Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Jabra Elite 75t - Slimmad mellanklassare räddad av equalizern

  • 27 mars 2020
  • 62 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Björn Sige testar Jabra Elite 75t Wireless In-ear Headset.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Ute efter kompakta in-ears med bra funktionalitet per krona?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

För dig som letar efter nya True Wireless-hörlurar i mellansegmentet och inte behöver ANC fortsätter Jabra vara ett väldigt solitt alternativ - nu med överlägsen passform och längre batteritid.

Vill du ha ett naturligt ljud från scratch?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Vill du ha ett naturligt ljud direkt ur kartongen utan att behöva göra egna justeringar? Då är det inte säkert att Elite 75T passar dig. Här får man vara beredd att lägga lite tid i appen (alternativt kopiera min EQ-profil) för att uppnå ett bra resultat.

Vanligt alternativ till AirPods

Danska Jabra har de senaste åren gjort ett avtryck på den växande True Wireless-marknaden och varit ett av de vanligast förekommande alternativen till Apples Airpods. Medan tillverkare som Sennheiser, B&O och Sony fokuserat på att göra så tekniskt avancerade lurar som möjligt i toppskiktet har Jabra tagit en annorlunda approach och satsat på att lyssna på kritik, förfina användarupplevelsen och utveckla sin position i mellansegmentet. Deras senaste modell lovar bättre batterisiffror i en samtidigt mindre och mer ergonomisk förpackning. Men hur bra är Elite 75t i praktiken?

I kartongen

Elite 75t levereras ihop med ladd- och förvaringsetui (standard för True Wireless-hörlurar), USB-C laddkabel och 3 par utbytbara öronproppar för olika öronstorlekar. Samt dokumentation.

Design, kvalitet & komfort

Etuiet - i vilket de två lurarna bestämt ploppar i laddläge med hjälp av magneter, á la AirPods - är ovanligt kompakt. Kvalitetskänslan på etuiet är dock ett par snäpp ner från Apple; det känns lite plastigt och fragilt.

Själva lurarna upplevs däremot välbyggda och är verkligen betydligt mindre än tidigare, med en snyggare och mer elegant design. Det mindre avtrycket med förbättrad ergonomi lovar betydligt bättre komfort och de känns verkligen både fjäderlätta och fastgjutna i öronen - förutsatt att du får till passformen, vilket i min erfarenhet varit en kritisk faktor både för komfort och för ljud. Ha också i åtanke att dessa täpper till, i traditionell in-ear-anda, vilket tar tid att vänja sig vid om man inte är van vid det sen tidigare. Jämförelsevis har Airpods Pro en mer ytlig och mindre försluten passform.

Liksom föregångaren Elite 65t får du en robust IP55-klassificering med Elite 75t vilket, tillsammans med en 2 års garanti mot väta och damm, bör ge ett högt självförtroende vid hårdträning och löpning genom vått och torrt. Det finns en tvillingmodell (Active 75t) med steget värre IP57, men skillnaden bör inte spela roll så länge du inte duschar med dina lurar.

Markeringarna för vänster och höger är nästintill hopplösa att tyda i dåligt ljus, vilket är lite irriterande i början men man lär sig snabbt vilken lur som är vilken.

Funktionalitet

Du interagerar med 75t med hjälp Jabras Sound+ app samt direkt på lurarna med hjälp av en stor fysisk knapp per sida. Fysiska klick-kontroller är välkommet på så liten yta men det är värt att gå igenom quick start-guiden i appen för att lära sig de olika kommandona.

Appen är enkel att använda och erbjuder gott om funktionalitet. Du kan justera de olika frekvensbanden via en parametrisk equalizer och välja vilka röstassistenter du vill aktivera, beroende på om du har en iPhone eller Android-telefon.

Elite 75t har ingen aktiv brusreducering, men isolerar hyfsat bra passivt eftersom de sluter tätt. För att tydligare kunna höra vad som försiggår har man inkluderat ett ’HearThrough’-läge, som dock är rätt mediokert om man jämför med motsvarande på t ex AirPods Pro; det medför ett starkt framträdande brus och jag hade aldrig använt det mer än tillfälligt/nödvändigt.

De må sakna smart parkoppling som Apple H1 eller NFC, men Elite 75t har visat sig välkommet frustrationsfria under min användning; de har Bluetooth 5.0 med multipoint-stöd och väl anslutna har jag upplevt väldigt få störningar och dropouts.

Ljudkvalitet

När jag först drar igång mina testspår med Elite 75t är det blandade intryck. Vissa lär säkert tycka att de låter underhållande, men för mig är både bas och diskant alldeles för överdrivna. Jag kan likna det med TV-uppsättningar i elektronikaffären där man dragit upp den dynamiska kontrasten till orimliga nivåer för att skapa en omedelbar ”wow”-effekt, men i längden blir det bara jobbigt att titta på.

Fort in i appen blir det, i jakt på EQ-funktionen. Den erbjuder en handfull olika förinställningar där ”Smooth” ger behagligast ljud från scratch. Fortfarande ett rejält baspådrag, men de övre registren lugnar ner sig och faller mer i sammanhållning med varandra, med b.la. en mer naturlig röståtergivning till följd.

Efter ytterligare lite tid och finjustering med eget finger får jag till det rätt bra, även om jag hade välkomnat fler frekvensband samt dB-indikeringar för att kunna göra mer precisa justeringar. Det slutade med att jag sparade två egna profiler varav en neutral och en med mer fun-factor för b.la. träning. Väl korrigerat enligt bästa förmåga låter det bra, om än inte riktigt så raffinerat, tajt eller med samma dynamik som de dyrare Powerbeats Pro, t.ex.

Jabra fokuserar rätt mycket på produkter för samtal och konferenser och därför har man gjort vad man kan för att få ut en bra samtalsupplevelse ur Elite 75t, med ett mer komplext mikrofonsystem än tidigare. I praktiken fungerar det helt okej, utan att skillnaden för den delen är enorm mot de flesta hyfsade True-Wireless lurar (generellt inte hörlurstypen du väljer för bästa samtalskvalitet).

Batteriprestanda & laddning

Det bästa med Elite 75t är att man, samtidigt som de är såpass mycket mindre, också har fått plats med ca 2 timmar längre batteritid per laddning (totalt >7h). Med fulladdat etui får du ut nästan 28 timmar, vilket bör räcka för de allra flesta. Micro-USB porten från tidigare har ersatts med den modernare USB-C-standarden.

Inte bäst på något, men har det mesta

Jabras lurar är i regel inte bäst på något, men de har det mesta man behöver och bör tillfredsställa en ovanligt bred skara användare. Elite 75t tar allt som var bra med 65t, förpackar det i en mindre och elegantare förpackning och lyckas ändå klämma in extra batteritid.

Vad gäller den avgörande faktorn - ljudet - är jag lite mer kluven. Jabras kurva ur kartong lämnar en del att önska men samtidigt har man precis som tidigare gjort det väldigt enkelt att själv bestämma och uppnå ett bra resultat tack vare en mängd profiler och en bra equalizer. Hm. En rekommendation, fast med lite reservation, får det bli.

Specifikationer
IP-klassificering
Ja, IP55
Vikt
5,5 g (styck), 35 g (etui)
Bluetooth
5.0
Anslutning & laddning
USB-C
ANC
Nej
Multiparkoppling
Ja
Om hörlurar från Jabra

Danska Jabra grundades 1983. År 2000 köptes de upp av GN-koncernen (också danskt) och i samarbete med andra dotterbolag under GN tillverkar de produkter inom konsumentelektronik, hörinstrument, headset för kontorsmiljö samt ljud- och bildprodukter för konferens. På konsumentmarknaden är de idag klart mest kända för sina True Wireless-modeller men säljer också de fullstora hörlurarna Elite 85H.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Jabra Elite 75t Wireless In-ear Headset?

U
Uberzonic

10 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
Redigerades 4 dagar sedan

Köpte dessa som en uppgradering till mina 65t. Flrst och främst är passformen bättre då dessa är betydligt mindre. 65t är avsevärt större och jag behövde "sträcka" öronen och leva med skav de första 2 veckorna för att kunna använda dem. Jag tror inte jag hade haft samma besvär med dessa. En sak att ha i åtanke dock, ANC på dessa är ganska skit. Märks KNAPPT någon skillnad om ANC är på eller av. Det är dock väldigt bra passiv isolering i lurarna så det är inga större problem att ANCn är av det sämre slaget. Den största uppgraderingen från 65t var nog batteritiden, ljudet var varken bättre eller sämre.

s
saziii

70 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
7 dagar sedan

Mycket bra lurar. Bra ANC, bra passform och bra ljud. Touchen fungerar även den bra. Bra batterietis

P
Petoter

42 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
Redigerades 13 dagar sedan

Bra ljud och otrolig bas! Men en svag kontakt med mobilen. Tappar kontakten och hackar lite väl lätt. Men är mycket nöjd.

L
Lasse-HIFI

130 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 månader sedan

Mina första trådlösa in-ear och jämför jag med mina trådbundna för halva priset är ljudet ungefär likvärdigt. Och det är ju bra med tanke på hur mycket teknik som finns i dessa. Oväntat bra med basstöd i lurarna. Jag har lite svårt att få dem att sitta fast bra, men det är högst personligt. ANC ger inte mycket extra, verkar mest vara en försäljningssak. Handhavande och funktionsmässigt en fullträff. Appen och installationen funkar jättebra. Helt enkelt ett stabilt köp utan överraskning.

k
kokosnoten

30 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3 månader sedan

Bra lurar men går inte att koppla med datorer!