Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 8T - en stabil uppdatering

  • 15 oktober 2020
  • 19 hjälpta
Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Ted Larsson testar OnePlus 8T 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ladda snabbt
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Vill du spendera mindre tid vid eluttag eller glömmer du ofta att sätta telefonen på laddning över natten? Då är OnePlus 8T telefonen för dig. På mindre än en timme har du en fulladdad följeslagare.

Inget för fiskaren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Behöver du en telefon som tål ett dopp i plurret är OnePlus 8T inte det bästa valet. Visserligen säger OnePlus att de ställer höga krav på fukt- och vattenbeständighet på alla sina modeller, men utan officiell klassning finns inga garantier.

En subtil förfining

OnePlus har varit flitiga i år och redan hunnit lansera tre mobiltelefoner. I våras släpptes de sedvanliga toppmodellerna i form av OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro. Därefter följde under sensommaren en helt ny mellanklassatsning - OnePlus Nord.

Nu är man emellertid tillbaka på gammal beprövad mark med den årliga uppdateringen, som vanligt med tillägget “T” i produktnamnet. T-versionerna anno 2020 är bara en till antalet, OnePlus 8T, det betyder alltså att Pro-modellen för första gången blir utan förnyelse.

OnePlus 8T har ett rekommenderat pris från 6499 kronor och hamnar därmed i ett väldigt konkurrensutsatt segment, där flera konkurrenter nyligen lanserat nya modeller. Är OnePlus 8T fortfarande det givna valet om du söker den senaste hårdvaran till överkomligt pris? Låt oss försöka ta reda på saken.

Mestadels välkomna designförändringar

Historiskt har T-versionerna kommit med små kosmetiska förändringar. Mycket är sig likt även den här gången, men ett par nya designelement har implementerats. Det första jag noterar är att det tidigare centrerade kamerahuset har flyttat ut på vänsterflanken. Rent estetiskt påminner det en del om Samsungs lösning och jag måste säga att jag gillar det nya uttrycket bättre.

En annan trevlig aspekt är att utsticket på kamerahuset minskat och telefonen känns mer stabil liggandes på rygg. Framsidan må se oförändrad ut med sin heltäckande skärm och en kameraö (hole punch), men här har det smugits in en ny skärm som faktiskt är platt istället för välvd. Något jag uppskattar, eftersom jag har svårt för den välvda trenden som gärna bidrar till oavsiktliga tryckningar.

OnePlus 8T ligger perfekt i handen trots den lite kantigare skärmen. Telefonen kommer i två utföranden: Aquamarine Green som jag testat och Lunar Silver. Nytt utöver själva färgerna är ytbehandlingen som är ett mellanting mellan matt och högblankt glas. Inte helt lyckat enligt min mening eftersom fingeravtryck blir ett större irritationsmoment, även om det ser lyxigt ut.

En redan grym skärm blir ännu bättre

De senaste generationerna av OnePlus har haft riktigt bra skärmar och OnePlus 8T är inget undantag. Enheten stoltserar med en 6,55 tum Full HD+ AMOLED-skärm med HDR10+ (förbättrar färger och svärta) och är snäppet ljusstarkare än sin föregångare.

Annars är den stora nyheten att uppdateringsfrekvensen på 120 Hz från OnePlus 8 Pro ärvts nedåt i leden. Inte mig emot, det är trevligt, men som jag varit inne på i tidigare recensioner är steget från 90 Hz till 120 Hz inte lika revolutionerande som från lägre frekvenser.

Något jag däremot inte kommer överens med är det förmonterade skärmskyddet. Jag upplever passformen som dålig med skarpa kanter som känns lite obekväma under fingrarna och gärna samlar på sig smuts. Skyddet går naturligtvis att avlägsna på eget bevåg, men det är inget jag provat på min testenhet.

Tilläggas bör också att den integrerade fingeravtrycksläsaren i skärmen är väldigt stabil med få felläsningar.

Regerande mästare i snabbladdning

OnePlus har länge haft en tätposition när det kommer till snabbladdning. Nya Warp Charge 65 ska kunna fylla batteriet från 0 till 100% på imponerande 39 minuter. Jag har själv inte klockat tiden, men kan bekräfta att det går ruskigt fort. Till och med så snabbt att jag helt skippat att ladda telefonen över natten och istället bara pluggat in den någon timme på morgonen. Jag har heller inte känt någon märkbar värmeutveckling under själva laddandet, vilket bådar gott, men som med all ny teknik återstår att se hur batteriet står sig över tid. Trådlös laddning är dock än så länge förbehållet OnePlus 8 Pro.

Jag har utan problem klarat mig hela dagen med en hel del juice tillgodo. Det här gäller även när jag aktiverar den nya och efterlängtade funktionen Always on display, en funktion som konstant visar begränsad information på skärmen såsom klocka och batteristatus. Jag vill också tillägga att OnePlus 8T stödjer 5G och det är möjligt att det påverkar batteriförbrukningen, men eftersom utbyggnaden fortfarande är i sin linda har jag inte kunnat testa just detta.

Bra och mindre bra kameror

OnePlus 8T har en ny uppsättning kameror: huvudkamera på 48 megapixel, vidvinkel på 16 megapixel, makrokamera på 5 megapixel och monokromlins på 2 megapixel. Huvudkameran är stabil och tar sammantaget riktigt bra bilder, inte minst tack vare optisk och elektronisk bildstabilisering. Vidvinkeln är också användbar, men tappar en del detaljer jämfört med huvudkameran.

Makrokameran och monokromlinsen (färgfilterkamera) missar tyvärr ofta målet. Makrokameran kan i optimala förhållande ta häftiga bilder, men lider av låg upplösning och bilderna blir lätt suddiga. Monokromlinsen känns fortfarande som ett försäljningstrick. Visst kan det bli snygga effekter, men det behövs ingen dedikerad kamera för något som lika enkelt kan göras i efterhand i valfri fotoredigeringsapp.

Kameraappen har också fått en del uppdateringar och bildstabiliseringen för video imponerar. Mörkerläget har förbättrats, men är fortfarande aningen ojämnt. Bilderna blir ömsom bra för att i nästa stund överkompenseras med gryniga bild som följd. Nattläget liksom bokeh-effekten fungerar numera också på video, något som låter bra, men resultatet lämnar ofta en del i övrigt att önska.

Ny filosofi för gränssnittet

OxygenOS som är OnePlus version av Android har uppskattats främst för sin minimalism. I samband med lanseringen av OnePlus 8T släpps också OxygenOS 11. Det intetsägande namnet till trots har det hänt mycket bakom kulisserna.

Precis som hos flera andra tillverkare har gränssnittet optimerats för enhandsanvändning. Tanken är alltså att vi ska kunna nå de mest vitala funktionerna utan att behöva hålla telefonen i bägge händerna. En god idé, men det finns ett problem: OnePlus har anpassat sitt system medan många tredjepartsappar fortfarande kräver akrobatiska övningar för att låta sig användas med bara en hand.

Vidare har gränssnittet blivit djärvare i sin utformning och kommer med mer färg och flärd. Jag får lite OneUI 2.0-vibbar och det är på intet sätt negativt, men det tar en stund att vänja sig. Fördelen med OxygenOS är anpassningsmöjligheterna och gillar du inte den lila/rosa accentfärgen kan du enkelt byta till en annan.

Det nya utseendet till trots har allting flutit på silkeslent, precis som jag kommit att förvänta mig av OnePlus. Flera tidigare OnePlus-modeller kommer eller har redan uppdaterats till OxygenOS 11, så att uppdatera till OnePlus 8T enkom av den anledningen är inte nödvändigt.

Hårdvara av toppklass

Prestandamässigt är OnePlus som vanligt med och slåss i toppen. Något överraskande har man valt att hålla kvar vid Snapdragon 865 istället för att köra på plusvarianten. Nu har det i praktiken ingen större betydelse eftersom Snapdragon 865 är mer än kapabel att klara av allt från enkel surf till grafiskt blytunga spel.

Beroende på modell får du antingen 8 eller 12 GB RAM och 128/256 GB lagring med UFS 3.1 som ger bättre lagringsprestanda och energiförbrukning. Kvar från föregångaren är också den taktila vibrationsmotorn och de välljudande stereohögtalarna med Dolby Atmos. 5G är så klart också inkluderat och ska enligt OnePlus fungera från start med flera större teleoperatörer, under förutsättning att det finns täckning i ditt område och att din abonnemangsform stödjer det.

Specifikationer
Operativsystem
OxygenOS 11
Processor
Snapdragon 865
RAM
8 GB / 12 GB
Lagring
128 GB / 256 GB
Skärm
6.55”, Amoled 20:9, 2400 x 1080 pixlar, 120Hz
Batteri
4500 mAh
Kamera
Huvudkamera 48 Mp, ultravidvinkel 16 Mp, makro 5 Mp, monokrom 2 Mp
Vikt
188 g
Storlek
160.7 x 74.1 x 8.4 mm
Om mobiltelefoner från Oneplus

OnePlus startades så sent som 2013 och skapade sig snabbt ett namn i branschen genom att lansera “flaggskeppsdödare”. Det vill säga telefoner som erbjuder i stort sett samma funktionalitet som de dyraste modellerna, men till ett märkbart lägre pris. Genom åren har dock OnePlus glidit närmre och närmre sina konkurrenter och i år togs för första gången steget in i premiumsegmentet med OnePlus 8 Pro i täten. Det har också medfört en stegrande prisbild och därför släpptes tidigare i år budgetmodellen OnePlus Nord. Det gör att OnePlus 8T placerar sig som företagets mellanmodell.


Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner

Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om OnePlus 8T 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB?

d
dzldzldzl

68 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades ett år sedan

Super nöjd! Snabb och snygg. Trodde inte jag skulle uppskatta den snabba laddningen så mycket, men det är riktigt trevligt. Kanske var lite onödigt mycket med 12GB Ram och högre pris som var den jag köpte, men det var å andra sidan vart det mitt eget val, hade nog vart nog med 8/128 i efterhand.

t
tobiasaq

4 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades ett år sedan

The mobile phone is great for what it costs. I'm very detail-oriented when buying a new device and this one hasn't disappointed me. I have always been a premium buyer, and this time I wanted to try a more affordable model that promises to compete with the more expensive ones at the cost of small sacrifices. And the truth is that it has managed to convince me that it is not necessary to pay more to have a high-end experience. However, it was difficult to decide at first, as it has excellent competitors in this price range. I first considered the Xperia 5 II, which is a very good phone, but I was not convinced by its aspect ratio, and also has less RAM and memory for a higher price. The camera isn't any better either, it needs to be operated in PRO mode to get good results. Also it promised to be an excellent sound experience, which is true, if you have a Sony headset. Unfortunately it does not handle the AAC codec that almost all manufacturers use to have HD sound. So it loses its appeal with other brands like BOSE. Also consider the Galaxy S20FE, which is also excellent, but unfortunately the processor in this region is the EXYNOS model, which is not up to the Snapdragon 865 of the OP 8T. If it had been the North American version, it might have been a better Samsung option in terms of hardware. Then, the software experience seems to me superior in Oneplus, with faster updates and Android 11 from the factory. Also, for the same price you have again more RAM and more memory. The screens are practically the same, which speaks very well of Oneplus. The model that for the price I consider superior, is the ASUS Zenfone 7 pro. It has better hardware, better camera and software to match. But I discarded it because it is significantly heavier and larger. Although the numbers may seem small, you can tell a lot about it in your pocket. It's difficult for day-to-day use. It also has no support for Dolby Atmos, which significantly lowers the sound quality when it's not there. I also have my doubts about the resistance of the rotating camera in case of a fall. Sure the Oneplus is not perfect, but good enough that it doesn't matter. Its camera may be the weakest point, but it's not a bad thing, it's the only thing that's not up to the premium models, without the difference being huge anyway. The construction quality is outstanding, as well as its screen and audio quality by headphones. Its software is one of the best Android layers available on the market, a plus without a doubt. And finally, that the full charge takes just over half an hour, is something you get used to and there is no turning back. As a side note, although it is not IP68 certified the reality is that it is. The US variant of AT&T certifies it, and it is the same global model. For some reason they simply didn't want to pay for the certification. It deserves 5 stars, because what it lacks to be the ultimate phone, it makes up for in terms of accessibility to its results.