Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Philips Hue Lily - gedigen kvalitet och smidigt system
  • 20 april 2020
  • 27 hjälpta
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta lampor
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0
Se när vår expert Daniel Röjdeby testar Philips Hue Lily 17414 P7 3-pack.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill framhäva din trädgård
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Genom att stämningsfullt punktbelysa delar av din trädgård kan du ändra hela atmosfären i din utemiljö. Att det hela kan ske automatiskt dag efter dag utan att du behöver göra någonting är magiskt.

För dig som vill ha ordentligt upplyst
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Lily passar bäst för att lysa upp detaljer som träd eller buskar och ge en stämningsfull miljö. Detta ger stor effekt på atmosfären men inte så mycket upplysning där du är.

Varför ska du skaffa spotlights till trädgården?

Precis som i ditt vardagsrum är det de små lamporna som bidrar mest till stämningen i rummet. I vardagsrummet kanske du lyser upp en tavla eller ett litet bord medans du i trädgården har betydligt större möjligheter. Här kan du istället lysa upp ett majestätiskt träd eller en porlande damm för att skapa en stämningsgivande atmosfär. Kombinerat med vanliga vita trädgårdslampor får du oaser av färg som lyfter trädgården till nya höjder.

I paketet

I paketet finner vi tre spotlights för utomhusbruk, en transformator och lite tillbehör. Till varje spotlight finns monteringsdetaljer så du kan sätta dem där du vill. Antingen kan du sticka ner dem i marken med jordspjut eller skruva fast dem på exempelvis fasad eller trall. Varje lampa kan roteras, vinklas och även förlängas från infästningen så det är inga problem att få dem att lysa där man vill. Vidare hittar vi tre stycken 5 meter långa kablar som seriekopplas, så du kan sprida dina nya spotlights så långt som femton meter. För att styra lamporna behöver du ha en hubb som ej medföljer i paketet.

Smidig installation

Den kraftiga transformatorn kopplas in i ett vanligt eluttag. Jag satte min i garaget, men den är IP44-klassad så den kan även sättas utomhus. Vidare från transformatorn går det en lågvoltskabel på 2 meter. Den är rund och skruvas ihop med de andra kablarna för att bygga ut ditt lampsystem. Behöver du göra hål för kabelgenomföring genom trall eller ut från garaget behövs 22 millimeters-hål för att få igenom kontakterna. Själva lamporna kan du skruva fast med två skruvar eller sätta i marken med de medföljande jordspetten. Börja med att dra kabeln till din första spotlight, skruva ihop kontakterna och fortsätt med nästa kabel tills allt sitter på plats.

Jag upplevde installationen som lätt, du har inget behov av elektriker eller ens en utstuderad plan. Gräv ner kabeln under lite jord eller pilla in den under trall för att få till en osynlig kabeldragning. Räcker inte kablarna riktigt till kan du köpa fler 5 meters-kablar för en knapp tvåhundring. Transformatorn är dessutom kraftigare än den skulle behövt vara, vilket betyder att du kan köpa till upp till två extra spotlights och koppla på samma slinga.

Hög kvalitet och prestanda

Jag blir faktiskt lätt förvånad över hur pass bra byggkvaliteten känns i lamporna. De är gedigna och stabila metallhus pulverlackade i mattsvart. Även monteringsdetaljerna håller samma gedigna kvalitet och skruvkontakterna är ordentligt vädertätade, så man blir inte ett dugg orolig över att låta dem sitta uppe utomhus. Själva lampan i spotlighten går ej att byta ut men har en livslängd på 25 000 timmar och klarar 50 000 tändningar/släckningar, så den klarar sig många år innan det blir aktuellt att byta ut spotlighten. Spottarna återger vitt ljus i 50 000 nyanser och över 16 miljoner olika färger. Givetvis är både spottar och trädgårdens anslutningar vädersäkrade med IP65-klassning, transformator och stickpropp har IP44-klassning.

Smart och användarvänlig app

När du har en Philips HUE-hubb kan du börja styra dina spottar från din smartphone. Mina snappades upp direkt på en sökning i appen även fast de redan var monterade på plats utomhus. Jag rekommenderar att du skapar ett nytt rum som du döper 'Utomhus’, ställer in en scen du gillar som slås igång när solen går ner och stängs av ett visst klockslag eller när solen går upp igen. Då behöver du aldrig mer tänka på utebelysningen utan kan bara njuta av de upplysta träden varje gång du går ut när mörkret har fallit.

Hue-appen är lättanvänd och lättöverskådlig. När du väl har skapat ett rum för dina lampor så finns det redan färdiga scener på plats och automationerna skapar du logiskt genom att stega dig igenom ett par frågor. Det går självklart att även styra lamporna med en HUE dimmerswitch, en rörelsesensor eller någon annan sensor eller trigger man tycker känns passande. Dessa ställer du även in i appen.

Specifikationer
Protokoll
ZigBee, HomeKit
Ljus
16 miljoner färger
Styrka
640 lm
Förbrukning
8 W
Livslängd
25 000 h
IP-klassning
IP65, IP44
Om trädgårdsbelysning från Philips

Philips har med sitt varumärke HUE varit ledande sedan smart belysning intog marknaden. En av anledningarna till att HUE har kunnat behålla sin position är att de ständigt släpper nya produkter, en annan att de håller mjukvaran uppdaterad för att kunna fungera med så många andra system som möjligt. På senare år har Philips satsat mycket på utomhusbelysning och dessa produkter utmärker sig både i kvalitet och smidighet i installationen.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta lampor

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Philips Hue Lily 17414 P7 3-pack?

V
Vichy
7 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4 år sedan

Ordentliga kablar och bra ljus

E
Evolved
69 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4 år sedan

Betyget hamnar på "Knappt godkänd" pga det höga priset, vad är det som berättigar det? De är inte speciellt kompakta. Jag trodde att de skulle vara i storlek med de flesta vanliga trädgårdsbelysningar, som "Rusta belys", Markslöjd, Nordlux osv. Om inte mindre. Hue Lilys "kropp" är nästan lika stor som en 50cl ölburk. De är också ganska svaga, hade väntat mig starkare ljus. Hue CA E27 som jag har i en spotlight sedan tidigare levererar mer ljus. Jag menar standardpris för Hue CA (Color Ambience) ljuskällor är ca 400 kr/st, och ner till nästan 200kr/st på rea. För Lily betalar du nästan dubbla priset.. För en lampa som dessutom är svagare. Visst Lily är riktigt snygg och byggkvalitén är i Hue standard, men nej, priset är alldeles för högt! Med bara fokus på Lily som produkt så hamnar betyget på 6,5/10 stjärnor, att den är så pass stor och det "svaga" ljuset drar tyvärr ner betyget en hel del. Lite synd, hade väntat mig att de skulle vara nätta och kompakta samt leverera mer ljus. Kanske till nästa generation! *Håller tummarna*

_FredriK_
_FredriK_
309 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4 år sedan

Kanon nöjd.

J
Joel Å
68 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5 år sedan

Större än man tror. Onödigt överdimensionerade kablar för 12v system vilket gör dem svåra att gömma. Kontakterna går precis genom ett 20mm rör om man drar det åt rätt håll. I övrigt funkar de som innelamporna. Det som är bra är möjligheten att dimma en trädgårdsbelysning (har 3 st i rad på ett plank) och styrningen till home-kit etc. Dessutom är det ju bara byta färg till rött när julen närmar sig så är julbelysningen klar :)