Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

HemPrisjakts experterTest - Sony WF-C500 - Go cheap, stay cool!

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony WF-C500 - Go cheap, stay cool!

  • 6 december 2021
  • 104 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Björn Sige testar Sony WF-C500 Wireless In-ear.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Söker du bra ljudkvalitet, komfort & batteritid till lågt pris?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Man får verkligen mycket för pengarna med C500 som ger ett riktigt bra ljud, speciellt efter EQ-justeringar, känns lätta och behagliga i öronen samt spelar över 10 timmar utan hjälp av laddetui.

Söker du lurar för löpning & hårdträning, telefonsamtal eller högljudd miljö?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

För de första 2 är Jabra Elite 3 troligtvis ett bättre köp även om Sony inte direkt är dåliga där. Och om du behöver extra hög isoleringsförmåga bör du gå upp i pris och investera i ett par lurar med god aktiv brusreducering.

Introduktion

Om sanningen ska fram så är True Wireless-lurar den tråkigaste kategorin av hörlurar att recensera. Vi befinner oss i ett stadie nu där tillverkare nästan spottar ur sig dessa lurar, och skillnaderna mellan dem alla blir bara mindre och mindre. Det är nästan svårt att hitta utmärkande kvalitéer då alla mer eller mindre förväntas uppfylla kravmallen till punkt och pricka (beroende på prisnivå) för att vara med i gamet.

Det positiva i detta är att den tajta konkurrensen driver ner priserna och att fler och fler av de kvalitéer som känns närmast obligatoriska i premiumalternativen letar sig ner i budgetklassen < 1000 kronor.

WF-C500 är Sonys satsning i det segmentet och ser på pappret ut att vara ett av de allra mest lovande alternativen i prisklassen. Är det dessa du bör satsa på under julhandeln?

I kartongen

Liksom med toppmodellen WF-1000XM4 har Sony gått all-in vad gäller miljövänlig förpackning. Jag hittar ingen plast i emballaget, utan allt är papp. Det är ju toppen, men sättet man paketerat öronpropparna på (följer med 3 par i olika storlekar) känns bara korkat.

1st USB-A till USB-C-laddkabel medföljer. Inget minus mot Sony då detta fortfarande är det vanligast förekommande; men börjar det inte känns lite väl konservativt? Dags att vi går över till USB-C helt och hållet anser jag! Vad är en eventuell ny nätadapter i det större sammanhanget när i princip alla dina enheter oavsett fabrikat (tja, förutom iPhones då) kommer kunna använda denna universella, smidigare och tekniskt överlägsna portkontakt?

Design, kvalitet & komfort

C500 säljs i fyra coola kulörer; vitt, svart, persikoorange & mint. Mitt exemplar är i mint-färgat utförande och det avlånga, pillerformade laddetuiet har ett frostat, halvtransparent lock. Utförandet sticker ut lite från mängden vilket jag välkomnar. Laddetuiet känns också riktigt stadigt, framförallt gängorna för locket.

Lurarna ser ut att vara byggda i någon sorts miljöplast som nästan känns lite "äggskalig". De inger ingen premiumkänsla direkt men känns inte heller ömtåliga i det minsta när man känner och klämmer på dem.

Komforten tycker jag är mycket bättre än hos flaggskeppet WF-1000XM4 och faktiskt bland de bättre jag upplevt. Lurarna är väldigt lätta och känns sköna i öronen även långa stunder.

De sitter kanske inte riktigt lika "rock steady" som Jabra Elite 3, men det är marginellt. Oavsett hur våldsamt jag skakar och vrider på huvudet trillar de inte ur.

Notera att både komfort och passform är individuellt med in ear-lurar och det finns inga garantier för att du får samma upplevelse som jag.

Funktionalitet

Liksom flera andra TW-lurar jag testat nyligen i samma (ny)prisklass saknar C500 aktiv brusreducering samt beröringssensorer.

Det förstnämnda tycker jag är mer än OK att slopa för att hålla nere kostnaden. Det eftersom in ear-lurar per design ger en hygglig isolering mot omvärlden redan passivt och ANC inte känns helt nödvändigt att ha i de flesta vardagliga situationer, utan bara suger onödigt batteri.

Beröringssensorer å andra sidan är riktigt praktiskt och det kan jag sakna. C500 pausar inte musiken automatiskt när du tar ut dem ur öronen utan det får du göra manuellt. Det går dock att lämna en lur i caset och lyssna/samtala i mono, om man så vill.

C500 har heller inget Hearthrough/transparency-läge som Jabra Elite 3 har, vilket är en viss nackdel om du vill använda dem för utomhuslöpning/promenader. Du kan heller inte skräddarsy kontroll-knapparnas funktion alls i appen, men fabriksinställningen funkar bra nog när du vant dig.

Även med budgetmodellen får du full access till Sonys equalizer-funktion, som är riktigt bra! Här finns både färdiga profiler, möjlighet att justera frekvensbanden själv samt en dedikerad slider för basen (Clear Bass). Sennheiser CX TWS EQ-implementering är klart sämre och med Jabra Elite 3 kan du enbart välja mellan olika profiler.

Multiparkoppling finns ej, men de stödjer Google Fast Pair & Swift Pair med Android- respektive Windows 10 enheter. De har också stöd för 360 reality audio via t ex Tidal.

Ljudkvalitet

I princip alla moderna, trådlösa hörlurar på marknaden använder digital signalbehandling (DSP) i någon form för att korrigera och optimera ljudegenskaperna. Därför blir det allt ovanligare att jag får hem lurar med större ojämnheter i frekvensgången. Däremot hör jag rätt snabbt om ljudelementen är av låg kvalitet; då kan ljudet kännas onaturligt, diffust eller grötigt i basområdet.

Det är dock inga problem för C500, som har en pigg och klar/krispig ljudbild där framförallt mellanregistret känns oerhört väl balanserat och alldeles lagom framhävt i mixen. Oj vad bra ljud det går att få helt trådlöst under 1000 kronor numera!

Diskantregistret är dock några decibel överentusiastiskt och blir gärna skarpt framförallt med t ex jazz- & ensemblemusik. Basen är liksom mellanregistret väldigt korrekt och väl definierad, men kan upplevs lite tam i relation till de mer dominerande, högre frekvenserna. Jag föredrog att EQ:a ner frekvensbanden mellan 2,5 och 6,3khz (se bild) i Sony-appen. Därefter finns inget direkt att gnälla på, det är bara Sennheiser som jag tycker har ett aningens övertag rent ljudtekniskt i prisklassen.

Sony pitchar fortfarande sin DSEE ljudförbättringsalgoritm för lågupplösta musikfiler, vilket känns både daterat och rent av irrelevant då samtliga plattformar numera erbjuder streaming av lossless-ljud (aka CD-kvalitet eller ännu bättre).

Samtalsljudet är okej, bättre än Sennheiser CX men sämre än Jabra Elite 3.

Batteriprestanda

Batteritiden i C500 är riktigt bra, över 10 timmar per session. Det betyder att lurarna kan klara sig genom en hel arbetsdag av konstant användning, utan att ens behöva vidröra laddetuiet.

Och när du behöver det ger ett fulladdat etui minst 10 timmar till. Den totala batteritiden med etui medräknat är alltså inte bäst i klassen, men att lurarna håller så pass länge för sig själva är definitivt pluspoäng.

Glöm bara inte att faktiskt lägga lurarna i caset när du inte använder dem, då de inte har en automatisk OFF-timer som t ex storebror WF-1000XM4 har.

Som är normen med USB-C laddar de snabbt speciellt i början och 10 min laddtid ger ca 1 timme speltid. Trådlös laddning finns dock inte att tillgå, vilket känns mer än överkomligt för priset.

TL;DR? Du lär inte ha några batteribekymmer med dessa lurar.

Slutsats

Sony är de billigaste i trion TW-lurar jag nuvarande har på testbänken, men inte sämre för det. För 690 kronor är det rent av imponerande hur mycket du får mot hur denna marknaden såg ut för ett par år sedan.

Om ren ljudkvalitet är högsta prio tycker jag att Sennheiser CX True Wireless är aningens bättre (båda mår bra av lite EQ). Och Jabra med sitt HearThrough-läge, högre tålighet mot smuts och väta samt bättre samtalsljud är ett bättre köp för intensiv träning, utomhuslöpning och om du ofta för samtal i lurarna.

Men Sony vinner på batteritiden om du vill kunna använda lurarna många timmar åt gången, vilket den goda komforten möjliggör. Sony har också den bästa EQ-funktionen by far om du gillar att nörda ner dig i det och jag gillar designutförandet i 4 fräscha färger.

Förutom den uppenbara avsaknaden av aktiva hörlägen och beröringssensorer har C500 inga direkta svagheter för priset och du som köper dem får ett par väldigt prisvärda (och, till synes, ovanligt miljömedvetna) allroundlurar.

Jag hänvisar dock till mitt test av Sennheiser CX (och kommande för Jabra Elite 3) för att lättare avgöra vilken som passar dig allra bäst.

Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear, true wireless
ANC-funktionalitet
Nej
Bluetooth-standard
5.0, AAC, SBS
IP-klassificering
Ja, IPX4
Batteriegenskaper
>10h/lur, totalt ca 20 med laddetui. Stödjer snabbladdning
Vikt
5,4g (lur), 35g (laddetui)
Om hörlurar från Sony

Bland de flesta konsumenter idag är Sony troligen mest kända för sina utmärkta ANC-hörlurar, som på senare år varit väldigt populära på marknaden som alternativ till b.la. Bose. Men det är bara ett litet kapitel i Sonys historia. De har länge varit ett av de allra tyngsta namnen inom ljudindustrin och ligger bakom kultklassiker som kassettspelaren Walkman (ursprungsmodellen från1979 var den första mobila stereon för konsumenter). De har även ett historiskt väldigt gott rykte bland HiFi-entusiaster/audiofiler b la för sina superpremiumhörlurar och musikspelare, en nisch de fortfarande håller liv i.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn. Jag är en född teknik-entusiast och driver eget företag inom digital medieproduktion & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har en 10-årig bakgrund inom HiFi och av att äga, sälja, testa och jämföra hörlurar i prisklasser från 60 kronor till 600 000 kronor. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i hörlursmarknaden till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare. Välkommen att kolla in mina tester och topplistor!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Sony WF-C500 Wireless In-ear?

T
Torvice

9 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 19 dagar sedan

Nöjd med passform, case och batteritid. Tycker ljudet är ganska platt dock, låter bäst på låg volym. Tenderar till att bli skrikigt på högre volym.

e
everdanne

2 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades en månad sedan

För prislappen kan jag inte ge annat än full pott! Har bra funktioner och Sonys app är bra. Efter en justering av ljudet i equalizern tycker jag att de låter riktigt bra. Clear Bass-funktion: +9 400 Hz: 0 1 kHz: +3 2,5 kHz: -3 6,3 kHz: -2 16 kHz: +2 Visst de saknar ANC och ”hear through”, men för dessa pengar får man inte allt. Köpte först Jabra Elite 5, trevliga, men det par jag fick hade problem med missljud från ANC, så det blev reklamation. Tycker faktiskt att WF-C500 både är bekvämare och låter bättre än Elite 5, efter justering av ljudet. Tycker styrningen på lurarna funkar bra även om det inte går att ändra konfigureringen på knapparnas funktion. Kanonbra att det går att höja och sänka volymen direkt på lurarna utan att plocka fram mobilen (Det kunde inte Elite 5). Dessutom bra batteritid. Verkligen nöjd med dessa lurar! Klarar du dig utan ANC och ”hear through” så är dessa ett starkt alternativ att överväga, särskilt med tanke på prislappen! De är definitivt ett bra köp.

A
Algiz

21 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 månader sedan

Sökte In-ears till podd/boklyssning till rimligt pris och med lång batteritid. För just det slags lyssnande är dessa perfekta, de har lång batteritid och lång räckvidd. Enkla att ladda upp tämligen snabbt med det lilla smidiga etuiet. Det går att använda endast en hörlur i taget.

F
Fredrik

3 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 månader sedan

Efter en hel del pill med inställningarna i appen och på mobilen går det att få hyfsat bra ljud. Visst, basen kunde ha varit snärtigare, separationen mellan registren tydligare och den övergripande ljudbilden klarare, men helt OK för den låga pengen och fortfarande bättre än vissa andra ca dubbelt så dyra lurar som jag också testade men skickade tillbaka. Likaså är den passiva dämpningen minst lika bra som ANC:n på de dyrare (danska;) lurarna. Bekväm komfort och kanonbra batteritid. Mikrofonerna funkar bra inomhus, men ska bli intressant att se hur de hanterar vinden vid samtal utomhus. Kanske justerar upp eller ner en halv stjärna beroende på det. Gillar att det är knappar istf sensorer, även om de är lite väl känsliga för tryck om man lutar huvudet mot nåt.

u
ubeda

14 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 4 månader sedan

Antal stjärnor avspeglar pris/prestanda. Allt kan givetvis bli bättre, men då får man betala betydligt mer än 590 kr. Bra lyssningsljud. Krävde ganska små justeringar i eq. Som alla andra lurar av denna typ så är ljudet väldigt beroende av passform på gummiduttarna. Det följer med 3 storlekar. Ett steg extra, dvs 4 duttar, hade varit bra. Drar av stjärnor för ganska kass mikrofonljud och lite odistinkta "knappar" för ljud, av/på etc.