Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa löparskorna för pronation

  • 7 feb 2022
Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom löparskor

Som aktiv löpare har jag testat de flesta modeller av löpskor, även skor för pronation. Vad innebär då pronation? I en sportbutik har du kanske fått göra tester för att se vilket typ av fotvalv och löpsteg du har. Avsikten med detta är att avgöra vilken sko du är i behov av. Pronation är ett uttryck för att beskriva en inåtrullande rörelse vid fotisättningen - en helt naturlig rörelse för att fördela kraften i löpsteget.

Men det finns också det som kallas överpronation och det är när foten rullar inåt mer än normalt vid fotisättningen. Underpronation är tvärtom när foten rullar utåt vid fotisättningen. Den med ett platt fotvalv har ofta överpronation och kan därmed vara i behov av pronationsstöd på löpskorna.

Ibland kan det vara en utmaning att hitta bra löparskor med pronationsstöd, men här har jag plockat fram mina bästa tips för att hjälpa dig på vägen.

1. Asics GT-2000 10 (Dam)

Stabil, lätt, prisvärd

Inget

Märket som har det absolut bredaste urvalet av löpskor med pronationsstöd är ASICS. Därför är det inte så märkligt att de också har några av de absolut bästa och populäraste modellerna på marknaden.

Under hösten 2021 kom den nyaste modellen av storsäljaren GT-2000 ut - en riktigt stabil sko för den som behöver stöd mot pronation. Redan i GT-2000 9 fanns en ny förbättrad mellansula med deras egna flytefoam-teknologi och gel-dämpning.

I ASICS GT-2000 10 har mellansulan förbättrats ytterligare med något man kallar Flytefoam Propel. Det har gjort löpkänslan ännu bättre!

Ytterligare en förändring från tidigare modeller är den stickade ovandelen, som ersätter det tidigare mesh-materialet. Det ger en bekvämare känsla tack vare ett tunnare material.

I mellansulan finns också något de kallar Dynamic Duomax-teknologi som ska minska belastningen på foten som uppstår vid överpronation. Under skons fotvalv finns en termoplastisk detalj som ger bättre stabilitet och lägre vikt, samtidigt som den ökar sulans hållbarhet.

En riktigt bra sko för den som pronerar, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren löpare.


2. Hoka One One Arahi 5 (Herr)

Bra dämpning, bekväma, lätta

Snörningen kunde utvecklats mer

Har du problem med dina knän vid löpning? Då är Hoka One One:s Arahi 5 det bästa alternativet för dig!

Detta är en lätt och samtidigt stabil löparsko som samtidigt bjuder på utmärkt dämpning. I den senaste modellen finns också en förbättrad form på hälkappan som ger avlastning för hälsenan.

Den har också en så kallad Meta-Rocker-teknologi - en rundad rullsula som ger en mer följsam löpning då den gör att du landare skönare och kommer upp snabbare till nästa avsteg.

Hoka One One har också tillsatt en teknologi (som de kallar för EVA J-Frame) som förhindrar överdriven inåtrullning samt överpronation.

Gummisulan har ett riktigt bra grepp på underlaget. I de modeller jag haft tidigare har problemet ofta varit att sulan slitits ut lätt. Det är inget problem här!

Detta är löparskor av riktigt bra kvalitet som kan rekommenderas för alla löpare är skadebenägna och behöver extra dämpning. Tåboxen är rymlig, vilket också gör det till de ultimata skorna för dig med breda fötter.


3. Saucony Guide 14 (Dam)

Lätt, löpkänslan, dämpningen

Hållbarheten

2021 släpptes nya Guide 14 från Saucony. Guide är en av Sauconys mest sålda modellserier och redan i fjol lanserades modellen med ett helt nytt pronationsstöd i skon.

Här har en ny pronationskil i TPU placerats i skon för att minimera mängden pronationspåverkan för fotleden. TPU eller "Thermoplastic Polyurethane" är ett slags plast med väldigt liknande egenskaper som silikon. Ett unikt och innovativt material att placera i en löpsko. Detta är ett exempel på den utveckling som hela tiden sker i sportskobranschen för att få fram både lättare och mer flexibla material.

Bland övriga nyheter i årets version finns en djupare och tajtare hälkappa som ger bättre hälgrepp. Det finns också mindre stoppning för bättre ventilation och allmänt förbättrad stabilitet och passform.

En sko för dig som söker en lätt pronationssko med maximal löpkänsla.


4. Nike Air Zoom Structure 24 (Herr)

Bekväm, hållbar, känns lätt

Dämpningen

För den som gillar Nikes löpskor kan det vara en utmaning att hitta modeller för ett pronerande löpsteg. Nike Air Zoom Structure 24 utgör undantaget med sin Dynamic Support-teknologi som ger en stödjande stötdämpning.

Jag ägde själv denna modell för ca 10 år sedan och då var jag inte speciellt imponerad. Framförallt var sulan alltför stum för min smak. Men mycket har hänt med skomodellen sen dess.

I den 24:e upplagan finns en Zoom Air-enhet i framfoten som ger en responsiv dämpning. Du hittar också en Crash-Pad i hälen som ger extra dämpning.

Ovandelen är också mjukare och bekvämare än någonsin, med en ventilerande ovandel i mesh som gör snörningen stabil och tajt. Den har även en riktigt hållbar yttersula som gör att skorna håller för slitage över lång tid.

Trots att skon blivit mjukare och mer responsiv än tidigare är den fortfarande mindre dämpad än andra skor på listan. Den kräver alltså en mer aktiv fotisättning. För den som likt mig gillar Nike-skor är det dock en bra mängdsko.


5. Asics Gel-Kayano 28 (Dam)

Stabil, bra dämpad, hållbara

Något tunga

GEL-Kayano är en av de största klassikerna bland stabila löparskor. Den rekommenderas ofta för de som behöver mycket dämpning och är alltså perfekt för nybörjaren.

GEL-Kayano var den första mängdsko jag köpte när jag började med maratonlöpning för drygt 10 år sedan. Just denna modell av GEL-Kayano är den 28:e utgåvan som lanserades i augusti 2021. På denna modell har de flesta egenskaper förbättrats.

Den är både mjukare och mer flexibel än någonsin tidigare. Vikten har också minskats från 315 till 285 gram. Med andra ord följer Asics utvecklingen med mer dämpade och lättare skor även bland sina klassiker.

Det som jag upplevt som ett problem med tidigare modeller av skon är just tyngden. Nu känns den både lätt och bekväm.

För dig som behöver stabila löparskor mot pronation är Kayano en av de mest kompletta i dagsläget.


6. Adidas Solar Glide 4 ST (Herr)

Dämpning, flexibel, stabil

Andas dåligt

En av de populäraste skorna på marknaden är Adidas Ultra Boost. Det är dock inte den stabilaste skon för löparen. Detta är då ett bättre alternativ, som erbjuder Adidas sköna Boost-material men ändå är stabil.

Adidas Solar Glide ST 4 har skapats speciellt för löpare med pronation. I skon finns en stabiliseringsskena som ger balanserade löpsteg. Den formgjutna hälkoppen fungerar som en fixerad passform, så hälen kan röra sig fritt.

Ovandelen är i mjukt stretchmaterial, vilket gör att skon passar även bredare fötter. Yttersulan har Continental-gummi som ger ett optimalt grepp i både våta och torra förhållanden. Sulan har också ett mönster som gör skon optimal för vinterlöpning.

Mellansulan är gjord av ett tjockt Boost-material, därför passar denna sko även för nybörjare som behöver extra dämpning.


Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom löparskor

Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan 7 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer