Prisjakt
HemPrisjakts experterSmarta klockorTest - Xiaomi Mi Smart Band 7 Pro - ett kompetent aktivitetsarmband

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Mi Smart Band 7 Pro - ett kompetent aktivitetsarmband

15 november 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha ett aktivitetsarmband med GPS
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Vill du specifikt åt ett prisvärt och lite enklare aktivitetsarmband med GPS-funktionalitet är Smart Band 7 Pro faktiskt ett riktigt bra alternativ.

För dig som vill ha telefonen på armen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Utöver tränings- och aktivitetsfunktionerna visar Smart Band 7 Pro hjälpligt notiser från telefonen. Men där stannar i princip smartklocksfunktionerna.

Xiaomi Mi Smart Band 7 Pro
AktivitetsarmbandXiaomi Mi Smart Band 7 Pro
fr. 638,99 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Om du känner att det vore trevligt med en lite större skärm och vill ha ett kompetent och fortfarande ändå ganska prisvärt aktivitetsarmband med inbyggd GPS är det inte så mycket att orda om. Då är Smart Band 7 Pro ett utmärkt val.

Spelar skärmstorlek mindre roll och du ändå alltid har med dig telefonen men bara vill åt ett enkelt aktivitetsarmband till telefonen kommer du lika väl undan med den vanliga varianten av Smart Band 7.

Fantastisk skärm

Inbyggd GPS

Subjektivt riktigt trevlig design

Helt okej batteritid

Går endast att starta med hjälp av laddaren (!)

Halvstabil Bluetooth-koppling till telefonen

Oacceptabelt hackig notisvisning

Ett ändå ganska klassiskt aktivitetsarmband

När det kommer till kategorin aktivitetsarmband finns det minst sagt en del alternativ att välja mellan. Smart Band 7 Pro är den lite mer påkostade varianten av Xiaomis träningskompis Smart Band 7.

Utseendemässigt är Smart Band 7 Pro ett rätt trevligt, klockliknande armtillbehör. Designen är hyfsat diskret och den något välvda skärmen hjälper till att skapa ett trevligt intryck överlag. Som sig bör i ett träningsarmband är det materialmässigt, bortsett från några små metalldetaljer, mestadels plast och gummi som gäller. Armbandet kommer i några olika färger, varav jag testat den svarta varianten.

Att knäppa fast och bära Smart Band 7 Pro är inga som helst konstigheter. Armbandet sitter skönt på handleden och med en vikt på låga 20,5 gram + själva armbandet glömmer man snabbt bort att det ens sitter där. En god start på utsidan med andra ord!

Skärm och batteritid

Skärmen, som är en av de stora uppgraderingarna från vanliga Smart Band 7, är en 1,64 tum stor AMOLED-variant med en upplösning på 280 x 456. En bra kombination som tillsammans med god ljusstyrka bjuder på en riktigt trevlig användarupplevelse.

I och med att det är en OLED-panel som sköter pixlarna är svart som sig bör kolsvart. Medan färger är framträdande och text lättläst. Ett stort plus är också att skärmen automatiskt kan reglera sin egen ljusstyrka efter omgivningsbelysningen. En funktion som dessutom fungerar väldigt bra!

Batteritiden är specificerad till cirka 12 dagar vid lågintensiv användning. Med i stort sett varenda funktion aktiverad, inklusive alltid-på-läget för skärmen, klarar sig Smart Band 7 Pro cirka fem dagar. Något som ändå får ses som ett fullgott resultat.

Laddningen sköts via en medföljande magnetkabel som för en gång skull också fäster bra mot själva armbandet.

Skillnader mot vanliga Smart Band 7

Vad kan Xiaomi Smart Band 7 Pro då? I grund och botten har armbandet samma funktionalitet som lillebror Smart Band 7. Vilket först och främst innefattar stöd för spårning av över 110 olika sportaktiviteter och typer av träningspass. Armbandet fixar även att - dygnet runt - mäta puls, blodets syremättnad (SpO2), stressnivåer samt sömn.

Bortsett från att skärmen hos Smart Band 7 Pro som sagt är större än hos vanliga Smart Band 7 är inkluderingen av en inbyggd GPS-modul den andra stora skillnaden. Kort sagt klarar Pro-varianten själv av att hålla koll på vilken rutt man ger sig iväg på. Utan att för den delen behöva blanda in en smartphone.

Annars är det inte jättemycket nytt från vanliga Smart Band 7. Värt att nämna är däremot att båda aktivitetsarmbanden givetvis är vattentäta (5 ATM) och alltså går utmärkt att både simma och springa i regn med.

Navigering och avsaknad av knappar

Där de flesta smarta klockor och andra elektroniska prylar brukar ha åtminstone en fysisk knapp skiljer sig Smart Band 7 Pro en del från mängden. Det saknar nämligen helt fysiska knappar.

Även om jag personligen gärna ser möjligheten att trycka ned en knapp för att återvända till urtavlan kan jag trots allt förstå det estetiskt tilltalande i en knapplös design.

Att däremot behöva koppla in laddaren för att starta armbandet (vilket är fallet här) är inget annat än dumt. Lämnar man laddaren hemma eller glömmer den och vill spara batteri genom att stänga av armbandet går det alltså inte att starta det igen utan laddaren. Nej, åtminstone någon form av på/av-knapp på undersidan hade Xiaomi kunnat fixa.

Annars fungerar själva touch-navigeringen överlag bra. Små grafiska element kan vara lite pilliga att träffa ibland och stundtals reagerar skärmen lite väl snabbt. Men det är lite av en vanesak. Den större skärmen bidrar hurusom och utan tvekan till att göra navigeringsupplevelsen smidigare jämfört med vanliga Smart Band 7.

För träning

När det kommer till träning gör Xiaomi Smart Band 7 Pro i stort vad det ska göra; det mäter alla kroppsliga funktioner det har stöd för och det med vettig precision. Den inbyggda GPS:en gör också ett helt okej jobb med att spåra ens rutt.

En del av armbandets insamlade data går att se direkt på skärmen. Bäst koll och översikt får man däremot genom Mi Fitness-appen där allt samlas och visas på ett snyggt och överskådligt sätt. Även om det utan tvekan finns utrymme för förbättring framförallt i översättning och upplägg fungerar Mi Fitness-appen ändå utan några större problem.

Bland alla olika träningslägen finns en uppsjö aktiviteter. Allt från gång och löpning till simning och rodd. Olika aktiviteter har olika många inställningsmöjligheter och det finns även mer avancerade träningsprogram att följa för t.ex. löpning.

Armbandet ger vidare då och då små uppmaningar om att ställa sig upp eller röra på sig. Vilket är bra, men också lätt blir ohyggligt irriterande när dessa uppmaningar många gånger tittar fram även fast man redan står upp eller rör på sig.

Ytterligare funktionalitet

Även om Smart Band 7 Pro troligen ska ses mest som ett aktivitetsarmband betyder det inte att det helt saknar ytterligare funktionalitet.

Mest framträdande är möjligheten att få notiser från telefonen direkt på handleden. Något som alltid är smidigt. Här är det dock tråkigt att just notisdelen stundtals är så pass hackig att den nästan inte går att använda. En eller två notiser går oftast bra att visa, men blir det fler segar scrollen ihop ordentligt.

Även om det finns en inbyggd mikrofon i armbandet går denna inte att använda för samtal, utan här går det endast att svara eller avvisa samtal. Vill man prata är det alltså telefonen som gäller.

Annars finns givetvis sedvanliga vardagsfunktioner också inkluderade, t.ex. väder, timer, kalendernotiser och alarm. Varav samtliga fungerar utan strul.

Ingen riktig Pro-prestanda

Trots att själva aktivitetsdelen hos Smart Band 7 Pro fungerar bra och armbandet är både snyggt och smidigt att bära är det faktiskt den tekniska prestandan och finjusteringen som drar ned betyget en aning. Att t.ex. läsa notiser från telefonen ska inte rimligtvis behöva vara så pass hackigt som det är.

Armbandet har även en tendens att tappa kontakten mot telefonen då och då. Ibland fungerar kopplingen utan problem under en hel vecka. Andra gånger tappas kopplingen flera gånger dagligen. Här hittar armbandet ibland telefonen på egen hand, medan man vid andra tillfällen behöver öppna appen och trycka på synkroniseringsknappen för att allt ska hoppa igång igen. Nu sparar visserligen armbandet all data själv under en viss tid, så man blir inte av med något. Men lite irriterande är det allt.

Ytterligare en tråkig begränsning är det interna minnet, som visserligen inte används till så mycket annat än att spara nya urtavlor. Däremot känns det inte särskilt Pro att det endast går att spara maximalt cirka tre stycken sådana utöver de redan inkluderade.

För att sammanfatta

Xiaomi Smart Band 7 Pro är absolut ingen dålig produkt. Snarare skulle jag säga att armbandet är fullt med bra träningsfunktioner och även fungerar helt okej för att snabbt kunna slänga ett öga på inkommande notiser från telefonen (även om det är smärtsamt segt att scrolla igenom flera av dem).

Om man däremot inte specifikt vill åt GPS-funktionaliteten eller har förälskat sig i den större skärmen och utseendet (som i och för sig är läckert, så full förståelse här) är det inte särskilt mycket som motiverar det dubbla priset gentemot vanliga Smart Band 7.

Specifikationer

Mått
44,7 mm × 28,8 mm × 11 mm
Vikt
20,5 g (utan armband)
Skärm
1,64-tums AMOLED, 280 x 456 pixlar, 326 PPI
Inbyggda sensorer
Pulsmätare (med mätning av blodets syrehalt), accelerometer, gyroskop, ljussensor
Batteritid
Cirka 12 dagar (ungefär hälften med alla funktioner aktiverade)
Antal träningslägen
Strax över 110 stycken
Hälsomätning
Puls, syresättningen i blodet (SpO₂), sömnövervakning, stressmätning, andningsövningar, mätning av menstruationscykel
Vattentät
Ja, 5 ATM (vattentät ned till 50 meter)
Kommunikation
Bluetooth 5.2 BLE
Funkar med
iOS 12 eller senare, Android 6.0 eller senare

Om aktivitetsarmband från Xiaomi

Kinesiska Xiaomi har på senare år etablerat sig ordentligt inom flertalet tekniska produktsegment inkluderande allt från robotdammsugare och el-scootrar till mobiltelefoner och träningstillbehör. Mycket av företagets snabba frammarsch tillskrivs kombinationen funktionalitet och överlag god kvalitet till ett förhållandevis lågt pris. Ett tema som fortfarande går igenom större delen av produktsortimentet.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons