Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTest - Lenovo Legion Duel - toppval för mobilspelaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Lenovo Legion Duel - toppval för mobilspelaren

2 februari 2021

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Är mobilgaming livet?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Är du en person som lägger en stor del av dina dagar på mobilspelande, eller gillar du rent generellt gaminginspirerad design som så? Då är Lenovo Legion Phone Duel ett riktigt bra alternativ och för den något smala målgruppen blir även betyget höga 4,5/5 istället, mycket tack vare en imponerande uppsättning specifikationer som tillsammans ger en fantastisk spelupplevelse!

Är du team stilrent och smidigt?
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.0

Oavsett hur man än vrider och vänder på det så går det inte att under några som helst omständigheter kalla Lenovo Legion Phone Duel för varken smidig, diskret eller stilren. Det här är kort och gott inte ett val för dig som vill ha något minimalistiskt att slänga upp på cafébordet invid din espresso. För team stilren blir det inte mer än 1/5 i betyg, det här är kort och gott inte vad du vill ha och det är inte vad du bör köpa.

Lenovo Legion Duel 5G Dual SIM 512GB
MobiltelefonerLenovo Legion Duel 5G Dual SIM 512GB
fr. 10 290 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Lenovo Legion Phone Duel är tveklöst en produkt skapad för en ganska smal målgrupp, gamingfokuserade individer med en förkärlek till RGB-belysning och med krav på högsta möjliga prestanda i alla lägen. Är du gamer/streamare med mobilen som primärt verktyg eller vill du bara komplettera en grym Lenovo Legion gaminglaptop med en matchande telefon, då kan det här vara ett utmärkt val vars prestanda faktiskt lever upp till dess ganska stora prislapp!

Fantastisk skärm utan ens så mycket som ett hål för kameran

Riktigt grym prestanda

0-100% laddning på 30 min!

Stor och tung

Gamingdesign är inte för alla

Ett halvår efter i säkerhetsuppdateringar vid test. Inte ok!

Kraftfull telefon för en smal målgrupp

Prestanda råder det ingen som helst brist på vad gäller Lenovo Legion Phone Duel. Här har man gått all in på det häftigaste som fanns att erbjuda under sent 2020 med en vätskekyld variant av Qualcomm Snapdragon 865+ som låter processorn obehindrat ticka på i 3,09 GHz för bästa prestanda.

Till detta har man valet mellan 12 GB LPDDR5 RAM och 256 GB UFS 3.1-lagring eller mastiga 16 GB LPPDR5 och 512 GB UFS 3.1-lagring, beroende på hur stort hål man kan tänka sig göra i plånboken.

Gemensamt är batterikapacitet på 2*2500 mAh som stödjer samtidig laddning med dubbla kablar i de dubbla uttagen av typ USB-C och maximalt då 90W, något som ger dig möjlighet att ladda från 0-100% på endast 30 minuter, något som faktiskt stämmer och som är duktigt imponerande!

Mjukvara och säkerhet

Operativsystemet i telefonen är Android 10, det vill säga 2019 års smak av Android som Lenovo har kompletterat med något de kallar för ZUI 12, en relativt liten förändring av Android för att ge det hela lite mer gamingkänsla. Något som är en smula bekymmersamt är dels den i sammanhanget ganska gamla utgåvan av Android men kanske mest av allt, bristen på säkerhetsuppdateringar till detta.

Även om detta kanske inte är ett våldsamt viktigt ämne för målgruppen som så, så är det ändå något vi måste börja tala mer om och framförallt ställa som krav på våra tillverkare, det är inte rimligt att de senaste säkerhetsuppdateringarna i telefonen är från augusti 2020 när vi testar den i början på 2021, nästan ett halvår senare. Skärpning Lenovo!

Gaming i vardagen

Går vi vidare till att fokusera på det som Legion Phone Duel är skapad för, gaming när som helst, var som helst, så är det svårt att inte bli imponerad.

Även om spel som Holedown eller Egg Inc kanske inte frestar på processorn särskilt mycket så är det i princip ingen skillnad i varken värmeutveckling eller laddtider när jag kastar på PUBG Mobile, Call of Duty, Fifa eller Asphalt 9 för den delen. Allt fungerar utmärkt och med grafik på toppnivå och det här är kort och gott den bästa spelupplevelsen jag haft på en mobil hittills!

Lenovo har även kastat in lite extra gott som kraftiga vibrationsmotorer och möjlighet att binda funktionalitet i spel till två avtryckarknappar på enhetens ena långsida. Utöver det finns även stereohögtalare i vardera ände av skärmen, som ger dig riktigt imponerande ljudbild samt något Lenovo kallar för “Panoramic stereo”.

Snabbladdat med extra boost

För att inte du ska bli sittande med tomt batteri hur fort som helst så har man utrustat Lenovo Legion Phone Duel med dubbla batterier på 2500 mAh styck, totalt alltså hela 5000 mAh vilket är bra oavsett måttstock.

Med så pass stort batteri krävs även bra och snabb laddning, så att du slipper bli sittandes i timtal och vänta på att få fortsätta spela eller behöva sitta med kabel ansluten permanent för den delen.

Lösningen på detta? Dubbla laddportar av typen USB-C och stöd för snabbladdning på upp till 90W via två kablar. Detta ger dig som tidigare nämnt från 0-100% laddning på 30 minuter, något som är testat och verifierat stämmer. Imponerande på alla sätt och vis, dessutom utan att telefonen blir olidligt varm att hålla i!

Praktiska betänkligheter

De synnerligen imponerande specifikationerna har dock konsekvenser och även om det kan vara ett tecken på att jag kanske borde lyfta lite skrot ibland, så Lenovo Legion Phone Duel en ganska stor och tung telefon att hålla i längre stunder och det är definitivt inte något jag skulle vilja bära runt på i ur och skur till vardags.

Telefonens mycket gamingfokuserade design är förvisso helt i linje med dess tänkta målgrupp men även något som inte gör den våldsamt attraktiv för den stora massan. Kombinationen av rött och svart är visserligen snygg men gör sig kanske inte lysande i alla situationer, allra helst inte med den lysande Legion-logotypen på baksidan.

Specifikationer

Processor
Qualcomm Snapdragon 865+ med 5G-stöd
RAM
12/16 GB LPDDR5
Lagring
256/512 GB UFS 3.1
Skärm
6,65” AMOLED med 144 Hz uppdateringsfrekvens och FHD+-upplösning
Ljud
Stereohögtalare, hörlursuttag via dongel (USB-C)
Mjukvara
Android 10 med Lenovos gränssnitt ZUI 12
Batteri
2*2500 mAh med upp till 90W snabbladdning (0-100% på 30 min)
Kamera
20 MP selfiekamera, 64 MP huvudkamera, 16 MP ultravidvinkelkamera
Trådlöst
WiFi 6, Bluetooth 5.0
Annat
Fingeravtrycksläsare i skärmen

Om mobiltelefoner från Lenovo

Märket Lenovo är väl kanske inte det första man tänker på när man ska skaffa ny telefon. Vad du däremot kanske inte vet är att det är just Lenovo som sedan 2014 äger varumärket Motorola, kanske mest kända för sin serie av prismässigt mycket intressanta Moto-telefonerna samt reinkarnationen av Motorola Razr. Med Lenovo Legion Phone Duel är man dock långt ifrån mellanmjölken i framförallt Motorolas G-serie av enheter och istället för rimlig prestanda till en rimlig prislapp har man gått all in på det häftigaste som finns för att attrahera samma målgrupp som man siktar in sig på med Lenovos serie av gamingdatorer, även de under namnet Legion.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer