Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

HemPrisjakts experterTest - Sennheiser CX TW - Snyggast ljud för pengen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sennheiser CX TW - Snyggast ljud för pengen

  • 30 november 2021
  • 132 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Björn Sige testar Sennheiser CX True Wireless In-ear.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Letar du kvalitativa budgetlurar med raffinerat ljud?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

CX Plus toppar (överlag) konkurrenterna vad gäller teknisk ljudkvalitet till musik, även om marginalerna är ganska små.

Behöver du aktiv brusreducering eller lurar för träningen?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Då får du vackert gå upp till CX Plus, alternativt andra alternativ med ANC-funktionalitet. Och till allt över lågintensiv träning finns det lurar som är tåligare och sitter säkrare i öronen.

Introduktion

CX True Wireless är instegslurarna i Sennheisers familj av öronsnäckor för den som letar helt kabelfria 'Airpods-alternativ', om man får använda en uttjatad fras. Modellen är ny för 2021 och ersätter de tidigare CX400BT (som något förvirrande ser snarlika ut trots helt olika namn).

Skillnaderna mellan CX True Wireless och den nysläppta Plus-modellen har nästintill helt att göra med funktionalitet. Design, komfort och ljudkvalitet är väldigt lika.

Frågan är huruvida budgetbeskärningarna i CX har en stor inverkan på användarupplevelsen totalt. Är CX ett bra köp under 1000-kronorsstrecket eller är de mestadels irrelevanta nu när CX Plus existerar? Är Sennheiser mer än märket eller finns andra, billigare alternativ som är lika bra eller bättre? Det svarar jag på i denna recension!

I kartongen

CX True Wireless må vara instegsmodellen men paketeringen är i princip likadan som hos storebror Plus. Båda lurarna kommer vilande i sitt laddetui och ackompanjeras av en USB A - USB C-laddkabel, totalt 4 par öronproppar i olika storlekar samt dokumentation.

Enkelt, nuff said!

Design, kvalitet & komfort

Jag gillar designutförandet och ergonomin på Sennheisers True Wireless-lurar. De känns stilrena, solida och iallafall i mina öron sitter de väldigt bekvämt - och stabilt nog för gymmet. Jag har ganska trånga öron och uppskattar inkluderandet av små öronproppar.

CX är, liksom syskonen, lite klumpigare och mer iögonfallande i öronen än vissa av konkurrenterna, vilket inte alla lär uppskatta.

Ladd/förvaringsetuiet är lite mer "boxy" än vad som kanske är nödvändigt, vilket känns i fickan. Jag hade gärna sett ett mer strömlinjeformat case.

Lurarna har IPX4-rating vilket innebär att de tål vattenstänk, men är inte damm- eller vattentäta.

Funktionalitet

Den största skillnaden mellan CX och storebröderna CX Plus samt Momentum TW2, är att denna modellen helt saknar aktiv brusreducering och alltså enbart är passivt isolerande. Det finns heller inget HearThrough-läge för extra omgivningsmedvetenhet (något jag verkligen kommit att uppskatta speciellt för utomhuslöpning).

CX har heller inga beröringssensor för automatisk play/pause. Om du träffar på en pratsugen kompis på gymmet får du alltså pausa manuellt om du inte vill att lurarna fortsätter spela när du tagit ur dem.

Appen funkar bra och gör det enkelt att växla mellan enheter trots avsaknad av bluetooth-multiparkoppling. EQ-funktionen är långt ifrån den bästa, men den finns där iallafall.

När jag fick hem CX för test kunde jag, olikt de dyrare syskonen, inte mappa touch-kommandona själv. Det har dock nyligen blivit möjligt via ny firmware. Detta är en fördel CX har mot Jabra Elite 3 och Sony C500, som båda har fysiska knappar och låsta kontrollscheman.

På tal om firmware tar det alldeles för lång tid att ladda hem och installera ny sådan, omkring 30-40 minuter!

Ljudkvalitet

Det positiva först. Sennheiser presterar riktigt bra, speciellt för priset, vad gäller rent teknisk ljudkvalitet.

Det finns inga vassa tendenser i ljudet alls och mellanregistret är varmt och behagligt utan tillstymmelse till hårdhet. Detaljnivån är inte häpnadsväckande hög, men det finns en raffinerad kvalitet över ljudet som jag inte upplever på samma sätt i de lite grövre Sony C500 och Jabra Elite 3. Kommer du från Airpods är detta ett rejält lyft.

Men jag saknar kanske lite "oomph", i båda ändar av frekvensomfånget. Det övre tonregistret känns väl avrundat vilket gör att kvinnoröster och högfrekventa detaljer kan upplevas lite maskerade. Med ett par fingerdrag i EQ:n (som hade kunnat vara mycket bättre) kommer man långt men basen, om än behagligt varm och fin, blir aldrig lika robust och självsäker som i Jabralurarna. Sennheiser hade varit mitt val för avkoppling och akustisk musik, medan Jabra blir valet för gymmet och rock & roll. Det stärks av att Jabra dessutom spelar högre (iallafall med min iPhone 12 Pro).

Röstupptagningen är bara OK, även för true wireless-lurar (låg högstanivå). Mikrofonen låter hyfsat tydligt men är också åt det tunna och lite distade hållet. På det området är Jabra Elite 3 klart bättre.

Batteriprestanda & laddning

Sennheiser hävdar att CX spelar i 9 timmar på en laddning (med totalt 27 timmar kapacitet inkl. fulladdat case). Jag har ännu inget bra utformat test för att utvärdera batteritid, men jag vet inte om jag upplever batteritiden som bättre än Jabra Elite 3 (som specar 7 respektive 28 timmar).

Båda lurarna räcker dock mer än länge nog för vardagsbruk utan att batteriångest infinner sig, i min erfarenhet. Även här får du som tidigare Airpods-ägare en markant uppgradering.

CX stödjer, likt sina storasyskon, inte trådlös laddning vilket för vissa kan vara ett litet minus.

Slutsats

Sennheiser förknippas med kvalitet och premiumljud och det återspeglas i CX TWS, som trots budgetutförande lyckas inge kvalitetskänsla i allt från beröring, till app-upplevelsen, till ljudbilden som jag upplever är den mest raffinerade och "HiFi-vänliga" av alternativen under 1000-kronorsstrecket - framförallt efter ett par EQ-justeringar.

Men ser man till helheten är konkurrensen tajt. Framförallt Jabra Elite 3 tycker jag är ännu bekvämare, har nästan lika bra ljudkvalitet, bättre samtalsljud och fungerar dessutom bättre som träningslurar tack vare lite bättre tålighet mot smuts/väta, stabilare passform och möjlighet att förstärka omgivningsljud. Jabras kvalitetskänsla blir dessutom bättre och bättre för varje generation och skillnaderna där är inte så stora längre.

Jabra vinner därför denna fighten i min mening, men beroende på vilka användningsområden som är viktigast, om du föredrar touchkontroller eller fysiska knappar samt hur lurarna känns i dina öron kan du mycket väl komma att föredra Sennheiser. Prova båda, om möjligt!

Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear, True Wireless
ANC
Nej
Batteritid
Spec 9h/laddning, 27 med laddetuiet. Snabbladdning över USB-C.
IP-rating
Ja, IPX4
Bluetooth-standard
5.2, aptX, AAC, SBC
Vikt
6g/lur, 49g totalt med laddetui
Appstöd
iOS, Android
Om hörlurar från Sennheiser

Sennheiser är en tysk tillverkare av i huvudsak hörlurar och mikrofoner. hörlurssidan täcker de i princip alla kategorier som finns och är välkända både inom proffsindustrin och bland konsumenter.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn. Jag är en född teknik-entusiast och driver eget företag inom digital medieproduktion & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har en 10-årig bakgrund inom HiFi och av att äga, sälja, testa och jämföra hörlurar i prisklasser från 60 kronor till 600 000 kronor. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i hörlursmarknaden till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare. Välkommen att kolla in mina tester och topplistor!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Sennheiser CX True Wireless In-ear?

p
petesk

52 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 8 månader sedan

Efter två timmars test så är det bara att konstatera att Sennheiser kan detta med ljud. Men man måste sätta i dom rätt för att få fram ljudet. Det finns alltså flera lägen i öronen, men bara ett sätt är riktigt. För att vara små element så låter det fantastiskt, inte som fullstora lurar, men i katergorin tws kan det knappast bli bättre. Sätter en 4 då jag bara använt dom ett par timma, möjligt att jag ändrar betyget efter inspelning