Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa smörgåsgrillen
  • 7 nov 2023
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom smörgåsgrillar

Smörgåsgrillar tillhör en av mina favoritmaskiner i köket. Istället för att äta kall macka eller rostat bröd kan du få en varm toast med härlig smält ost i mitten. Du kan fylla den med vilken råvara du vill och få en hel måltid!

I min lista kommer jag ta hänsyn till allas behov. Jag kommer att ta med paninijärn av hög kvalité och några budgetalternativ med spännande tillbehör.

Smörgåsgrillar tillhör en av mina favoritmaskiner i köket. Istället för att äta kall macka eller rostat bröd kan du få en varm toast med härlig smält ost i mitten. Du kan fylla den med vilken råvara du vill och få en hel måltid!

I min lista kommer jag ta hänsyn till allas behov. Jag kommer att ta med paninijärn av hög kvalité och några budgetalternativ med spännande tillbehör.

1. Sage Appliances SSG600BSS The Perfect Press

Platt järn, mosar inte bröd, krispkontroll

Priset

Sage The Perfect Press lever upp till sitt namn. Det jag gillar med detta paninijärn är att det inte är räfflat. Förr så var det lite av grejen med mackjärn, att de skulle vara räfflade. Men platta järn ger mer kontaktyta och framför allt: de är lättare att rengöra.

Denna smörgåsgrill har en slimmad och stilren design som passar perfekt på köksbänken. Den känns även robust i sin konstruktion. En trevlig detalj är att du inte behöver begränsa vilken typ av bröd du använder (vissa mackgrillar kör ju bara vanligt formbröd). Här kan du göra fattiga riddare, croissanter, baguetter osv.

Järnet pressar inte ned mot brödet utan har en ”svävande” funktion, eller floating hinge som Sage själva kallar det. Det betyder att den inte måste vila mot något. Du kan alltså välja hur du vill tillaga brödet - om du vill pressa brödet så ligger det beslutet hos dig.

En annan anmärkningsvärd funktion är grillens crush control-teknologi. Denna ger användaren möjlighet att välja mellan en lättare, krispigare grillning eller en mer pressad och smältande effekt.

Vill du ha ett platt paninijärn så är detta en kanonprodukt med många valmöjligheter!


2. Tefal Snack Collection SW852D

Mångsidig, snygg design, diskmaskinsäker

Extraplattorna kostar dryga 250 kr

Här kommer en lite annorlunda variant. Denna smörgåsgrill har nämligen löstagbara plattor, så du lätt kan köra dem i diskmaskinen eller diska dem för hand (utan att behöva ha en elektronisk apparat nära vatten). Det finns dessutom flera olika plattor som du kan byta mellan - plötsligt blir belgiska våfflor en möjlighet!

När du använder plattorna för smörgåsar är det den typiska varianten av toasts. Det vill säga formbröd med två dubbelmackor åt gången. Rent prestandamässigt så levererar dessa väldigt bra och gör goda mackor!

Utöver de plattor som följer med kan du även köpa till fler. Listan med möjligheter är lång: puffiga plättar, munkar, pannkakor, panini, bagel, madeleinekakor, småkakor, rektangulära kex, empanadas, bricelevåfflor, hjärtformade våfflor, rånformar, grilljärn, med mera! Alla dessa extraplattor har en liten medföljande receptbok. Helt fantastisk produkt och idé!

Söker du en otroligt mångsidig produkt, med nonstick-delar som klarar diskmaskin så är detta ett solklart alternativ!


3. Krups Grcic FDK4

Billig, kan förvaras på sidan, större grillplattor

Jobbig att rengöra ordentligt

Jag har testat flera smörgåsgrillar och paninijärn från Krups och de imponerar alltid med sin enkelhet.

Detta är ett billigt alternativ som har stora grillplattor, större än de vi är vana vid. Plattorna är nonstick och ger ett gott resultat, precis som de andra alternativen på listan. Den större storleken är perfekta när jag bakar eget bröd (som ofta blir större än formfranska).

Grillen är utrustad med LED-lampor som visar när mackorna är klara. Den kan stå på sidan vid förvaring, vilket sparar plats.

Krups är ett varumärke jag har förtroende för. De är duktiga på att tillverka högkvalitativa produkter till ett lägre pris. Jag har fullt fungerande Krups-produkter hemma från 2013, vilket idag är ett toppenbetyg i hållbarhet för elektroniska produkter.

En lättanvänd smörgåsgrill som har större plattor för brödet och gör precis det den ska. Dessutom till ett lågt pris.


4. Wilfa Easy Melt SAM1B-1000

Billig, 5 års garanti, löstagbara plattor

Läcker värme vid handtaget, hade föredragit ett längre!

Wilfa finns på många av mina topplistor och det är för att de alltid producerar kvalitetsprodukter med en garanti på hela 5 år. Jag har stött på problem med en Wilfaprodukt en enda gång, och det var efter 4 år. Då fick jag en helt ny produkt utan några som helst problem.

Maskinen är kraftfull trots sitt ringa pris. Det jag gillar extra mycket är att grillplattorna är löstagbara, vilket gör dem otroligt lätta att rengöra. Plattorna är även extra stora om vi jämför med de vanliga smörgåsgrillarna, vilket är ett plus!

Detta är ingen produkt med massa finesser, utan en billig variant som håller hög kvalité. Söker du en enkel smörgåsgrill som är lätt att rengöra och har en gedigen konstruktion, då är Wilfas Easy Melt ett bra val.


Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer