Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa löparskorna

  • 4 feb 2022
Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom löparskor

Under de senaste åren har vi sett en revolution inom löparskor där allt fler tar fram skor i spännande nya material som gör dem både lättare, bättre dämpade och snabbare. Nike introducerade kolfiberplattan för några år sedan vilket då blev en stor nyhet. Men det tog ett tag innan konkurrenterna på allvar vaknade och kom ut med liknande modeller.

Som löparfantast har man ofta många löparskor i användning samtidigt. Under åren har jag testat mängder av löparskor innan jag hittat mina favoriter. Vi är dock alla unika som löpare, med olika kroppsbyggnad och löpstil. Därför kan det vara svårt att hitta rätt i det stora utbud som finns - speciellt om man som nybörjare söker efter sina första löparskor.

Vid valet av löparskor är det många faktorer som spelar in. För det första måste man veta till vilket ändamål skorna skall användas. Är det för löpning i skog och terräng eller kommer skorna att främst användas vid löpning på asfalt och löpband? Här har jag tagit fram några modeller som har de flesta egenskaper som man kan kräva av bra löparskor, med speciellt fokus på pris- och kvalitetsförhållandet. Alla skor på listan finns i både dam- och herrmodell.

1. Adidas Adizero Boston 10 (Herr)

Bra pris, bra dämpning, snabb

Inget!

Adidas Adizero Boston är en klassisk skomodell som alltid varit en av märkets populäraste modeller. Jag har ägt åtskilliga modeller av denna sko genom åren.

I den 10:e versionen har den nu uppdaterats mer än någonsin tidigare. Vid en första titt på skon märker man framförallt att sulan blivit betydligt tjockare. I mellansulan har lagts till energiåtergivande och responsivt Lightstrike-skum i fullängd. Du hittar också fem stycken kolinfuserade stavar placerade under framfoten.

Något som alltid varit utmärkande för löpskor från Adidas är deras gummiyttersula i Continental-gummi som ger ett utmärkt grepp oavsett i vilket väder du springer i.

Detta var enligt mig en av årets mest intressanta nyanseringar bland löparskor 2021. Inte minst tack vare kvalitet/pris-förhållandet. Detta är en utmärkt sko för alla löpare oavsett nivå. Den passar lika bra för både träning och tävling.


2. Nike Air Zoom Pegasus 38 (Herr)

Pris, hållbarhet, snabba

-

Nike är det märke som gått i täten för utvecklingen inom löparskor de senaste åren. De har lyckats skapa intresse kring alltmer dämpade, energiåtergivande och samtidigt lätta löpskor.

Nike Air Zoom Pegasus är en ikonisk löparsko som uppskattas av väldigt många löpare runtom i världen.

Nu har denna skomodell förnyats mer än någonsin tidigare, då en dubbelt så tjock luftkudde i framfoten har lagts till för bättre dämpning och en mer responsiv känsla. Den 38:e versionen har också en bredare framfot som ger mer utrymme för tårna.

En väldigt bra sak med Pegasus har alltid varit hållbarheten. Den stabila mellansulan tillsammans med yttersulans härdade gummiyta håller för många mil av slitage. Detta gör Pegasus till en av de mest prisvärda skorna på marknaden.

Detta är en mångsidig sko som passar de flesta löpare, oavsett om du är nybörjare eller har hållit på ett tag. Den lämpar sig utmärkt till både asfalt och löpband. Tack vare hållbarheten passar den även utmärkt till vardagliga aktiviteter som vandringar.


3. Nike React Infinity Run Flyknit (Dam)

Stadium webbshop
1 199 kr
21run
1 010 kr
RunnerInn
1 392 kr
Se alla 4 priser

Mjuk, förmånlig, bra dämpning

-

Har du problem med löparrelaterade skador? Då har jag ett förslag på en utmärkt sko för dig!

Nike React Infinity Run har designats för att minska skaderisken genom att man lagt till mer skummaterial för ökad dämpning. I jämförelse med en annan populär mjuk sko från Nike, Nike Epic React 2, har denna sko 24% mer skummaterial.

Mellansulan har en välvd form som gör att du får ett rullande steg. Basen på sulan har gjorts bredare för att ge mer stabilitet i fotisättningen.

Tack vare Flyknit-tekniken är ovandelen så elastisk att den passar de flesta fötter. Det finns hela tre lager ventilerande mesh. Det gör att skon känns stabil och hållbar trots att den är så mjuk.

Jag rekommenderar denna sko framförallt för alla som vill komma igång med löpning. Som nybörjare är det lätt att dra på sig skador, då är en mjuk sko med bra dämpning något du bör satsa på.


4. Adidas Ultra Boost 22 (Dam)

Dämpning, bekvämlighet, bra grepp

Ovandelen är inte vattentät

Detta är en populär fritidssko som också är utmärkt för löpning. Nu har den 22:a upplagan lanserats och det finns flera uppdateringar på skomodellen.

Numera finns den lätta och mjuka Boost-sulan i så gott som varje löparsko från Adidas. I Ultra Boost finns stötdämpning i dubbeldensitet och den är en av de bäst dämpade bland Adidas modeller.

Den stickade ovandelen på skon är mycket mjuk och är skapad med motion-weave-teknologi för följsam stretch och stöd. Det gör den också väldigt mångsidig oavsett om man har en bred eller smal fot. En av få nackdelar med detta material är att det kan suga i sig vatten vid ordentligt regnväder.

Tidigare modeller av Ultraboost kunde kännas aningen ostadiga med sin mjuka sula. Det har man i de senate modellerna åtgärdat med mellansulans inbäddade LEP (Linear Energy Push) Torsion System, som ger stöd vid snedtramp och framåtdriv i framfoten. Också i lästen finns numera ett extra stöd för att hålla foten på plats.

Detta är en utmärkt sko för nybörjaren som behöver bättre dämpning än en erfaren löpare. Lämpar sig för lugnare löpturer på hårt underlag.


5. Asics Gel-Nimbus 23 Lite-Show (Herr)

Stabiliteten, dämpningen, prisvärd

Aningen tunga

ASICS har flera skomodeller som ofta rekommenderas för den som kommer in i en sportbutik för att köpa sina allra första löparskor. Inte så märkligt med tanke på deras pris-/kvalitetsförhållande.

GEL-NIMBUS™ 23 är en av de bästa lanseringarna från ASICS under de senaste åren. Den har en utmärkt stötdämpning och komfort. I skon finns en gel-teknologi som i kombination med en lättviktsdämpande flytefoam-teknologi ger en effektiv energiåtergivning.

Det som gör denna modell speciellt bekväm i mitt tycke är de kuddar under tårna som hjälper till att dämpa steget ytterligare. Perfekt för de som likt mig lider av Mortons Neurom. Det finns också en teknologi i denna modell som ska bidra till ett mer balanserat löpsteg.

Jag rekommenderar denna sko speciellt till nybörjaren och tyngre löpare som önskar en stabil löparsko för en lång tid framöver. Skon har också ett bra grepp i sulan och därför är den utmärkt att använda även i regnväder och på snö.


6. Saucony Guide 14 (Dam)

Bekväm, bra stöd, prisvärd

Yttersulan något hård

Saucony är ett märke som fått en stor och trogen användarskara bland löpare de senaste åren. En av de mest prisvärda alternativen bland alla Sauconys modeller är definitivt Guide 14.

Detta är en lätt löparsko som samtidigt har bra stabilitet. Många uppskattar också den nya uppdaterade hälkappan som är både djupare och tajtare samt har mindre stoppning. Detta ger ett riktigt bra grepp i hälen när du springer.

Den har en lite mer svängd läst än de flesta andra löparskor på marknaden och det är perfekt för löpare med ett högt fotvalv.

Den har också bra stötdämpning och ett lätt pronationsstöd i form av en pronationskil i TPU. Det minskar mängden pronationspåverkan för fotleden.

I jämförelse med flera andra skor på listan upplever jag att denna känns något hårdare vid landning, vilket sannolikt beror på yttersulans hårdgummi. Men dämpningen är det definitivt inget fel på!

Jag kan rekommendera den speciellt för alla som behöver en bekväm löpsko med pronationsstöd.


7. Hoka One One Carbon X 2 (Herr)

Snabba, stabila, lätta

Kan vara hal på vissa underlag.

Carbon X 2 är Hoka One Ones version av de numera så populära skorna med kolfiberplatta.

Kolfiberplattan i löpskor ger ett frånskjut som är optimalt för asfalt och löpband. Den breda och mjuka sulan i skorna gör det dock möjligt att springa i all terräng.

Skorna har ett lätt och mjukt Betty Fly Foam och ett stabilt lager av EVA-gummi. De har en passform som passar breda fötter. Personligen upplever jag ändå att man kan välja en storlek större än i vanliga fall.

Denna sko rekommenderas för den som vill ha något för snabba löprundor, som t.ex. intervaller. Det är också en prisvänlig modell för att innehålla den numera så kända kolfiberplattan.

Ett verkligt intressant tillskott för alla som vill testa på snabba och lätta löpskor. Då de är väldigt mjuka och skonsamma för benen passar de utmärkt för nybörjaren.


8. Hoka One One Clifton 7 (Dam)

Skistarshop
1 799 kr
21run
1 031 kr
Prestationskläder
1 450 kr
Se alla 4 priser

Dämpningen, lätta, slitstarka

Inte de snabbaste på marknaden

Hoka One One var uppstickaren som på allvar utmanade barfotatrenden för ett antal år sedan. Under de senaste åren har vi också sett ett skifte mot alltmer dämpade löparskor igen.

För den tyngre löparen är Clifton 7 det ultimata valet. Den har den perfekta kombinationen av mjukhet och lätthet. Den är också mycket skonsam för de som har problem med mortons neurom eller dylika, vanliga löparrelaterade problem.

Ett problem hos tidigare modeller av Clifton var den smala passformen. Detta åtgärdade man redan i den 6:e upplagan av modellen, utan att för den skull öka vikten på skon. Nu har även hälkappan gjorts mjukare för ökad komfort.

Trots att yttersulan till största delen består av mjukt skumgummi är den överraskande hållbar. Jag själv sprang närmare 200 mil i dessa skor innan de blev utslitna.

Detta är ett utmärkt val för mängdträning. Den funkar bra i terräng (jag sprang åtskilliga mil i snöterräng med dessa) och passar även dig som har problem med knän, tack vare den mjuka landningen skon erbjuder.


Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom löparskor

Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan 7 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer