Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Neato Botvac D7 Connected - om du vill ha bästa möjliga städresultat

  • 4 december 2019
  • 115 hjälpta
Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom robotdammsugare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0
Se när vår expert Richard Hagerwald testar Neato Robotics Botvac D7 Connected.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om du vill ha bästa möjliga städresultat
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

D7 ger ett riktigt bra städresultat tack vare den väldesignade borsten och D-formen på dammsugarkroppen. Roboten levererar allt det man kan förvänta sig av en modern robotdammsugare.

Om framkomlighet är det allra viktigaste
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Denna robot klarar att ta sig fram betydligt bättre än sina föregångare, men har lite problem att navigera kring låga hinder som varken kollisionssensorn eller lasernavigatorn fångar upp.

Städhjälp för riktade insatser

Neato Botvac D7 är Neatos absoluta flaggskepp vad gäller robotdammsugare. Utöver att stoltsera med ett batteri som klarar upp till två timmars städning så är det här en maskin som är späckad med funktionalitet. Det som framförallt står ut med D7 är att den klarar zonstädning.

När jag fick förmånen att testa D7:an så började jag med att skicka ut den i hemmet med uppdraget att, utöver att städa, även skapa sig en uppfattning om hur hemmet ser ut och lagra den informationen för att senare kunna konfigurera olika zoner. När jag väl fått en pushnotis i appen om att kartläggningen var klar, så var det enkelt att rita in zoner för respektive rum samt rita in linjer som dammsugaren inte fick passera. I mitt fall var dotterns lekhörna en perfekt “no-go zone” för att rädda både duplobitar och pekböcker.

Appstyrningen

För att styra dammsugaren så är det naturliga valet att använda sig av mobilappen. För såväl Android som iOS så är appen intuitiv, enkel att använda och har tydliga symboler för de olika delarna i systemet. Appen kan användas för flera robotar samtidigt och det är en allmänt positiv upplevelse att arbeta med den. I princip alla kommandon skickas via en molntjänst som är snabb och ger bra respons i dammsugaren.

Integrationer och automatisering

Neato har en fin historik av att erbjuda integrationer mot sin molntjänst från andra tillverkare såsom exempelvis If This Then That - en automatiseringstjänst som gör det möjligt att automatisera nästan vad som helst i ett hem. Kopplar man bara ihop Neato med IFTTT så kan dammsugaren både röststyras och automatiskt pausas när det ringer i din telefon. Det är lätt att komma igång och det finns färdiga exempel på så kallade “recept” som Neato själva underhåller för att underlätta för dig som användare. För dig som köpt en röstassistent såsom Google Assistant eller Amazon Alexa så kan dessa till exempel också kommunicera via IFTTT och därmed styra din dammsugare.

Städresultat

Tack vare såväl en roterande borste/gummivals under roboten som att det finns gott om sugkraft i den förhållandevis lilla dammsugarkroppen så vill jag mena att den inte lämnar något att önska vad gäller att suga upp damm och mer finkornigt grus från de flesta golvytor. Jag har testat att köra D7 på parkettgolv, vävda mattor såväl som klinkergolv och ingenstans har jag upplevt att den har haft några problem att få det rent. Det som den inte riktigt klarar av är när det antingen är större mängder sand (som vi småbarnsföräldrar ofta har i just hallen) eller ifall det blir grövre partiklar såsom stenar eller större brödsmulor - då bara vispas de runt.

Flera våningar - inga problem!

I appen kan jag lägga till upp till tre våningsplanskartor samtidigt - var och en med sina specifika zoner. Två zoner kan överlappa och därmed bilda en tredje - en bra funktion för att t.ex städa hallen och köket samtidigt. Naturligtvis kan schemaläggningen läggas på en hel våning eller en specifik zon. Det går att lägga in specifika dagar då roboten exempelvis ska städa hallen-och-köket-zonen och däremellan ska den städa hela huset en gång med längre intervaller.

Prisvärt trots högt pris

Redan i den version av programvaran som kommer med roboten så är det en oerhört kompetent maskin, men som om det inte vore nog så skickar Neato ut uppdateringar över internet och gör en redan bra maskin ännu bättre över tid. Just möjligheten att uppdatera programvaran över internet snarare än genom att ansluta ett USB-minne till dammsugaren så som på tidigare modeller, ja det ser jag som en klar förbättring.

Dammsugaren kostar en del pengar, det råder ingen tvekan om det. Det jag dock slås av, är hur oerhört hög kvalitet som man får en känsla av att det handlar om. Gediget byggd och med stabila material så får man känslan av att det är en enhet som kommer att hålla länge. Mitt betyg på Neato Botvac Connected D7 är därför en klar 5:a.

Specifikationer
Storlek
33,55 cm x 31,90 cm x 9,95 cm
Vikt
3,40 kg
Dammbehållarens storlek
0,7 l
Körtid
Upp till 120 minuter
Laddningstid
Upp till 150 minuter
Om robotdammsugare från Neato Robotics

Neato är en av många tillverkare av robotdammsugare på marknaden. De allra flesta av dammsugarna från tillverkaren navigerar med hjälp av laserteknik runt olika hinder i ditt hem och levererar ett riktigt bra städresultat. Neato sågs till en början som en utmanare till de tidigt etablerade fabrikaten såsom amerikanska Roomba men har idag etablerat sig som en självklar spelare på marknaden med gott om fina recensioner. Karakteristiskt för de flesta dammsugare från Neato är den D-formade kroppen som gör att de kommer in i hörn väldigt mycket bättre än många konkurrenter.


Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom robotdammsugare

Jag brukar säga att jag är en tekniknörd och har varit så sen innan jag var tio år fyllda. Min bakgrund handlar framförallt om datorer och jag arbetar inom IT-branschen, men jag har också fördjupat mig inom fotografering, hemautomatisering generellt och även lite trädgårdskunskaper. Jag är aldrig sen att titta på det senaste men tittar minst lika ofta på hur allt nytt faktiskt kan passa in i just min vardag. Ibland passar det ju in bara för att det är nytt, eller hur? Extra roligt tycker jag att det är med hemautomatisering och då gärna med saker som gör vardagen lite enklare. Ett exempel är just robotdammsugare som jag också skrivit en lista om här på Prisjakt. För att hemmet ska fungera så optimalt samtidigt som jag vill känna att mina enheter är trygga, så är jag noga med säkerheten i mina nätverk. Därför har jag snöat in på nätverk, routrar och switchar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Neato Robotics Botvac D7 Connected?

c
cbl818n

19 omdömen

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 4 månader sedan

Dålig kvalitet. Har haft problem med den flera gånger och nu är garantin slut men problemen fortsätter. Lasertornet har nu slutat att fungera. Finns många som haft liknande problem, har testat att byta motor för laserfunktionen men det hjälpte inte. Nu tror jag det är en kabel som är problemet.

j
jimbo

1 omdöme

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
4 månader sedan

Fungerat skapligt i ca 2-2.5år med några mindre problem: nätverksproblem, sidoborsten slutade rotera samt att ena hjulet lossnade. Nu har den dock helt gett upp, lasertornet har slutat roterat. Baserat på ovanstående erfarenhet har jag svårt att rekommendera denna produkt.

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
7 månader sedan

Nej, vänligen undvik denna. Haft en Neato D5 som vi var supernöjda med, sedan bytte vi och maskinen har strulat i 2år. Fortfarande går den inte köra via Wifi då den kopplar från sig lite när som. Haft den på service och de lagade den men fungerar fortfarande inte. Man vet när man ska undvika en produkt o företag när deras kundtjänst skyller på allt annat än deras egna produkt.

l
l0lmandude

1 omdöme

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
8 månader sedan

Skulle ge noll om jag kunde. När saker går sönder med Neato-produkter: beware. Du kommer inte få någon hjälp från deras kundservice.

F
Ferret89

2 omdömen

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
10 månader sedan

Själva dammsugandet har jag inte haft några problem med och tycker att den fångar upp en hel del. Är självklart inte lika bra som en "manuell" dammsugare Dock har jag haft väldigt mycket problem med våningskartor och konto som blir korrupt. Har varit i kontakt både med engelska och svenska supporten under några månader. Ingen kan lösa problemet med att jag inte kan spara våningskarta då enligt dem så har jag för hög svarstid till deras "moln" där kartorna sparas. Jag får svarstiden 113ms (Efter 13hopp alltså inget fel hos min internetleverantör utan längre ut på linan) Jag själv har 250mbit fiber och ligger runt 2-15ms till övriga. Roboten klarar inte av svarstider på högre än 90ms Rekommenderar inte produkten innan dem antingen höjer gränsen för timeout eller löser detta på annat sätt. Att tillägga så har jag sett att flera har samma problem så frågan är om det verkligen är svarstiden eller annat skit.