Prisjakt
HemPrisjakts experterSkidglasögonTopplista - Bästa skidglasögonen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa skidglasögonen

27 november 2023

Är du, precis som jag, ute efter nya skidglasögon till vintern? Den här topplistan kanske kan hjälpa just DIG att hitta rätt. Jag har listat några personliga favoriter som jag har testat själv, men också några som jag tycker utmärker sig efter mina krav och önskemål efter att ha läst om dom.

När jag testar och jämför skidglasögon utgår jag från min ansiktsform, vilken hjälm jag har men också vad jag ska ha skidglasögonen till. Det vill säga, när och var jag ska åka med dom, vilket är viktigt att tänka på i och med att olika skidglasögon passar för olika tillfällen. Ibland är det också bra att skilja på design och funktion. T.ex. mörka linser är helt värdelösa vid kvällsskidåkning. Då är en klar eller en orange lins att föredra, även om det inte alltid ser lika coolt ut.

Något jag kan rekommendera alla som ska åka till alperna och åka skidor är att köpa ett linsskydd. Det är liknande en strumpa som man enkelt kan ta på och av när man, som jag har gjort en del, åker buss med sina skidor för att minimera risken för repor när hjälmen hänger på ryggsäcken eller sitter på huvudet. Oftast finns dessa på skidorten att köpa till en billig peng.

Här kommer en lista på olika googles i olika prisklasser - hoppas du blir lika taggad som mig på årets säsong!

1. Sweet Protection Clockwork Rig

Kvalitén i kombo med designen

Passar inte stora ansikten

När det kommer till märket Sweet Protection snackar vi kvalité, kosta vad det kosta vill. Dessa tillsammans med tredjeplatsen är de dyraste skidglasögonen i listan.

De känns väldigt stabila och hållbara. Jag testade dem tillsammans med min POC Fornix-hjälm och upplevde dem då som perfekta.

De omsluter ansiktet mycket bra tack vare det relativt tjocka skummet. Linsen är smidig att byta, men man måste vara lite försiktig. Det medföljer två linser i paketet som är utrustade med UV-skydd, vilket är viktigt att komma ihåg när man letar efter skidglasögon.

Silikonet på bandet gör att glasögonen sitter kvar där man vill på hjälmen. Linsen har ett dubbelglas vilket ger utmärkt anti-fog-skydd.

Sweet Protection Clockwork Rig passade mig personligen bra och jag kommer att byta ut mina tidigare Oakley Flight Deck XM mot dessa. Mina förhoppningar är att dom har något tätare skum för att minska intag av luft.

Dessa goggles är perfekta för dig som kör allsidig åkning och funkar när som helst på dygnet.


2. Giro Ringo

Passar de flesta

Ej OTG-märkta

Här är en av nykomlingarna på marknaden.

Modellen finns i många olika färger vilket gör dom allsidiga. De är anpassade för glasögonbärare - dock ej OTG-märkta (Over The Glasses). De har en universell form, d.v.s. inte för stora men heller inte för små.

Det finns olika linser att köpa till, ska man t.ex. åka mycket i Sverige där det ofta är lite mörkare/snöigare förhållanden kan man köpa en ljus lins, ska man till alperna passar en spegellins perfekt mot solen.

Ringo-modellen är utrustad med trelagersvaddering samt microfleece vilket är skönt när det är kallt. Bandet är utrustat med anti-glide-silikon för att glasögonen ska hålla sig på plats, oavsett om du har glasögonstopp på hjälmen eller inte.

Dessa känns extremt stilrena, tidlösa och universala. Passar de flesta.


3. Sweet Protection Interstellar Rig

Premiumkänslan, lyx lyx lyx!

Priset, otroligt stora

Dessa glasögon blev jag lite smått förälskad i. De har absolut en premiumkänsla, vilket speglas i priset.

Även dessa Sweet Protection-goggles inkluderar två linser. Jämfört med Clockwork (förstaplatsen) är de jättelätta att byta lins på. De är nämligen utrustade med en liten hasp som man enkelt öppnar och stänger.

Ramen är bred och vid vilket ger ett härligt synfält. Dom är också väldigt lätta vilket känns skönt mot huden. Dock är dom väldigt stora, på tok för stora för mitt ansikte!

Att Sweet Protection formar sina produkter för att de ska funka bra tillsammans är det inget tvivel om. Dessa glasögon är som gjutna för Sweets Trooper-hjälmar. Har du en sån och vill köpa nya skidglasögon är det ingen tvekan om vilka du ska ha.


4. Spektrum Skutan

Snygg, medföljer en extra lins, återvunnet material, priset

Finns hjälmar de inte är kompatibla med

Spektrum är ett svenskt märke från Åre, med designer framtagna tillsammans med legenden Ingemar Stenmark, som dessutom är med på ett hörn i "Spektrumfamiljen".

Den här modellen heter precis som toppen i Åre: Skutan. Den är konstruerad med en sfärisk dubbellins som minskar risken för imma på insidan samtidigt som den håller ett högklassigt skydd.

Linsen omfamnas av en tunn ram som håller linsen på plats hela tiden och minskar ömtåligheten. Linsen har 100% UV-skydd, tre lager med skum minskar risken för luftinsläpp.

Denna goggle är gjord med miljövänligt material där bandet är av återvunnen polyester med silikon på insidan.

Något Spektrum inte har är hjälmar, vilket gör det svårt att förutspå om glasögonen kommer passa tillsammans med hjälmen man har hemma eller inte utan att testa de tillsammans.

Plus med denna goggle är att det följer med en extra lins, utöver en sollins, som passar vid flat-ljus och stunder med sämre ljus. Skulle man råka ta sönder en lins kan man köpa fler separat.

Skidglasögon för en person som gillar mångsidig åkning men vill inte betala allt för mycket.


5. POC Fovea Clarity Comp

Reglerbar ventilation!

Avancerade funktioner

Om du inte riktigt vet hur mycket du vill att dina skidglasögon ska ventilera, då vill jag tipsa om dessa!

Poc Fovea finns i några olika varianter och jag vill tipsa om modellen Fovea Clarity Comp.

Detta är ett par multifunktionella skidglasögon. De har en relativt markant ram runt glaset, vilket ger mer hållbarhet och skydd.

Istället för att ha ventiler i glaset (som Foveva Clarity) har denna modell ventiler i ramen, som man kan välja att öppna eller inte. Anledningen till varför man inte skulle vilja ha ventilationshål i linsen är för att det kan minska farten pga luftmotstånd. Många proffsåkare använder t.ex. dessa vid racing.

Ibland kan vissa glasögon uppfattas som immiga. Det kan bero på att de inte har tillräckligt mycket ventilation för användaren i fråga, trots anti fog-system. Därför passar Fovea Comp många olika åkare, eftersom man kan välja om man vill ha mycket eller lite ventilation, De är också relativt mjuka vilket gör att de lättare formar sig efter åkarens ansikte.

Du får med en extra lins så att du kan välja lins beroende på väder. Skulle du inte vara nöjd linserna som följer med, eller om någon skulle gå sönder, finns det även fler att köpa till.


6. Oakley Flight Deck XM Prizm

Passformen är väldigt bra, kvalitén

Priset, kan släppa igenom luft

Här har vi en klassiker i Oakley-familjen, en ramfri lyxig produkt. Jag skulle gissa på att denna modell är Oakleys mest sålda (även jag har ett par).

Modellen heter XM och är mindre än Flight Deck L. De passade perfekt tillsammans med min POC Fornix-hjälm. Jag älskar att "skalet" på skidglasögonen är stilrent, diskret och att linsen står i fokus.

De har allt UV-skydd som önskas och en dubbellins. Linsen är en aningen krånglig att montera av och byta.

För mig som luftkänslig individ är dessa semi-bra när det kommer till blåsiga förhållanden. De har ett bra luftflöde genom skummet men ibland håller de inte riktigt tätt och ögonen tåras ändå.

Dessa ligger i den högre prisklassen men kvalitén väger upp med råge. Snygg, ball och trendig goggle!


7. Oakley O Frame 2.0 PRO XL

Två linser ingår, priset

Kvalitén på produkten, upplevs "B"

De här glasögonen köpte jag i början av 2020/2021:s säsong, i hopp om lite kvalité baserat på märket. Dock är de något ”B” i kvalitén. Ramen är mjuk och de kan upplevas något ostabila, dock ej ömtåliga vilket är ett plus.

Denna modell finns i ett flertal varianter och färger. Just den här modellen finns i XS för det mindre ansiktet, XM för det medelstora ansiktet och XL för det större ansiktet. De har ett mindre tätt skyddsskum vilket leder till att mycket luft strömmar in genom glasögonen. Det kan vara skönt vid varmare dagar, själv kan jag dock uppleva det som lite jobbigt för ögonen.

Linsen är utrustad med 100% UV-skydd och även anti-fog-system. Det ingår två linser, en för ljusare dagar, och en för snöigare och mörkare dagar.

Dessa passar en åkare som gillar luftiga glasögon som inte trycker så mycket mot ansiktet.


8. Head Solar FMR

Head Solar FMR
Eskor

385 kr

Amazon.se

464 kr

Stadium webbshop

399 kr

Priset, lätta, passar de flesta

Ej utbytbar lins, ömtåliga

Ett par trendiga skidglasögon utan frame runt glaset.

Dessa är lätta och har bra skydd mot UV-strålning. Skyddsskummet ligger nära ansiktet och linsen, vilket ger dem en bra passform för olika ansiktstyper. De är konstruerade med en dubbellins vilket ger ett bra ”anti-fog"-skydd, det vill säga minskar risken för imma.

I och med att de inte har någon skyddande ram runt linsen är de mer känsliga mot skador, både stötskador men också repor. Linsen är heller inte utbytbar vilket gör den än mer känslig. Dock är dom sjukt snygga och finns i olika coola färger.

Passar den som inte vill lägga så mycket pengar på ett par märkesgoggles, men ändå vill komma åt lyxigheten. Dessutom finns dessa i olika storlekar så hela familjen kan matcha.


9. Julbo Aerospace

Anpassningsbar lins mot ljus & omgivningens temperatur

Dyra och finns inte hos så många återförsäljare i Sverige

Nu har ett nytt lyxmärke letat sig in på listan. Den här gången är det klassikern "Julbo". Företaget Julbo grundades år 1888 och har under lång tid varit inriktat på tillverkning av glaciärglasögon, särskilt för användning vid toppturer och liknande äventyr.

Dessa goggles är aningens unika då de anpassar sig till temperaturen ute samt visibiliteten i omgivningen. Teknologin som reglerar detta kallas för NTS teknologi. Det är ett stort plus om man åker mycket tidigt på säsongen då det tenderar att blir mörkare senare på eftermiddagen.

Ventilationen är även den maxad på dessa redan maxade skidglasögon. Det finns delvis ventilation i ramen och även i linsen för att säkerställa maximal luftcirkulation. Linsen är av normal storlek, inte stor (som Sweet Protection Interstellar), utan en unisex medelstor lins.

Julbo Aerospace är en perfekt allround produkt som skyddar dig mot sol och extrema UV-förhållanden, samtidigt som den håller dig imfri i liften och på pisten. Med justerbart band och möjligheten att byta ut linsen rekommenderar jag dessa till alla som är villiga att investera lite extra i sina skidprylar.


Hej, Evelynne heter jag. Mitt största intresse är skidåkning, främst utför. Jag har åkt skidor, men även snowboard, i hela mitt liv. Resa är en till hobby jag har men det bästa är när jag kan kombinera mina två intressen. Jag åker all form av åkning så jag tror att min breda kunskap av varierad åkning kan bidra till både den "vanlige" men också den mer avancerade åkaren. I och med att skidåkning är en stor del av mitt liv går mycket av min fritid åt till att lära mig mer om just skidåkning. Min kunskap kommer främst från erfarenhet. Youtube är en god vän när det kommer till att lära mig nya saker kring området. Mig kan man nog fråga om vad som helst när det kommer till utförsåkning. Det jag inte vet vill jag lära mig.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons