Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa motionscykeln

  • 12 apr 2022
Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom motionscyklar

Motionscyklar har alltid varit populära träningsredskap för hemmet. Det finns många orsaker till detta. Framförallt är motionscykeln något som passar de flesta som vill komma igång med träning. Den är skonsam för benen och enkel att använda.

Det är tyvärr en hel del motionscyklar på marknaden som inte håller måttet. Därför har de också ibland fått ett lite dåligt rykte när de får stå oanvända. Mycket har dock skett i utvecklingen och nu finns det massor av bra modeller.

Här har jag plockat fram de enligt mig bästa motionscyklarna just nu i olika prisklasser. Det finns mycket att tänka på och jag hoppas att jag kan hjälpa dig på vägen!

1. Spirit Fitness CU800

Stabil, stort svänghjul, strömlös

Något dyr

Precis som inom de flesta områden får du här vad du betalar för. Om du vill har en motionscykel av bästa möjliga kvalitet är definitivt Spirit Fitness CU800 något att satsa på.

Den är tillverkad i en stomme av kraftigt stål, vilket gör den väldigt hållbar. Vikten på svänghjulet är hela 13.5 kg och det gör att du får en riktigt bra känsla när du cyklar.

Designen både på sadeln och styret är genomtänkt. Sadeln är enkel att ställa in både lod- och vågrätt och den är bekväm. Styret har en bra konstruktion och ger dig möjlighet variera mellan olika grepp.

En av de bästa sakerna är ändå att den är självgenererande och du behöver alltså inga sladdar för att få ström till cykeln.

Även träningsdatorn är riktigt bra. Den har en lagom storlek, många olika motståndsnivåer samt tio inbyggda träningsprogram.

Passar dig som vill ha det absolut bästa!


2. Christopeit Sport Motionscykel AL2

Prisvärd, mångsidig, bra svänghjul

Träningsdatorn inte upplyst, styret

När vi flyttar oss nedåt i prisklasserna hittar vi Christopeit Sport AL2. Detta är enligt mig den mest prisvärda modellen på marknaden. Det är inte utan orsak som det är en av de mest populära motionscyklarna just nu.

Den har ett svänghjul på 9 kg, som ger en riktigt fin och jämn gång. Du har hela 24 olika motståndsnivåer och 17 träningsprogram att välja bland. Det ger dig möjlighet att hitta det exakt rätta motståndet som ger dig en bra genomkörare.

Jag gillar sadeln - den är bekväm och enkel att ställa in i olika riktningar. I jämförelse med dyrare modeller känns dock styret aningen klent.

En annan brist är att displayen inte är upplyst. Med andra ord behöver du befinna dig i upplysta utrymmen för att kunna läsa av den.

I övrigt får du det mesta du behöver i denna cykel. Den har alla de funktioner som behövs för att få till ett effektivt träningspass.


3. Abilica Stream UB X

Prisvärd, robust, många funktioner

En av de bästa och samtidigt mest prisvärda motionscyklarna på marknaden är Abilica Stream UB X. Den har ett justerbart elektroniskt magnetmotstånd i 32 nivåer och 12 olika träningsprogram.

Egentligen är den utvecklad för företagsmarknaden och därför är det anmärkningsvärt att du hittar den i mellanprisklassen - man tycker att det borde kosta långt mycket mer.

Det märks inte minst i stabiliteten på cykeln. Det är få andra motionscyklar i denna prisklass som har en maximal användarvikt på 200 kg.

Det är också en högteknologisk motionscykel som har inbyggd Bluetooth, så du kan koppla upp cykeln till olika appar för att följa träningen. Detta är bra för mig som kan bli aningen uttråkad när jag tränar på en motionscykel under en lång tid. Då är det inspirerande att ha tillgång till mängder av träningsdata att följa i realtid.

Jag rekommenderar denna för alla som vill ha en hållbar motionscykel med många roliga funktioner.


4. FitNord Cyclo 200R

Skonsam, bekväm, självgående

För litet svänghjul för tuffa pass

Detta är en speciell typ av motionscykel där du sitter på en stol istället för en sadel. Själv gillar jag denna typ av motionscyklar väldigt mycket, speciellt när jag endast vill köra lågintensiv och återhämtade träning samtidigt som jag läser eller kollar på TV.

Den är optimal för den som kör rehabiliterande träning efter skada eftersom den är väldigt skonsam mot lederna. Den passar med andra ord alla åldrar och är enligt mig en av de mest mångsidiga träningsverktygen du kan köpa till hemmet. Den är väldigt lättanvänd och den låga ramen gör det enkelt att både stiga på och av cykeln.

Det som är speciellt bra med just denna modell är att den endast är 137 cm lång, vilket gör att den ryms i hemmet. Cykeln behöver heller inte anslutas till nätström, vilket gör att den kan placeras varsomhelst.

Vanligtvis är denna typ av motionscyklar lite dyrare än de "vanliga" motionscyklarna. FitNord Cyclo 200R Recumbent ligger dock på medelnivå.


5. Finnlo Exum

Tyst gång, robust, prisvärd

Alla gillar inte den breda sadeln

Exum från Finnlo är en prisbelönad motionscykel i mellanprisklassen.

Svänghjulet ligger på ligger 8 kg, vilket är något under medelnivå. Men ett precisionskullager av hög kvalitet ger ändå en riktigt jämn och behaglig trampkänsla.

Den har också ett elektromagnetiskt motstånd som är vanligt hos betydligt dyrare modeller. Det gör att hållbarheten är bättre än hos cyklar med permanentmagnetiskt motstånd.

Sadeln är bred och mjuk, vilket gör träningen bekväm även under längre träningsturer. Det är dock inte alla som gillar denna typ av sadlar, speciellt inte vana cyklister som ofta föredrar smalare sadlar.

Träningsdatorn är riktigt bra och bakgrundsbelyst, vilket gör det möjligt att använda cykeln i mörka rum. Du hittar alla de viktigaste parametrarna som distans, hastighet, tid, kaloriförbrukning och varv per minut.


Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom motionscyklar

Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan 7 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer