Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa gamingmusen

  • 1 maj 2022
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datormöss

Gamingmöss är en kul marknad att följa, främst för att det redan finns så enormt många grymma möss och konkurrensen är stenhård. Men vad ska man som konsument egentligen tänka på? Ja, det finns faktiskt många grejer som kan vara bra att ha i åtanke när du väljer mus. Till exempel om storleken passar din hand och om musen lever upp till dina krav när du spelar.

De flesta gamingmöss idag har en otroligt snabb respons, men vissa sticker ut lite mer än andra. I den här listan går jag igenom några gamingmöss som jag tycker är allra bäst på marknaden just nu.

1. Razer DeathAdder V2

Väldigt responsiv och alert

Inte lättast på marknaden

Min personliga favorit är den relativt nya Razer DeathAdder som går under namnet V2.

Jag har under åren haft många olika Razer DeathAdder och V2 känns som en riktigt fullträff med fullmatad prestanda, inbyggt minne, programmerbara knappar och optiska brytare som ska tåla 70 miljoner klick.

Det som fick mig att fastna för Razer DeathAdder från allra första början var passformen som passar utmärkt för dig med medelstora händer. Musen känns perfekt i handen och har inte för många knappar som sitter i vägen.

Skulle någon fråga mig om en mus för professionellt spelande så skulle jag rekommendera denna direkt då det inte finns några synliga kompromisser. Det skulle isåfall möjligtvis vara vikten som är 82 g, vilket inte är det lättaste, men det är ändå ganska lätt.

Maxhastigheten på 650 IPS (inches per second) är betydligt högre än konkurrenterna och ger denna mus en solklar förstaplats.

Vår expert Jesper Grandien har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Logitech G502 Lightspeed

Väldigt snabb att ladda

Tung, dyr

Den här musen från Logitech har jag fått upp ögonen för på senaste tiden. Det är ett av de bästa alternativen för dig som vill spela med en trådlös mus.

Logitech G502 Lightspeed lyckas trots att den är trådlös leva upp till väldigt likvärdig prestanda som Razer DeathAdder V2, även om specifikationen skiljer sig lite. Den största skillnaden för den vardagliga användaren bör rimligtvis vara vikten på musen, 114 g. För de som är mer insatta i specifikationer så är nog mätningen på 400 IPS ganska intressant (hur snabbt musen kan följa de fysiska rörelserna).

5 minuters laddning ger 2.5 timmars speltid och utan belysning räcker en full laddning i upp till 60 timmar.

Det är ingen nyhet att Logitech är bra på både trådlösa möss och tangentbord, kvalitén är väldigt hög. Men priset är därefter också och det är delvis därför denna hamnar på en andraplats.

SweClockers visar upp och testar G502 Lightspeed.

3. Logitech G Pro X Superlight

Trådlös, lätt & bra batteritid

Dyr

Gillar du en mer clean passform och är ett fan av Logitechs fantastiska trådlösa teknik? Då är detta valet för dig!

Logitech G Pro X Superlight väger fantastiskt nog bara 63g trots en batteritid på 70 timmars aktivt användande

Gällande acceleration och hastighet så mäter den sig bra med övriga konkurrenter, det är svårt att jämföra den med Razers DeathAdder V2 men i övrigt är den riktigt stark bland sina konkurrenter. Men jag hade främst rekommenderat dig att köpa just denna om du främst har två krav - att det ska vara en trådlös och lättviktad mus!

Musen går att laddas trådlöst ihop med Logitechs trådlösa laddningsystem Powerplay som fungerar som en laddande musmatta. Självklart har den också inbyggt minne för lagring av inställningar.


4. Xtrfy M4 RGB

Oerhört lättmanövrerad

Eventuellt känslig för vätskor

Xtrfys M4 RGB är en mus som imponerade duktigt på mig när jag prövade den. Musen känns oerhört lätt och glider fram på musmattan som ingenting.

Jag tycker designen med hålen är riktigt cool och bidrar till en “luftig” känsla. Inte nog med det har musen konkurrenskraftig prestanda! Kanske inte lika bra som Razer DeathAdder på alla punkter, men i mitt spelande på hobbynivå så väger den lätta vikten upp för det.

Musen har dessutom ingen mjukvara man behöver installera, utan du kan ändra belysningen och rörelsekänsligheten direkt på musen. Vikten landar på 69 g och tack vare det grymma glidet känns den ännu lättare. Maxhastigheten är även här uppmätt till 400 IPS vilket fungerar mer än utmärkt för en hobbygamer.

Extra kul är att musen är designad i Sverige, Xtrfy är nämligen ett svenskt bolag.

Vår expert Jesper Grandien har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. SteelSeries Rival 3

Billigare, hållbar

Lite lägre prestanda än andra

På en fjärde plats hittar vi en lite billigare mus som ändå håller riktigt bra klass. Rival 3 från Steelseries är väldigt populär och har en prestanda som räcker till för många.

Maxhastigheten uppges vara 300 IPS vilket är helt okej och många användare kommer inte märka någon skillnad mellan denna och Razers DeathAdder V2 med 650 IPS.

Även hållbarheten är något som jag tycker bör uppmärksammas, den är inte den bästa men verkligen inte heller den sämsta. 60 miljoner klick ska switcharna tåla, vilket är lite lägre än DeathAdder V2:s 70 miljoner, men mycket mer än M4 RGB:s 20 miljoner.

Denna mus passar perfekt om du vill köpa en lite billigare gamingmus som ändå är bra. Med en stark belysning blir den en cool detalj till din gamingsetup.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datormöss

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa gamingmusen

  • 21 sep 2021
Feffe Bensmo
Feffe BensmoExpert inom datormöss

Dags att ta din gaming till nästa nivå? Bra! Låt mig hjälpa dig. Här tipsar jag om trådlösa möss som idag är i princip lika responsiva som trådbundna - men det finns alternativ till dig som fortfarande vill kunna ha en sladd till musen.

Det absolut viktigaste med en mus är det som är svårast att beskriva med ord, komforten. För varje mus ger jag en bedömning för vilken handstorlek den passar utifrån de olika greppen klogrepp, handflatagrepp och fingertoppsgrepp. Klogrepp är när dina fingrar ligger som en båge över musen, "handflatagrepp" är när du har hela handflatan och fingrarna över musen och fingertoppsgrepp är när du har fingrarna högt upp på musknapparna och handflatan inte nuddar musen bakre del. Så beroende på hur du själv greppar musen kan du se mina rekommendationer som en bedömning för om musen passar dig bra. Lycka till!

1. Razer Viper Ultimate

Helheten av musen!

Razers portfölj med Viper-modellerna är oslagbar. Du kan välja mellan denna modell som är trådlös, en mini-variant för mindre händer samt Razer Viper 8KHz med lägst mätt svarstid på marknaden som kan ta din gamingkarriär till nya nivåer.

Viper Ultimate fungerar för både höger- och vänsterhänta, har 8 programmerbara knappar, upp till 70 timmar batteritid, dockningsstation för laddning av musen, LED-belysning och väger endast 74 gram.

Med tekniken 'Hyperspeed Wireless' märker man inte av att den är trådlös, den är otroligt responsiv - jag har aldrig upplevt några problem med anslutningen.

Razers programvara 'Synapse' hjälper dig med firmwareuddateringar, belysningskontroll och programmering av knapparna, det är ett riktigt innovativt och enkelt program.

Klogrepp - Små, mellan och stora händer Handflatsgrepp - Små och mellan händer Fingertoppsgrepp - Mellan och stora händer


2. Razer Basilisk V2

Ergonomi i fokus

Något stor

Beroende på vilka spel du spelar och om du sitter flera timmar om dagen måste vi börja prata om ergonomi. Basilisk V2 träder in och ger dig bäst komfort av alla spelmöss. Är du osäker på trådlösa möss är detta ett alternativ i världsklass. Kabeln är flätad med tyg för att inte fastna någonstans och det hjälper verkligen.

Den ligger otroligt bra i handen och ger dig många möjligheter med endast några få rörelser av din tumme. Texturen på musen är i världsklass och ger dig ett grepp med förtroende nästa gång du ska trycka av ett skott i spelet.

Musen fungerar endast för högerhänta, har 11 programmerbara knappar, LED-belysning och väger 92 gram för en mer robust känsla i dina musdrag.

Självklart som alla Razer-produkter använder du programvaran Synapse för uppgraderingar och styrning av funktioner.

Klogrepp - Mellan och stora händer Handflatsgrepp - Små, mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Mellan och stora händer


3. Logitech G502 Lightspeed

Ergonomisk

Något stor

Sätter du denna och Razer Basilisk V2 bredvid varandra förstår du var Razer fick sina designidéer ifrån. Detta är nämligen en direkt konkurrent till basilisken.

G502 har funnits med i några år och är en väl beprövad mus för dig som spelar flera timmar om dagen. Nu med trådlös teknik får du ännu mer frihet. Ergonomin är bättre än de slimmade och kompakta designerna och du har fler knappar att programmera.

För att komma åt styrning av belysning och programvaruuppdateringar använder du dig utav Logitech G HUB där du kan göra massvis med anpassningar av din mus.

Musen fungerar endast för högerhänta, har 11 programmerbara knappar, LED-belysning och väger 114 gram för en mer robust känsla i dina musdrag - det kan dock upplevas en smula för mycket om man kommer från de mer kompakta, lättare mössen.

Klogrepp - Mellan och stora händer Handflatsgrepp - Mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Stora händer

SweClockers visar upp och testar G502 Lightspeed.

4. Logitech G Pro Wireless Gaming Mouse

Den kompakta designen...

...som också kan kännas för liten

Logitech har alltid varit i toppen bland möss men enligt mig är Razer något vassare i dagsläget. Dock ska man inte se förbi denna musen. Många e-sportproffs använder denna musen i tävlingar och det säger rätt mycket.

Likt Viper Ultimate är denna musen också en trådlös spelmus. Den är enkel i design men det gör också att den ligger väldigt naturligt i nästan allas händer.

Musen fungerar för både höger- och vänsterhänta, har 8 programmerbara knappar, något kort batteritid på upp till 48 timmar, LED-belysning och väger endast 80 gram.

Jag har upplevt anslutningsbekymmer med Logitech men vi alla vet att datorer kan leva sina egna liv och beroende på andra produkter som eventuellt stör ut vågorna i luften kan du uppleva att denna musen är perfekt för dig.

Klogrepp - Små, mellan och stora händer Handflatsgrepp - Små, mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Mellan och stora händer


5. Razer Naga Trinity

Många programmerbara knappar

Mest fokuserad på MMO-spel

FPS-spel i all ära, men du kanske tillhör MMO-genren och då är Naga Trinity något för dig.

Den har hela 19 programmerbara knappar för snabb åtkomst till dina actions och spells. Som du ser på bilden är musen stor och med storleken kommer också en väldigt robust och stabil konstruktion.

Det mest fiffiga är sidopanelen som är utbytbar. Du får tre olika paneler till musen och beroende på vilka spel du spelar kan du få den ultimata uppsättningen. Spelar du World of Warcraft behöver du t.ex. fler knappar än i League of Legends.

Musen fungerar endast för högerhänta, har upp till 19 programmerbara knappar, är modifierbar, trådbunden, har LED-belysning och väger hela 120 gram vilket gör den till den tyngsta i listan.

Även med Naga Trinity använder du programvaran Synapse för uppgraderingar av firmware och styrning av funktioner och LED-belysning.

Klogrepp - Mellan och stora händer Handflatsgrepp - Mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Stora händer


6. Glorious PC Gaming Race Model D-

Hålen i musen gör den sjukt lätt

Programvaran är underutvecklad

Detta är det billigaste alternativet i listan men fortfarande en otroligt bra spelmus.

Denna är för dig som inte vill lägga för mycket pengar på musen och inte bryr dig speciellt mycket om funktion och varumärke.

Det absolut bästa med denna är hålen runt om i skalet. Lider du av att ofta få handsvett vid intensiva matcher i CS är hålen fantastiska då det inte blir samma friktion mellan handflatan och musens bak. Eftersom det blir mycket mindre plast blir också detta den lättaste musen i listan.

Du styr LED-lamporna direkt på musen vilket är trevligt men det finns också en enkel programvara att ladda hem på Glorious hemsida om du hellre vill använda mjukvara.

Musen fungerar endast för högerhänta, har 6 programmerbara knappar, LED-belysning och väger 61 gram.

Klogrepp - Mellan och stora händer Handflatsgrepp - Mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Stora händer


Feffe Bensmo
Feffe BensmoExpert inom datormöss

När jag var 12 år byggde jag min första radiostyrda bil utifrån skrot och söndriga delar, det var startskottet till ett gediget intresse för allt inom teknik i över 20 års tid. Med en kärlek till att pilla och förstå både hård- och mjukvara betitlar jag mig gärna som en tekniknörd. Jag har en personlig kärlek till mobiltelefoner och mitt mål i livet är att ha ett så pass smart hem att jag inte behöver lyfta ett finger och hemmet skall förstå och lära sig mina rutiner och önskemål. Kolla gärna min Youtube på http://www.teknikterapi.se Driver Teknikterapi på Youtube med recensioner och unboxing av alla möjliga produkter inom teknikens värld.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer