Prisjakt
HemPrisjakts experterMotionscyklarTopplista - Bästa spinningcykeln

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa spinningcykeln

29 april 2024

Med en spinningcykel kan man få till riktigt effektiva pass, oavsett om man är tävlingscyklist eller en motionär som vill höja konditionen. Till de största fördelarna hör mångsidigheten hos spinningcykeln. Det har även blivit allt vanligare att köpa en spinningcykel snarare än en traditionell motionscykel till hemmet. Man har kanske vant sig vid hur mycket lättare och smidigare hjulen rullar på spinningcykeln i gymmet, och sett dess fördelar i jämförelse med motionscykeln.

På spinningcyklar genereras motståndet av ett svänghjul, som är betydligt större och kraftigare än på motionscyklar. Cykelramen på spinningcyklar är också oftast betydligt kraftigare och stabilare - allt för att tåla en kraftigare belastning. Här har jag listat några av de bästa spinningcyklarna på marknaden utifrån olika prisnivåer och behov. Förutom storleken på svänghjulet finns det nämligen även andra saker att hålla reda på när man skaffar en spinningcykel för hemmabruk. Lycka till!

1. Tacx NEO Bike Plus Trainer

Tyst, träningsupplevelsen, stabil

Väldigt dyr

Jag har tidigare rekommenderat Tacx Neo Bike Smart som en av de bästa premium spinningcyklarna på marknaden. Denna har nu fått en uppdatering på flera punkter som gjort den ännu bättre i och med modellen Tacx Neo Bike Plus.

På Tacx Neo Bike Plus har styret och växlarna fått en ny design för förbättrad ergonomi.

Växlarna känns nu mer som riktiga landsvägsväxlar, och du kan anpassa dem så att de matchar växlingsstilarna hos Shimano, SRAM eller Campagnolo.

Sätesröret är också smalare med 10 mm, vilket gör det bekvämare för förare med kortare ben.

Tacx Neo Bike Plus kommer även med två nya vevlängder: 165 mm och 167,5 mm. Detta ger dig fler alternativ för att hitta rätt passform för din körstil.

Cykeln har en stor 4,5 tums skärm med USB-laddare där du får fram allt du behöver, som hastighet, puls och kraft. Spinningcykeln är även kompatibel med populära appar som Zwift och Tacx.

Detta är en högteknologisk och smart cykel som gör cyklingen realistisk. Den kan simulera allt från cykling i nedförsbacke till olika väglag. Den har även en sensor som mäter din trampteknik så att du på bästa sätt kan analysera din prestation och utveckling.

Tacx NEO Bike Plus Trainer är en spinningcykel för dig som vill ha det absolut bästa som finns på marknaden!


2. Wahoo Kickr Bike V2

Realistisk cykling, anpassningsbar, mångsidig

Dyr, effektmätning kräver kompatibel smartphone/surfplatta

Wahoos spinningcyklar har snabbt blivit populära över hela världen bland cykelfantaster.

Den senaste version av Wahoo Kickr BIKE har direkt uppkoppling över Wi-Fi till din router för en pålitlig överföring av data.

Det är också en av de spinningcyklar som närmast återspeglar känslan av att cykla utomhus med sin svänghjulsteknik och exakta effektmätning.

Wahoo har även en app som gör det enkelt att matcha denna spinningcykel exakt med din cykels setup. Även de virtuella växlarna kan programmeras och skräddarsys för att bli likt den cykel du vanligtvis använder för utomhuscykling.

Med andra ord är den här spinningcykeln rena drömmen för dig som har cykling som motionsform. Men även nybörjare kommer att ha mycket glädje av denna.

Wahoo Kickr Bike V2 har även en simulerad stigning på upp till +20% och lutning på -15% för att göra cyklingen ännu mer realistisk - något som saknas på de flesta andra alternativ på marknaden.


3. Bowflex Velocore 22i Spin Bike

Stor skärm, träningsupplevelsen, mångsidig träning

Priset ligger i premiumklassen

Det är ganska ovanligt med stora displayer på spinningcyklar. Bowflex VeloCore är en spinningcykel som närmast liknar ett nöjescentrum, och ger samtidigt en förhandstitt på framtiden inom träningsredskap för inomhusbruk.

Den har en stor HD-pekskärm som ger bra översikt över all träningsdata. Den kan också användas med träningsappar som Zwift och Peloton genom att koppla ihop din smartphone med konsolen via Bluetooth.

Monitorns position går även att justera i lutning så att den syns bra för alla typer av cyklister. Dessutom finns en annan imponerande funktion som tillåter lutning åt både vänster och höger, vilket efterliknar de vanliga kurvtagningarna på en racercykel. Detta utgör samtidigt en effektiv hemmaträning för magmusklerna. Du kan även välja att inaktivera detta läge om du inte vill ha det.

Bowflex Velocore 22i Spin Bike är en väldigt ergonomisk spinningcykel med bekväm racingcykelsadel som är möjlig att justera både vertikalt och horisontellt.

Om du behöver extra träningsmotivation är detta det perfekta valet!


4. Gymstick FTR Indoor Racer (SB-FTR)

Stabil, bekväm, priset

Svänghjulet bara 18 kg

När man söker efter träningsredskap för hemmet är ofta priset en avgörande faktor. Om man vill ha en prisvärd spinningcykel som samtidigt uppfyller alla de viktigaste kraven är Gymstick FTR Indoor ett riktigt bra alternativ.

Den har en dragrem som ger en tyst och behaglig trampkänsla. Svänghjulet på 18 kg är kanske i minsta laget, men personligen hade jag en bra känsla vid cyklingen.

En av de största fördelarna med denna spinningcykel är att den känns genomtänkt ergonomiskt sett. Den har både ett bekvämt styre och säte som passar även den framåtlutade tävlingsstilen. Den har också en robust stomme som gör att du känner dig stabil även när du trampar på i full fart.

Det finns en lättanvänd träningsdator på styret som är kompatibel med ett 5 kHz-pulsbälte.

Bland spinningcyklarna i de lägre prisklasserna är detta definitivt en av de bättre.


5. Finnlo Speed Bike CRT

Mångsidighet, stabilitet, går tyst

Displayen är ej bakgrundsupplyst

Här är en lite dyrare spinningcykel, men med ett riktigt bra pris/kvalitetsförhållande. SPEEDBIKE CRT från FINNLO har ett svänghjul på hela 25 kg och en stabil konstruktion som tillåter en användarvikt på 150 kg.

Till skillnad från många andra spinningcyklar har denna även en liten dator med LCD-display, som informerar om den viktigaste träningsdatan såsom puls, frekvens och avstånd. Den har även en integrerad pulsmottagare för bröstbälte.

Här finns ett så kallat SPD-Click-System som gör att man kan träna med både cykelskor och vanliga träningsskor. Cykeln har remdrift och drivs av ett ljud- och underhållsfritt bälte, något som gör den speciellt lämplig som spinningcykel för hemmabruk.

Speciellt för den som gillar att ha mätbara fakta på sina framsteg i träningen är detta ett bra alternativ till ett relativt förmånligt pris.


6. Master Fitness S4050

Pris, stabilitet, går tyst

Ingen display, saknar SPD-pedaler

Master Fitness S4050 är ett riktigt prisvärt alternativ! Trots det låga priset har den ett rejält svänghjul på 21 kg som tål långa och tuffa träningspass.

Den är remdriven och har steglös justering av motståndet. Det är en cykel som är tystlåten och riktigt bra att använda i hemmamiljö.

Även denna spinningcykel har många alternativ vid justering av sittställning. Du kan justera sadeln både i höjd och längd samt styret i höjd. Det finns ett racerstyre som gör att du har många olika alternativ i sittställningar även när du kör tuff träning.

Det finns också en särskilt konstruerad V-låsning som ger en effektiv och mjuk bromsfunktion. Alla som kör tuff träning vet att detta är en uppskattad funktion!

Denna cykel kan speciellt rekommenderas för den som söker ett förmånligare alternativ rent prismässigt, utan att för den sakens skull tumma på kvaliteten.

I dagsläget är detta en av de mest prisvärda på marknaden. Inte minst tack vare den stabila konstruktionen på cykeln.


7. Concept2 BikeErg PM5

Oerhört hållbar, PM5-monitorn bland de bästa, lätt cykel

Sätet kan inte flyttas fram och tillbaka

Concept2 är marknadens bästa roddmaskiner och om du gillar dessa kommer du även att gilla deras spinningcykel. BikeErg har samma svänghjul som roddmaskinerna, så kallade "SkiErgs", som ingår i Concept2-familjens ergometrar.

Det svänghjul som finns på cykeln använder luftmotstånd för en jämn cykling. Skillnaden mot de flesta andra stationära cyklar är att du här har en koppling som på en vanlig cykling, så när du slutar att trampa kommer svänghjulet att fortsätta snurra. Du kan enkelt justera motståndet genom att flytta det reglage som finns vid sidan av svänghjulet.

Denna spinningcykel delar monitor med roddmaskinen, och här hittar du ett brett utbud av träningsprogram att välja mellan. Du kan jämföra tider med andra och följa dina framsteg baserat på olika parametrar.

Denna spinningcykel rekommenderas särskilt för dig som uppskattar smidigheten hos Concept2-roddmaskinerna och har vant dig vid deras användning.


8. Sportig Spinstar Maestro

Pris, stabilitet, bekväm

Sämre display, halvbra bromskloss

Om du söker en billig spinningcykel av bra kvalitet är även Spinstar Maestro ett bra val. Du får onekligen känslan av att denna cykel hör hemma i en högre prisklass.

Den har ett rejält svänghjul på 22 kg och en riktigt stabil konstruktion. Spinstar Maestro har också en remdrift som gör att den är väldigt tyst vid gång.

Jag ger också sadeln ett bra betyg. Den är bekväm och enkel att ställa in i optimal sittställning, både i höjd och längd. Det finns även möjlighet att flytta över sadeln från din vanliga cykel om du så önskar.

En av de få saker jag har att anmärka på är displayen. Den är både mörk och liten. Men med tanke på att många modeller helt saknar display är det inget jag stör mig på. Även bromsklossarna är något ömtåliga och kan behöva bytas ut efter en tid.

Detta är en spinningcykel som jag rekommenderar speciellt för dig som vill köpa din första spinningcykel. Den har det mesta man kan kräva av en cykel trots sitt låga pris!


9. Master Fitness S4020

Bra pris, tyst, vattenhållare finns

Inte för långa personer, litet svänghjul, ingen display

I de flesta fall får du vad du betalar för och det gäller även spinningcyklar. Hur står sig de billigaste modellerna egentligen i förhållande till premiummodellerna?

Framförallt tenderar de billigare varianterna alltså att ha mindre svänghjul, något som definitivt påverkar känslan i trampningen.

En modell som är bland de bästa i lågprisklassen är enligt mig S4020 från Master Fitness. För under 3000 kronor får du en motionscykel som håller måttet för att få till riktiga kvalitetspass med bra känsla.

Man kan såklart inte jämföra med hur det känns att trampa med premiummodellerna på denna lista, men för de allra flesta räcker denna modell mer än väl. Den har ett svänghjul på 17 kg och remdrivning som ger en tyst trampning.

Bland bristerna märks avsaknaden av display och det faktum att denna modell inte är lämplig för längre personer på över 185 cm.


Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan drygt 10 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på https://bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons