Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Lenovo Yoga Slim 7 - snygg och rejäl arbetsdator

  • 21 december 2020
  • 50 hjälpta
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Jesper Grandien testar Lenovo Yoga Slim 7-15 82AA0027MX.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Ute efter en rejäl arbetsmaskin i snyggt skal?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

För den som vill ha en kraftfull arbetsdator där grafik inte är första prioritet är det här ett superbra alternativ. Behöver du den extra prestandan för grafik så finns det som tillval. Att datorn är grymt snygg med en modern design i skiffergrå är bara ett plus!

Inget för tågresenären
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Sitter du ofta och arbetar på tåget eller flyget så är det här antagligen inget toppalternativ för dig. Skärmen gungar till av en ganska lätt putt på skärmen och jag kan föreställa mig att det på ett skakigt tåg eller flyg blir riktigt jobbigt att sitta och arbeta under längre stunder.

Yoga Slim 7 - Första tankarna

Yoga Slim 7 kommer i olika konfigurationer med olika för- och nackdelar. I grunden är det här en modell som är skapad för arbete, man känner ganska tydligt i byggkvalitén att den är hållbar och känns pålitlig. Det jag kan tycka är lite halvdant (om något) är att skärmen gungar till lite om man puttar till den lite. Så att sitta på ett studsigt tåg eller liknande skulle antagligen försämra upplevelsen rätt duktigt.

I övrigt känns det väldigt bra att skärmen klickar ihop med en magnet när man stänger igen datorn.

Power-knappen på datorn sitter snyggt och smart sätt på höger sida om datorn vilket vi ger tummen upp för, kreativt och snyggt.

Att arbeta med Yoga slim 7

Även med högbelastning och fläktar i full fart så är datorn inte speciellt högljudd om man jämför med många andra laptops och mestadels är datorn HELT tyst vilket är underbart.

Tangentbordet kan jag inte heller klaga på, det är helt okej men inget märkvärdigt. Jag tycker det fungerar bra att skriva på och det känns som att det är något som håller, det lever upp till förväntningarna och har bakgrundsbelysning som man kan ändra styrka på vilket är uppskattat.

Styrplattan känns också bra, jag gillar att den känns väldigt matt, har man något fuktiga fingrar så fungerar det ändå bra att styra med den. Placeringen lätt till vänster är något som jag ställer mig fundersam till, vet inte om det ska vara en fördel för höger- eller vänsterhänta.

Vad är speciellt med Yoga slim 7?

Det blir allt mer vanligt med färre portar på laptops och på Yoga slim 7 känns det väldigt skönt att utan någon adapter kunna koppla in en extern skärm med HDMI eller kopiera över filer från SD-kortet direkt utan adapter. Grymt skönt med valmöjligheten med både USB-C och vanlig USB (typ-A) också.

I övrigt är Yoga slim 7 en dator som inte sticker ut särskilt mycket ur mängden, den urskiljer sig med ett fåtal unika designdrag som power-knappen på sidan och en snygg "Yoga 7 series"-text på den tunna sidan av skärmen.

Är Yoga slim 7 prisvärd?

Ser man till priset är det inget märkvärdigt, utan Lenovo har anpassat sig ganska bra till marknaden med pressade priser efter konkurrens. Beroende på vilken konfiguration och vilka tillval köparen gör så kan en självklart påverka både priset och prestandan.

Jag känner mig relativt neutral i frågan om den är prisvärd eller inte för den känns som varken eller men faller ändå mot en köprekommendation för kontorsarbetaren eller studenten.

Det jag kan säga är att Lenovo historiskt står för många års erfarenhet och en god byggkvalitet och det är kanske något köparen borde ha med i sin bedömning om det här är en dator för denne eller inte.

Förinstallerade program - ett litet minus

Det jag tycker är lite synd med de allra flesta laptops är att det är svårt att undgå att på köpet få med förinstallerade program.

Det är oftast onödiga program som eventuellt bidrar till sämre prestanda. Även Lenovo har förinstallerade program, t.ex. McAfee vilket iofs är ett virusprogram som kan vara bra att ha, men jag tycker ändå att det ska vara upp till användaren själv var den vill installera på sin dator. Jag hade helst sett att alla datorer alltid kommer helt utan förinstallerade program.

Specifikationer
Processor
i7-1065G7 @ 1.30GHz - 4 kärnor, 8 trådar (turbo upp till 3.9GHz)
RAM-minne
16.0GB LPDDR4X 3200 LPDDR4X Onboard 3200MHz
Display
IPS-panel, Full HD (1920x1080) (60hz) 15,6"
Lagring
1TB (953GB ledigt) PCIe SSD
Trådlös anslutning
WiFi 5 (WiFi 6 tillval) Bluetooth 5.0
Kortläsare
SD-kort
Grafik
Intel Iris G7 ( MX/GTX tillval)
Webbkamera
Portar
2 × USB 3.1 (Gen 2), USB-C (Thunderbolt + DisplayPort + strömförsörjning), HDMI-kombinerad hörlur/mikrofonström
Batteri
Upp till 13 h, 71 Wh 4-Cells Li-Ion batteri
Om datorer från Lenovo

Lenovo är ett kinesiskt företag som har många års erfarenhet av kvalitetsdatorer och annan hemelektronik. Företaget fokuserar i stort på arbetsmaskiner, ofta under modellnamnen ThinkPad eller IdeaPad. Under åren har Lenovo även producerat en hel del bra gaming-laptops under modellnament Legion. Jag har själv tidigare ägt en sådan och är ganska nöjd med prisnivån för den prestanda man får. Globalt sett står Lenovo för ungefär 25% av all försäljning av persondatorer.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer