Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Mi 10 Lite - framtidssäker och allround

  • 13 november 2020
  • 44 hjälpta
Milad Zeyghami
Milad ZeyghamiExpert inom mobiltelefoner
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Milad Zeyghami testar Xiaomi Mi 10 Lite 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Prispressaren som älskar teknik
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Är du ute efter en snabb, pålitlig och framtidssäker mobil men vill hålla priset nere? Då är detta mobilen för dig. Tack vare Snapdragon 765-chipsetet har mobilen stöd för det framtida 5G-nätet.

Inget för storlekskänsliga
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Om du är ute efter en liten och smidig telefon så är detta inte rätt för dig. Mobilen väger 192 gram och har en 6.57 tum stor skärm som kan upplevas otymplig.

Påkostad och högpresterande skärm

Med tanke på att Xiaomi 10 Lite 5G är en av marknadens allra billigaste 5G-mobiler så måste jag säga att valet av skärm imponerar på mig. Istället för att välja en billigare LCD-panel så har Xiaomi valt att bestycka telefonen med en Amoled-skärm.

Utan att gå in på för mycket detaljer så kan man förenklat säga att Amoled-skärmar ger klarare färger och kontraster än vad LCD-skärmar gör. Mi 10 Lite:s skärm gör ett utmärkt jobb, då jag upplevde skärmen som både färgrik och med klara och tydliga kontraster. Amoled-skärmar även är mer energisnåla i jämförelse med LCD-skärmar vilket resulterar i att batteriet håller längre. Det bör även nämnas att nästan alla premium-mobiler på marknader har just Amoled-skärmar, så Xiaomis val av skärm till Mi 10 Lite är väldigt generöst.

Klart godkänd kamera

Kamerauppsättningen på Xiaomi Mi 10 Lite består av 4 stycken kameralinser varav huvudkameran är på 48 megapixel. Utöver huvudkameran så har mobilen även en makro-, vidvinkel- och en djupkamera.

Kamerauppsättningen är i mina ögon klart godkänd och i vanligt dagsljus fick jag tydliga bilder med bra färgåtergivning och kontraster. Kamerauppsättningen ger även fullt godkända resultat när det ska filmas. Jag hade dock önskat något skarpare stabilisering under videoklipp, men med tanke på priset är den ändå helt ok.

Bildkvalitén försämras dessvärre avsevärt i mörker. Här märks stor skillnad mellan mobiler i högre prisklasser och Mi 10 Lite, där de dyrare premium-mobilerna lyckas ta bättre bilder i mörker. Makrokameran på 2 megapixel upplevde jag mest som en gimmick. Huvudsyftet är att man ska kunna ta bilder på föremål som är väldigt nära kameran, men linsen höll ganska låg nivå.

Batteriet - en mycket trevlig upplevelse

En av de allra viktigaste sakerna för mig när jag köper en ny mobil är batteritiden. Det spelar ingen roll hur bra en mobil är på allt annat om den har en dålig batteritid. Xiaomi Mi 10 Lite har inte det största batteriet på marknaden, eller ens det största i sitt egna prissegment, men det 4160 mAh stora batteriet är glädjande nog riktigt bra. Dessutom är både Amoled-skärmen samt mobilens chipset strömsnåla komponenter.

Dagar då jag använde mobilen frekvent så klarade sig Xiaomi Mi 10 Lite problemfritt i uppemot 1.5 dagar, och under dagar då mobilen användes mindre så gav den mer än 2 dagars batteritid. Med mobilen medföljer det tacksamt nog en snabbladdare.

Förhållandevis kraftfull och pålitlig

Xiaomi Mi 10 Lite drivs av ett Snapdragon 765 chipset vilket möjliggör mobilens 5G-stöd. Vidare så har mobilen 128 GB i lagringsminne, utan stöd för minneskort, samt 6 GB i ram-minne. Det är inte den mest kraftfulla mobilen på marknaden men den gör ett utomordentligt bra jobb och jag upplevde aldrig något lagg. Den klarar både prestandakrävande spel, ”multitasking” mellan appar och streaming problemfritt.

5G-nätverket i Sverige är ännu inte tillräckligt utbyggt för att man ska kunna dra nytta av det, men 5G-stödet gör ändå Mi 10 Lite till en framtidssäker mobil som kommer briljera under lång tid.

Smidig design

Det första som slog mig när jag plockade upp mobilen ur lådan var att den är förhållandevis lätt för att vara en så stor telefon. Missförstå mig inte, den väger 192 gram så det är inte per definition en ”lätt” mobil, men med tanke på storleken och hur stort batteriet är så kändes den ändå smidig.

Framsidan och baksidan är av glas och skyddad av Gorilla Glass 5 från Corning. Ramen är förvisso i plast men det är inget man riktigt tänker på. Tack vare Amoled-skärmen så har Xiaomi även använt en fingeravtrycksläsare som är integrerad i skärmen, något jag personligen uppskattar.

En mobil med mycket att erbjuda

I priskategorin som Xiaomi Mi 10 Lite befinner sig i, det vill säga mellansegmentet, så brukar man ofta finna många begränsningar i mobilerna som erbjuds. Men Mi 10 Lite sticker ut genom att vara väldigt ”all-round”!

Som tidigare nämnt så är skärmen en välpresterande Amoled-skärm. Kameran gör inte bort sig, den kan i vissa fall jämföras med betydligt dyrare mobiler. Stöd för det kommande 5G-nätverket finns. Batteritiden är riktigt bra och presterar till och med bättre än mobiler med större batterier. Slutligen gör en välpresterande Snapdragon-processor i kombination med 6 GB i ram-minne och 128 GB i lagringsminne att man får en snabb mobil.

Specifikationer
Operativsystem
Android 10
Processor
Qualcomm Snapdragon 765G
RAM
6 GB
Lagring
128 GB
Skärm
6.57 tum, 2340 x 1080 pixlar, AMOLED, (HDR10+) 60 Hz
Batteri
4160 mAh
Kamera
Huvudkamera 48 MP, ultravidvinkel 8 MP, makro 2 MP, selfiekamera 16 MP
Vikt
192 gram
Storlek
Ca 74x163x7 mm
Om mobiltelefoner från Xiaomi

Företaget Xiaomi har på kort tid gått från att vara ett totalt främmande märke på svenska mobilmarknaden till att numera finnas hos de allra flesta elektronikbutikerna. Succén har märkts av än tydligare globalt, då Xiaomi i oktober 2020 gick om Apple i antalet sålda mobiler under detta år. De är därmed den tredje största mobiltillverkaren efter ohotade Samsung och därefter Huawei. Xiaomis recept till framgång har varit deras aggressiva prissättning och ”most bang for the buck”, alltså mest prestanda för pengarna. Något jag även personligen uppskattar är att Xiaomi satsar på alla prissegment, vare sig det är en budget-, mellan- eller flaggskeppsklassen man är ute efter så finns Xiaomi som ett prisvärt alternativ.


Milad Zeyghami
Milad ZeyghamiExpert inom mobiltelefoner

Hallå, Milad heter jag! Har sedan barnsben varit en mobiltelefon-fantast, har ägt otaligt många mobiler och följer dagligen de senaste mobilnyheterna på mobilforum likt Swedroid och diverse plattformar tillägnade just mobiltelefoner och även surfplattor. Tycker utvecklingen har varit smått fantastisk och det är ju utvecklingen i sig som driver på mitt intresse för mobiler och surfplattor. Jag hoppas att jag genom mitt intresse kan dela med mig av vad jag har fått upptäcka och lära mig, detta för att göra valet för dig som konsument något enklare! Väl mött!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Xiaomi Mi 10 Lite 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB?

V
Vernal

1 omdöme

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
10 månader sedan

Very good camera and screen but very unstable Bluetooth connection unfortunately. The audio jack is also extremely low quality but it doesn't matter. The Bluetooth though is a big prolem. Nobody wants to listen to a music that breaks.

F
Flipp

8 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Har haft vanlliga Mi 10 5G men gillar denna bättre trots att den är betydligt billigare. + Riktigt bra AMOLED-skärm med hög ljusstyrka. En fördel mot de flesta flaggskepp är att skärmen är rak (ej kurvad) så man kan använda hela ytan. + Haptiskt feedback är riktigt bra. Det var nog det som förvånande mig mest och gör stor skillnad när man skriver och interagerar med telefonen. Tidigare midrangelurar från Xiaomi har verkligen haft problem med detta. + Batteritiden är brutalt bra. Laddar den med några dagars mellanrum, behöver aldrig tänka på batteristatus. Kan gå till jobbet på morgonen med 30-40% kvar utan att oroa mig. + Flytet och prestandan. För det mesta flyter allt som smör och jag märkte ingen större skillnad mot Mi 10. + Känslan i handen (med skal), tycker den känns betydligt smidigare och lättare i handen jämfört med MI 10 som kändes tung och lite klumpig. - Kameran är helt okej men skillnaden i dunkel belysning var ganska stor till fördel för Mi 10 5G. Vill man ha en kamera på flaggskeppsnivå är detta fel lur. Dock kan man installera en gcam-mod som förbättrar mörkerprestandan och öven bildkvaliteten en hel del. - Maximal ljudvolym när man kopplar in hörlurar är relativt låg vilket kan vara lite störande om man lyssnar på musik/poddar i en bullrig miljö. Ger en femma i betyg p g a priset. Svårt att hitta något bättre under 4000 kr.

f
firstman

10 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
2 år sedan

Maybe The best phone 2020 at this Price point I am positivly supprised with this phone even if I dont Care about 5G right now, late 2020. The phone is awesome for what you pay. OK it's not a flagship but i supose One of THE best midrange phone this far in oktober 2020. Maybe THE absolute best overal phone this year if you dont Care about 60hz instead for 90hz or more and No extra memory cardslot. Just buy THE 128Gb/6bg ram. The 48mp Camera delivers realy nice photos in daylight or outdoors at dawn. THE other extra cameras i havent tried out this far to give My opinion on. One more thing to that supprised me positive is THE head phone sound quality when conected with some of it's all great Specs as 3.5-mm audio port of standard Bluetooth 5.1 aptX and aptX HD, LDAC, AAC that Works great with diferent premium wireless headphones, speakers or Wired solutions. Finaly THE battery size att 4160 mAh works great with THE phones overall amazing performance. Especially into consideration for THE relatively low Price.

j
joww

15 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 2 år sedan

Kanonbra telefon. Känns inte som en mellanklasstelefon utan nästan som ett flaggskepp. Hade tidigare en Mi 9T PRO som jag råkade bada med en längre stund och gav upp pga det. Jag tycker att dom nya flaggskeppen är för dyra samtidigt som jag var väldigt nöjd med Mi 9:an. Provade denna på vinst och förlust och är mycket nöjd. Jag märker ingen direkt skillnad mot Mi 9:an. När jag läste här på prisjakt så var det många saker som gjorde att jag funderade på att hoppa över den. Bland annat att wifiband bara var b/g/n men den har även ac. När jag provade GPStest så var jag förvånad över att den tog så många satelliter och när jag kollade på gpstest så visade det sig att den tog i princip allt Gps, Galileo, GLONASS, Beidou och Gzss. Detta var ytterligare ett fel som var på egenskaper på telefonen. När jag valde denna så var den jag tvekade mot Mi note 10 lite. Jag valde denna för den hade 5G och lite vassare processor. Batteriet är mindre men den går att ladda väldigt snabbt med den medföljande laddaren. När man växlar mycket mellan appar så kan den lagga till någon 1/10 dels sekund ibland. Dock har jag bara märk detta några få gånger. Den inbyggda ir-sändaren är riktigt bra med bra räckvidd. Trodde inte det var något jag skulle använda, men den är otroligt smidig. Jag har anslutit en Panasonic värmepump, Samsung Tv, Humax digitalbox och en anslut fläkt från Jula. Alla sakerna fanns fördigprogramerade och var bara att lägga till på märket, men fläkten fick jag lägga som en Elektrolux. Jag tycker att detta är en riktigt bra telefon och man får bra valuta för pengarna. Jag känner mig mycket nöjd med köpet.