd, swing away-bygel och en rätt bra sufflett med inbyggd ventilering.

Det är viktigt för mig att barnet både kan sitta och ligga bekvämt och B-Agile R har väldigt bra komfort. Vagnen hade dock varit ännu bättre om det fanns ett ännu mer upprätt sittläge och om fotstödet var något längre. För sittande barn med långa ben finns ett fast fotstöd i chassit.

Detta är en vagn för dig som vill ha en snygg och prisvärd sulky med lång användningstid.


4. Thule Spring (Sittvagn)

Vagnens kompakta ihopfällning

Inget ställbart fotstöd

Thule är kanske mest kända för sina sportvagnar men på senare tid har de breddat sortimentet och lagt till ett par "vanliga" vagnar. En av dessa är lättviktaren Thule Spring som är en utmanare till den populära Baby Jogger-modellen City Mini GT (min listtvåa).

Det bästa med denna vagn tycker jag är den riktigt smarta ihopfällningen. Den blir mindre på bredden när den fälls ihop och blir alltså bara 45 cm bred och tar mindre plats än någon av de andra vagnarna i listan.

Dessutom har den en ordentligt vadderad sittdel och vadderad delbar sele så jag tror den är riktigt bekväm för barnet. Men jag saknar ändå ställbart fotstöd och maxvikten är 22 kg vilket gör att stora barn kan potentiellt växa ur den innan vagnperioden är över.

Men i och med det vagnens mått när den är ihopfälld är detta ändå sulkyn för dig där varje centimeter räknas.

Vår expert Clara Ernberg har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. Crescent Nordic XT (Sittvagn)

Jollyroom
2 495 kr
Nids4Kids
3 495 kr
Lilla violen
4 095 kr
Se alla 3 priser

Rymlig vagn och lång sufflett

Stor ihopfälld

Crescent har förädlat sina tidigare sulkymodeller och landat i denna nya modell, Nordic XT.

Om man, som jag, var förtjust i klassikern Kronan Sulky som tyvärr inte säljs längre, kan man trösta sig med att denna är ganska lik. Den har en rymlig sittdel, i alla fall i ryggen, och tar hela 30 kg, så i teorin ska den här passa ditt barn länge. Fotstödet är dock lite kort och bygeln går inte att svänga upp, så för somliga barn kan det kännas trångt att komma i och ur med benen.

Vagnen är mjukt vadderad och har ett fullt liggläge (dock ej plant) så den är nog bekväm för barnet att sova i.

Crescent Nordic XT har svängbara framhjul, förlängningsbar sufflett med ventilation (fördel på sommaren men nackdel på vintern), och fempunktssele.

En bra vagn att sova i och att transportera lite större barn som inte åker så ofta, samt där vagnens rymlighet går före storlek ihopfälld.


Emma Larsson
Emma LarssonExpert inom barnvagnar

Beskåda en äkta barnvagnsnörd - här har ni personen som sitter med en skål popcorn framför produktvideos om barnvagnar. Intresset föddes när jag inte kunde hitta den perfekta vagnen när jag var gravid med min son och därifrån har det bara eskalerat. Jag tycker det är oerhört spännande att följa marknaden och de nya produkterna som kommer i en rasande takt, i jakten på det perfekta fordonet att rulla runt våra guldklimpar i. Jag hoppas att mitt nörderi kan vara till hjälp där ute i djungeln!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer