Prisjakt
HemPrisjakts experterSymaskinerGuide - Sy upp gardiner - experten guidar steg för steg

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Sy upp gardiner - experten guidar steg för steg

1 november 2021

Det är pinsamt att erkänna, men gardinerna i mitt syrum har släpat i golvet i flera år utan att sys upp. Så dumt, speciellt när det inte ens tar särskilt lång tid :)

Förberedelser

Du behöver: en vanlig hushållssymaskin, nål, tråd, måttband och naturligtvis gardiner. Jag brukar tvätta gardinerna innan jag syr upp dem och antingen hänga dem på tork i tvättstugan eller direkt på plats där dem ska vara. Att tvätta dem innan gör att man får bort kemikalier/överskottsfärg och att låta dem torka hängande minskar risken att de "hänger ut sig" och blir längre efter att de är uppsydda.

Börja sedan med att hänga gardinerna där de ska sitta (om du inte redan hängt dem på tork där). Vik upp gardinen mot baksidan. Sätt nålar för att hålla uppviket på plats.

Mäta och nåla

Ta ner gardinen och lägg den på ett bord eller golv. Använd måttbandet och se till att uppviket är lika brett överallt. Man kan med fördel stryka vikningen så den håller sig på plats bättre.

Man kan sy rakt på kanten, men jag tycker det är snyggt att vika in tyget "runt sig själv" så att säga för att få ett kortare uppvik (då hamnar sömmen också lite längre ner på gardinen). I dessa fall nålar jag först nedtill vid vikningen (där gardinen ska sluta) för att sedan vika in halva biten på baksidan. Se till att vikningen är på samma höjd hela vägen och nåla fast.

Välja tråd

Nu är det dags att sy fast uppviket. Det är viktigt att hitta en tråd som matchar ditt gardintyg. Till en mönstrad gardin kan du matcha valfri färg i mönstret men för en enfärgad kan det vara svårare att hitta matchande tråd. Tänk på att på ett ljust tyg syns en mörkare tråd mer än en ljusare och tvärtom. I mitt fall är tråden snäppet ljusare än tyget.

Se till att även undertråden är i samma färg som nåltråden. Eftersom uppviket är på baksidan så syr jag på den sidan, den tråd som syns frampå gardinen är alltså undertråden.

Sy upp

Börja från ena långsidan och sy kant i kant med uppviket. Sy sakta och se till att inte pressarfotstrycket är för hårt - då kan det övre tyget nämligen förskjutas och gardinens nederkant blir sned.

Klart!

Så här kan sömmen se ut på framsida respektive baksida. Nu är gardinen färdig att hängas upp igen!


Bonustips: om gardinen är i bomullstyg brukar den vara skrynklig efter tvätten, även om den torkar upphängd. Stryk då hela gardinen innan du ska börja nåla och sy, så blir det lättare att få uppviket snyggt.


Jag har sytt sedan jag var liten då jag växt upp med en mamma som också sytt sedan hon var liten. Dock var det mer sporadiskt tills jag själv fick barn och nu syr jag nästan hela min egen garderob, merparten av dotterns kläder, kläder till syskonbarn och som presenter till vänner och kollegor. På Facebook så är jag med i många sömnadsrelaterade grupper och är känd som guru på täcksömsmaskiner. Jag håller kurser i att sy och har en blogg med tutorials för olika moment i sömnad och även tips och trix för allt sömnadsrelaterat.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Therese rekommenderar 1 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Symaskiner

Bästa coverstitch-symaskinen
Bästa coverstitch-symaskinenTopplista av Therese Larsson
Bra symaskiner för klädsömnad
Bra symaskiner för klädsömnadTopplista av Therese Larsson
Bästa overlock-symaskinen
Bästa overlock-symaskinenTopplista av Therese Larsson
Annons
Annons