Prisjakt
HemPrisjakts experterSkidhandskarTopplista - Bästa skidhandskarna

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa skidhandskarna

18 januari 2024

Om det är något som är svårt att välja när det kommer till skidutrustning så är det handskar. Vad ska man ha, och när ska man ha vilken typ av handske? Jag hoppas att min lista kan ge en någorlunda bättre förståelse. Jag kommer dela med mig av hur jag brukar tänka och vad jag gillar med olika typer av vantar. De flesta finns oftast både som finger- och tumvante, så det kommer jag inte ta med i beräkningen (de flesta finns också i både dam- och herrstorlekar). Generellt brukar tumvantar vara något varmare medan fingervantar ger lite mer frihet. Själv har jag flera olika för att kunna variera.

Något jag verkligen vill rekommendera är så kallade ”handcuffs” som man sätter på vantarna. De sitter fast runt handleden, vilket gör att du inte tappar vantarna om du vill ta av dom för att t.ex. justera en pjäxa. Vissa skidhandskar har medföljande handcuffs, annars finns det att köpa till.

En annan grej jag vill tipsa om är att ta hand om vantarna! De flesta har skötselråd som man ofta glömmer eller helt enkelt struntar i att läsa. Men om man följer råden och vårdar vantarna innan de ska in i garderoben för säsongen så håller de mycket längre, både utseendemässigt och funktionsmässigt.

1. Hestra Army Leather Heli Ski 5-Finger Glove (Unisex)

Hållbara, varma, funktionalitet

Kräver omvårdnad

Hestra Army Leather Heli Ski är enligt mig bland de bästa skidhandskarna. De har hållit mig varm och torr i olika vädertyper i många år. Dessutom är de extremt slittåliga, både undertill och ovanpå.

De kräver dock en del omsorg och vård. Jag kan ha missat den detaljen gällande mina egna och de har därför sakta börjat ge vika. Men jag har fått tips om att man kan tvätta dem med diskmedel och sedan smörja in dem rejält. Då ska de tydligen bli som nya igen!

En USP är att de har utbytbart innerfoder. Det finns flera olika typer att välja på, allt från polyester till ull.

En annan fördel är att man har vantarna utanpå jackan. Det finns därför ett snölås. Jag har personligen väldigt sällan använt snölåset (då jag är otroligt lat) och därför kommer det in snö ibland.

Jag älskar att de finns i många olika färger och storlekar! Perfekta för alla åldrar, aktiviteter och kommer hålla länge. Plus i kanten för att det medföljer handcuffs.


2. Hestra Army Leather Patrol Mitten (Unisex)

Varma, mångsidiga, prisvärda

Lite stela i början, kräver vård

Ännu en tumvante från det svenska märket Hestra.

Detta är en nykomling i min garderob och jag älskar dem! Det jag gillar mest är att "handflatan" är i skinn, vilket gör det enklare att greppa saker, samtidigt som ovansidan är vattentålig.

Det medföljer handcuffs vilket är en stor bekvämlighet. Insidan är mjuk och jag upplever vantarna som väldigt varma (vilket kan vara både en fördel och en nackdel, beroende på hur varmt det är när man åker). Innerfodret är utbytbart vilket är fördelaktigt om man sliter ut det. Blir man frusen om tummen går den lätt att vika in och värma med de andra fingrarna.

Dessa vantar behöver vara under jackärmen. Det är skönt på ett sätt då det inte kommer in någon snö, men det kan också kännas lite bökigt.

Det enda som är negativt är att de kräver mycket omsorg för att hålla sig snygga och fräscha, infettning osv.

En otroligt smidig vante för att vara så varm. Perfekta för både skidbacken och kyliga promenader.


3. Kombi Opener Mitten (Unisex)

Multifunktionen 3-in-1, tål att torkas med låg värme

Risk att magnetöppningen öppnas vid oönskade situationer

Här kommer en innovativ nyhet när det gäller den Canadensiska handskjätten Kombi. Designen är något utöver det vanliga, nämligen 3-in-1. Man har skapat en handske som ska klara extremt låga temperaturer men samtidigt vara smart och smidig att använda, dessutom i många storlekar.

Det unika med den här handsken är att den har en magnetknäppning vid fingertopparna som gör att man kan "öppna" handsken. När handsken är öppen har man en innervante lik en fingervante som är touch-kompatibel. Handsken är klockren för den som ofta med tjocka handskar kämpar i kylan med att dra upp dragkedjan, knäppa hjälmen, hjälpa barnen med diverse påklädnad osv.

Då dessa handskar är syntetiska (och vattentåliga) tål de att bli handtvättade och får torkas i torkskåp eller tumlare på låg temperatur. Det som kan ses som något negativt är att magnetöppningen i sig inte garanterar att handsken håller sig stängd hela tiden. Men då jag tycker att funktionen överväger just den negativa faktorn.

Supersmart handske med multifunktioner till ett rimligt pris!


4. Leki Griffin S Glove (Herr)

Trigger systemet som är kompatibelt med deras egna stavar

Ingen touch-funktion

Här har vi ett par handskar med många funktioner!

Leki är en tysk tillverkare av skidutrustning. Deras främsta produkt på marknaden är helt klart deras stavar. Stavarna har ett unikt säkerhetssystem som dom kallar "trigger system", som egentligen bygger på att man ska få bättre kontakt med staven för en stabilare åkning. Staven har inte den "klassiska" öglan utan man trär på en ögla över vanten som gör att man enbart behöver haka i och haka ur handen när man ska ta tag i/släppa staven.

De här handskarna har säkerhetssystemet inbyggt i vanten vilket gör att precisionen och kontakten med staven ökar ytterligare.

Handsken är en varm handske men ligger inte i klass med våra varmaste i listan. Den passar perfekt för dig som upplever att stavarna rör sig mycket i handen och önskar mer kontakt. Vädermässigt är den här handsken bra hela säsongen.


5. Therm-ic Ultra Heat Mitten (Dam)

Värmer handen med batterier!

Riktigt dyr

Fryser du ofta om händerna? De här är perfekta till den som vill ha en snabb och skön uppvärmning utan att behöva gå inomhus.

Therm-ic handsken är utrustad med batterier som, med ett knapptryck, aktiveras och värmer upp vanten. Dessutom ingår batteri och laddkabel i priset (dock ingen strömadapter)! Batteritiden ligger på 10 h vilket är perfekt för en heldag i backen med lite skoteråkning på kvällen.

Med sin 360 graders-funktion blir hela handen varm och inte bara fingrarna eller handflatan. Vanten har också tre olika värmelägen beroende på hur varmt man vill ha.

Handsken är lagom slim och inte alls klumpig att ha på sig, trots att den är av det varmare slaget. Skinnet på insidan gör att den är slittålig och med rätt rengöring och underhåll kan den hålla riktigt länge. Den finns i S-L för dam men även i herrstorlekar.

Ett stort plus är att den finns både med fem fingrar, tre fingrar och som tumvante. Man kan alltså få vilken modell man vill i vilken storlek man vill!

Självklart är den här vanten av den dyrare kalibern, men den är också en av få som man kan värma upp.


6. Black Diamond Spark Mitten (Dam)

Otroligt varma, bra grepp!

Enbart i skinn, kräver omvårdnad

Dessa supertuffa handskar blir helt klart mitt nästa köp! De är snygga, stilrena men har ändå attityd.

Det är också de enda i listan som är helt i skinn, getskinn för att vara exakt. Skinnet bidrar till att handskarna blir extra varma och vattentåliga. Dessutom finns det en slags innervante, som spår för fingrarna, vilket ger ett ÄNNU varmare skydd.

Något som är negativt med skinn är att det lätt kan bli torrt om det inte är behandlat med fett och sedan råkar ut för väldigt blött väder. Ett tips är låta skinnet torka i rumstemperatur, utan värmekällor som element eller torkskåp. Black Diamond har väldigt tydliga instruktioner på sin hemsida om hur handskarna ska vårdas.

Handskarna kan upplevas som något klumpiga, men så är de också bland de varmaste.

Dessa är peeeerfekta för dig som fryser lätt eller som ska åka skidor i riktigt kallt väder.


7. Oakley Factory Park Glove (Herr)

Bra grepp, funkar på mobilskärm

Passar mindre bra när det är kallt

Märket Oakly är med i alla mina topplistor. En riktig trotjänare med andra ord.

Här har vi ett par lite tunnare vantar, nog de tunnaste i listan. De passar alltså för varmare väder, runt nollgradigt gör de sig perfekt.

Dessa handskar har ett otroligt bra grepp! Ingenting kommer glida dig ur händerna. Man skulle kunna säga att greppet är lite ”kladdigt” vilket bidrar till stabilitet. Dessutom kan man använda dem på en touchscreen, såsom en mobilskärm.

Jag skulle säga att de är lite mer mångsidiga än de tjockare handskarna i listan, då de även passar när man t.ex. är ute och cyklar i skogen. De är av slittåligt material som skyddar händerna vid eventuella vurpor. De har också ett starkt skydd mot väta, vilket är viktigt när man är ute i nollgradigt väder.

En skön, lagom varm vante som passar både vid skidåkning och andra aktiviteter då vädret är lite varmare. Finns i olika färger.


8. Kombi Spooky WG Mitten (Dam)

Varma och sköna, bra pris!

Hållbarheten, kan läcka in vatten

Oj oj oj vilka varma vantar säger jag bara. Letar man efter varma och sköna, inte så dyra, vantar så har vi dem här!

Kombi är ett känt märke. De har många olika vantar i olika prisklasser. De gör vantar till de absolut minsta men också till vuxna.

Innerfodret är mjukt och komfortabelt. Vantarna är också ganska lätta och känns smidiga att ha på sig. De har en liten mudd vid handleden som håller tätt vilket känns skönt när man drar av och på dem utan att dra jackan ovanpå.

Minus med dessa är materialet. Ibland om det är väldigt töigt eller regnar kan de läcka in vatten. De har helt enkelt inte ett lika naturligt vattenskydd som de andra i listan. Men de kan däremot hängas i torkskåp utan att bli förstörda och på så sätt torkar de fort.

Ett par vantar för de absolut kallaste dagarna, med något sämre kvalité men helt klart godkänt för priset. PS. Köp till handcuffs! 😉


Hej, Evelynne heter jag. Mitt största intresse är skidåkning, främst utför. Jag har åkt skidor, men även snowboard, i hela mitt liv. Resa är en till hobby jag har men det bästa är när jag kan kombinera mina två intressen. Jag åker all form av åkning så jag tror att min breda kunskap av varierad åkning kan bidra till både den "vanlige" men också den mer avancerade åkaren. I och med att skidåkning är en stor del av mitt liv går mycket av min fritid åt till att lära mig mer om just skidåkning. Min kunskap kommer främst från erfarenhet. Youtube är en god vän när det kommer till att lära mig nya saker kring området. Mig kan man nog fråga om vad som helst när det kommer till utförsåkning. Det jag inte vet vill jag lära mig.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons