Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Wanbo Mozart 1 Pro

19 maj 2025

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en duglig instegsprojektor

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Så länge du har hyfsade möjligheter att mörklägga de rum du vill använda projektorn i är Wanbo Mozart 1 Pro en ganska trevlig bekantskap med godkänd bildkvalitet och dessutom okej inbyggt ljud.

För dig som vill titta i ljusare miljöer

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Även om 900 ANSI-lumen är högre än ljusstyrkan hos många liknande projektorer är det långt ifrån tillräckligt för att leverera en fullgod bild i ett ljusare rum.

Prisjakt toppbetyg
Wanbo Mozart 1 Pro

Projektorer

Wanbo Mozart 1 Pro

fr. 4 988 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Wanbo Mozart 1 Pro passar dig som söker en lättanvänd och prisvärd projektor för enklare användning, till exempel i sovrummet eller för att se en film då och då. Både bild- och ljudkvalité är okej, men ljusstyrka, kontrast och färghantering kräver ett mörkt rum för att komma till sin rätt.

Är du på jakt efter en mer permanent lösning för vardagsrummet - för tittande i ljusare miljöer och med skarpare bild i 4K-upplösning - finns absolut bättre alternativ. Men som instegsmodell och i kombination med rätt miljö och behov är Mozart 1 Pro ändå en ganska vettig projektor.

Bra bild i mörkare miljöer

Hyfsat bra på att ställa in sig själv

Fullt dugligt ljud

Förhållandevis tyst under drift

Ljusstyrkan är inte tillräcklig för ljusare miljöer

Kräver fortfarande optimal placering för bästa möjliga bild

Fördröjningen hos fjärrkontrollen irriterar stundtals

Ytterligare en HDMI-port hade inte skadat

Specifikationsmässigt lagom

Från att initialt varit ganska stora och otympliga pjäser har projektorer de senaste åren krympt rejält. Både i storlek och pris. En tillverkare på frammarsch inom just detta produktsegment är Kina-baserade Wanbo. Företaget som sådant står visserligen på egna ben men har ganska starka kopplingar till Xiaomi gällande utvecklingen av nya produkter och mjukvara.

Här har jag fått möjlighet att testa en av Wanbos nyare projektorer i den lite mindre storleksklassen, Wanbo Mozart 1 Pro. Kortfattat handlar det om en Full-HD-projektor (1920 x 1080 pixlar) med en ljusstyrka om 900 ANSI-lumen. Bortsett från själva bildegenskaperna (som vi ska gå närmare in på strax) erbjuds även inbyggt Android TV, ett par integrerade högtalare samt diverse extrafunktioner för att automatiskt visa bästa möjliga bild även om projektorn placeras t.ex. i en vinkel.

Ett läckert yttre

Utåt sett är Mozart 1 Pro en riktigt trevligt designad miniprojektor. Eller ja, "lite mindre projektor" kanske är mer rättvist att kalla den. Även om storleken om cirka 23 x 21 x 17 cm är hyfsat smidig väger hela pjäsen ändå strax över 3 kg. Så att dagligen konka runt den i ryggsäcken kanske är i kämpigaste laget. Även om det trots allt är möjligt. Vilket givetvis är trevligt.

Också trevligt är att hela konstruktionen gällande optiken är IP5X-certifierad för att inte släppa in damm och smuts. Något som tillsammans med en livslängd på upp till 30 000 timmar hos den inbyggda ljuskällan bådar för en förmodad god funktionalitet, även i fallet att projektorn ofta flyttas runt.

Jag har testat den blå varianten av projektorn som också finns i en ljusare färg. Materialmässigt är det en hel del plast. Den är däremot av god kvalitet och överlag lämnar Mozart 1 Pro ett gott yttre intryck. Värt att nämna är även det utfällbara, lilla stödet på undersidan som vinklar den främre delen av projektorn 7 grader uppåt. En välkommen hjälp för att öka höjden i projiceringen de tillfällen de behövs.

Installation och möjliga inkopplingskällor

När det kommer till inkoppling och installation är de fysiska möjligheterna hos Mozart 1 Pro ganska sparsmakade. Bakpå projektorn hittar vi en ingång för ström via den medföljande (och hyfsat stora) nätadaptern, en USB-A-kontakt för inkoppling av t.ex. USB-minnen, en HDMI-ingång (1.4) samt ett hörlursuttag. Sett till trådlösa tekniker har projektorn också stöd för både Wi-Fi samt Bluetooth (5.0).

Som det mesta idag påstår sig även Mozart 1 Pro vara smart. Något som i detta fall framförallt tillskrivs användningen av Android TV som operativsystem. Även om version 11 av detta inte är den allra senaste får det ändå anses okej. Framförallt då app-stöd och säkerhetsfixar är något mer långlivade i TV-branschen jämfört med hur läget ser ut för telefoner. Men visst hade det varit trevligt med åtminstone Android TV 13 eller senaste 14.

Sett till installation av projektorn gör hurusom Android TV en enkel sak av detta och har du någon gång startat upp en Android-baserad TV-apparat är upplägget i princip exakt detsamma här.

Inställningar och justeringsmöjligheter

Lite av tanken med en projektor som Mozart 1 Pro är att den ska vara enkel att använda. Något som också stämmer hyfsat väl, dock lite beroende på scenario. Upplösningen håller sig som nämnt på Full-HD (1920 x 1080 pixlar) och uppdateringshastigheten är 60 Hz. Vilket får anses godkänt för en projektor i prisklassen (vilken förövrigt är strax under 5 000 kr).

Även om de övriga specifikationerna skryter med både autofokus och automatisk keystone-korrigering spelar placeringen av projektorn ändå stor roll för att få till bästa möjliga bild. Allra bäst mår bildkvalitén fortfarande av att placera projektorn en bit från projiceringsytan så den skjuter ut bilden centrerat, rakt fram. I denna placering upplever jag bilden som godkänt skarp ända ut i kanterna, något många billigare projektorer annars brukar ha problem med.

För placering i en vinkel gör den automatiska keystone-korrigeringen visserligen ett dugligt jobb att räta upp bilden. Däremot påverkas kvaliteten åt det sämre hållet desto mer snett projektorn står i förhållande till ytan bilden ritas upp mot och i de flesta vinklar är det omöjligt att få en skarp bild över hela ytan.

En funktion som däremot varit både välfungerande och användbar är att projektorn själv kan lokalisera vissa objekt, såsom en tavla eller en möbel, och automatiskt justera visningsytan till ett område utanför dessa.

Bildkvalitet och projiceringsyta

Ljusstyrkan på 900 ANSI-lumen är vidare helt okej för mörkare miljöer och att använda projektorn i ett helt mörkt rum är faktiskt en ganska duglig upplevelse. Att placera Mozart 1 Pro i ljusare miljöer för annat än mötesgenomgångar och Power Point-presentationer är dock inget jag rekommenderar. För här kämpar verkligen ljusstyrkan. Men detta är också ett problem många projektorer lever med. Framförallt i de lite lägre prisklasserna.

Annars är inställningsmöjligheterna för själva bilden ganska få. Ett par förinställda färglägen finns tillgängliga tillsammans med ett användarläge där man någorlunda kan påverka ljusstyrka, kontrast och färghantering. Några extrema skillnader mot standardläget blir det dock inte och framförallt kan jag sakna lite livfullhet i bilden. Däremot ska man ha med sig att det för priset inte går att förvänta sig alldeles för mycket.

Jag har testat projektorn både direkt på vägg (i detta fall målad ljusbeige) och tillsammans med en 89 tum stor Pull-Up-duk från Kingpin. Här lämnar absolut duken ett bättre resultat jämfört projicering direkt mot vägg och framförallt kontrasten och även ljusstyrkan känns mer påtaglig och levande. Däremot skulle jag inte påstå att det är natt och dag och så länge du har en ordentligt plan, ljus väggyta kan Mozart 1 Pro faktiskt leverera en godkänd bild även direkt på väggen. Åtminstone (och återigen) så länge det är mörkt runtomkring.

Daglig användning och spel

Något som känns av redan vid uppstarten av Mozart 1 Pro är att kommunikationen mellan mellan projektorn och den medföljande fjärrkontrollen är ganska seg. Huruvida det kommer sig av en undermålig processor eller bara ett dåligt implementerat kommunikationsprotokoll låter jag vara osagt. Däremot finns utan tvekan en klar fördröjning i registrering av knapptryck på fjärrkontrollen tills dess att något sker på den projicerade ytan.

Denna seghet gör tyvärr det ganska tradigt att resa runt i de olika Android-menyerna och kontrollera appar etc. Det är inte hemskt, men det kräver lite lugn. Framförallt för de tillfällen man behöver skriva in text. Givetvis finns möjligheten till röststyrning via Google Assistant. Dock med blandat resultat och ibland får man nästan småskriksartikulera in i fjärrkontrollen för att få en korrekt tolkning.

Värt att nämna är att samma seghet i menyerna däremot inte syns för projektorns egna bildinställningar. Utan här flyter allt lustigt nog på i ett dugligt tempo.

Gällande bildinställningarna inrymmer dessa också ett så kallat "PC-läge" som reducerar ingångsfördröjningen (input lag). Med detta aktiverat levererar Mozart 1 Pro, något förvånande, en ganska duglig spelupplevelse. Nu är visserligen uppdateringshastigheten som sagt bara 60 Hz. Så det är kanske inget för snabba förstapersonsspel. Men att sladda runt i Forza Horizon var faktiskt en oväntat trevlig upplevelse. Räkna dock inte med samma kvalitet som hos en TV-skärm.

Ljud och oljud

Inbyggt ljud hos en projektor är något som varierar ordentligt i kvalitet. I och med den portabla designen hos Wanbo Mozart 1 Pro skulle man ju kunna tycka att lite extra krut borde lagts på just högtalarna och faktum är att det för en gång skull också gjorts. Nog för att de två 8 watts-högtalarna och det passiva baselementet inte producerar samma ljud som exempelvis en halvdyr soundbar gör. Men ljudet är ändå tveklöst lyssningsbart och dessutom ganska klart och tydligt.

Precis som i fallet med bilden finns också ett par förinställda ljudlägen att välja mellan. Inte heller här är det frågan om några jätteskillnader, men lite olika karaktär går det ändå att få till beroende på vad man tittar (och lyssnar) på för stunden.

Fläktljudet är därtill ganska rimligt sett till storlek och ljusstyrka. Jag avskyr normal fläktljud å det grövsta, men här har det inte varit några större problem att sitta igenom en film eller spela spel någon timma. Däremot finns det absolut ett tydligt fläktljud ständigt närvarande, så helt tyst är Mozart 1 Pro inte.

Vem ska köpa Wanbo Mozart 1 Pro?

Jag är lite kluven gällande Wanbo Mozart 1 Pro. Å ena sidan är det en trevligt designad projektor med okej bildkvalitet och väl dugligt ljud. Å andra sidan begränsas användningsområdena av den förhållandevis låga ljusstyrkan. Vill du åt en hyfsat lättplacerad projektor för t.ex. sovrummet eller om du tittar på någon film då och då kan den absolut vara ett intressant val.

Vill du däremot åt en permanent projektor för vardagsrummet skulle jag spara ihop några extra tusenlappar och lägga dem på en variant med framförallt högre ljusstyrka och kanske även 4K-upplösning för att få till den där extra skärpan vid större bild.

Mozart 1 Pro är däremot ingen dålig produkt om man ställer priset mot vad man faktiskt får. Man ska däremot vara helt med på att ljusstyrkan kräver ett mörkt rum för att orka med att leverera en duglig bild samt att kommunikationen med fjärrkontrollen är något seg. Men för rätt person och i rätt miljö är Mozart 1 Pro ändå en ganska trevlig och hyfsat lättanvänd instegsmodell till projektorvärlden.

Specifikationer

Bildformat

16:9

Upplösning

1920 x 1080 (Full HD), kan ta emot 4K-signal och skala ner bilden

Minsta/största bild

55 - 120 tum (90 tum vid 2,44 meter)

Ljusstyrka

900 ANSI Lumen

Kontrast

3000:1

Bildingångar

1 st HDMI (1.4)

Övriga fysiska inkopplingsmöjligheter

1 st USB-A, 1 st 3.5 mm-utgång, strömadapter

Trådlösa tekniker

Wi-Fi, Bluetooth (5.0)

Intern lagring

16 GB

Fläktljud

<35 dB

Operativsystem

Android TV (11)

Storlek

(B) 176 x (H) 223 x (D) 209 mm

Vikt

3,3 Kg

Om projektorer från Wanbo

Wanbo är ett kinesiskt teknikföretag grundat 2016 som specialiserar sig på portabla projektorer för både kontors- och hemmamiljö. Även om företaget står på egna ben har de en viss koppling till klassiska Xiaomi när det kommer till bland annat produktutveckling och mjukvara.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons
TEST: Wanbo Mozart 1 Pro - Recension