Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony Xperia 1 - ett prestandamonster i för trång kostym

  • 29 november 2019
  • 8 hjälpta
Milad Zeyghami
Milad ZeyghamiExpert inom mobiltelefoner
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För filmälskaren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Älskar du högupplösta skärmar av grym kvalitet samt bra högtalarljud så har du verkligen hittat rätt!

För den som vill ha en kompakt telefon
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Det avlånga formatet kan medföra vardagsproblem - personligen fick jag välja byxor utefter hur djupa fickor jag hade, då mobilen stack ut ur flera av mina byxfickor. Mobilens avlånga skärm är även lite svårnavigerad med bara en hand.

Unika och ibland märkliga designval

Det första som slog mig när jag plockade upp Sony Xperia 1 ur lådan var hur unik form mobilen har. Den avlånga skärmen på 6.5 tum och smala bildförhållandet 21:9 är allt annat än standard (standarden på mobilmarknaden idag är 18:9). Sony har hållit mobilens yttre till en avskalad och mycket stilren design, både baksidan och framsidan är täckt av glas. Runt skärmen har vi förvånansvärt stora ”bezels” (ramar) vilket är ett märkligt val av Sony på en så avlång mobil.

Mitt största problem med designen är dock fingeravtrycksläsaren, den är inte integrerad i skärmen utan befinner sig på ena kanten av telefonen, en för mig mycket onaturlig plats. Den är även förhållandevis tunn och lätt att missa just för att också mobilen är tunn. Jag gick över till att knappa in sifferkoden på skärmen istället, då jag tröttnade på att missa fingeravtrycksläsaren om och om igen.

På mobilens underkant har vi en kraftfull stereohögtalare samt en USB-C-kontakt, något hörlursjack finns inte!

Kamera som inte når hela vägen

Sony Xperia 1 har tre olika kameralinser på baksidan samt en selfiekamera på framsidan. Kamerorna på Xperia 1 är ett praktexempel på varför man inte ska stirra sig blind på antalet megapixels. Kamerauppsättningen på baksidan är på 12 megapixel vardera och tar mycket skarpa och tydliga bilder under rätt ljusförhållanden, även färgåtergivningen är naturlig och lär göra få användare besvikna.

Men i mörka förhållanden så har tyvärr Sony misslyckats med sin Xperia 1. Det går att få godkända resultat, men allt som oftast blir bilderna ganska tråkiga och i vissa fall oanvändbara.

För den som gillar att spela in videoklipp finns appen Cinema Pro där man på ett mer professionellt sätt kan ändra färginställningar och diverse parametrar. För mig blev det dock bara en rolig gimmick och en funktion som jag tror att många kommer strunta i, då den är ganska tidskrävande.

Kameran är med andra ord godkänd och man kan få fina resultat under rimliga ljusförhållanden, däremot är den långt ifrån mobilmarknadens bästa.

Skärm i toppklass

Sonys fokus för Xperia 1 är just den 6.5 tum stora skärmen, och det kan mycket väl vara den bästa mobilskärmen jag har testat. Xperia 1 har mobilmarknadens första 4K HDR OLED-skärm, som i princip är gjord för att streama film och serier i mycket hög upplösning. Trots att det avlånga formatet inte var något för mig så är kvalitén på skärmen helt fantastisk och färgåtergivningen mycket naturlig.

Man kan dock fråga sig hur många som tittar på film på en 6.5 stor mobilskärm kontra en surfplatta, dator eller TV. Men gillar man att kolla film på mobilen så är Sony Xperia 1 förmodligen marknadens bästa alternativ för det ändamålet.

Högpresterande och pålitlig prestanda

Sony Xperia 1 är inget annat än en renodlad flaggskeppsmobil när det kommer till prestandan! Mobilen har ett toppchipset i form av Snapdragon 855, 6 GB i ram-minne och 128 GB i internminne (som även går att utöka med ett externt minneskort). Sammantaget gör det Xperia 1 till en mobil med prestanda i topp. Grafikkrävande spel, många krävande appar igång samtidigt och högupplösta filmer är inga som helst problem och jag upplevde aldrig något lagg under min testperiod. Det är helt enkelt en mobil som klarar det mest prestandakrävande utan större bekymmer.

Klent men godkänt batteri

Något jag personligen uppskattar väldigt mycket med dagens mobiler är att tillverkare äntligen verkar ha förstått att vi konsumenter gärna vill ha bra batteritid. Det är ingen som tycker om att behöva ladda mobilen flera gånger om dagen.

Sony har dock valt ett mindre batteri på 3300 mAh, kontra 4000 mAh som är standard bland många tillverkare idag. Dock så är optimeringen för batteriet bra och mobilen klarar sig helt okej trots batterikrävande komponenter och en mycket högupplöst skärm. Men valet av klenare batteri är för mig ändå orimligt i och med att Sony stoltserar med att mobilen är gjord för att se på högupplöst film och video, vilket är mycket påfrestande för batteriet. Vad är vitsen är med en högupplöst skärm som är ämnad för filmtittande när batteriet är tämligen klent?

Kanske för nischad?

Sony Xperia 1 har inte direkt någon motsvarighet på marknaden, med sin kombination av en 4K HDR OLED-skärm och det avlånga formatet. Kanske ska man ställa sig frågan om Sony Xperia 1 är vad marknaden faktiskt suktar efter.

Det finns en anledning till varför storleksformatet inte tillhör standarden - avlånga mobiler är otympliga och speciellt i denna storleken. Jag fick komiskt nog låta mobilen styra vilka byxor jag skulle använda.

Sett till prestanda är Xperia 1 en flaggskeppsmobil. Men den tappar på många andra områden och prislappen är hög, vilket gör att Xperia 1 fightas mot giganter som OnePlus 7 Pro, Huawei P30 Pro och Samsung S10+. Säljresultatet för Xperia 1 hittills har visat att det var en svår fight att vinna.

Specifikationer
Operativsystem
Android
Processor
Snapdragon 855
RAM
6 GB
Lagring
128 GB
Skärm
6.5 tum, 4K HDR OLED, 1644 X 3840 pixlar, Gorilla Glass
Batteri
3300 mAh
Kamera
Huvudkameror 12 megapixel (x3), frontkamera 8 megapixel, sensor Exmor RS, optisk zoom X2, videoinspelning 4K
Anslutningar
NFC, Bluetooth 5.0, USB-C
Om mobiltelefoner från Sony

Sony brukade betraktas som en av mobilmarknadens giganter, de senaste åren har de dock haft det kämpigt. En kombination av mindre lyckade designval, fel fokus på nya mobilsläpp och framförallt den otroligt tuffa konkurrensen där nya mobilföretag dyker upp titt som tätt har resulterat i att Sony tappat väldigt många marknadsandelar. År 2018 så stod den tidigare giganten för endast 1 procent av mobilmarknadens marknadsandelar. Sony har dock inte gett upp och det märks genom deras mobilsläpp under 2019, där både Xperia 1 och Xperia 5 haft mycket att erbjuda.


Milad Zeyghami
Milad ZeyghamiExpert inom mobiltelefoner

Hallå, Milad heter jag! Har sedan barnsben varit en mobiltelefon-fantast, har ägt otaligt många mobiler och följer dagligen de senaste mobilnyheterna på mobilforum likt Swedroid och diverse plattformar tillägnade just mobiltelefoner och även surfplattor. Tycker utvecklingen har varit smått fantastisk och det är ju utvecklingen i sig som driver på mitt intresse för mobiler och surfplattor. Jag hoppas att jag genom mitt intresse kan dela med mig av vad jag har fått upptäcka och lära mig, detta för att göra valet för dig som konsument något enklare! Väl mött!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Sony Xperia 1 J9110 Dual SIM 6GB RAM 128GB?

R
Robsva96

2 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Otroligt nöjd med denna telefon! Tidigare hade jag LG G7 samt P30 Pro. Jag köpte den för 4990:- på Elgiganten under rea och det är bland det bästa köpet jag gjort. +Den är snabb och inga konstigheter alls. +-Kameran är helt ok, här var P30 Pro bättre. Jag är ingen som tar speciellt mycket bilder så det stör mig inte alls. +Stereohögtalare. Detta är första telefonen jag har med stereohögtalare och det gör verkligen stor skillnad! Telefonen kan spela sinnessjukt högt med fortfarande klart och tydligt ljud. Det blir en helt annan ljudupplevelse med stereohögtalare. +Batteriet. Här jag var mest orolig då det endast ligger på 3330 mah. Även här har jag blivit riktigt imponerad. Det är inga som helst problem att klara sig hela dagen. Jag snittar 5-6 timmar aktiv skärmanvändning per laddning vilket jag tycker är ruskigt bra med tanke på skärmen. ++Skärmen. Här är den del av denna telefon jag fortsätter bli imponerad av varje dag. Skärmen är på 6.5" med en sanslös upplösning på 4K, i en telefon! Folk som säger att man inte ser skillnad på 1080p och 4K i en telefon måste prova att jämföra. Att sätta igång en okomprimerad video med 4K 60fps HDR är en fröjd att titta på. Detta i samband med stereohögtalare blir riktigt bra! +- 21:9-formatet. Detta var jag också skeptisk till i början. Telefonen är väldigt hög, men har en betydligt smalare profil än resterande telefoner på marknaden. Har man använt denna telefon i några veckor känns alla andra telefon överdrivet breda och klumpiga. Nackdelen är att mycket videos och filmer inte har detta format så det blir en del svarta kanter runt om. Trots detta känns telefonen smidig och jag gillar det. Den enda saken jag har att klaga på är fingerläsaren. Placeringen på sidan är helt perfekt, men den är känslig. Jobbar som bilmek och blir ofta skitig om händerna, då har den svårt att känna av fingret. Fingret måste vara nästan helt perfekt rent för att det ska fungera. Är som sagt mycket nöjd med denna telefon. Köp!

c
cmf_sweden

35 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Betyget är satt utifrån priset 4990:- Jag har tidigare haft Samsung Galaxy Note 4 i 5 år. En fantastisk mobil - så jag har inte kunnat motivera kostnaden att byta upp mig. Så huxflux dör min Note 4 och Xperia 1 är på jätterea! Jag slog till direkt och det verkar som jag gjort ett bra val! Bra skärm, möjligen saknar jag lite ljusstyrka, men upplösningen är verkligen fin. Batteriet räcker hela dagen utan laddning. Formatet 21:9 känns modernt, kanske lite före sin tid, men väldigt praktiskt. Mycket skärmyta kombinerat med ett stabilt grepp. Passar nog dock illa om du brukar ha telefonen i bakfickan. Fint gorillaglas runt hela telefonen men hal som en ål. Löses enkelt med ett enkelt skin/fordral. Telefonen är fortfarande slank och lätt att greppa om. Operativsystemet flyter fint. Snabbt! Fingeravtrycksläsaren sitter smart på högersidan. Lite udda med en kameraknapp men inte fel. Det tar ett dygn och lära sig att back & cascadefunktionerna sitter annorlunda än på en Samsung men sen är det inget man tänker på. Kameran tar fina bilder. Selfiekameran kunde varit bättre men räcker för mitt bruk. Inbyggda högtalare kunde varit bättre men duger. Det går ändå inte att få dom särskilt bra i en telefon. Ett 3.5 mm hörlursuttag är nog det enda jag verkligen saknar, men man kan inte få allt. Sammanfattningsvis så för ordinarie pris kan man ställa högre krav på flera egenskaper om en telefon ska få toppbetyg, men för halva priset är detta ett kap om du inte har mycket höga krav på vissa udda funktioner och funktionalitet. 5 stjärnor.

F
FpkL

1 omdöme

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Troligen bästa telefonen jag haft. Kom från XZ premium, men detta är något annat. Kameran är mycket bättre, formfaktorn funkar bättre än jag kunnat ana. Ligger mycket bra i handen!

P
PerStr

8 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Bästa telefonen jag haft. Kom från Samsung Note 9.

m
mdmar

18 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år sedan

En riktigt kompetent telefon! Fantastisk skärm Bra batteri (trots att det är litet) Mkt skön att hålla i Snabb Snygg För mig har den inga nackdelar egentligen.