Prisjakt
HemPrisjakts experterLöparskorTopplista - Bästa löparskorna för pronation

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa löparskorna för pronation

14 mars 2024

Som aktiv löpare har jag testat de flesta modeller av löpskor, även skor för pronation. Vad innebär då pronation? I en sportbutik har du kanske fått göra tester för att se vilket typ av fotvalv och löpsteg du har. Avsikten med detta är att avgöra vilken sko du är i behov av. Pronation är ett uttryck för att beskriva en inåtrullande rörelse vid fotisättningen - en helt naturlig rörelse för att fördela kraften i löpsteget.

Men det finns också det som kallas överpronation och det är när foten rullar inåt mer än normalt vid fotisättningen. Underpronation är tvärtom när foten rullar utåt vid fotisättningen. Den med ett platt fotvalv har ofta överpronation och kan därmed vara i behov av pronationsstöd på löpskorna.

Ibland kan det vara en utmaning att hitta bra löparskor med pronationsstöd, men här har jag plockat fram mina bästa tips för att hjälpa dig på vägen.

1. Asics Gel-Kayano 30 (Dam)

Stabil, bra dämpad, hållbar

Inte den snabbaste av löparskor

Asics GEL-Kayano är en av de största klassikerna bland stabila löparskor. Den rekommenderas ofta för de som behöver mycket dämpning och är alltså perfekt för nybörjaren.

GEL-Kayano var den första mängdsko jag köpte när jag började med maratonlöpning för drygt 10 år sedan. Just denna modell är den 30:e utgåvan som nyligen lanserades. Enligt mig har de flesta egenskaper förbättrats på modellen.

Gel-Kayano har gått mot en utveckling som vi sett hos många andra skomodeller där maximal dämpning och lätthet är i fokus. Denna sko är nu lättare än någonsin, utan att för den delen förlora dess viktigaste egenskap - stabiliteten.

Gel-Kayano 30 har en så kallad 4D Guidance System-teknologi för att ge maximalt stöd för foten där det behövs. Det finns även en ny PureGel-teknologi som tillsammans med FF Blast Plus Eco ger väldigt bra dämpning.

För dig som behöver stabila löparskor mot pronation är Kayano en av de mest kompletta i dagsläget.


2. Saucony Guide 17 (Dam)

Lätt, bekväm, bra dämpning

Inte den snabbaste på marknaden

Saucony Guide 17 har fått flera uppdateringar i den nyaste versionen och känns nästan som en helt ny sko i och med dessa!

Guide-modellerna har redan tidigare varit en av de bästa mot pronation, men nu känns skon mer bekväm och följsam än tidigare. Löpkänslan har definitivt förbättrats avsevärt.

Guide 17 har en bredare och mjukare mellansula än tidigare med en Centre Path-teknik som ger bra stöd.

Om du någonsin testat Saucony-skor, så vet du även att PWRRUN+-innersulan ger en bekvämlighet som är svår att hitta hos andra skor.

Även yttersulan är mjukare och mindre "plastig" än tidigare. Något som definitivt märks vid löpning. Jag har aldrig gillar hårt gummi i yttersulan eftersom det tar ner på löpkänslan. Nu har detta åtgärdats.

Detta är definitivt en bra mängdsko som jag kan rekommendera om du förutom pronationsstöd även värdesätter bekvämlighet hos dina löparskor.


3. New Balance Fresh Foam X Vongo v6 (Dam)

Bra energiåtergivning, mjuk, snabb

Hållbarhet och grepp på yttersulan.

New Balance har två modeller av antipronationsskor i sitt utbud, serierna Fresh Foam Vongo och Fresh Foam 860. Av dessa föredrar jag den förstnämnda på grund av att den känns mjukare och mer följsam.

New Balance är ett märke som har gjort mycket rätt med uppdateringarna av sina senaste modeller av löparskor. Det gäller även modellen Fresh Foam Vongo som nu är inne på sin sjätte modell.

Den har en Fresh Foam X-mellansula i full längd som ger en utmärkt dämpning. Den har stödjande mediala zoner under fotvalvet som ger bra stöd samt en kraftig hälkappa som även den bidrar till stabilitet.

En av nackdelarna med skomodellen är att greppet inte är det bästa. Men samtidigt är löpkänslan en av de bästa bland alla stabilitetsskor på marknaden.

Eftersom du på sommarhalvåret främst också springer på bar mark är det sällan något som stör. De är ändå inte så hala som flera racingskor.

Detta är en skomodell som jag kan rekommendera löpare som behöver både bra dämpning och stabila löparskor.


4. Asics GT-2000 12 (Herr)

Bra stabilitet, mjuk och bekväm, ny slitstark sula

Kan kännas lite tung för vissa löpare

Märket som har det absolut bredaste urvalet av löpskor med pronationsstöd är ASICS. Därför är det inte så märkligt att de också har några av de absolut bästa och populäraste modellerna på marknaden.

Den nyaste modellen av storsäljaren GT-2000 är en riktigt stabil sko för den som behöver stöd mot pronation. Den har en ny Jacquard-mesh som är både mer andningsaktiv och slitstark än tidigare.

Den största ändringen är ändå den nya mellansulan som är både lättare och mer responsiv än tidigare.

I skon finns een 3D GUIDANCE SYSTEM-stabilisator placerad längs sulans inre kant som hjälper till att förhindra att foten vrider sig inåt.

Även GUIDESOLE-teknologin som är placerad i mellansulan hjälper till att förflytta foten i en mer naturlig rörelsebana.

Detta är en sko som jag rekommenderar för dig som pronerar, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren löpare. Jag upplever den som aningen lättare och mindre dämpad än tidigare nämnda GEL-Kayano.


5. Brooks Adrenaline GTS 23 (Herr)

Stabil och låg hälkappa, bekväma skor, bra rullning

Hälkappan något tjock

Brooks Adrenaline GTS är en mycket populär löparsko internationellt och är utformad för att ge utmärkt stöd och stabilitet för löpare som tenderar att överpronera.

En av de viktigaste funktionerna i Brooks Adrenaline GTS 23 är den innovativa GuideRails-tekniken. GuideRails är unika stödmekanismer som är inbyggda i skon för att guida foten in i dess naturliga rörelsebana.

GuideRails är utformade för att minska överdriven rörelse av foten, vilket kan leda till överpronation. Genom att styra fotens rörelse hjälper GuideRails till att minska risken för skador som orsakas av överpronation.

I den 23:e upplagan ser vi också en uppdatering i form av en mjukare och lättare stötdämpning som man kallar DNA LOFT v2.

Dämpningssystemet är utformat för att ge en balans mellan mjukhet och responsivitet, vilket bidrar till att minska påverkan på fötter och leder.

Detta är en mycket populär sko som jag kan rekommendera både som mängdsko och till snabbare pass.


6. Hoka One One Arahi 7 (Herr)

Bra dämpning, bra tåutrymme, hållbar

Snörningen kunde utvecklats mer

Har du problem med dina knän vid löpning? Då är Hoka One One:s Arahi 7 det bästa alternativet för dig!

Detta är en lätt och stabil löparsko som samtidigt bjuder på utmärkt dämpning. I de senaste modellerna finns också en förbättrad form på hälkappan som ger avlastning för hälsenan.

Bland förbättringarna på den nyaste modellen märks en flatstickad ovandel som förbättrar luftcirkulationen. Man har även lagt till en kraftigare plös och en dubbel kil på skon som skall förbättra passformen och göra den mer bekväm.

Den har också så kallad Meta-Rocker-teknologi - en rundad rullsula som ger en mer följsam löpning. Den gör att du landar skönare och kommer upp snabbare till nästa avsteg.

Hoka One One har också tillsatt en teknologi (som de kallar för EVA J-Frame) som förhindrar överdriven inåtrullning samt överpronation.

Detta är löparskor av riktigt bra kvalitet som kan rekommenderas för alla löpare som är skadebenägna och behöver extra dämpning.


7. Nike Air Zoom Structure 25 (Herr)

Mjuk och responsiv dämpning, bekväm passform, hållbar

Inte den lättaste stabilitetsskon på marknaden

För den som gillar Nikes löpskor kan det vara en utmaning att hitta modeller för ett pronerande löpsteg. Nike Air Zoom Structure 25 utgör undantaget med sin Dynamic Support-teknologi som ger en stödjande stötdämpning.

Jag använde själv denna sko som mängdsko för ca. 10 år sedan och då var jag inte speciellt imponerad. Framförallt var sulan alltför stum för min smak. Men mycket har hänt med skomodellen sen dess.

I den 25:e upplagan finns en ny mittsula som är tillverkad av en blandning av två olika material: React och Zoom Air. React-materialet ger en mjuk och dämpande känsla, medan Zoom Air-enheterna ger bra energiåtergivning.

Även den nya ovandelen är nu tillverkad av en mer andningsaktiv mesh som ger bättre ventilation och komfort än tidigare Denna är även mer flexibel för att ge en bättre passform för breda fötter.

Nike Air Zoom Structure 25 är en bra skomodell för den som pronerar med flera funktioner som hjälper till att kontrollera fotrörelsen. Bland annat en ny hälkappa som ger mer stöd för hälen, vilket hjälper till att förhindra att foten vrids inåt.


8. Adidas Solar Glide 6 (Dam)

Dämpning, flexibel, stabil

Rätt tunga

En av de populäraste skorna på marknaden är Adidas Ultra Boost. Det är dock inte den stabilaste skon för löparen med överpronation. Detta är då ett bättre alternativ, som erbjuder Adidas sköna Boost-material men som ändå är stabil.

Adidas Solar Glide 6 har skapats speciellt för löpare med pronation. I skon finns en stabiliseringsskena (Linear Energy Push-system) som ger ett balanserat löpsteg. Den formgjutna hälkoppen fungerar som en fixerad passform, så hälen kan röra sig fritt.

Ovandelen är i mjukt stretchmaterial, vilket gör att skon även passar bredare fötter. Yttersulan har Continental-gummi som ger ett optimalt grepp i både våta och torra förhållanden. Sulan har också ett mönster som gör skon optimal för vinterlöpning.

Mellansulan är gjord av ett tjockt Boost-material, därför passar denna sko även för nybörjare som behöver extra dämpning.


9. Mizuno Wave Inspire 20 (Herr)

Bekväm och stödjande passform, mjuk överdel, prisvärd

Lite för hård yttersula tar bort lite av löpkänslan.

En väldigt prisvärd löparsko mot ett pronerande löpsteg är Mizuno Wave Inspire 20. Denna sko har flera funktioner som gör den till en bra sko för den som pronerar.

Den största förändringen på den nyaste modellen av skon är att ovandelen förnyats och den kommer ny i ett Jacquard Mesh-tyg som ger bättre andning för tårna.

Det för löpkänslan viktigaste är det MIZUNO ENERZY-skum som löper längs hela mellansulan, medan MIZUNO WAVE-tekniken är det som hjälper till att förhindra att foten vrider sig inåt.

Andra funktioner i Mizuno Wave Inspire 20 som hjälper till att stödja foten är en mjuk hälkappa som ger extra stöd för hälen och ett snörningssystem som hjälper till att hålla foten på plats.

Jag gillar också den breda fotbädden som ger utrymme för foten att röra sig naturligt.

Jag tycker själv att skorna från Mizuno är klart underskattade. Kanske har den något oattraktiva designen något att göra med detta?

Greppet är utmärkt, men löpkänslan kunde förbättras med en lite mjukare yttersula och mindre gummi.


Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan drygt 10 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på https://bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons