Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa motionscykeln
  • 23 aug 2023
Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom motionscyklar

Motionscyklar har alltid varit populära träningsredskap för hemmet. Det finns många orsaker till detta. Framförallt är motionscykeln något som passar de flesta som vill komma igång med träning. Den är skonsam för benen och enkel att använda.

Det är tyvärr en hel del motionscyklar på marknaden som inte håller måttet. Därför har de också ibland fått ett lite dåligt rykte när de får stå oanvända. Mycket har dock skett i utvecklingen och nu finns det massor av bra modeller.

Här har jag plockat fram de enligt mig bästa motionscyklarna just nu i olika prisklasser. Det finns mycket att tänka på och jag hoppas att jag kan hjälpa dig på vägen!

Motionscyklar har alltid varit populära träningsredskap för hemmet. Det finns många orsaker till detta. Framförallt är motionscykeln något som passar de flesta som vill komma igång med träning. Den är skonsam för benen och enkel att använda.

Det är tyvärr en hel del motionscyklar på marknaden som inte håller måttet. Därför har de också ibland fått ett lite dåligt rykte när de får stå oanvända. Mycket har dock skett i utvecklingen och nu finns det massor av bra modeller.

Här har jag plockat fram de enligt mig bästa motionscyklarna just nu i olika prisklasser. Det finns mycket att tänka på och jag hoppas att jag kan hjälpa dig på vägen!

1. JTC Sport Exercise Bike UB500

Prisvärd, stabil, bra känsla i trampningen

Saknar USB-uttag och hållare för vattenflaska

En väldigt prisvärd motionscykel är UB500 från svenska JTC Sport. Framförallt märks det på den påkostade och stabila konstruktionen, där allt från vevarmar till sadelstolpe är tillverkade i aluminium. Det ger en hållbar och lätt motionscykel som kommer att hålla i många år framöver.

Svänghjulet är inte så stort, utan det ligger på 6,5 kg. Men motionscykeln har även ett remhjul i stål samt en grov vevaxel på hela 40 mm. Tillsammans ger detta en roterande massa som når ända upp till 12 kg. Allt detta gör att känslan i cyklingen är likt den du får hos motionscyklar i premiumklassen.

Den har också en bra display som är lätt att läsa av. Här är både storleken samt det faktum att skärmen är bakgrundsbelyst avgörande. En bra sak med skärmen är också att den är kompatibel med Zwift och Kinomap via Bluetooth.

Swift är ett populärt online träningsprogram för bland annat cykling där man kan träna och tävla i en virtuell värld. Ett riktigt bra sätt att få mer inspiration i träningen!


2. Concept2 BikeErg PM5

Industriledande prestandamätare, hög kvalitet, cykelkänsla

Sätet kan ej justeras framåt och bakåt

Concept2 är främst känt för sina roddmaskiner av högsta möjliga kvalitet. Men de senaste åren har man även tagit fram en annan intressant produkt inom segmentet motionscyklar.

BikeErg har samma svänghjul och display som Concept2 roddmaskin och ger dig samma funktioner.

Svänghjulet hos motionscykeln använder sig av luftmotstånd, vilket ger en jämn och naturlig cykling. På cykeln finns en koppling som på en vanlig cykel, vilket gör att svänghjulet fortsätter snurra även när du slutar trampa.

Via PM5-monitorn får du en mängd olika träningspass att välja med och den är dessutom kalibrerad för att du skall kunna jämföra tider mot andra - precis som hos roddmaskiner från samma märke.

Ytterligare en fördel med denna cykel är att sitsen, styret och pedalerna är utbytbara mot vanliga cykeldelar.

Det är också en motionscykel som du verkligen känner är gjord av högkvalitativa delar. Om du vill ha en cykel som kommer att hålla för slitage många år framöver är detta ett utmärkt val!


3. Christopeit Sport Motionscykel AL2

Prisvärd, mångsidig, bra svänghjul

Träningsdatorn inte upplyst, styret

När vi flyttar oss nedåt i prisklasserna hittar vi Christopeit Sport AL2. Detta är enligt mig den mest prisvärda modellen på marknaden. Det är inte utan orsak som detta är en av de mest populära motionscyklarna just nu.

Den har ett svänghjul på 9 kg, som ger en riktigt fin och jämn gång. Du har hela 24 olika motståndsnivåer och 17 träningsprogram att välja bland. Det ger dig möjlighet att hitta det exakt rätta motståndet som ger dig en bra genomkörare.

Jag gillar sadeln - den är bekväm och enkel att ställa in i olika riktningar. I jämförelse med dyrare modeller känns dock styret aningen klent.

En annan brist är att displayen inte är upplyst. Med andra ord behöver du befinna dig i upplysta utrymmen för att kunna läsa av den.

I övrigt får du det mesta du behöver i denna cykel. Den har alla de funktioner som behövs för att få till ett effektivt träningspass.

Christopeit Sport AL2 är en billig och bra motionscykel som har det mesta man behöver.


4. Abilica Stream UB X

Prisvärd, robust, många funktioner

Skulle gärna få finnas fler och bättre appar att koppla upp.

Ytterligare ett riktigt prisvärt alternativ bland motionscyklar är Abilica Stream UB X. Den har ett justerbart elektroniskt magnetmotstånd i 32 nivåer och 12 olika träningsprogram.

Egentligen är den utvecklad för företagsmarknaden och därför är det anmärkningsvärt att du hittar den i mellanprisklassen - man tycker att det borde kosta långt mycket mer.

Det märks inte minst i stabiliteten på cykeln. Det är få andra motionscyklar i denna prisklass som har en maximal användarvikt på 200 kg.

Det är också en högteknologisk motionscykel som har inbyggd Bluetooth, så du kan koppla upp cykeln till appen iConsole för att följa träningen. Det finns såklart även en inbyggd träningsdator för att följa de mest nödvändiga parametrarna.

Detta är bra för mig som kan bli aningen uttråkad när jag tränar på en motionscykel under en lång tid. Då är det inspirerande att ha tillgång till mängder av träningsdata att följa i realtid.

Jag rekommenderar denna för alla som vill ha en hållbar motionscykel med många roliga funktioner.


5. Finnlo Exum

Tyst gång, robust, prisvärd

Alla gillar inte den breda sadeln

Exum från Finnlo är en prisbelönad motionscykel i mellanprisklassen.

Svänghjulet ligger på ligger 8 kg, vilket är något under medelnivå. Men ett precisionskullager av hög kvalitet ger ändå en riktigt jämn och behaglig trampkänsla.

Den har också ett elektromagnetiskt motstånd som är vanligt hos betydligt dyrare modeller. Det gör att hållbarheten är bättre än hos cyklar med permanentmagnetiskt motstånd.

Sadeln är bred och mjuk, vilket gör träningen bekväm även under längre träningsturer. Det är dock inte alla som gillar denna typ av sadlar, speciellt inte vana cyklister som ofta föredrar smalare sadlar.

Träningsdatorn är riktigt bra och bakgrundsbelyst, vilket gör det möjligt att använda cykeln i mörka rum. Du hittar alla de viktigaste parametrarna som distans, hastighet, tid, kaloriförbrukning och varv per minut.


6. Tunturi Comfort Bike Competence F20R

Ergonomisk, enkel att flytta, prisvärd

Inte så bra för tuff och intensiv träning

Detta är en speciell typ av motionscykel där du sitter på en stol istället för en sadel. Själv gillar jag denna typ av motionscyklar väldigt mycket, speciellt när jag endast vill köra lågintensiv och återhämtade träning samtidigt som jag läser eller kollar på TV.

Den är optimal för den som kör rehabiliterande träning efter skada eftersom den är väldigt skonsam mot lederna. Den passar med andra ord alla åldrar och är enligt mig en av de mest mångsidiga träningsverktygen du kan köpa till hemmet. Den är väldigt lättanvänd och den låga ramen gör det enkelt att både stiga på och av cykeln.

Du kan välja mellan 8 motståndsnivåer och 3 träningsprogram. Det finns även transporthjul på motionscykeln som gör det enkelt att flytta den mellan olika rum.

Cykeln fungerar med batterier och behöver alltså inte anslutas till vägguttag, vilket gör att den kan placeras varsomhelst.


7. Tunturi Cardio Fit B25

Hopfällbar, bekväm, förmånlig

Inte optimal för högintensiv träning

Hopfällbara löpband har blivit en stor trend bland motionsredskap för hemmet. Detta är även en trend som alltmer börjat synas hos motionscyklar i takt med att vi önskar träningsprodukter som är enkla att fälla ihop och flytta efter genomfört träningspass.

Hur bra är då kvaliteten på dessa hopfällbara motionscyklar?

Precis som hos löpband är problemet ofta effekten. I dessa fall är ofta svänghjulet betydligt mindre än hos mer stationära varianter, men även inom detta område är det en snabb utveckling.

Tunturi Cardio Fit B25 är en hopfällbar motionscykel som erbjuder en riktigt bra cykelkänsla. Den har ett magnetbromssystem där du kan välja mellan 8 olika motståndsnivåer.

Motionscykeln har också ett bekvämt ryggstöd som ger en ergonomisk sittställning under längre pass.

Jag rekommenderar denna motionscykel framförallt för dig som är i behov av träning med måttlig effekt. Den är helt perfekt för dig som vill kombinera nytta med nöje tack vare dess mobilitet.


Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom motionscyklar

Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan drygt 10 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på https://bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer