Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - HP Envy Move All-in-One

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: HP Envy Move All-in-One

28 november 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill vara portabel hemma
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

För dig som vill eller behöver kunna skifta arbetsplats inom hemmet snabbt och effektivt är HP Envy Move ett svårslaget koncept. Batteritid och prestanda hade kunnat vara vassare. Men i övrigt är det svårt att hitta ett bättre mellanting mellan laptop och stationär dator just nu.

För dig som vill ta med datorn överallt
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Även om konceptet är häftigt och portabiliteten är förvånansvärt god är en 4,1 kg tung skärm med inbyggd dator ändå ingen höjdare att konka runt på några längre sträckor.

Prisjakt toppbetyg
HP Envy Move All-in-One 24-cs0021no AiO 23,8'' i5-1335U (13th Gen) 8GB RAM 512GB SSD
Stationära datorerHP Envy Move All-in-One 24-cs0021no AiO 23,8'' i5-1335U (13th Gen) 8GB RAM 512GB SSD
fr. 15 990 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Om du känner att en laptop är för liten och en stationär dator för begränsande samt inte behöver ta med dig datorn utanför ytterdörren är HP Envy Move troligen en av de bättre lösningarna idag. Ha dock med dig att prestandan lämnar lite att önska för mer intensiva arbetsuppgifter. Men för enklare sådana gör datorn ett utmärkt jobb. Dessutom med stil.

Portabiliteten inom hemmet är svårslagen

Inbyggt batteri (även om det gärna fått räcka ännu längre)

Trevlig och precis lagom stor skärm

Pekskärmsfunktionalitet

Tyst oavsett belastning

Snäppet dyr sett till prestandan

Dåligt med anslutningsmöjligheter

Inget hörlurssuttag

Tangentbordet är ingen höjdare

Vad är det här egentligen?

Först och främst. Jag är förmodligen både helt fel och samtidigt helt rätt person att skriva denna recension. För är det något jag uppskattar är det allt-i-ett-lösningar. Trots att jag älskar prylar hatar jag också prylar. När det blir för många.

HP Envy Move All-in-One är i mångt och mycket en iMac-klon. Det vill säga en skärm med inbyggd dator. Det lite häftiga med just denna dator och varför den faktiskt är än mer tilltalande för mitt allt-i-ett-begär jämfört med just en iMac är att den har ett inbyggt batteri. Datorn går alltså att bära med sig. Som en portfölj, modell lite större.

En genomtänkt utsida

Vi börjar högst upp. Där finns det nämligen ett litet handtag som snäpper fast med magneter på baksidan när det inte används. Lyfter man däremot i handtaget följer hela datorn snällt med upp och de två små benen längst ned snurrar automatiskt in och placerar sig parallellt med själva datorn. När datorn ställs ned igen snurrar benen direkt ut och gör att allt står stabilt. Så förbaskat kul funktion ärligt talat. Fungerar bra gör den med.

I övrigt ser datorn ovanligt trevlig ut för att vara just en dator. Jag tror även detta är första produkten på årtionden min sambo faktiskt också hållit med mig om är rätt trevlig att titta på. Vilket säger en del om designen.

På baksidan finns en tygficka där det inkluderade tangentbordet kan stoppas undan när det inte används. Även framsidan har blivit tygprydd längst ned. Vilket med den svarta ramen runt skärmen skapar en riktigt sofistikerad look (om man kan säga så om en dator).

Snålt med portar och justeringsmöjligheter

Anslutningsmöjligheterna hos Envy Move är däremot i snålaste laget. En USB-C, en USB-A samt en HDMI-utgång är allt som bjuds på. Nu har jag inte sett hur datorn ser ut på insidan men jag kan garantera att åtminstone ytterligare en av respektive USB-port utan problem hade gått att lägga till. För att inte tala om ett hörlursuttag, som också saknas av någon anledning.

Trots att fotlösningen är förbaskat söt bidrar den också till att datorn saknar mer avancerade justeringsmöjligheter, framförallt i höjdled. Inget jätteproblem, men något att tänka på innan ett eventuellt köp. Trevligt är däremot att det går att luta hela datorn något bakåt, vilket ändå avhjälper problemet med arbetsvinkel en del.

Förhållandet mellan insida och pris

Vad får man betala för en sådan här skapelse då? Varianten jag testat går loss på hyfsat ordentliga 15 990 kr. För det får man en Intel Core i5-processor (1335U), 8 GB internminne och 512 GB SSD-lagring. Ganska standard om än snäppet dyrt, men ändå en konfiguration som fungerar utmärkt för vardagliga sysslor.

Grafikkortet är integrerat i processorn (Intel UHD Graphics) och gör det möjligt att spela enklare spel med någorlunda godkända resultat. Fortnite är hyfsat spelbart med grafikinställningarna i botten. Medan The Sims 4 faktiskt rullar på alldeles utmärkt på medium-inställningar. Nu är Envy Move garanterat inte tänkt att vara någon speldator. Men det är ändå kul att enklare spel trots allt fungerar.

Ytterligare en riktigt trevlig detalj är att fläktljudet, även under maximal belastning och med datorn satt till prestandaläget, inte är störande högt på något sätt. Ett stort plus i min bok.

Till skillnad från Apple har HP även vettiga priser för att uppgradera datorn. Vill du öka exempelvis både internminne och hårddiskutrymme till det dubbla blir du bara tusen kronor fattigare. Här skulle jag personligen också rekommendera att göra just detta. Framförallt för det extra internminnet. I relation tar Apple löjligt överprisade 5 000 kr för samma uppgradering hos sin iMac-serie. Bra HP!

Ovanligt trevlig skärm

Är det något Apple gör bra är det skärmar. Men det gäller tydligen även HP. I fallet med Envy Move handlar det om en 23,8 tum stor IPS-skärm med en upplösning på 2560 x 1440 pixlar. Något som översatt till svenska betyder en alldeles lagom stor skärm med bra betraktningsvinklar och hög detaljrikedom sett till antalet pixlar.

Här blev jag i ärlighetens namn lite förvånad över hur bra allt faktiskt såg ut, redan vid uppstart. Färger känns korrekta, kontrasten är god och även svärtan är bra. Något som absolut påverkas av den extremt glatta ytan på skärmen. Vilket är trevligt, men också bidrar till att datorn fungerar som en inte för tokig spegel när skärmen visar svart. Här föredrar jag personligen matta skärmar alla dagar i veckan. Men jag kan ändå inte klaga nämnvärt på skärmen hos Envy Move som trots allt är riktigt bra. Jag har heller inte upplevt några irriterande skärmfenomen såsom ghosting.

Extra kul och återigen lite förvånande är att skärmen är av touch-typ (den ni, Apple). Vilket gör att det går alldeles utmärkt att exempelvis ställa datorn på köksbordet och scrolla igenom recept utan att ens behöva tangentbord eller styrplatta i närheten.

Tillbehör och batteritid

Bortsett från själva datorn medföljer ett litet överdrag för att skydda alltsammans från damm när datorn inte används. Trevligt! Tangentbordet, som också har en inbyggd styrplatta, är däremot ingen höjdare. Plastigare tangentbord var faktiskt längesedan jag använde och tyvärr är det inte alls särskilt kul att skriva på. Detsamma gäller för styrplattan som absolut fungerar, men sådär vidare trevlig är den inte att använda. Jämfört med Apples dito är tillbehören tyvärr långt efter. Det går däremot givetvis att ansluta precis vilken annan tangentbord- och styrplatta (eller mus) – lösning som helst.

Trots att datorn har ett inbyggt batteri medföljer så klart även en strömadapter. Denna är godkänd när det kommer till fysisk storlek, levererar 90 W och klarar även av att snabbladda datorns batteri från 0 till 50 procent på cirka 45 minuter. Vilket i ärlighetens namn inte är jättesnabbt. Men ändå.

När det kommer till batteritid specificerar HP att datorn ska klarar sig upp till fyra timmar på en full laddning. Något som stämmer bra så länge man bara använder datorn till enklare sysslor såsom surfande. Vid mer intensiva göromål kortas batteritiden ned en hel del.

Webbkamera och ljud

Högst upp på datorn finns vidare en liten webbkamera som dessutom går att avaktivera fysiskt genom ett litet reglage, om man vill göra det. Kameran är annars riktigt trevlig för ovanlighetens skull. Sensorn är på 5 megapixel och både färgåtergivning och ljusupptagningsförmåga är godkända. Till och med ljudet från de inbyggda mikrofonerna presterar väl. Vilket gör att datorn lämpar sig bra för t.ex. videosamtal.

De två inbyggda högtalarna på 5 watt vardera är även de godkända för YouTube och bakgrundsmusik. Något superljud är det inte tal om, men vid lägre volymer är det ändå fullt lyssningsbart.

Ett intressant koncept

HP Envy Move All-in-One är inte en perfekt dator. Jag hade personligen önskat både bättre batteritid, bättre tillbehörskvalitet samt möjligheten att utrusta datorn med ett dedikerat grafikkort och en vassare processor. Här finns det definitivt utvecklingspotential och jag hoppas verkligen HP tar konceptet vidare och framförallt utökar konfigureringsmöjligheterna.

Med det sagt är ändå HP Envy Move redan idag en riktigt intressant produkt. Definitivt inte för alla och konkurrensen är så klart gigantisk, både från stationära datorer och från laptops. Men för personen som antingen behöver eller bara vill kunna justera sin arbetsplats inom hemmet utan att ta med sig hela skrivbordet tror jag definitivt det finns en plats för HP Envy Move (och liknande datorer). Jag skulle även säga att HP är på rätt spår med en ovanligt trevlig och minimalistisk design överlag. Något som åtminstone tilltalar mig.

Specifikationer

Modellnamn
HP Envy Move All-in-One 24-cs0021no
Processor
Intel® Core i5 1335U (13:e generationen)
Internminne
8 GB
Hårddisk
512 GB SSD
Grafikkort
Intel UHD Graphics
Skärm
23.8 tum, IPS-panel, 2560 x 1440 pixlars upplösning, pekskärm
Webbkamera
Ja, 5 MP
Operativsystem
Windows 11 Home
Tillbehör
Styrplatta med integrerat Bluetooth-tangentbord (HP 720), nätadapter (90 W), dammskydd

Om stationära datorer från HP

Är det något företag som varit med länge i datorsvängen är det HP. Hewlett-Packard, som namnet står för, lanserade sin första dator redan 1984. Sedan dess har företaget varit ett av de världsledande när det kommer till både datorer och hemelektronik i stort.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons