Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa smarta belysningen

  • 26 jan 2022
Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom smarta lampor

Smart belysning är ett bra första steg för att automatisera hemmet. Med några lätta prylar kan du slungas 15 år fram i tiden: ett litet steg mot framtidsvisionen om en elektronisk personlig butler som sköter alla dina behov.

Även om smarta lampor funnits länge på marknaden är det först på senare år som det på riktigt tagit fart och blivit allt mer populärt. I och med detta har det även blivit mer användarvänligt. Vare sig du är ute efter ett start-kit med allt du behöver eller bara vill expandera ditt redan uppkopplade hem finns något för alla. I denna topplista kokar jag ner mina erfarenheter av vilka lampor som både är lätta att installera och bara fungerar, utan en massa trassel.

1. IKEA Trådfri Gateway Kit LED1732G11 2700K E27 11W 2-pack (Dimbar)

Gå till produktsida

Lättanvänt, intuitiv installation

Slutet system

Ikea, det sista stoppet för all din smarta belysning.

Precis som vanligt med Ikea är det förmånliga priser som lockar mest, men i och med att de i rask takt har utökat sitt sortiment av smarta lampor är de nu relativt ohotade på toppen. De har helt enkelt solidifierat sig som ett sista stopp för allt du kan önska dig inom smarta lampor - och mer!

Ikeas kollektion består inte bara av lampor utan har en hel rad med automatiserade artiklar som alla kan kopplas till dess trådfria system via den medföljande hubben. Förutom de smarta lamporna finns även automatiserade rullgardiner och hela ljussystem. Ikea satsar hårt på Trådfri och vad det verkar planerar de inte att sluta inom en snar framtid.

Ikeas Trådfri passar utmärkt till dig som vill ha ett uppkopplat hem och uppskattar Ikeas enkelhet och allomfattande sortiment.


2. Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 10W 3-pack (Dimbar)

Bra app, kvalitet, okomplicerad

Något högt pris

Philips Hue var tidigare min stora favorit och ska definitivt ses som en av de bästa tillverkarna av smart belysning.

Satsar man seriöst på hemautomation och vill gå bortom gimmicken är det svårt att inte börja med Philips Hue. Något dyrt kan tyckas, men slår man ut priset på vad man får är det konkurrenskraftigt och väl värt pengarna. Möjligheter att kombinera olika typer av lampor finns och önskar man gå ner i pris kan man skippa färglamporna.

Till skillnad från vissa andra alternativ behöver Philips Hue en egen hub som kopplas till routern. I praktiken blir det en extra liten dosa vid routern och medföljande sladdar - ett minus för vissa och oproblematiskt för andra.

Den medföljande appen är kanske det största pluset. Lättstyrd, intuitiv och anledning nog att välja Philips Hue som startalternativ.4. Lifx Mini White 2700K 800lm E27 9W (Dimbar)

Spotlight-alternativ

Dyrt, dålig app

Lifx är en bra lampa som fungerar bäst för dig som redan är invigd i smarta hem. Installationen är inte speciellt krånglig och ingen hub behövs, men det stora minuset är deras opedagogiska app och förhållandevis höga pris.

Är man intresserad av möjligheter att koppla upp sig till röststyrda enheter som Google Assistant är Lifx definitivt ett okej alternativ.

Att Lifx hamnar på listan över huvud taget är till stor del för att de har en sockel många andra inte har - nämligen GU10, som jag själv använder i badrummet men som oftast används i spotlights. GU10 har dock börjat dyka upp hos andra leverantörer, så kanske blir det snart ett föråldrat argument.

Lifx använder man med fördel tillsammans med Google Assistant eller liknande. Deras egna app är rent ut sagt bedrövlig.

Passar dig som behöver små och smidiga lampor och som inte har något emot att lägga en extra peng för det.


5. Clas Ohlson WiFi Smart Bulb 806lm E27 8,5W (Dimbar)

Okomplicerad, billig

Ej kompatibel med smart assistent

Är du lite tveksam till hela konceptet smart belysning kan du mjukstarta med Clas Ohlsons egna variant av smart lampa. Förmånligt pris och så simpelt att det inte blir avskräckande.

Du får hem en lampa, skruvar in den i sockeln, laddar ner en app på telefonen och kopplar upp lampan mot ditt nätverk. Du går sedan in i appen för att stänga av eller sätta på lampan. Svårare än så behöver det inte vara.

Du betalar för vad du får - en simpel lampa som du kan styra i telefonen. Sommarstugealternativet, helt enkelt.

PS. Den är inte kompatibel med smarta assistenter (såsom Alexa, Google) utan fungerar genom en app i telefonen.


Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom smarta lampor

Med ett stort intresse för allt vad teknik heter har jag specialiserat mig på automation. Smarta lampor, röststyrning, självgående hushållsartiklar och den lilla extra komforten har alltid varit av stort intresse. För att alla skall ha tillgång till smarta hem har jag länge arbetat som tekniker och personligen installerat otaliga smarta och individanpassade lösningar. Själv har jag automatiserat hela mitt hem, både för bekvämligheten och för jag uppskattar utmaningar. Mitt ledord är att automation är för alla, såväl nybörjaren som den inbitne entusiasten.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer