Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus Open - Imponerande premiär!

17 november 2023

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill bli vikbar

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Söker du en kompetent, vikbar mobiltelefon med hög byggkvalité och imponerande dolt skärmveck? Då kan OnePlus Open vara vikbara mobilen för just dig! Att OnePlus första vikbara mobil känns mer mogen än Samsungs femte är lika delar imponerande som fascinerande och något som ändå kan motivera den kännbara prislappen.

Inte för OnePlus-nostalgikern

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Saknar du tiden då OnePlus stod för synnerligen prisvärda enheter som utmanade betydligt dyrare konkurrenter? Då kommer OnePlus Open göra dig besviken. Det är visserligen en enhet som utmanar konkurrenterna, men den gör det till marginellt lägre priser och är långt ifrån de fyndpriserna som märket en gång i tiden erbjöd.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus Open 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB

Mobiltelefoner

OnePlus Open 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB

fr. 18 470 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

OnePlus Open är en vikbar telefon för dig som söker det där lilla extra. En vikbar telefon som fungerar lika bra uppvikt som ihopvikt. Något för dig som älskar multitasking och att kunna författa ett mejl samtidigt som du har en webbsida eller kanske ett dokument öppet samtidigt.

Riktigt bra och användbart format på yttre skärmen

Imponerande tunn

Imponerande snabbladdning

Övertygande kameror

Begränsad IP-klassning

Dyr!

Vikbar premiär

OnePlus Open är företagets första vikbara mobiltelefon. Eller, ja. Det är en sanning med rätt grov modifikation eftersom systerföretaget Oppo erbjudit vikbara mobiler sedan flera år tillbaka och Oppo Find N3 är i princip samma produkt fast med annan logotyp.

Men! Oavsett vilket så är Open den första att bära OnePlus logotyp, komplett med en närmast enorm kameraö på baksidan där även Hasselblad-samarbetet märks av genom en diskret logotyp inbakad bland kamerasensorerna.

OnePlus Open är typen av vikbar mobil som öppnas likt en bok, såsom huvudsakliga konkurrenten Samsung Galaxy Z Fold 5. Detta ger dig gott om skärmyta och god potential till multitasking tack vare möjligheten att ha två appar öppna parallellt med skärmen uppvikt.

Skärmar hit och dit

Skärmar var det ja. På utsidan hittar vi en riktigt imponerande Super Fluid AMOLED-skärm på 6,31" och ett klart mer bekant format, tack vare en något bredare skärm jämfört exempelvis Samsung Galaxy Z Fold 5. Detta gör skärmen klart trevligare att använda eftersom det finns mer plats på bredden.

Viker vi upp enheten så hittar vi på insidan en fullt imponerande Flexi-fluid AMOLED-skärm på hela 7,82" som även den ger mer bredd jämfört med huvudkonkurrenten, närmast fullt ut kvadratisk.

Båda skärmarna stödjer anpassningsbar uppdateringsfrekvens, LTPO 3.0 om vi ska vara superpetiga, och kan anpassa sig mellan 1/10 - 120 Hz beroende på vad för typ av innehåll som visas för stunden.

Imponerande byggkvalité med inslag av oroväckande ljud

På det stora hela så är det materialval som imponerar rakt igenom när det gäller OnePlus Open. På utsidan hittar vi en metallram samt en baksida av glas som båda ger en skön känsla i handen. Det innebär dock att vi får en vikt på 245 gram vilket märks av under långa stunder scrollande på sociala medier.

Det som kanske imponerar mest med designen är hur tunn den är, endast 5,8 mm i uppvikt läge och 11,7 mm när den är ihopvikt. Jämför detta med exempelvis Samsung Galaxy Z Fold 5 som är 6,1 mm uppvikt och 13,4 mm ihopvikt eller varför inte iPhone 15 Pro som är 8,2 mm tunn i sitt enda läge.

Av och till under vår testperiod har jag dock lagt märke till ett något oroväckande knarrande ljud när telefonen viks upp eller igen. Om detta är på grund av att det är ett av ett fåtal recensionsexemplar som just nu är på turné hos landets recensenter, att det är ett måndagsexemplar eller att det är så det ska vara, det ska i låta vara osagt.

Den stora brasklappen kring byggkvalité och design är dock en mycket begränsad tålighet mot väder och vind. IP-klassningen är endast IPx4 vilket är klart sämre än exempelvis Z Fold 5 som erbjuder IPx8.

Med en släng av Hasselblad

OnePlus har under många år haft ett samarbete med klassiska svenska kameramärket Hasselblad. Exakt vad detta tillför utöver logotypen är väl desto mer oklart.

Enligt uppgift så ska dels färgvetenskapen och bearbetningen i kamera-appen vara ett resultat av det aktuella samarbetet och detta tillsammans med en mycket trevlig kamerasensor signerat Sony ger onekligen trevliga och bra bilder i de flesta ljusförutsättningar.

Att rättvist testa mobilkameror i novembermörkret är minst sagt en utmaning och ärligt talat, det är få kameror överlag som kan göra underverk av situationen. De bilderna som OnePlus Open presterat är dock imponerande under omständigheterna och även om de kanske inte är marknadsledande så är det inte långt ifrån.

Hur mycket av detta som är tack vare Hasselblad och hur mycket som är Sony, det ska vi låta vara osagt, men du som potentiell köpare behöver i varje fall inte vara särskilt orolig över den här punkten.

Vardagsprestanda att lita på

När det gäller prestanda i moderna mobiltelefoner så finns egentligen inte mycket att säga. Alla mobiler ovanför de kanske absolut mest plånboksvänliga erbjuder fullgod prestanda för en smärtfri vardag och ofta mycket mer därtill.

OnePlus Open drivs av Qualcomms senaste mobila plattform, Snapdragon 8 Gen 2, och kompletteras av ordentligt med såväl lagringsutrymme och arbetsminne. Allt annat vore å andra sidan orimligt sett till prislappen.

För att driva allt detta hittar vi ett batteri på just norr om 4800 mAh som dessutom är fördelat i två delar, en i vardera del av den vikbara designen. Detta tillsammans med snabbladdningen på 67 W gör att du sällan kommer känna våldsam ångest över batteriets livslängd ens med ordentligt av skärmtid, för tar det slut fyller du snabbt på igen med den medföljande laddaren.

Imponerande premiär

Även om det där med premiär kan diskuteras så är OnePlus Open på alla sätt och vis en imponerande produkt, allra helst eftersom det är märkets första egna vikbara telefon.

Dels har vi en riktigt tunn och trevlig design utan synbara glapp, dels har vi en vikbar skärm med förhållandevis osynligt veck, dels har vi en uppsättning kameror som ändå till viss del verkar kunna leverera utifrån Hasselblad-märkningen.

Det som kan oroa lite är ljuden vi upplever vid vikning, något som kan vara relaterat till något mindre rutin av vikbara skärmar och dess utmaningar. I och med den begränsade erfarenheten så finns även risker att livslängden kanske inte är fullt lika lång som för produkter från Samsung, men det är mest spekulationer som åtminstone jag själv innerligt hoppas är felaktiga.

Vikbara mobiler är fortfarande inte en produkt för alla och personligen är jag än så länge inte lockad av att själv äga en, men om du är nyfiken på det och är redo att tömma sparkontot för att doppa tårna i det hela så är OnePlus Open förmodligen den mest intressanta produkten på marknaden just nu, något som är nog så imponerande i sig.

Specifikationer

Systemkrets

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Grafik

Adreno 740

Lagring

512 GB UFS 4.0

RAM

16 GB LPDDR5X med RAM-Vita

Kameror

48 MP vidvinklig huvudkamera, 64 MP telefotokamera med 3x optisk zoom, 48 MP ultravidvinkelkamera, 20 MP selfiekamera med uppvikt skärm, 32 MP selfiekamera med vikt enhet

Skärmar

Främre skärm på 6,31" och en inre skärm på 7,82", Super Fluid AMOLED på främre skärmen och Flexi-fluid AMOLED på den inre, båda med stöd för LTPO 3.0.

IP-klass

IPX4, fukttålig men kan inte sänkas ner i vatten exempelvis

Dimensioner

Uppvikt: 153,4 * 143,1 * 5,8 mm Ihopvikt: 153,4 * 73,3 * 11,7 mm

Vikt

245 gram

Färgalternativ

Voyager Black, Emerald Dusk

Om mobiltelefoner från OnePlus

OnePlus gjorde en gång i tiden succé bland mer nördiga användare för dess avskalade gränssnitt, imponerande prestanda och synnerligen plånboksvänliga priser. Med tiden har dock fokuset ändrats och företaget erbjuder allt mer premiuminriktade produkter och med det tillhörande prislappar. OnePlus Open är dock en produkt som kan motivera sitt pris och platsen i sitt segment, så frågan är bara hur stor marknadsandel kan den ta?


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons