Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Sony LinkBuds - helöppna in-ears, ny trend eller bara onödigt?

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony LinkBuds - helöppna in-ears, ny trend eller bara onödigt?

28 februari 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Söker du trådlösa lurar helt utan förslutning/ljudisolering?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Linkbuds KAN vara svaret för dig som normalt styr iväg från in ear-hörlurar just för att de penetrerar och irriterar öronen och dämpar hörförmågan. Och som lägger mer tid på telefonsamtal och underhållning som podcasts, spel och YouTube framför seriös musiklyssning.

Förväntar du dig ordentlig bas och lång batteritid?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Batteritiden hade gärna fått vara längre och ljudbilden är i min mening alltför tunn för film och många musikgenrer. Och ha i åtanke att den upplevda komforten kan skilja sig mycket mellan olika användare och öron.

Sony LinkBuds WF-L900 Wireless In-ear
HörlurarSony LinkBuds WF-L900 Wireless In-ear
fr. 1 153 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Har du väntat på ett par lurar som kan sitta stabilt långa stunder i öronen utan penetrering/lock för öronen-känsla och med total transparens mot omgivningen när du är ute och promenerar i trafiken, jobbar bland kollegor, kör bil och så vidare - då kan Linkbuds vara det du väntat på. Du prioriterar också röstupptagningen framför ett bombastiskt ljud till film och musik.

Notera att man lovordar komforten, men den gick tyvärr inte riktigt gick hem hos mig.

Smartkontrollerna

Stabiliteten

Bra röstupptagning/samtalsljud

Tunn och bottenlös ljudbild

Komforten kan variera mellan användare

Relativt kort batteritid

Inledning

De allra flesta ser nog på hörlurar som en mer privat ljudupplevelse, en som till varierande grad skärmar av dig från din omgivning. Det finns förvisso gott om hörlurar i fullstorlek med helöppen baksida, men då är de nästan uteslutande ämnade för lyssning i stillasittande miljö där en öppen och resonansfri ljudåtergivning efterfrågas för HiFi-lyssning och somliga professionella ändamål.

Bland in ear-lurar vars syfte i regel är att följa med oss utanför hemmet ut på stan och bland människor kan mängden isolering per design variera från väldigt lite (t ex standard-Airpods) till maximal (t ex Bose QC Earbuds och Sony WF-1000XM4 med utmärkt aktiv brusreducering) men det finns ytterst få valmöjligheter på in ear-sidan med medvetet helöppen design för maximal transparens. Och inga alls, vad jag vet, som omfamnar konceptet så väl som Sonys nya Linkbuds gör.

Linkbuds vill vara lurarna som håller dig uppkopplad mot din musik, dina samtal, spel, podcasts eller vad det nu kan vara hela dagen lång - med total omgivningsmedvetenhet och utan att du ens ska märka av dem.

I kartongen

Sony har gått all-in med positiv miljöpåverkan det senaste och du hittar ingen plast någonstans i emballaget till Linkbuds.

Du hittar dock en sedvanlig USB-A till USB-C-laddkabel (tillverkare, börja köra USB-C rakt igenom, snälla!), bruksanvisningar, extra öronadaptrar i hela 5 (totalt 6) olika storlekar, samt en QR/accesskod för gratis provperiod av 360 Reality Audio (Sonys variant av objektbaserat ljud likt Dolby Atmos) via kompatibel streamingtjänst, t ex Tidal och Deezer. Dock får jag bara upp förslag på ett telefonnummer att ringa när jag scannar den, ingen webblänk. Hm...

Design, kvalitet & komfort

Förvaringsetuiet till Linkbuds liknar en marshmallow till formen och faktiskt nästan även storleken. Det är ett av de minsta och gulligaste jag sett, men den bulliga formen känns inte lika slimmad i fickan som ett Airpods-case. Locket känns lite fladdrigt, men det har en fysisk låsmekanism som (troligtvis) förhindrar lurarna från att trilla ut om du skulle tappa det... vilket är nice.

Både etui och lurar är tillverkade i återvunnen plast som liksom C500-modellen har lite av en äggskal-känsla över sig. Du kan välja mellan vit och mörkgrå finish.

Själva enheterna är unika till utseendet. De har ingen penetrerande ljudtunnel med öronpropp i silikon, utan själva ljudelementet vilar utanpå hörselingången, bakom örsnibben. I andra änden sitter en liten gummiadapter som ankrar fast bakom öronmusslan. Rätt val av adapter är absolut avgörande för att de ska stanna på plats, men när du har rätt storlek och vant dig vid hur de ska placeras sitter de små och superlätta lurarna förvånansvärt stabilt - iallafall om du undviker att pilla för mycket på dem.

Komforten är som utlovat god - inledningsvis. Efter en timme eller så känner jag tyvärr hur öronen börjar bli ömma och jag är därför tveksam till löftet om 'hela dagen'-komfort. Dock är detta väldigt subjektivt, så dra inga slutsatser enbart från mina upplevelser.

En nyckelkomponent i Linkbuds-designen är de speciella ring-elementen, dvs att ljudelementen är konstruerade kring en öppning i mitten. Det ger en helt öppen akustisk design och således noll förslutning. Ljud läcker också ut, vilket innebär att folk nära dig kan höra lite av vad du lyssnar på, men eftersom lurarna är så små kommer det troligtvis inte att störa någon om ni inte sitter kloss intill och i tyst miljö.

Lurarna har IPX4-rating mot vattenstänk, men jag hade nog varit försiktig med att använda dessa i regnet då elementen är så pass blottade.

Funktionalitet

Kontrollgränssnittet på Linkbuds funkar för det mesta riktigt bra. Inledningsvis tyckte jag att touch-ytorna var lite för temperamentsfulla och ofta registrerade tryck av misstag när jag justerade passform, men det upplevde jag blev bättre efter en firmwareuppdatering. Du kan själv välja olika kontrollscheman för vänster och höger lur i appen, t ex volym på vänster och play/pause på höger som jag kör. Eller så kan du mappa ena kanalen till röstassistansfunktion, eller nyheten "Quick Access" som inledningsvis stödjer mer specifik styrning av Spotify (som jag tyvärr inte använder och därför inte kan utvärdera).

Linkbuds har även sensorer på undersidan som responsivt känner av när du tar ut dem och pausar uppspelningen automatiskt.

En riktigt bra funktion är att kontrollerna, förutom direkttryck på lurarna även är vibrationskänsliga - så du kan 'knacka' bestämt på området runt tinningen & käkbenet i närhet till öronen istället för på själva lurarna. Det funkar faktiskt riktigt bra i praktiken, detta vill jag se i fler lurar!

Lurarna kan tyvärr inte vara kopplade till flera enheter samtidigt, vilket hade varit extra användbart här eftersom tanken ändå är att de ska kunna vara ständigt uppkopplade och göra sin grej relativt obemärkt. Google fast pair och Swift pairing ska snabba på parkoppling med Android- och Windows 10/11-enheter, respektive. Men jag lyckades trots upprepade försök inte att parkoppla Linkbuds med min Macbook Pro.

Ljudkvalitet

Den som förväntar sig en tung och explosiv ljudbild gör klokast i att skruva tillbaka förväntningarna några snäpp. Basen i Linkbuds är tämligen tunn.

Föga förvånande, då ett par pyttesmå, helöppna element som dessa utan förslutning och/eller resonanskammare till hjälp omöjligt kan koncentrera tillräckligt med energi för att låga frekvenser ska få någon större djup och tyngd. Tyvärr blir helheten lidande av det och för mig är inte Linkbuds tillfredsställande till hårdrock, elektro, actionfilm eller någonting egentligen med ett drivande/bärande basspår. Och nej, EQ-justeringar hjälper inte.

De övre tonregistren är dock inte fy skam alls, här finns en förvånansvärt god sammanhållning och - tack vare den helöppna designen - rymd i ljudet. Piano klingar ganska fint och röster låter klara och krispiga. Till klassisk och akustisk musik, samtal, podcaster och YouTube funkar de följaktligen mycket bättre. Även om jag märker att jag behöva maxa volymen på min iPhone 12 Pro oftare än med min andra lurar (detta kan variera stort beroende på enhet).

Sony vet om begränsningarna och en omskakande ljudupplevelse är inte heller säljpitchen med Linkbuds. Mer fokus lägger man istället på samtalsljudet och jag kan intyga att det är helt okej och - för true wireless - t om bland de bättre. Ungefär i nivå med Jabra skulle jag säga.

Batteri & laddning

Batteritiden för Linkbuds ligger på lite över 5 timmar per session, med 12 extra via etuiet om det är fulladdat. Det är inte direkt imponerande siffror, speciellt inte för ett par lurar som vill kunna användas hela dagen. Men så är det också riktigt små enheter (och etui) vi pratar om och det är förmodligen tillräckligt lång speltid för de flesta i praktiken. Och laddning går snabbt, som så brukar med USB-C anslutning.

Stöd för trådlös laddning finns ej.

Slutsats

Jag är kluven kring Linkbuds. Jag välkomnar nya innovationer (speciellt i detta ganska trötta produktsegment) och Sony har lyckats bra med de flera av de utlovade egenskaperna; som de smarta kontrollerna, stabiliteten och samtalsljudet som är bättre än genomsnittet.

Men huruvida detta är en produkt som faktiskt tillför mycket värde kommer det nog råda delade meningar om mellan användare.

För mig personligen är inte långtidskomforten så bra som utlovats, jag stötte på problem vid försök att parkoppla med fler av mina enheter och ljudet är för tunt för jag ska vilja använda dem till musik.

Således har jag svårt att rekommendera Linkbuds och använder hellre mina Airpods Pro som jag tycker är bekvämare, ger mer för pengarna och låter mig switcha mellan brusreducering och transparens-läge beroende på situationen. Även om det där istället sker på artificiell väg så är funktionen såpass bra att det inte distraherar och jag inte ser någon större nytta i helöppna inears.

Men absolut, om det sistnämnda är något du specifikt längtat efter och du är okej med kompromisserna - då kan dessa vara svaret.

Specifikationer

Hörlurstyp
In-ear/true wireless med öppen ring-design
Vikt
4,1g (lurar), 34g (laddetui)
Bluetooth
5.2, AAC, SBC
Multiparkoppling
Nej
Vattentålighet
IPX4
Batteritid
5,5h (musik), 2,5h (kommunikation). Totalt med laddetui 17,5h

Om hörlurar från Sony

Bland de flesta konsumenter idag är Sony troligen mest kända för sina utmärkta ANC-hörlurar, som på senare år varit väldigt populära på marknaden som alternativ till b.la. Bose. Men det är bara ett litet kapitel i Sonys historia. De har länge varit ett av de allra tyngsta namnen inom ljudindustrin och ligger bakom kultklassiker som kassettspelaren Walkman (ursprungsmodellen från1979 var den första mobila stereon för konsumenter). De har även ett historiskt väldigt gott rykte bland HiFi-entusiaster/audiofiler b la för sina superpremiumhörlurar och musikspelare, en nisch de fortfarande håller liv i.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons