Prisjakt
HemPrisjakts experterSymaskinerTopplista - Bästa overlock-symaskinen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa overlock-symaskinen

26 april 2024

När du ska sy dina egna kläder i trikå så är det en overlock du behöver för att få de perfekta stretchiga sömmarna. Det är naturligt att införskaffa en overlock som komplement till hushållsmaskinen. Jag använder dessutom overlocken till att kasta om sömsmånerna i vävda plagg för att få den snygga finishen även på insidan.

Overlocken syr ihop tygerna med en stretchig raksöm samtidigt som sömsmånen skärs rent och kastas om. Om du tittar på insidan av ditt köpta plagg så ser du just denna sömmen. Vänstra nåltråden är den som syns på utsidan av plagget och med rätt färg så blir sömmen "osynlig". Sömmen kan även användas som dekorsöm på utsidan av plagget. Med hjälp av differentialmatningen kan man enkelt rynka ena tyget vid sömnaden och göra fina detaljer som rynk i urringning, skarv vid kjol och puffiga ärmar.

Alla overlockmaskiner har samma sömmar även om någon enstaka har extra sömmar som t.ex. wavesöm. Det finns ofta många roliga pressarfötter att köpa till som bland annat hjälper dig att sy passpoaler, osynliga fållar och sy in pärlband. I min lista sammanställer jag de bästa maskinerna utifrån min erfarenhet av dem.

1. Janome MyLock 644D

Stark, liten och prisvärd

Ingen automatisk trädning

Denna maskinen rekommenderar jag alltid till den som ska köpa sin första overlock, men den passar även en erfaren person som letar efter en stark och lätthanterad maskin.

Janome Mylock är en liten maskin som är stark och lätt att ställa in. Den syr utan problem ihop tjocka tyger, rynkar snygga detaljer och ställs om till rullfåll med några få enkla handgrepp. Sen finns det flera pressarfötter att köpa till som kan användas till att göra snygga detaljer på ditt plagg.

Storleken och det smidiga handtaget på baksidan gör att den lätt får plats på ditt sybord eller kan stuvas undan. Det är väldigt praktiskt om du till exempel använder familjens matbord som din syplats.

Maskinen är enkel att handha och passar nybörjare, men även den erfarne kommer att bli mycket nöjd!


2. Baby Lock Victory

Allt! Superenkel att trä och använda

Man vill ha fler av samma märke :)

Baby Lock tillverkar de absolut bästa overlock- och täcksömsmaskinerna för hobbysömmerskan.

Victory är superenkel att trä och använda. Den automatiska trådspänningen ger dig alltid perfekta stretchiga sömmar och med ratten väljer du enkelt vilken söm du vill sy.

Med automatisk trädning för både gripare och nålar behöver du aldrig mer svettas när det är dags att byta tråd, utan du kommer smidigt att matcha dina trådar med plaggens in- och utsidor.

Den korta pressarfoten och faktumet att kniven sitter så nära nålarna gör det enkelt att sy snäva svängar och små plagg. Det finns dessutom en hel del pressarfötter att köpa till. Mina måsten är passpoalfot, rynkfot och resårfot - då kan du sy många fina plagg med utsökt finish och snygga detaljer.

Passar såväl nybörjaren som den mer erfarna. Investerar du i denna kommer du aldrig vill ha något annat märke.


3. Husqvarna Viking Huskylock S15

Priset, stark, lätt att ställa in

Lite plastig

Husqvarnas overlock är billig men ändå enkel att handha. Den är lite plastig vilket hörs när man syr, den är dock ändå stark och klarar både tunna och tjocka tyger.

Den är en aning omständlig att trä då den övre kniven kan vara i vägen, men med lite övning går det smidigt. Det finns filmer att titta på och en tydlig färgmarkering att följa. Maskinen är lätt att ställa in och på trådspänningsrattarna är grundinställningen markerad med N.

Även pressarfottryckets inställning har en markering med N vilket jag uppskattar, många andra har bara en vit ratt vilket gör det oklart vilket tryck som är inställt. Det finns både rynkfot och passpoalfot att köpa till vilket är en bra grund för att kunna sy snygga detaljer.

Maskinen rekommenderas till nybörjaren med mindre budget.


4. Janome AirThread 2000D

Stark, enkel, smarta finesser

Passar inte alla plånböcker

Janomes nyaste overlock-modell är lite av en bubblare.

Nyheten med denna modellen är luftträdning och nålpåträdare, något som tidigare bara funnits hos overlocks från märket Babylock. De har även förbättrat inställning av stygnlängd och differentialmatning samt pressarfotstryck.

Janome bygger alltid starka och bra maskiner av hög kvalitet. Det finns också många bra pressarfötter att köpa till.

Denna maskin passar den som vill ha Janome MyLocks styrka och enkelhet kombinerat med delar av Babylock Victorys finesser, till ett mellanpris. Perfekt till nybörjaren med en lite större plånbok.


5. Alfa Hogar Overlock 8707+

Alfa Hogar Overlock 8707+

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Pris och kvalitet samt storlek

Inga extra pressarfötter

Här har vi en liten och nätt maskin men som samtidigt är stark!

Alfa Hogar är ett numera inte ett riktigt lika nytt märke på den svenska marknaden då det snabbt har blivit populärt. Mycket tack vare de låga priserna och den höga kvalitén.

De stora, tydliga rattarna underlättar dina inställningar och färgmarkeringarna gör den enkel att trä. Som så många andra nyare maskiner har denna också LED-lampa, de ger mycket bättre ljus än de gamla glödlamporna.

Det finns tyvärr inga extra tillbehör som t.ex. pressarfötter att köpa till. Men som nybörjare brukar man ändå ha fullt upp med att lära sig trä och använda de olika sömmarna :)


6. Juki MO-80

Enkel att ställa in, tyst

Ingen automatisk trädning

Juki har tagit en stor del av marknaden för hemsymaskiner på senare år. De har en lång tradition av att tillverka symaskiner.

Detta är en overlock av hög kvalitet som också är liten och tyst. Den är smidig att trä med tydliga färgmarkeringar och trädningshjälp för undre griparen. Trådspänningen ställs enkelt in med rattarna och bilderna nedanför visar tydligt vilken av trådarna som inställningen gäller.

För att sy rullfåll finns en liten spak på framsidan som automatiskt ställer om inställningarna. Det finns flera pressarfötter att köpa till samt ett sybord som kan vara bra att ha om man syr stora plagg.

Maskinen passar både nybörjare och erfarna som vill ha en enkel och pålitlig overlock.


Jag har sytt sedan jag var liten då jag växt upp med en mamma som också sytt sedan hon var liten. Dock var det mer sporadiskt tills jag själv fick barn och nu syr jag nästan hela min egen garderob, merparten av dotterns kläder, kläder till syskonbarn och som presenter till vänner och kollegor. På Facebook så är jag med i många sömnadsrelaterade grupper och är känd som guru på täcksömsmaskiner. Jag håller kurser i att sy och har en blogg med tutorials för olika moment i sömnad och även tips och trix för allt sömnadsrelaterat.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons