Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Jabra Elite 75t - Slimmad mellanklassare räddad av equalizern

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Jabra Elite 75t - Slimmad mellanklassare räddad av equalizern

27 mars 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Ute efter kompakta in-ears med bra funktionalitet per krona?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

För dig som letar efter nya True Wireless-hörlurar i mellansegmentet och inte behöver ANC fortsätter Jabra vara ett väldigt solitt alternativ - nu med överlägsen passform och längre batteritid.

Vill du ha ett naturligt ljud från scratch?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Vill du ha ett naturligt ljud direkt ur kartongen utan att behöva göra egna justeringar? Då är det inte säkert att Elite 75T passar dig. Här får man vara beredd att lägga lite tid i appen (alternativt kopiera min EQ-profil) för att uppnå ett bra resultat.

Prisjakt toppbetyg
Jabra Elite 75t Wireless In-ear
HörlurarJabra Elite 75t Wireless In-ear
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Hörlurar
Vem passar produkten bäst för?

Jabra Elite 75t är True-Wireless-hörlurar för allroundbruk, allt från allmän lyssning till intensivare träning och de riktar sig både till Apple- och Androidanvändare som hellre skippar lyxfunktioner som ANC i förmån för ett vettigt pris. Förbättringar i design och passform gör dem värda ett övervägande även för dig som normalt inte gillar att använda in-ears, och med gott om ljudprofiler samt manuell EQ till hands går de också att anpassa till alla sorters musik.

Mindre och bekvämare design

Bra tålighet & garanti

Bra app

Obalanserad ljudbild ur kartong

Vanligt alternativ till AirPods

Danska Jabra har de senaste åren gjort ett avtryck på den växande True Wireless-marknaden och varit ett av de vanligast förekommande alternativen till Apples Airpods. Medan tillverkare som Sennheiser, B&O och Sony fokuserat på att göra så tekniskt avancerade lurar som möjligt i toppskiktet har Jabra tagit en annorlunda approach och satsat på att lyssna på kritik, förfina användarupplevelsen och utveckla sin position i mellansegmentet. Deras senaste modell lovar bättre batterisiffror i en samtidigt mindre och mer ergonomisk förpackning. Men hur bra är Elite 75t i praktiken?

I kartongen

Elite 75t levereras ihop med ladd- och förvaringsetui (standard för True Wireless-hörlurar), USB-C laddkabel och 3 par utbytbara öronproppar för olika öronstorlekar. Samt dokumentation.

Design, kvalitet & komfort

Etuiet - i vilket de två lurarna bestämt ploppar i laddläge med hjälp av magneter, á la AirPods - är ovanligt kompakt. Kvalitetskänslan på etuiet är dock ett par snäpp ner från Apple; det känns lite plastigt och fragilt.

Själva lurarna upplevs däremot välbyggda och är verkligen betydligt mindre än tidigare, med en snyggare och mer elegant design. Det mindre avtrycket med förbättrad ergonomi lovar betydligt bättre komfort och de känns verkligen både fjäderlätta och fastgjutna i öronen - förutsatt att du får till passformen, vilket i min erfarenhet varit en kritisk faktor både för komfort och för ljud. Ha också i åtanke att dessa täpper till, i traditionell in-ear-anda, vilket tar tid att vänja sig vid om man inte är van vid det sen tidigare. Jämförelsevis har Airpods Pro en mer ytlig och mindre försluten passform.

Liksom föregångaren Elite 65t får du en robust IP55-klassificering med Elite 75t vilket, tillsammans med en 2 års garanti mot väta och damm, bör ge ett högt självförtroende vid hårdträning och löpning genom vått och torrt. Det finns en tvillingmodell (Active 75t) med steget värre IP57, men skillnaden bör inte spela roll så länge du inte duschar med dina lurar.

Markeringarna för vänster och höger är nästintill hopplösa att tyda i dåligt ljus, vilket är lite irriterande i början men man lär sig snabbt vilken lur som är vilken.

Funktionalitet

Du interagerar med 75t med hjälp Jabras Sound+ app samt direkt på lurarna med hjälp av en stor fysisk knapp per sida. Fysiska klick-kontroller är välkommet på så liten yta men det är värt att gå igenom quick start-guiden i appen för att lära sig de olika kommandona.

Appen är enkel att använda och erbjuder gott om funktionalitet. Du kan justera de olika frekvensbanden via en parametrisk equalizer och välja vilka röstassistenter du vill aktivera, beroende på om du har en iPhone eller Android-telefon.

Elite 75t har ingen aktiv brusreducering, men isolerar hyfsat bra passivt eftersom de sluter tätt. För att tydligare kunna höra vad som försiggår har man inkluderat ett ’HearThrough’-läge, som dock är rätt mediokert om man jämför med motsvarande på t ex AirPods Pro; det medför ett starkt framträdande brus och jag hade aldrig använt det mer än tillfälligt/nödvändigt.

De må sakna smart parkoppling som Apple H1 eller NFC, men Elite 75t har visat sig välkommet frustrationsfria under min användning; de har Bluetooth 5.0 med multipoint-stöd och väl anslutna har jag upplevt väldigt få störningar och dropouts.

Ljudkvalitet

När jag först drar igång mina testspår med Elite 75t är det blandade intryck. Vissa lär säkert tycka att de låter underhållande, men för mig är både bas och diskant alldeles för överdrivna. Jag kan likna det med TV-uppsättningar i elektronikaffären där man dragit upp den dynamiska kontrasten till orimliga nivåer för att skapa en omedelbar ”wow”-effekt, men i längden blir det bara jobbigt att titta på.

Fort in i appen blir det, i jakt på EQ-funktionen. Den erbjuder en handfull olika förinställningar där ”Smooth” ger behagligast ljud från scratch. Fortfarande ett rejält baspådrag, men de övre registren lugnar ner sig och faller mer i sammanhållning med varandra, med b.la. en mer naturlig röståtergivning till följd.

Efter ytterligare lite tid och finjustering med eget finger får jag till det rätt bra, även om jag hade välkomnat fler frekvensband samt dB-indikeringar för att kunna göra mer precisa justeringar. Det slutade med att jag sparade två egna profiler varav en neutral och en med mer fun-factor för b.la. träning. Väl korrigerat enligt bästa förmåga låter det bra, om än inte riktigt så raffinerat, tajt eller med samma dynamik som de dyrare Powerbeats Pro, t.ex.

Jabra fokuserar rätt mycket på produkter för samtal och konferenser och därför har man gjort vad man kan för att få ut en bra samtalsupplevelse ur Elite 75t, med ett mer komplext mikrofonsystem än tidigare. I praktiken fungerar det helt okej, utan att skillnaden för den delen är enorm mot de flesta hyfsade True-Wireless lurar (generellt inte hörlurstypen du väljer för bästa samtalskvalitet).

Batteriprestanda & laddning

Det bästa med Elite 75t är att man, samtidigt som de är såpass mycket mindre, också har fått plats med ca 2 timmar längre batteritid per laddning (totalt >7h). Med fulladdat etui får du ut nästan 28 timmar, vilket bör räcka för de allra flesta. Micro-USB porten från tidigare har ersatts med den modernare USB-C-standarden.

Inte bäst på något, men har det mesta

Jabras lurar är i regel inte bäst på något, men de har det mesta man behöver och bör tillfredsställa en ovanligt bred skara användare. Elite 75t tar allt som var bra med 65t, förpackar det i en mindre och elegantare förpackning och lyckas ändå klämma in extra batteritid.

Vad gäller den avgörande faktorn - ljudet - är jag lite mer kluven. Jabras kurva ur kartong lämnar en del att önska men samtidigt har man precis som tidigare gjort det väldigt enkelt att själv bestämma och uppnå ett bra resultat tack vare en mängd profiler och en bra equalizer. Hm. En rekommendation, fast med lite reservation, får det bli.

Specifikationer

IP-klassificering
Ja, IP55
Vikt
5,5 g (styck), 35 g (etui)
Bluetooth
5.0
Anslutning & laddning
USB-C
ANC
Nej
Multiparkoppling
Ja

Om hörlurar från Jabra

Danska Jabra grundades 1983. År 2000 köptes de upp av GN-koncernen (också danskt) och i samarbete med andra dotterbolag under GN tillverkar de produkter inom konsumentelektronik, hörinstrument, headset för kontorsmiljö samt ljud- och bildprodukter för konferens. På konsumentmarknaden är de idag klart mest kända för sina True Wireless-modeller men säljer också de fullstora hörlurarna Elite 85H.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons