Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Corsair HS80 MAX

14 december 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Personligt ljud i bekväma hörlurar
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Corsair HS80 Max bjuder på ett unikt och personligt ljud med Sound ID i ett par sköna hörlurar som sitter stadigt runt öronen med tygmaterial. Detta till en schysst prislapp.

Hård mikrofon och svårt att reglera storleken
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

För någon som är van med en böjbar mikrofon och med enkelhet kunna justera storleken på headsetet kanske inte detta är en fullträff, men headsetet lever ändå upp till förväntningarna ganska bra.

Prisjakt toppbetyg
Corsair HS80 MAX Wireless Over Ear
HörlurarCorsair HS80 MAX Wireless Over Ear
fr. 2 049 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

HS80 Max Wireless är en flaggskeppsmodell och jag skulle säga att de riktar sig till de mer inbitna och seriösa spelarna. Med det i åtanke tycker jag hörlurarna har ett okej pris som ändå kan passa ganska många. Hörlurarna har en hård, fällbar mikrofon som inte passar alla, så det är viktigt att du kan acceptera det och att mikrofonen inte är löstagbar. För dig som gillar kåpor av tyg kommer HS80 Max passa dig utmärkt. Dessa kåpor svettas inte lika som konstläder vilket ökar komforten.

SoundID, häftig funktion med kul kuriosa kring sin personliga hörsel

Ljudvolymshjulet på headsetet synkar med volymkontrollen i Windows

Sitter skönt

RGB

Går inte att se batteriprocent i iCue

Kardborrrespännet känns inte helt optimalt

Ej löstagbar mikrofon

Första intrycken

HS80 Max känns till en början ganska tunga men väger ungefär lika mycket som Logitech G Pro X 2 Lightspeed. Bara 7 gram mer, dock betydligt tyngre än till exempel Sony Inzone H5 så det här är inga fjäderlätta hörlurar. Skönt sitter de, men H5an sitter bäst och skönast helt klart.

Ljudet på HS80 Max låter bra och knapparna känns rimliga. Man hittar rätt knapp utan att behöva ta av sig headsetet - keep it simple.

Belysningen på mikrofonen känns mest störig men gick att stänga av iCue. Dock lyser den alltid rött när den är uppfälld och inaktiverad, inte lika störande.

SoundID

I mjukvaran iCue finns en funktion som heter "SoundID Personalization". En för mig, ganska unik funktion som genom ett kortare ljudtest optimerar ljudet för just din hörsel. I slutet får jag även sammanfattning om hur jag uppfattar ljud på olika frekvenser som jag tyckte var intressant. Mitt resultat visar till exempel att jag har ökad känslighet för medel och höga frekvenser och har inga tecken på dålig hörsel som missar olika detaljer.

Det blir stor skillnad på ljudet med SoundID aktiverat. Så pass stor skillnad att jag rekommenderar att ha det igång istället för någon annan ljudinställning.

Ljud

Efter att ha ställt in endast SoundID påbörjar jag mer testning av ljudet och första intrycket är att det bjuds på rejäl bas vilket känns riktigt trevligt när jag provar att lyssna på just lite basig upptempo-musik. Även diskanterna låter bra men jag tycker det basiga ljudet utmärker sig.

Det som lär tas i åtanke här är att det här är utifrån min personliga ljudprofil som tagits fram genom testet med "SoundID Personalization". Så det kan ju låta lite annorlunda för andra. Men stänger vi av SoundID så finns det som vanligt möjlighet att modifiera ljudet i en Equalizer.

Jag testar att hoppa mellan SoundID aktiverat och inaktiverat med plan/platt inställning och jag vill genast aktivera SoundID igen, för det låter mycket bättre. Även när jag testar de olika mallarna som finns så tycker jag SoundID låter bäst. Utan att analysera detta något djupare så känns det som att SoundID fungerar otroligt bra, i alla fall för musik. Hur ljudet konfigureras med SoundID hålls hemligt bakom kulisserna och är inget som går att se i equalizern.

RGB på ett headset

Det är säkert populärare bland yngre med RGB-belysning på sina gamingprylar så jag kan tänka mig att HS80 Max kommer gå hem hos denna målgrupp.

Jag personligen letade ett tag för att förstå hur jag stänger av belysningen på mikrofonen. Jag förstår tanken med att visa när mikrofonen är aktiv eller inte men att ha ett vitt ljus från mikrofonen i periferin var bara jobbigt. Som tur är går det vita ljuset att stänga av under "Device settings" i iCue. Det röda ljuset som lyser när mikrofonen är avaktiverad verkar inte gå att stänga av men stör inte heller eftersom mikrofonen då är uppfälld och utanför synfältet.

Men i övrigt, för den som gillar RGB, så går det som vanligt att ställa hörlurarnas belysning i olika färger och skiftande färger i olika mönster. Ganska likt hur Corsairs andra produkter kan anpassas.

Hur passar de på huvudet?

Jag tycker att Corsairs val av sätt för att kunna ställa storleken på HS80 Max känns lite udda. I många fall brukar det enbart vara att "dra ut" ramen som brukar vara av "teleskop"-funktionalitet. I det här fallet har man istället valt ett spännband som vilar ovanpå huvudet och ju mer man spänner detta, ju högre upp hamnar hörlurarna.

Dels tycker jag det inte var helt enkelt att ställa in den storleken jag ville ha. Sen ser jag framför mig hur denna konstruktion töjs ut i resåren med tiden. Fördelen är att vaddering inte behövs på samma sätt när headsetet istället vilar på spännbandet.

Kanske gör det att hörlurarna upplevs som lite luftigare ovanpå huvudet.

Mikrofonen

Mikrofonen är av hårdare modell, den går inte att böja och vinkla på samma sätt som en "klassisk" mikrofon på ett headset.

Mikrofonen kan fällas upp och ned som i ett gångjärn ungefär och inaktiveras alltså när den är uppfälld. Jag tycker inte om begränsningen att inte kunna flytta mikrofonen så långt jag vill. Mikrofonen hamnar alltid i periferin. Utöver det går det att böja den lite grann i sidled då den är av något "gummimaterial".

Mikrofonens ljud får helt klart godkänt av mina spelkompisar i Discord. Jag tycker också att mikrofonen känns duktig på att plocka bort missljud när jag testar att spela in ljud i Audacity (ett inspelningsprogram) även om det förekommer vissa ljud i bakgrunden. I Discord och andra program som hjälper till ytterligare med egen mjukvara att ta bort missljud så blir mikrofonen i stort sett exemplarisk för gaming.

Specifikationer

Drivrutin
Custom 50mm Neodymium
Frekvens omfång
20Hz - 20kHz
Impedans
32 Ohms @ 1kHz
Sensivitet
119dB (± 3dB)
Mikrofontyp
Omni-directional
Impedans mikrofon
2.2k Ohms
Mikrofonfrekvens
100Hz – 10kHz
Mikrofonsensitivitet
-38dB (± 3dB)
Dimensioner
200mm(L) x 97mm(W) x 183mm(H)
Vikt
352g
Batteritid
Upp till 65h med 2.4GHz, eller 130h med Bluetooth (24h med 2.4GHz och RGB)
Räckvidd
Cirka 15 meter

Om hörlurar från Corsair

Corsair är ett amerikanskt företag som tillverkar dator- och gamingprodukter. Corsair har ett ganska stort sortiment av gaming-headsets i olika prisklasser. HS80 Max är en flaggskeppsmodell och småsyskonen finns i lite olika utföranden, både trådlösa och trådade i olka prisklasser där HS55för nuvarande är den billigaste modellen i serien och finns både som trådad och trådlös. Corsairs stora ekosystem av gamingprodukter gör det fördelaktigt att bygga vidare på fler Corsairprodukter om delar av utrustningen redan är från Corsair.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons