Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony Xperia 5 - en kompakt och trevlig bekantskap

  • 12 december 2019
  • 13 hjälpta
Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5
Se när vår expert Ted Larsson testar Sony Xperia 5 J9210 Dual SIM 6GB RAM 128GB.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Den som vill ha ett fickvänligt format
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Söker du en telefon som utan större akrobatik kan användas med en hand och ryms i fickan på dina favoritbyxor är Xperia 5 ett givet val.

Den fotograferande nattugglan
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Fotar du ofta i mörka miljöer? Då är Xperia 5 inte det bästa valet eftersom ett dedikerat mörkerläge saknas. Det finns telefoner på marknaden som presterar mycket bättre på det området.

Ett ovanligt trevligt format

Sony har under de senaste åren blivit något av en specialist på att ta fram kompakta telefoner, som sin storlek till trots innehåller den senaste hårdvaran. Xperia 5 är inget undantag även om Sonys senaste tillskott vuxit något i storlek. Den främsta anledning till det är att man valt en annorlunda design. Istället för sedvanliga 18:9 har Xperia 5 utrustats med en långsmal skärm i 21:9-format. Det jag till en början tyckte kändes udda, lite som att hålla i en banan, visade sig snart vara telefonens absolut största styrka. Det smalare yttermåttet bidrar nämligen till att telefonen känns väldigt nätt och greppvänlig. Jag kan utan större problem använda den med en hand, vilket är ovanligt nuförtiden.

Lyckade och mindre lyckade designval

Jag gillar som sagt formfaktorn på Sony Xperia 5 som känns lagom stor och välavvägd, även om det tar ett tag att vänja sig vid det utdragna formatet. Däremot finns det andra designval jag har svårare för. Till exempel sitter fingeravtrycksläsaren märkligt och svåråtkomligt på telefonens högra kant. Dessutom är det inte den mest tillförlitliga scannern jag använt.

Utsidan bär Sonys karaktäristiska fyrkantiga och avskalade design som till största delen konstruerats i glas. Utseendet är enkelt och elegant, men just valet av blankt glas har sina nackdelar. Dels blir telefonen hal som en tvål, mer än en gång har den varit nära att glida mig ur händer och byxfickor. Det andra problemet är att materialet blir till en enda stor fingeravtrycksmagnet och telefonen känns snabbt solkig.

Kamerorna halkar efter

Sony är erkänt duktiga på vanliga kameror och en ledande leverantör av mobilkameror åt andra tillverkare. Därför är det lite av en gåta varför Sonys egna telefoner haft svårt att hålla jämna steg med konkurrenterna.

Xperia 5:s kameratrio är på intet sätt dåliga. I bra ljusförhållanden lyckas jag ta fina och detaljrika bilder med neutral färgåtergivning. En detalj jag kommit att uppskatta är den dedikerade kameraknappen. Den bidrar till snabb uppstart och förenklar processen att trycka av en bild. Jag måste även nämna den smarta autovarningen om att linsen är förtäckt, då den räddat mig från klåfingrar i bild ett antal gånger.

Det kameran däremot saknar är ett dedikerat mörkerläge och i dunklare förhållanden har Xperia 5 det tufft jämfört med många av konkurrenternas modeller.

Enkel och avskalad mjukvara

Xperia 5 kommer med en Sonyfierad variant av Android, som precis i slutet av min testperiod uppdaterades till den senaste versionen (10). Det är avskalat och enkelt och om du liksom jag är en van Android-användare kommer du snart finna dig tillrätta. Några av de användbara tilläggen jag fastnat för är möjligheten att dela skärmutrymmet mellan två appar och det smidiga enhandsläget. Sony inkluderar även ett par egna appar däribland filmredigeringsprogrammet Cinema Pro. Något man däremot kunde ha skippat är alla förinstallerade appar (exempelvis spel och hotellbokningstjänster) som jag inte bett om.

Smart batterifunktion

Batteriet som sitter i Xperia 5 är inte det största (3140 mAh), men Sony har lyckats väl med optimeringen och vid normalt användande klarar jag med enkelhet hela dagen utan att behöva ladda. Något jag imponeras av och inte tidigare sett i någon annan modell jag testat är den smått geniala batteriunderhållsfunktionen. Telefonen lär sig automatiskt ditt laddningsmönster och skapar en måltid när telefonen ska vara fulladdad. Är det lång tid kvar stoppas laddningen vid 90% och återupptas när måltiden närmar sig. Varför är det här så bra? Jo, därför att de batterier (litiumjon) som används i dag mår som bäst när de är laddade till mellan 20 och 90%. Batteriunderhållsfunktionen bidrar alltså till ökad livslängd på batteriet. Efter någon veckas inlärning funkade det här perfekt för mig.

Högpresterande hårdvara

Sony Xperia 5 är en högpresterande telefon och erbjuder Snapdragons senaste processor 855, 6 GB RAM och 128 GB lagringsminne. Den enda punkt där Xperia 5 inte riktigt lever upp till flaggskeppen är skärmupplösningen, som fortfarande ligger kvar på Full HD. Därmed inte sagt att skärmen är dålig, snarare tvärtom. Det är en riktigt kompetent skärm med bra ljusstyrka och betraktningsvinkel samtidigt som färgkalibreringen håller hög nivå.

En sak jag noterat under min testperiod är att vibrationsmotorn skramlar ovanligt mycket och låter nästan ihåligt, men kanske råkade jag bara få ett måndagsexemplar. I övrigt har jag absolut ingenting att anmärka på vad gäller hårdvara och prestanda. Telefonen har gått klockrent under mina två testveckor och klarat allt från krävande spel till enklare vardagsanvändning.

Välanpassad för mediekonsumtion

Det är egentligen på det här området Sony Xperia 5 kommer till sin fulla rätt. Det avlånga formatet gör det enklare att scrolla genom Instagram-flödet eller läsa en nyhetsartikel, då mer innehåll ryms på skärmen. Skärmen lämpar sig väl även för spel och film, speciellt om du lyckas hitta ett alster anpassat för 21:9-format som därmed täcker hela skärmytan.

Den inbyggda Dynamic Vibration-funktionen var dock inget som föll mig i smaken och avaktiverades snabbt. Tanken är att det ska förstärka inlevelsen genom att analysera ljudbilden och vibrera vid till exempel en explosion, men det kändes mest störande och onaturligt. I sammanhanget bör tilläggas att de inbyggda stereohögtalarna håller hög kvalitet med bra ljudbild tack vare Dolby Atmos och hög maxvolym.

Specifikationer
Operativsystem
Android
Processor
Qualcomm Snapdragon 855
RAM
6 GB
Lagring
128 GB
Skärm
6.1 tum, OLED, 2520x1080 pixlar, 21:9
Batteri
3140 mAh
Kamera
Huvudkamera 12 Mp (x3), frontkamera 8 Mp
Anslutningar
USB-C, NFC, Bluetooth 5.0
Vikt
164 g
Om mobiltelefoner från Sony

1946 grundades det som idag är teknikgiganten Sony. Den första kommersiella produkten var en riskokare. Mobiler började företaget tillverka under 90-talet och storhetstiden kom i samband med att Sony Ericsson bildades. Därefter fortsatte Sony i egen regi och lanserade smartphoneserien Xperia som drivs av operativsystemet Android. Numer råder en mördande konkurrens i branschen och Sony har på senare år tappat stora marknadsandelar. Nu hoppas man kunna vinna tillbaka kunderna med en nysatsning där Xperia 1 och Xperia 5 är huvudstjärnorna.


Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner

Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Sony Xperia 5 J9210 Dual SIM 6GB RAM 128GB?

A
Androidreas

22 omdömen

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
ett år sedan

Den är oerhört ömtålig, glas på både baksidan och framsidan, och inga kanter runt om som kan ta emot smällar. Och väldigt dyr att laga, de flesta kan inte få tag på reservdelar utan väldigt få specialiserade firmor som lagar den. Ny skärm kostar mer än hälften av en ny telefon.

e
ernstp

7 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
2 år sedan

Riktigt snabb. Mycket bra batteritid. Den tjänar nog på att bara ha 1080p pixlar i bredd. Jag tycker skärmen är hur skarp som helst ändå. Jättenöjd med kameran också. Ligger väldigt bra i handen. Man kan använda SideSense™ för att dra ner notifieringarna som ju är ganska långt upp annars. Fingeravtrycksläsaren fungerar inte 100% av gångerna men nästan alltid tycker jag.

p
promaster

255 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Överlag bra telefon bra skärm och ligger bra i handen, snabb och responsiv. ljudet i högtalaren är lite lågt. även vibration är inte super starkt. Och som tidigare har nämts fungerar fingerskannern på sidan dåligt. Helt ok batteritid brukar ha ca 40% kvar efter en full dags arbete. Ogillar alla appar som inte går att avinstallera, varför inte bara köra pure Android. Och är nog lite överprisad känns som den borde kostat max 5500sek.

SirMacke
SirMacke

443 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
2 år sedan

Riktigt snabb telefon. Bra och stor display som täcker stor del av framsidan. Batteriet håller i 2 dagar, helt magiskt för att vara en telefon 2020. Lite osäker på kvalitén på kameran.

c
carloskar

25 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Mycket bra telefon. Längden känns udda först men självklar efter ett tag; tangentbordet skymmer inte halva skärmen längre, att ha två appar på skärmen samtidigt fungerar faktiskt nu. Skärmen är riktigt bra, fick faktiskt lov att köpa ny TV (OLED) för jag satt hellre och tittade på film på mobilen än gamla TVn 🙂. Batteriet räcker gott och väl en dag för mig. Rent och snyggt UI, rapp som förväntat. Fingersensorn funkar ok för mig, kanske 1/20 som den inte ens försöker scanna, tillräckligt sällan för att jag inte ska störa mig på det. Kameran startar snabbt (långtryck på kameraknappen) och tar bra bilder.