Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Roborock S8 Pro Ultra
  • 22 maj 2023
  • 136 hjälpta
Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom robotdammsugare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Bästa robotdammsugaren hittills
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Inte bara mina egna tester, utan även andras, visar att Roborock S8 Pro Ultra är en av de bästa robotdammsugarna i sin klass.

Inget för dig med liten budget som vill ha en enklare robotdammsugare
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.0

Denna robotdammsugare har tagit moppning och dammsugning till en ny nivå men det kommer med en prislapp.

Ultra, helt enkelt

S8 Pro Ultra är Roborocks senaste flaggskepp och det märks direkt när man packar upp robotdammsugaren. Både hur allt är byggt och vikten på dammsugaren andas premiumkänsla. S8 Pro Ultra är det stora paketet av S8 modellen där S8 är bara dammsugaren, S8 plus kommer även med självtömmande laddstation men man får fylla behållaren för moppdynan själv. S8 Pro Ultra kommer inklusive allt och du får en självtömmande laddstation som förutom suger upp dammet från robotdammsugaren rengör moppdynan och fyller vatten i dammsugarens behållare. Detta kommer dock med en rätt sor prislapp. Robotdammdugaren finns i både vit och svart modell.

Test av dammsugning

Oavsett vad du har för typ av golv där hemma kommer S8 Pro Ultra dammsuga och plocka alla typer av smuts med sin nya typ av dubbelborste. Fördelen med dubbelborste är att dammsugaren kan plocka upp smuts med mindre sugkraft. Men även klara av att dammsuga upp hår bättre utan att det trasslar kring borsten. Under mina tester upplevde jag att S8 Pro Ultra dammsög mattorna på ett bra sätt och fick med sig all smuts. Jag hade heller inga problem med att hår fastnade i borstarna. Litet minus för sidoborsten som hade böjda bortsstron redan efter några dagars städning. Hur mycket detta påverkar funktionaliteten vet jag inte.

VibraRise 2.0

Äntligen en robotdammsugare som moppar golven på ett tillfredställande sätt. Med sin nya teknik som Roborock kallar "VibraRise 2.0" vibrerar nu två zoner på moppdynan under dammsugaren. Detta gör att S8 Pro Ultra gör ett bra jobb med både våta fläckar såsom lätt intorkade fläckar. Under mina tester moppade S8 Pro Ultra bort hundens tassavtryck på parketten. Den andra största fördelen med denna robotdammsugare är den höj och sänkbara moppdynan som höjs upp i chassit när sensorn känner av en matta. Detta funkar riktigt bra och det är bara kanterna på mattan som blir lite blöt under städningen. Samtidigt är roboten snabb med att sänka dynan igen när den når golven så den inte missar att moppa där.

Självtömmande laddstation inklusive allt

Den självtömmande laddstationen som medföljer till S8 Pro Ultra möjliggör verkligen bekymmersfritt städande. Den tömmer robotdammsugaren på allt damm genom att dammsuga upp det i en dammpåse i behållaren samt rengör moppdynan och fyller dammsugarens interna vattenbehållare innan städning påbörjas. Nu i S8 Pro Ukltra så torkar den även moppdynan med varmluft efter sitt städpass. Allt för att göra systemet underhållsfritt. Fördelen med att moppdynan torkas efter städning är att man slipper lukt från bakterier som bildas i en blöt dyna som blir stående. Allt funkar riktigt bra med den självtömmande laddstationen och man behöver bara tömma och fylla på med vatten efter ett par moppningar. Mitt enda minus med stationen är att den låter otroligt högt när den dammsuger ur smutsen ur robotdammsugaren.

Navigation

S8 Pro Ultra skulle jag säga är den bästa robotdammsugaren på marknaden i dag när det kommer till att effektivt navigera och städa erat hem. På S8 Pro Ultra har roborock bytt ut den tidigare kameran mot en sensor som med hjälp av ljus känner av objekten framför robotdammsugaren. Att de slopat kameran är ett stort plus för de som är oroliga för sin integritet och att annan part skulle komma åt bilderna. Under mina tester uppfattade jag att sensorn funkar minst lika bra som den tidigare kameran och robotdammsugaren har inga problem att navigera förbi upptäcka hinder. I övrigt så är S8 Pro ultra väldigt effektiv när den köra sina olika städprogram. Ett plus för funktionen där du kan lägga in vilken typ av golv samt vilken riktning golvet ligger på. Detta så att robotdammsugaren kan städa längs med golvriktningen.

Appen

Roborocks app där man styr robotdammsugaren är välbyggd och det är enkelt att komma igång med städningen. Vid start går det att starta "fast mapping" där robotdammsugaren kör ett varv på våningsplanet och ritar upp en karta över detta på korta 4-5 minuter. Efter det kan du redigera kartan eller starta en städningen. I övrigt så finns det väldigt många möjligheter att ställa in robotdammsugaren. Allt för en effektiv städning. En funktion som jag gillade var att du kan ställa in när robotdammsugaren skall laddas, som till exempel under natten när elen kanske är billigare.

Slutsats

Roborock S8 Pro Ultra är just nu marknadens bästa robotdammsugare. Den innehåller alla funktioner du förväntar dig av en robotdammsugare samtidigt som Roborock utvecklat några nya vilket gör det till just klassvinnaren. Är det värd priset då? Jag tycker det. Visst det är mycket pengar men du får verkligen en fullproppad robotdammsugare med den senaste tekniken som möjliggör bekymmersfri städning av erat hem.

Specifikationer
Om robotdammsugare från Roborock

Roborock grundades i Beijing 2014 och har specialiserat sig på forskning, utveckling och produktion av produkter som gör människors liv bekvämare. Roborock är uppstickaren i Sverige som tagit en stor marknadsdel med sina robotdammsugare. De erbjuder allt från lite billigare modeller till premiumprodukter, där S8 Pro Ultra passar in i det sistnämnda. Kvalitén ligger på topp och produkterna känns alltid innovativa och premium.


Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom robotdammsugare

Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Roborock S8 Pro Ultra?

D
Dakilla
19 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 21 dagar sedan

Haft en Dreame L10s Ultra innan. jämfört med den är jag inte imponerad. Positivt är att den här fungerar? ser likvärdig ut i design på roboten, varav +50% högre pris känns onödigt? större behållare och lite fulare?(smaksak?) appen är seg / kräver bra uppkoppling.(hoppas på en patch) kablar, stolar och mattor är robotens värsta fiende. stolarna och mattor drar den med sig. sladdarna syns ej, vilket den gladligen tuggar i sig och fastnar.(jämfört mot dream är dream marginellt bättre) har svårt för höga trösklar.(sämre än dream) appen har svårt att bedöma rum.(allt blev ett rum, gick enkelt att dela in) låter som en jetplan när den tömmer roboten.(sak samma?) en maskin för 15k vs dream för 10k(kampanj) roboten har svårt att klättra in i ladd stationen. (tar onödigt lång tid) Rekommenderar inte ett köp.

m
mrbostrom
28 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4 månader sedan

Helt okej för sitt pris. Köp ifall ni har mkt hår hemma :)

n
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5 dagar sedan

Den här gör allt du får vad du betalar för Golven blir dammfria och rena moppen tvättar bra och håller golven fina Appen fungerar väldigt bra på min telefon, ingen långsamhet eller problem, det tar lite att vänja sig vid Det enda jag ångrar är att jag inte fick det här tidigare :)