Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa löpbandet

  • 29 mar 2022
Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom löpband

Löpband är inte enbart ett bra och effektivt träningsverktyg för vinterhalvåret. Det är också ett bra komplement till löpning utomhus under andra delar av året tack vare det skonsamma och självdrivande underlaget. Själv använder jag ofta löpbandet som en del i maratonträningen eftersom det ger bra variation och hjälper mig hålla ett visst tempo.

Löpbandet är det populäraste träningsredskapet för hemmet. Samtidigt är det många som köper löpband som inte håller måttet och därför lämnas för att samla damm. Bland de viktigaste egenskaperna att uppmärksamma är motorstyrkan, men det finns också annat att hålla koll på. Här har jag samlat de bästa och mest prisvärda löpbanden på marknaden just nu utifrån en rad olika egenskaper. Jag hoppas att jag kan hjälpa dig att hitta det optimala löpbandet för just dina behov!

1. Hammer Sport Life Runner LR22I

Prisvärt, modernt, stark motor

Ett av de mest prisvärda löpbanden på marknaden är detta från Hammer Sport. Det har en motorstyrka på 2,5 hk, vilket ger dig möjlighet att komma upp till hela 22 km/h. Det har också en stor löpyta på 152x51 cm vilket ger utrymme för de flesta löpstilar.

Det finns en stötdämpande 'Super Soft'-yta på bandet som är skonsam för lederna. Det är bra om du vill ha avlastning mellan alla löpturer på asfalt.

Ytterligare en bra sak är att det är enkelt att fälla ihop. Det gör att det även passar i lägenheter, där det ju ofta är brist på utrymme.

Det som jag också gillar är att det har en stor och modern display. Här kan du med förinstallerade appar få all tänkbar underhållning under träningen.

Löpbandet passar alla oavsett om du är nybörjare eller rutinerad löpare. Det skonsamma underlaget passar speciellt nybörjare men tack vare den starka motorn passar det även den som vill hålla högt tempo i träningen.


2. Sole Fitness F63

Stor löpyta, stark motor, stabilt

Lite svår att flytta

Sole Fitness F63 imponerar på många områden. Framförallt är det ett av de mest prisvärda löpbanden på marknaden vid sidan om förstnämnda Hammer Sport Life Runner LR221.

För under 20 000 kr får du ett oerhört stabilt löpband med en stark motor. Löpbandet har HP-motor på 3 hk, som ger en topphastighet på 20 km/h. Du får också få en lutning på upp till 15 grader utan att motorn krånglar.

Det finns 6 förinställda program i träningsdatorn. Hit hör bland annat specifika fettförbränningsprogram. Det är till stor hjälp om du vill ha hjälp med att tappa vikt som nybörjare. Det finns också en stor stoppknapp på löpbandet - en bra säkerhetsfunktion att ta till om du råkat lägga på en övermäktig hastighet.

Löpbandet har även en modern display med USB-uttag och inbyggda högtalare. Du får alla den mest nödvändiga informationen på skärmen som tid, hastighet. kalorier och distans.

Om du letar efter ett tillförlitligt löpband som du kan räkna med för lång tid framöver är detta ett utmärkt val!


3. Sole Fitness TT8

Stark motor, stor löpyta, stabilt

Dyrt

Om du söker ett alternativ till populära och ständigt slutsålda Sole Fitness F63 är TT8 från samma tillverkare ett utmärkt alternativ. Det är ett lite dyrare löpband, men samtidigt också bättre.

Löpbandet har en stark AC-motor på hela 3 hk, som ger en topphastighet på 22 km/h. Det har också en riktigt stor löpyta 152x56 cm och en utmärkt display. Knapparna är lättillgängliga för justering av både hastighet och lutning.

Jag gillar speciellt att displayen är tydlig och enkel att navigera. Du får fram allt från hastighet, distans till kaloriförbrukning, puls och lutning. Ytterligare en bra sak är den stabila konstruktionen. Den tål en vikt på ända upp till 143 kg.

Det är också ett skonsamt löpband. Här finns ett så kallat Cushion Flex dämpningssystem som kan minska belastningen på lederna - enligt tillverkaren med upp till 30% i jämförelse med att springa på asfalt.

Detta är ett komplett löpband oavsett om du är motionär eller elitlöpare!


4. Master Fitness T25

Prisvärt, pålitligt, ihopfällbart

Mindre löpyta (140x51)

T25 från Master Fitness är Sveriges mest sålda löpband. Det är inte så märkligt när vi går närmare på alla egenskaper löpbandet har. Framförallt är det pris/kvalitet-förhållandet som imponerar.

Problemet med de flesta löpband i de förmånligare prisklasserna är motorstyrkan. Hos T25 hittar du en motorstyrka på 2,5 hk, vilket ger dig en topphastighet på 20 km/h.

Löpytan är lite mindre än hos de två tidigare nämnda löpbanden och ligger på 140x51 cm. Med andra ord är det kortare. För de allra flesta är detta inga problem alls eftersom de flesta håller på sig på samma plats under löpningen.

Jag rekommenderar detta speciellt för de som funderar på att köpa sitt första löpband. Det har alla de egenskaper du kan kräva av ett löpband och dessutom till ett bra pris.


5. Titan Life Treadmill T63

Priset, fjädring, stark motor

Mindre löpyta (140x51)

Ett annat löpband som imponerar för sitt pris/kvalitetsförhållande är TITAN LIFE T63. Här finns hela 25 förinställda träningsprogram att välja bland.

Den har även en modern och tydlig display med många moderna funktioner. Bland annat inbyggd Bluetooth som du kan ansluta deras träningsapp till.

Motorn ligger på 2,75 hk, vilket ger en topphastighet på 21 km/h. Med andra ord är det ett löpband även för elitlöpare. Du hittar även 20 lutningsnivåer som ger bra möjligheter för backlöpning.

Ytterligare en funktion som imponerar är den extra stötabsorbering som är inbyggd i löpytan. Denna luftfjädring ger dig en behaglig löpupplevelse och minimalt med slitage på benen.

Löpbandet kan vikas ihop och det gör det också till ett riktigt bra val för dig med lite utrymme i hemmet.

Vid sidan om Master Fitness 25 är detta troligen ett av de mest prisvärda av alla löpband på marknaden just nu.


6. Master Fitness Wavedeck T5

Skonsamt löpunderlag, bra display

Svag motor, maxvikt 120 kg

Master Wave Deck T5 är ett intressant löpband på många sätt - speciellt för dig som söker ett skonsamt löpband.

Löpytan har en unik rundad konstruktion som är uppbyggd av en mängd ribbor som skapar en otrolig dämpning. Detta har för avsikt att skona dina knän, höfter och fotleder och ge mindre belastning vid löpning.

Löpbandet ger också svikt i löpsteget som är intressant att uppleva. Lite som att springa med de superskor med kolfibersula som numera finns på marknaden.

Nackdelen är att motorstyrkan endast ligger på 2 hk, vilket ger en topphastighet på 18 km/h. Det räcker för de flesta, men för elitlöparen eller den som vill dra korta och snabba intervaller är det lite snålt.

Löpytan är på 140x50 vilket är okej men det gäller att komma ihåg att det tål en vikt på endast upp till 120 kg. För långa och tunga löpare finns alltså bättre alternativ.

Om du är skadebenägen är dock detta ett optimalt löpband!


7. Assault Fitness AirRunner

Energibesparande, effektiv träning

Svårt att slappna av i löpningen

En intressant typ av löpband som du hittar på allt fler gym numera är de utan motor. Ofta är det i samband med träningsformer som CrossFit som dessa används.

Fördelen är att det inte behövs någon strömförbrukning överhuvudtaget för att driva löpbandet. Det har också en livslängd som är betydligt längre än hos de med motor.

Assault AirRunner drivs med den energi som generas från dina fötter. Du använder dina rörelser för att båda öka hastigheten och sakta ner.

Det tar ett tag att vänja sig vid denna typ av löpband. Men när du väl blivit van kommer du att märka hur effektiv träningen är. Speciellt för korta intervaller är AirRunner utmärkt.

Jag rekommenderar löpbandet speciellt som komplement till styrketräningen för den som snabbt vill komma upp i puls.


Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom löpband

Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan 7 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer