Prisjakt
HemPrisjakts experterBody lotion & krämerTopplista - Bästa body lotion för mycket torr hud

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa body lotion för mycket torr hud

29 januari 2024

En riktigt torr hud är inte bara obehagligt utan kan även ge klåda, skav eller rodnad. I värsta fall kan det utvecklas till eksem och infektion eftersom hudbarriären inte är intakt. Det bästa rådet man kan ge någon med torr hud eller eksem är: återfuktning! Två gånger om dagen och alltid efter kontakt med vatten.

Som den apotekare jag är så rekommenderar jag alltid parfymfria och rika krämer till de riktigt torra. Därför kommer denna topplista lyfta fram just apoteksprodukter. De må ha en osexig utsida, men resultatet av krämen kan ni lita på!

1. ACO Cano+ Moisturizing Body Spray 150ml

Passar alla, utom bebisar

Kan svida i början hos den torraste

Bästa bodylotion för alla.

Jag tror inte jag vet någon som inte har hört talas om Canoderm.

Denna populära klassiker kan man använda som vanlig body lotion, som behandlande kräm hos personer med eksem, som handlräm, som fotkräm...ja, ni förstår! Den går att använda till allt som ska mjukgöras.

Den innehåller 5% karbamid, eller urea som det också kan kallas i INCI (innehållsförteckningen). Skräms inte om ni googlar på det och det står att det är ett urinämne. För det är det, MEN det är ett fantastiskt sådant.

Karbamid är en ingrediens som binder fukt otroligt bra i huden, en av de bästa faktiskt. Det som är negativt med karbamid är att det kan svida till en början hos den allra torraste, det är dock något som går över vid kontinuerlig användning.

Den här förtjänar guldmedaljen med bravur. Parfymfri, bra pris för dess stora pumpflaska, dryg och ger exakt den effekten som den ska.


2. Miniderm Body Cream 500g

Svider ej trots torr hud, för barn

Inte för den allra torraste

Bästa bodylotion för alla, även barn och bebisar.

Om canoderm kommer på första plats är det inte mer än rätt att miniderm kommer på en andra plats. Istället för karbamid som återfuktare innehåller den här hela 20% glycerin som återfuktare istället. Det som är positivt med glycerin är att den inte svider, vilket gör den optimal för alla, förutom den allra allra torraste MEN till och med bebisar kan använda denna!

Glycerin är en återfuktande ingrediens som kommit lite i skymundan. Glycerin återfinns faktiskt i de flesta produkter men lyfts ofta inte fram som den hudvårdshjälte den faktiskt är. Tråkigt tycker jag då den faktiskt är lika bra eller till och med bättre än hyaluronsyra.

Den här förtjänar verkligen en andra plats. Vore det inte för att den kan kännas lite för lätt för den allra allra torraste så skulle de få en första plats eftersom alla kan använda den.


3. La Roche Posay Lipikar Baume AP+M Triple Reparation Body Balm 400ml

Många bra ingredienser

Lite dyrare

Franska La Roche Posay gör en nästan aldrig besviken och det gör inte den här produkten heller.

Om ni har läst min andra topplista med body lotions så har ni sett att den finns med där också, men den är lika bra för riktigt riktigt torra personer som för normaltorra.

Den här produkten bygger på La Roche Posays termalvatten samt deras nya teknik AP+M som också benämns Aqua Posae + Microresyl. De ska tillsammans ha lugnande och vårdande effekter på huden. Icke att förglömma är att den också innehåller glycerin som återfuktar, samt niacinamid som bygger upp hudbarriären.

Den här kan användas från 3 månader och på hela kroppen, samt även i ansiktet. De känns rik och krämig men sjunker in otroligt lätt i huden. På grund av dess fantastiska innehåll och att den kan användas av alla så förtjänar den en pallplats.


4. Eucerin AtoControl Body Care Lotion 400ml

Lättillgänglig, passar även barn

Sjunker in långsamt i huden

Eucerin är ett märke som de flesta någon gång har kommit i kontakt med, kanske i form av duscholjan som man nog kan säga är en kultklassiker.

Den här body lotionen har verkligen växt i mina ögon. Den lätt tråkiga flaskan har en mer spännande insida.

I ingredienslistan hittar vi bland annat ceramider som är fetter och stärker hudbarriären, licochalcone A som fungerar både antioxidantiskt och antiinflammatoriskt, samt omega-6-fettsyror som även de stärker hudbarriären genom att fylla på fettnivåerna. Utöver dessa så innehåller den glycerin, den återfuktande hudhjälten.

Den här produkten kan användas från 3 månader, är parfymfri, rätt dryg och sägs vara kladdfri. Kladdfri kanske den är, men den sjunker in otroligt långsamt i huden och man behöver smörja in rätt rejält. På grund av detta får den "bara" en fjärde plats.


Jag är en hudvårdsnörd (både kropp och knopp) utan dess like med en förkärlek för huden som drabbats av akne och att bygga upp hudbarriären samtidigt som jag älskar produkter som gör vardagen lite lyxigare. Jag vill gärna hålla koll på ingredienser hos produkterna och vad de olika gör i huden, vilket kommer från att jag till yrket är Legitimerad Apotekare och därmed är en kemi- och biologinörd i grund och botten. Med det sagt så hittar jag favoriter i varierande prisklass - allt från apoteksmärken till dyrare hypade märken.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer